ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ωθηση στον αγώνα και τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ από τη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη

Από τις απεργίες των οικοδόμων για τη Συλλογική Σύμβαση
Από τις απεργίες των οικοδόμων για τη Συλλογική Σύμβαση
Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο τρόπος που Ομοσπονδίες και Σωματεία οργανώνουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς και η θετική πείρα από κατακτήσεις που καταγράφονται είναι μερικά ακόμα από όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι στη Σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 2.000 συνδικαλιστές, εκπροσωπώντας 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 66 συνταξιουχικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα και από όλους τους κλάδους. Εγιναν περισσότερες από 100 ομιλίες, οι οποίες με ζωντάνια και μαχητικότητα αποτύπωσαν τις δυνατότητες για νέα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος μέσα από την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, κόντρα στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και τους συνδικαλιστές τους.

Υπόθεση των ίδιων των οικοδόμων η πάλη για τη Σύμβαση

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, μετά από 13 χρόνια, έγινε σημείο αναφοράς για αρκετές τοποθετήσεις συνδικαλιστών, που «φώτισαν» πλευρές της μεγάλης μάχης που δόθηκε. «Η υπογραφή της Σύμβασης έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τόσο στους εργαζόμενους του κλάδου όσο και ευρύτερα», διαπίστωσε ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου.«Σπάσαμε τη στρατηγική κυβέρνησης και εργοδοσίας, που χρόνια κρατάνε τους μισθούς στα ελάχιστα, στο ύψος της ΕΓΣΣΕ που αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που μας κατηγορούσαν ότι εμείς δεν υπογράφουμε ΣΣΕ, ενώ όπου αυτοί υπέγραφαν ήταν με σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων κάτω από τις εντολές της εργοδοσίας. Η υπογραφή της ΣΣΕ των οικοδόμων είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι αγώνες έχουν αποτελέσματα», υπογράμμισε. Οπως εξήγησε, κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα αυτό είχε η σωστή λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων, η σταθερή παρουσία και παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, η συζήτηση που έκανε το πλαίσιο πάλης υπόθεση κάθε οικοδόμου.

Ζωντανή, μαχητική συζήτηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Ζωντανή, μαχητική συζήτηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Ηράκλειο αποτέλεσε η παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι. Στο συγκεκριμένο έργο, το μεγαλύτερο αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργηθεί σωματειακή επιτροπή και το 90% των εργαζομένων είναι οργανωμένοι στο Συνδικάτο. Εχουν πραγματοποιηθεί τρεις στάσεις εργασίας, ενώ η συμμετοχή στις κλαδικές και γενικές απεργίες ήταν καθολική. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έδωσαν άμεση και αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους ασφαλίσει με κοινό και όχι οικοδομικό ένσημο, αλλά και να επεκτείνει το ωράριο. Η εταιρεία επιστράτευσε την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, διαμηνύοντας στους εργαζόμενους ότι «όποιος δεν υπογράψει δεν πιάνει δουλειά και απολύεται». Την επόμενη μέρα όμως πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση μέσα στο εργοτάξιο και αποφασίστηκε η απάντηση με κινητοποίηση. «Η εργοδοσία τα δίπλωσε και έκανε πίσω όταν είδε μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της», σημείωσε ο Γ. Γωνιανάκης και τόνισε ότι τώρα στο έργο εφαρμόζεται η κλαδική Σύμβαση από την επόμενη μέρα της υπογραφής της. Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για σύσταση Σωματείου. Η αναγνώριση και το ανεβασμένο κύρος του Συνδικάτου αποτυπώνεται και στην προετοιμασία των επικείμενων αρχαιρεσιών του: Από το 2019 μέχρι σήμερα το Συνδικάτο μετρά 380 νέες εγγραφές, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ήδη 52 εργαζόμενοι που θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι.

