ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καθαρή κάλυψη της εργοδοσίας από την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ ζητώντας να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις για απολύσεις

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Σε ευθεία κάλυψη της εργοδοσίας των Λιπασμάτων Καβάλας προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, δείχνοντας ποιες είναι και οι διαθέσεις της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος, οι 133 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, επειδή διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την υπεράσπιση των συμβάσεών τους που είναι αορίστου χρόνου, πετάχτηκαν από την εργοδοσία εκτός εργοστασίου. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά, η εργοδοσία αρνείται να τους επιτρέψει να γυρίσουν στα πόστα τους. Και την ίδια ώρα τούς καλεί σε συμφιλιωτικές συσκέψεις για να αποδεχτούν τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εργασίες στη βιομηχανία έχουν βέβαια πλήρως «εργολαβοποιηθεί», 500 εργαζόμενοι δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα όπως καθορίζονται από τους εργολάβους. Εχουν γίνει μεταφερόμενοι από εργολαβική σε εργολαβική εταιρεία για να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα σε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Οσο για τη στάση του υπουργείου Εργασίας, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα τους, έπρεπε να φτάσουν να κατασκηνώνουν μπροστά στο υπουργείο για 24ωρα, προκαλώντας τεράστια αλληλεγγύη από εργαζόμενους και σωματεία, προκειμένου να γίνει συνάντηση και να προβάλουν τα αιτήματά τους.

Απαίτησε από τον υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις ώστε να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει, να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για απολύσεις και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Ο Π. Τσακλόγλου επιδόθηκε σε διάφορες αοριστολογίες, όπως ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί «για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για το εργασιακό τους μέλλον, βέβαια πάντοτε στα πλαίσια του νόμου». Παρέπεμψε δε στα διοικητικά όργανα για τις αντιδικίες ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προφανώς το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να προδιαγράψει την έκβαση της υπόθεσης» και ότι το υπουργείο θα ...προσπαθήσει ώστε «η έκβαση να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επαχθής για τους εργαζόμενους»...

Ο Λ. Στολτίδης σχολιάζοντας ανέδειξε ότι, ενώ το κράτος εμφανίζεται αποτελεσματικότατο στην καταστολή των λαϊκών διεκδικήσεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίζεται ανήμπορο να κάνει τον εργοδότη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων. Ενώ κατήγγειλε ότι ταυτόχρονα η εργοδοσία «προβαίνει στη δημιουργία παρένθετων εταιρειών με παράνομη απασχόληση αποκλειστικά εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τρίμηνης, εξάμηνης, δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίοι μεταφέρονται από τη μία παρένθετη εταιρεία στην άλλη». Ενώ υπενθύμισε το πρόσφατο παράδειγμα των «Πετρελαίων Καβάλας» που χρηματοδοτήθηκαν για να απολύσουν εργαζόμενους με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου.

Αυτά δείχνουν και τι εννοεί η κυβέρνηση «όταν μιλάει για νέες και καλοπληρωμένες, όπως λέει, θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πώς διέλυσαν διαδοχικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ και για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, συνολικά τη λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της Ενωσης - Αγροτικού Συνεταιρισμού

Παρέμβαση από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Απλήρωτοι από 2 έως 4 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Ενωση - Αγροτικό Συνεταιρισμό Τρικάλων (ΕΑΣ Τρικάλων), για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εργοστάσια της Οξοποιίας, στην «Agroviz», στο εκκοκκιστήριο και στα γραφεία της ΕΑΣ Τρικάλων οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες, ενώ στο εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη» κοντά στους 2 μήνες.

Το πρόβλημα αναδεικνύει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επισημαίνοντας ότι «μετά από πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣ Τρικάλων, μαζί με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δεχτούν τις μειώσεις, με την αιτιολογία να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο επωμίστηκαν τις μειώσεις, αλλά από τότε υπόκεινται και στην ταλαιπωρία της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών. Αναγκάζονται να ζουν στην απληρωσιά, αφού από τότε ποτέ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και είναι πλέον καθεστώς να τους οφείλονται συνεχώς ολόκληροι μισθοί, οι πληρωμές να είναι πάντα 2-4 μήνες πίσω».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως «η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα στον κλάδο, που είχε τεράστια κέρδη στη 10ετία της κρίσης και συνεχίζει να τα αυξάνει και στη φάση της νέας κρίσης που μπήκαμε, το 80% περίπου των εργαζομένων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Οι εργοδότες κολυμπάνε στα πλούτη και οι εργαζόμενοι στη φτώχεια. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων οφείλεται πρώτα από όλα στη δική μας εργασία».

Απαιτεί να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και καλεί τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς του νομού να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «αν δεν προχωρήσουν οι πληρωμές στους συναδέλφους και δεν σταθεροποιηθεί η μισθοδοσία, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Κατέπεσε το κατηγορητήριο, αθώοι οι 33 αγωνιστές αγρότες

Κατόπιν παρέμβασης των δικηγόρων κατέπεσε το κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα να μη γίνει καν δίκη και να απαλλαγούν οι 33 συνδικαλιστές αγρότες που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνίας, όταν το 2016, στο πλαίσιο κινητοποίησης για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αυτοκινητόδρομο, στήνοντας μπλόκο.

