ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η «πράσινη μετάβαση» φέρνει σε απόγνωση τον λαό

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» που φέρνει σήμερα σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα και η όποια κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ σήμερα στην ουσία είναι προσπάθεια να συσκοτίσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες όταν υπήρξε κυβέρνηση και να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, υλοποιήθηκαν από όλες τις αστικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία. Υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ συνίσταται στην απαλλαγή από τις δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων και γενικότερα της «πράσινης μετάβασης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη, στην κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που θα συμβάλουν και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά με ορθή κατανομή και χωροθέτηση για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στο ευρύτερο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα που αφορούν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο με την επέκταση της Ρεβυθούσας, υπογράμμισε ότι δεν τεκμηριώνεται η εξασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος από ατύχημα μεγάλης έκτασης κι επιπλέον ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπεδωθεί στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ένα αίσθημα ασφάλειας, στην ουσία εξασφαλίζει νέα κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από αμερικανικά μονοπώλια, τη στιγμή που οι τιμές της Ενέργειας για τον λαό θα τραβούν την ανηφόρα.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Β. Βασιλειάδης, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε, θα συμβάλει στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας (βλέπε των μονοπωλιακών ομίλων) να εξελιχθεί ανταγωνιστικά ως προς την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ειδικότερα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποβλέπει στην απλοποίηση, στην ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης (ΑΠΕ, αποθήκευση, πλωτά φωτοβολταϊκά κ.λπ.) με μείωση της γραφειοκρατίας, αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, δίνοντας επίσης κίνητρα στους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα.

Συμφωνώντας στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», επιμέρους κριτική στο νομοσχέδιο έκαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Θ. Πέρκα και Γ. Αρβανιτίδης, αντίστοιχα, με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης για την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρωτοπόρο στην αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας.

Δημοσιοποιήθηκαν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για τις δηλώσεις που υπέβαλαν το 2021 πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Οι δηλώσεις αφορούν τα στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση κατά την οικονομική χρήση του 2020 και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, αμείβεται με την αποζημίωση των στελεχών του Κόμματος, ύψους 800 ευρώ τον μήνα. Κατά συνέπεια, το σύνολο των αποδοχών του - ως βουλευτή - κατατίθεται στο ταμείο της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΚΕ. Δήλωσε συνολικό εισόδημα 74.943,95 ευρώ που προέρχεται από τη βουλευτική του αποζημίωση.

Δεν διαθέτει μετοχές, ομόλογα, ούτε θυρίδες σε τράπεζες. Η σύζυγός του δήλωσε ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.824,60 ευρώ, ενώ διατηρεί συνολικές καταθέσεις ύψους 7.918 ευρώ. Ο Δ. Κουτσούμπας έχει κατάθεση σε τράπεζα ύψους 2.207 ευρώ. Διαθέτουν 4 ακίνητα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, από γονική παροχή και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εισόδημα 77.603,54 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η βουλευτική αποζημίωση, 5.800 ευρώ από ακίνητα και 1.837 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες. Διατηρεί μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 23.254,53 ευρώ και δήλωσε συνολικές καταθέσεις ύψους 8.500 ευρώ και 111,21 δολαρίων. Η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα ύψους 39.245,69 ευρώ, εκ των οποίων τα 30.000 ευρώ από ακίνητα. Εχει δηλώσει καταθέσεις 177.712,91 δολάρια ΗΠΑ σε ελληνική και γαλλική τράπεζες και 348.967 ευρώ σε ελβετική και ελληνική τράπεζες και τρεις θυρίδες σε ελληνική τράπεζα. Συνολικά το ζεύγος Μητσοτάκη δηλώνει 40 ακίνητα, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καλλιέργειες και αποθήκες σε Χανιά, Κυκλάδες, Αθήνα, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δήλωσε συνολικά εισοδήματα ύψους 69.296,08, με τα 36.161 ευρώ να είναι η κοινοβουλευτική του αποζημίωση. Η σύζυγός του δήλωσε καθαρό εισόδημα 21.290 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές. Σε καταθέσεις ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ποσά ύψους 135.793 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της συζύγου του ανέρχονται σε περίπου 2.200 ευρώ. Διαθέτουν δύο ακίνητα, ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή.