Βάση για τις σημερινές κατακτήσεις οι αγώνες που έγιναν τα χρόνια της κρίσης

«Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να κουραστήκαμε, να ματώσαμε, αλλά κάναμε βήματα μπροστά», είπε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας το ενισχυμένο κύρος του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται σε αυτό, την ελπίδα που αντλούν από τη δράση του χιλιάδες εργαζόμενοι. Δείγμα των θετικών αυτών βημάτων - υπογράμμισε - είναι και η ίδια η αντιπροσωπεία από τα Γιάννενα, την οποία απάρτισαν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια, πτηνοσφαγεία, σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους, που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοια σύσκεψη.

Σχολιάζοντας την κατάκτηση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, επεσήμανε ότι τα θεμέλιά της είχαν τεθεί ήδη από τα χρόνια της κρίσης, της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, όταν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα δεν τα δίπλωσαν, οργάνωσαν την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, σε μια περίοδο που οι δυσκολίες και τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα και στους εργαζόμενους κυριαρχούσε η απογοήτευση. «Τότε, στα δύσκολα, η Ομοσπονδία μας όχι μόνο δεν συμβιβάστηκε αλλά σήκωσε πιο ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων», είπε και υπενθύμισε τη μάχη που έδωσαν τα Συνδικάτα «ώστενα βρούμε τρόπους να μη σκορπίσει ο κλάδος, να είμαστε δίπλα στους οικοδόμους με πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων, για να πληρωθούν τα μεροκάματα και οι υπερωρίες όπου υπήρχε εργοτάξιο». Ετσι «κερδήθηκε και από τους πιο δύσπιστους ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Κλαδική απεργία για τη Σύμβαση στο Φάρμακο μετά από πολλά χρόνια

Στην προσπάθεια που έγινε στον κλάδο του Φαρμάκου για την οργάνωση της κλαδικής απεργίας με αίτημα υπογραφή ΣΣΕ, που τελικά πραγματοποιήθηκε χτες, αναφέρθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία της σχολιάζοντας την υποκρισία των εργοδοτών που πουλάνε «φιλειρηνικό» πνεύμα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Το "φιλειρηνικό" πνεύμα των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη προβολή της "υγιούς" και "ομαλής" επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι εσκεμμένα ασύνδετα με τις γενεσιουργούς αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με το ίδιο το σύστημα της εξουσίας τους, τον καπιταλισμό». Εξάλλου, υπενθύμισε, οι ίδιοι που παρουσιάζονται στους εργαζόμενους ως «ανθρωπιστές» είναι που εφαρμόζουν όλες τις μορφές βίας σε βάρος τους, την εκμετάλλευση, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τις απολύσεις ακόμα και εργαζόμενων μητέρων, την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ. «Η σύνδεση όλων αυτών στις συνειδήσεις των εργαζομένων απαιτεί επίμονη προσπάθεια, που εκφράζεται με την καθημερινή παρέμβαση για όλα τα ζητήματα», σημείωσε. Κάτω από την προσπάθεια αυτή, «στον κλάδο του Φαρμάκου έχει αρχίσει να "σπάει", μετά από 13 χρόνια χωρίς κλαδική Σύμβαση, η απροθυμία, η απογοήτευση των εργαζομένων, η επίδραση των ιδεολογημάτων της εργοδοσίας, και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να γίνει απεργία μετά από πολλά χρόνια για την υπογραφή ΣΣΕ».