Εξω από τα Δικαστήρια Καλαμάτας βρέθηκαν χτες δεκάδες αγρότες για να τους συμπαρασταθούν, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ευχαρίστησαν τους δικηγόρους, που αφιλοκερδώς τους έχουν υπερασπιστεί σε όλες τις δικαστικές μάχες που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, επισήμαναν πως αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου κινήματος και δίνει ώθηση στον δίκαιο αγώνα, ενώ κατήγγειλαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τονίζοντας ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να δυναμώνει το πείσμα και τη θέληση των βιοπαλαιστών αγροτών. «Οταν παλεύεις για την επιβίωση, δεν σε τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. Ας βγάλει συμπεράσματα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από την πείρα των παλιότερων κυβερνήσεων, που επιχείρησαν να σταματήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", αλλά απέτυχαν παταγωδώς», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν και οξύνονται, κάλεσαν στη συνέχιση με μεγαλύτερο πείσμα του αγώνα, με καλύτερη και μαζικότερη οργάνωση των Αγροτικών Συλλόγων, για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Κινητοποίηση αύριο στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, έξω από το κτίριο «προκάτ», αύριο, στις 9 π.μ., καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς τη μέρα εκείνη «θα "παίζεται" άλλη μία πράξη ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης», σέρνονται σε δίκη από τη δημοτική αρχή Αλίμου συνδικαλιστικά στελέχη, επειδή υπερασπίστηκαν την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων κόντρα στην αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη, που έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της.

Την τακτική της δημοτικής αρχής καταδικάζουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης. Τετράωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. - 12.30 μ.) για συμμετοχή στην κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, αφού ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο γενικός γραμματέας του και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μαζί με άλλους τρεις συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών

Μαχητική κινητοποίηση στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στα σχέδια της διοίκησης να προχωρήσει στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού για να δρομολογήσει στη συνέχεια την εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι του δήμου συμμετείχαν μαζικά στη δίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε ο Σύλλογος και στην κινητοποίηση στο δημαρχείο, όπου ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα ενέκρινε τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού.

Απαίτησαν απόσυρση του θέματος καθώς, όπως τόνισαν, «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται αυτοί οι οργανισμοί, θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, απολύσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας». Παράλληλα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Μετά από τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων, η διοίκηση του δήμου αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναβολή της συζήτησης του θέματος, το οποίο θα επαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου σε έκτακτη συνέλευση τη Δευτέρα 28/6 και ήδη ανακοινώνει νέα αγωνιστική κινητοποίηση όποτε επανέλθει το θέμα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

ΕΣΑΚ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Εκατοντάδες εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

Την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει τη διαδικασία διεξαγωγής αρχαιρεσιών στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), το συντομότερο δυνατό, απαιτεί η ΕΣΑΚ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν συλλεχθεί πάνω από 1.000 υπογραφές εργαζομένων του νοσοκομείου που απαιτούν να γίνει άμεσα Συνέλευση, κάτι που αναδεικνύει η ΕΣΑΚ, παρ' όλα αυτά «οι επικεφαλής των παρατάξεων (ΔΑΚΕ/ΝΔ - Κίνηση Συνεργασίας/ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτ. Πρωτοβουλία/ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με διάφορα προσχήματα δήλωσαν ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν στο ΔΣ. «Κατανοούμε αυτό που διατράνωσαν με την υπογραφή τους οι σχεδόν 1.000 συνάδελφοι, ότι δηλαδή ο χώρος έχει εκρηκτικά προβλήματα και γι' αυτό πρέπει να διασφαλίζεται η ζωντανή, απρόσκοπτη λειτουργία του σωματείου μας και η νομική του υπόσταση», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ. Και καλούν τους εργαζόμενους να μην αφήνουν κανέναν να τους τρομοκρατήσει, «αλλά και μη δείξετε εμπιστοσύνη ούτε για μια στιγμή σε λόγια τάχα "ενωτικά" που μασκαρεύουν πράξεις εργατοκτόνες. Η ενότητα κρίνεται στη βάση των εργαζομένων που έχουν κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο! Κι είναι σαφές από την ίδια μας τη ζωή ότι απλώς δεν γίνεται να ταυτιστούν ποτέ τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών, δηλαδή των εκμεταλλευτών τους!».

Η ΕΣΑΚ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να μετατρέψει το ΣΕΝΕ σε σωματείο - σφραγίδα και φερέφωνο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, χωρίς ουσιαστική λειτουργία και αποτελεσματική παρέμβαση, σωματείο για τις καρέκλες και όχι για την υπεράσπιση των εργατικών μας δικαιωμάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