Συνολικά εισοδήματα ύψους 178.586,3 ευρώ δήλωσε για το 2020 ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης. Οι τραπεζικές του καταθέσεις ανήλθαν σε 523.722 ευρώ σε βελγική και ελληνικές τράπεζες. Διαθέτει 19 ακίνητα, που αφορούν καταστήματα, διαμερίσματα και αποθήκες στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα αυτοκίνητο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε για το 2020 εισόδημα 239.358 ευρώ, από τα οποία τα 79.991 ευρώ προήλθαν από τη βουλευτική του αποζημίωση και σε καταθέσεις συνολικά 124.313 ευρώ. Η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 55.804 ευρώ. Διατηρούν δύο θυρίδες, ενώ η σύζυγός του διατηρεί επίσης τραπεζικό λογαριασμό στην Deutsche Bank ύψους 434.354 ευρώ. Επίσης η σύζυγος του Κ. Βελόπουλου δήλωσε διαμέρισμα στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Διαθέτουν ακόμα 3 αυτοκίνητα.

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο «πόθεν έσχες» δηλώνει συνολικά εισοδήματα 295.508,57 και η σύζυγός του 9.240 ευρώ. Μαζί με την σύζυγό του έχει καταθέσεις ύψους 77.133,29 δολαρίων και 49.542,61 ευρώ. Δήλωσε μαζί με την σύζυγό του συνολικά 11 ακίνητα, εκ των οποίων τα 6 είναι βοσκότοποι, όπως και χερσαίες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τουρνουά σκάκι για την Ειρήνη

Τουρνουά σκάκι για την Ειρήνη, το Σάββατο 25 Ιούνη, από τις 5 μ.μ., στο Φράγμα της Θέρμης, οργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και την υποστήριξη του δήμου Θέρμης και της Ενωσης Σκακιστών Καλαμαριάς.

Για τους μικρούς φίλους θα υπάρχει εργαστήριο Βιολογίας και Οικολογίας και διαδραστική παρουσίαση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Για το πρόγραμμα και υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση shorturl.at/gmtCX

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις για την αγροτική παραγωγή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Πλούσια δραστηριότητα, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κρήτης του ΚΚΕ, η οποία θα κορυφωθεί με πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής της ΚΕ.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:

-- Τη Δευτέρα 27 Ιούνη στην πλατεία Τυμπακίου, στις 8 μ.μ., πολιτική εκδήλωση με τίτλο: «Οι εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα προηγηθεί συνάντηση με αγροτικούς φορείς της περιοχής.

Την Τρίτη 28 Ιούνη στην πλατεία Βουκολιών, στις 8.30 μ.μ., πολιτική εκδήλωση με τίτλο: «Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη, μακριά από πολέμους, ακρίβεια, ανασφάλεια!». Θα προηγηθούν συνάντηση με αγροτικούς φορείς της περιοχής και συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

Την Τετάρτη 29 Ιούνη στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια, στις 9 μ.μ., πολιτική εκδήλωση με τίτλο: «Οι εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή».

-- Στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνης.

-- Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ανωγείων.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή 24 Ιούνη, περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη. Στις 2 μ.μ. συνάντηση με εργαζόμενους στο εργοστάσιο εμφιάλωσης «Ξυνό Νερό» και στις 4 μ.μ. συνάντηση με αγρότες του κάμπου Σαριγκιόλ στο Μαυροδένδρι Κοζάνης.

Αύριο, Σάββατο 25 Ιούνη στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εργατικά ατυχήματα - Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας. Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Χρήστος Παπάζογλου, ιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Την Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 8 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Νοτιοδυτικών- Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση- Παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Πανδημία Covid - 19: Ο καπιταλισμός στην δύση του», στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι έναντι ΟΤΕ). Την έκδοση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας. Θα προλογίσει η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, πρ. Πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας ΓΝ «Ευαγγελισμός».

Αύριο η εκδήλωση για τους Μακρονησιώτες

Αύριο Σάββατο η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου πραγματοποιεί εκδήλωση στο Λαύριο, για να τιμήσει τους Μακρονησιώτες - θύματα της σφαγής στις 29 Φλεβάρη - 1 Μάρτη 1948, και όσους κρατούμενους του Α' ΕΤΟ παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν ως «στασιαστές» στο Λαύριο τον Μάη του 1948 για τα γεγονότα αυτά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

- 5 μ.μ.: Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός του Μετρό «Μεταξουργείο») και αναχώρηση από Αθήνα για Λαύριο με πούλμαν.

- 6.30 μ.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη (Λαύριο).

- 7 μ.μ.: Εκδήλωση στο προαύλιο του κτιρίου «Ευτέρπη» στο Λαύριο, όπου λειτούργησε το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Στον χώρο θα τοποθετηθεί τιμητική - αναμνηστική πλάκα για τη δίκη των στρατιωτών του Α' ΕΤΟ.

Στον χώρο θα λειτουργήσει από τις 11 π.μ. έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη Μακρόνησο και τη Δίκη του Λαυρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα πούλμαν, στα τηλέφωνα 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ) και 6974.278.797, 6993.240.644, 6972.828.538, 6974.991.001.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org