Η αύξηση της παραγωγής, των εξαγωγών και των επενδύσεων των επιχειρήσεων, συνολικά η ανάπτυξη του κλάδου του Φαρμάκου συνοδεύεται από χειρότερους όρους δουλειάς, επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και κυρίως της εργολαβικής εργασίας, ανέδειξε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Η δε εργοδοσία εδώ και χρόνια δεν υπογράφει την κλαδική Σύμβαση, για να έχει «ελεύθερα τα χέρια της να αξιοποιεί τα αντεργατικά μέτρα» και να αποσπά «ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων». Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έχουν γίνει, με τη δράση του Συνδικάτου, στη συσπείρωση των εργαζομένων, στις τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στους αγώνες για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στις κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, ενάντια στην κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου. Υπενθύμισε ότι το Συνδικάτο ήρθε αντιμέτωπο με την προσπάθεια των εργοδοτών να εμποδίσουν τη δράση του στους χώρους δουλειάς και την επαφή με τους εργαζόμενους. «Αυτή η προσπάθεια άφησε σοβαρά αποτελέσματα, πλέον έχουμε αποκτήσει ποδάρια σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, πραγματοποιούνται συνελεύσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις», τόνισε. Τα βήματα αυτά είναι που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικούν σήμερα, και με απεργιακή κινητοποίηση, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Με μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικές πρωτοβουλίες η διεκδίκηση επιχειρησιακών Συμβάσεων

Την πείρα από τις μάχες για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων ανέδειξε και ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Σε μια σειρά επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις διαμόρφωσαν σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων, οργάνωσαν κινητοποιήσεις και σε μια σειρά περιπτώσεις απέσπασαν αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. «Η ενότητα των εργαζομένων μέσα από το κλαδικό συνδικάτο, η αντίληψη που έχουμε διαμορφώσει συλλογικά ότι η ικανοποίηση των αναγκών μας περνάει μέσα από την ταξική πάλη, μέσα από τον αγώνα» ήταν αυτό που τους βοήθησε να απορρίψουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, που αλλού αξιώνει χαμηλούς μισθούς για να διατηρηθεί η «ανταγωνιστικότητά» της, αλλού επικαλείται τον πόλεμο, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την απώλεια των αγορών Ρωσίας και Ουκρανίας, για να μη δώσει αυξήσεις. Μέσα από μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι σωματειακές επιτροπές, «κατακτήσαμε αυξήσεις έως και 150 ευρώ στη "Μινέρβα", 80 - 90 ευρώ στην "Upfield" και τέσσερις επιπλέον μέρες άδειας», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο αγώνας στην «Colgate», όπου οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει πέντε συνελεύσεις μέσα σε τρεις βδομάδες.

Υπόθεση των συνδικάτων η ένταξη της εργαζόμενης γυναίκας στη συλλογική δράση

«Ολοι με το ΠΑΜΕ!» φωνάζει σε σπαστά Ελληνικά η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα
«Ολοι με το ΠΑΜΕ!» φωνάζει σε σπαστά Ελληνικά η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης ανέβηκε για να μιλήσει η μετανάστρια εργάτρια γης από τη Μανωλάδα. Εκπροσωπώντας το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και αναδεικνύοντας ότι το ΠΑΜΕ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα σε αυτούς τους εργαζόμενους, όσα είπε γέμισαν με αυτοπεποίθηση όλους τους συγκεντρωμένους: Για τη δύναμη που άντλησε από την οργανωμένη συλλογική πάλη μια γυναίκα, μετανάστρια εργάτρια, ώστε να κάνει στην άκρη κάθε αναστολή και φόβο και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή με τους άντρες συναδέλφους της. Για την πολύχρονη προσπάθεια του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων να οργανωθεί η πάλη σε αυτούς τους εργαζόμενους, που τώρα φαίνεται πια να αποδίδει καρπούς. Για τις πρώτες, έστω μικρές κατακτήσεις που έχουν καταφέρει τους τελευταίους μήνες, με τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις τους στην Ηλεία.

«Το ΠΑΜΕ εδώ και πολλά χρόνια στάθηκε δίπλα μας για να παλέψουμε ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση που βιώνουμε. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας», είπε μεταξύ άλλων, φωνάζοντας σε σπαστά Ελληνικά: «Ολοι μαζί με το ΠΑΜΕ!».

Μαχητικά στο Εμπόριο με την εργαζόμενη γυναίκα και τις ανάγκες της

Στον κλάδο του Εμπορίου, όπου σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται γυναίκες, ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης παραμένει αυτό του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, συνολικά του εργάσιμου χρόνου, τον οποίο η εργοδοσία άλλοτε τεντώνει και άλλοτε μαζεύει, σαν λάστιχο. Ετσι, στην παρέμβασή της η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στάθηκε ιδιαίτερα στην «απελευθέρωση» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνέχισή της, δίπλα στην επίθεση στο 8ωρο, από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα την εργαζόμενη γυναίκα. Στο έδαφος αυτό, τόνισε την ανάγκη «να γίνει υπόθεση περισσότερων εργαζομένων, συνδικαλιστών και σωματείων η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, του ωραρίου, η μείωση του εργάσιμου χρόνου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα, χαρακτηριστικά για τη «σφαγή» που γίνεται στους χώρους δουλειάς του εμπορίου, με απολύσεις, μετακινήσεις, απειλές, χειροτέρευση των όρων εργασίας: «Μόνο την τελευταία βδομάδα, και κυρίως από τον χώρο των σούπερ μάρκετ, έχουμε σωρεία καταγγελιών από συναδέλφισσες και συναδέλφους που απολύονται ή μεταφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα, ακόμα και δύο ώρες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με απώτερο σκοπό να παραιτηθούν γιατί "τόλμησαν" να αρρωστήσουν ή γιατί σακατεύτηκαν εν ώρα εργασίας». Εργαζόμενη απολύθηκε γιατί, όπως της είπαν, «"κρέμασε" το κατάστημα τρεις μήνες που είχε το πόδι της σε γύψο», εργαζόμενος που έκοψε τον τένοντά του καλείται να συνεχίσει να δουλεύει στη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων. Το ρεσιτάλ ασυδοσίας περιλαμβάνει και προειδοποίηση απόλυσης σε εργαζόμενη που πήρε αναρρωτική, και την οποία μεταφέρουν τιμωρητικά από το κέντρο στα βόρεια προάστια.

«Δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από το να βγούμε ακόμα πιο επιθετικά με τα αιτήματά μας, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, και να εκφράσουμε αγωνιστικά και οργανωμένα όλη αυτήν την αγανάκτηση και τον θυμό που διαπιστώνουμε από την επαφή μας με τους συναδέλφους», υπογράμμισε η συνδικαλίστρια.

«Τείχος» απέναντι στους φασίστες η δράση των σωματείων

Στην πάλη που δίνουν τα σωματεία ενάντια στις φασιστικές - ναζιστικές οργανώσεις, τις οποίες θρέφει και συντηρεί το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, επικεντρώθηκε στην παρέμβασή του ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις «φλέρταραν» με ακροδεξιά μορφώματα, ενώ δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «φιλοξενούσαν» εκπροσώπους τους στα ψηφοδέλτιά τους.

Μέσα από την πρόσφατη πείρα των θρασύδειλων επιθέσεων φασιστοειδών και της προσπάθειας τρομοκράτησης των μαθητών στα ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη και στον Εύοσμο, ανέδειξε τις πλάτες που πρόσφεραν στις ομάδες αυτές η κυβέρνηση, η αστυνομία, ακόμα και διευθυντές σχολείων. «Τους είδαμε στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα στις εργατοσυνοικίες, να προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριό τους στα παιδιά μας», ανέφερε. Κατήγγειλε δε ότι «την ώρα που οι φασίστες έμπαιναν μέσα στο σχολικό συγκρότημα με καλυμμένα πρόσωπα και τα χέρια οπλισμένα, η αστυνομία κρατούσε τσίλιες και όταν τελείωναν τη δουλειά τους, ο διευθυντής του σχολείου τούς έδειχνε από πού να φύγουν χωρίς να τους δει κανείς».

«Δεν κατάφεραν να κάμψουν την αγωνιστική και μαχητική διάθεση μαθητών και γονιών, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν πλάι πλάι μέσα από τα 5μελή και 15μελή συμβούλια, τους Συλλόγους Γονέων, τα εργατικά σωματεία της πόλης, που από την πρώτη στιγμή ύψωσαν τείχος απέναντι στους φασίστες δολοφόνους», τόνισε. Αυτό το «τείχος», πρόσθεσε, «χτίζεται καθημερινά μέσα από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στη δυσοσμία των ΕΛΠΕ, ενάντια στην υποβάθμιση των γειτονιών και της ζωής μας, ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Οσον αφορά την αντίδραση των σωματείων μπροστά στις επιθέσεις στα σχολεία, ήταν άμεση: Την ίδια μέρα, μέλη δεκάδων σωματείων βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών και των γονιών, την επόμενη μέρα οργανώθηκε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, μέσα σε λίγα 24ωρα ψηφίσματα αλληλεγγύης συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν από δεκάδες σωματεία και φορείς, ενώ η πίεση που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους ανάγκασε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «έστω και για τα μάτια του κόσμου, να πάρει θέση».

Οι φασιστικές ομάδες μπορεί να απομονώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται - συνέχισε ο συνδικαλιστής - καθώς παραμένουν όπλο στη φαρέτρα του συστήματος για την επίθεση κατά του κινήματος. Υπενθύμισε μάλιστα το πρόσφατο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους απεργούς που στις 6 Απρίλη έβαψαν σε μια συμβολική κίνηση ΝΑΤΟικά οχήματα που βρίσκονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Το όργιο καταστολής, οι κατασκευασμένες κατηγορίες και οι διώξεις απεργών ένα πράγμα δείχνουν, ότι μας φοβούνται», κατέληξε.

Στο άνοιγμα των εργασιών ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είχε υπογραμμίσει ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη συμπίπτει με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. «Η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που διατράνωσαν εκ νέου χιλιάδες διαδηλωτές πριν από λίγες μέρες έξω από το Εφετείο: Οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή», ξεκαθάρισε.

Ο ταξικός προσανατολισμός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω

Τα στοιχεία της πραγματικής ενότητας αλλά και η μεγάλη συμμετοχή νέων εργαζομένων αναδείχθηκαν στη Σύσκεψη

Σε πιο ιδιαίτερα ζητήματα της αντιπαράθεσης με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις στάθηκαν αρκετές από τις τοποθετήσεις. Ενώ άλλοι συνδικαλιστές ανέδειξαν πλευρές της δράσης του ΠΑΜΕ, όπως και της ίδιας της Σύσκεψης, που αποτυπώνουν νέες δυνατότητες, όπως η συμμετοχή και η δράση συνδικαλιστών από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, από τους εργαζόμενους που μπήκαν στην παραγωγή τα τελευταία 10 - 12 χρόνια και έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος στην οργάνωση της πάλης.

Η πραγματική ενότητα των εργαζομένων χτίζεται στην πάλη για τα δικά τους συμφέροντα

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενότητας λέγοντας: «Οσα βήματα κάναμε, δεν μας τα χάρισε κανένας. Με τον αγώνα μας τα επιβάλαμε και είμαστε εδώ για να επιβάλουμε κι άλλα. Με ενότητα, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, τόλμη και αντοχή.

Η ενότητα που παλεύουμε δεν είναι κενή περιεχομένου. Δεν είναι ενότητα να πιαστούμε χέρι χέρι να χορέψουμε τον χορό του Ζαλόγγου. Δεν είναι ενότητα όπως την εννοούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν είναι ενότητα που βολεύει τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοεργοδότες.

Είναι η ενότητα για τα δικά μας συμφέροντα, απέναντι στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Ενότητα που δυναμώνει τους αγώνες και εκπαιδεύει την εργατική τάξη να δει τι φταίει και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ποιες είναι οι αιτίες. Να κατανοήσουν γιατί ξεσπάνε οι πόλεμοι, γιατί υπάρχει η προσφυγιά, γιατί οι εργάτες δεν παίρνουν ανάσα παρόλο που υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ενότητα που θα είναι εγγύηση ότι εμείς, οι εργαζόμενοι θα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, που θα διαλύσει κάθε αμφιβολία για το αν μπορούμε, αν είναι δυνατό αυτά που σχεδιάζουμε».

Με περηφάνια παραδίδουμε τη σημαία στη νέα γενιά

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, συνδικαλιστής και εργαζόμενος στους ΟΤΑ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέροντας ότι έχουν ήδη μιλήσει 4 συνάδελφοι από τον κλάδο των ΟΤΑ, σημείωσε ότι οι 3 από τους 4 συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του ΠΑΜΕ και επισήμανε τρία σημεία που, όπως είπε, προκύπτουν από την πείρα. Πρώτον, ένας ταξικός αγωνιστής μπορεί να γίνει πόλος ανατροπής συσχετισμών, δεύτερον, ένα ταξικό σωματείο αν μπει μπροστά στον κλάδο είναι ικανό να δημιουργήσει δεδομένα, τρίτον, η αλληλεγγύη είναι μεγάλο όπλο στα χέρια των εργαζομένων.

Θέλοντας να δείξει τη μεγάλη σημασία που έχει να κρατάς αναμμένη τη σπίθα του αγώνα σε δύσκολους καιρούς, που ίσως τα πράγματα φαίνονται στάσιμα, ώστε να βρουν χώρο και χρόνο για να αναδειχθούν νέες γενιές αγωνιστών είπε: «Αυτό που ξέρω σίγουρα να πω είναι ότι είμαι περήφανος που κρατάω 18 χρόνια τη σημαία του ΠΑΜΕ και την "παραδίδω" στον Μπεκρή, στον Στεφανάκη, στον Πολίτη (αναφερόμενος σε νέους συνδικαλιστές που μαζί με χιλιάδες άλλους συνάδελφους τους έχουν ψηθεί στο καμίνι των αγώνων), μια νέα γενιά που ξέρει τι να κάνουμε, που ξέρει να παλεύει τον ιμπεριαλισμό, που ξέρει να παλεύει το κράτος και να ονειρεύεται την ανατροπή»!

Πρωτοπόρα παρέμβαση και στον Πολιτισμό από τις ομάδες του ΠΑΜΕ

Στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και ομάδες του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε η Χρυσούλα Λαμπούδη, από τη Γραμματεία Πολιτισμού. Μέσα από το παράδειγμα της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, που συγκροτήθηκε το 2008 και έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα 11 παραστάσεις, στάθηκε στον τρόπο που μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν τα σωματεία τις παραστάσεις αυτές προκειμένου να οργανώνουν εκδηλώσεις, να προσφέρουν «ανάσες» πολιτισμού στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Αντίστοιχα θετική ανταπόκριση έχει συναντήσει και η παιδική εκπομπή «Αγριόχηνες» που μεταδίδεται από το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Ενώ υπενθυμίζεται η μεγάλη επιτυχία που είχαν οι θεατρικές παραστάσεις με το έργο «Τρωάδες» από σωματεία σε όλη τη χώρα.

«Εχουμε αρκετές δυσκολίες, οικονομικές, τεχνολογικού εξοπλισμού, ειδικευμένων συναγωνιστών, αιθουσών για πρόβες και παραστάσεις, τις οποίες μπορούμε και τις ξεπερνούμε με την οικειοθελή, ακούραστη προσφορά συναγωνιστών από τις ομάδες αλλά και άλλων που θέλουν να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην υπόθεση του ΠΑΜΕ», σημείωσε. Στη βάση της πείρας αυτής, υπογράμμισε την ανάγκη «να ανεβάσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τη δουλειά μας και να προσφέρουμε μεγαλύτερη ενίσχυση στα σωματεία μας». Οπως τόνισε, «είναι χρήσιμο και αναγκαίο να αξιοποιήσουμε τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη ζωγραφική ή άλλες Τέχνες. Εάν το σχεδιάσουμε σίγουρα θα το πετύχουμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