ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκανδαλολογίας και μπόχας συνέχεια από τις αλληλοκατηγορίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

INTIME NEWS

Οσο περισσότερο φουντώνει η σκανδαλολογία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αηδιασμένος παρακολουθεί ο λαός, με τον έναν να βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, τόσο περισσότερο αναδίδεται η μπόχα από τη σαπίλα του συστήματός τους. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την υπόθεση με τους διαλόγους Νίκου Παππά - Σάμπυ Μιωνή, τις αλληλοκατηγορίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, την «παρέλαση» σκανδάλων, τα κομπρεμί και τις κόντρες, που όλα μπαίνουν στο τραπέζι: Επιχειρηματικά συμφέροντα και πώς θα εξυπηρετηθούν, επενδυτικά σχέδια, γεωπολιτικές συμφωνίες με παρέμβαση ιμπεριαλιστικών κέντρων, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, τα παραλειπόμενα της συμμαχίας με το Ισραήλ, ζητήματα που σχετίζονται με διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και άλλα πολλά.

Στην κοκορομαχία που ξεκίνησε μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μίλησε χτες για «μεθοδεύσεις ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησης» Τσίπρα, στον οποίο έβαλε ερωτήματα όπως αν «γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους» και «αν ναι, τι έκανε για αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη;». Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα τη διαγραφή Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι στον πρώην πρωθυπουργό μια «διέξοδο» μπας και ξεπλυθεί το αστικό πολιτικό σύστημα από τον βούρκο.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκεται το usb με την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά - Μιωνή, και ο προϊστάμενος Β. Ιωαννίδης θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε έρευνα για τα καταγγελλόμενα και προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί αυτή.

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διαβίβασε χτες στον εισαγγελέα έναν πλήρη φάκελο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία, απέστειλε το συνοδευτικό έγγραφο του Σ. Μιωνή, τα πρακτικά της προχτεσινής συνεδρίασης της Προανακριτικής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Ν. Παππά τον περασμένο Μάρτη και την προχτεσινή κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του Ν. Παππά.

«Στημένη η υπόθεση», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, κάλυψη στον Ν. Παππά πρόσφερε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, που κατά την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι βύθισε την οικονομία στην ύφεση και ότι γι' αυτό «θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού», εννοώντας στα σκάνδαλα. Χαρακτήρισε «μαφιόζικες» τις πρακτικές με τις ηχογραφημένες συνομιλίες και «ανύπαρκτα» τα σκάνδαλα που καταλογίζονται στο κόμμα του, προκειμένου να κρυφτεί «το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο», ότι δηλαδή η ΝΔ «παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική».

Και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κλοτσώντας το τενεκεδάκι της σκανδαλολογίας, αντιτείνει «τις παράνομες ηχογραφήσεις και τις εν κρυπτώ χρηματοδοτήσεις ανύπαρκτων ΜΜΕ» από την κυβέρνηση. Και την καλεί, «αντί να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά», «να διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει».

Ο ίδιος ο Ν. Παππάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε για τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή ότι έχουν συνομιλήσει πολλές φορές και ότι είναι αναξιόπιστος, καθώς προσπαθεί «να προστατέψει τις δικές του επιχειρηματικές υποθέσεις». Ανέφερε ακόμα ότι στη συνομιλία με τον Σ. Μιωνή μιλούσε για τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεργάτη του, Σταύρο Παπασταύρου, για μίζα 2,6 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ΝΔ.

Η συζήτηση που προσφέρεται για τον αποπροσανατολισμό του λαού συνεχίζεται με παρεμβάσεις και από στελέχη άλλων αστικών κομμάτων, όπως το ΚΙΝΑΛ. Ο Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι «οι αποκαλύψεις είναι στην αρχή τους, υπάρχουν κι άλλες», ενώ η Φ. Γεννηματά τόνισε πως «οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν άμεσες ενέργειες της Δικαιοσύνης» και διαβίβαση στη Βουλή φακέλου για πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προοπτικές για το κεφάλαιο από την «απολιγνιτοποίηση»

Ειδικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην «πράσινη Ενέργεια», προκειμένου να βρεθεί επενδυτική διέξοδος για κεφάλαια, αποτελούν τον κορμό του «αναπτυξιακού» σχεδίου για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση». Οι βασικές κατευθύνσεις παρουσιάστηκαν χτες από τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ. «Η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και το σχέδιο που εκπονείται είναι θεμέλιο για μία νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι το σχέδιο φέρνει ανεργία και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, με μόνη τους έγνοια τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο στην «πράσινη Ενέργεια».

Για ένα «πολυεπίπεδο, ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, παραπέμποντας βασικά στα προνόμια που διασφαλίζουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα σπεύσουν να τοποθετηθούν στην περιοχή, με βασικό αντικείμενο τις ΑΠΕ.

Αλλωστε, όπως διαχέεται από το Μαξίμου, το εν λόγω «αναπτυξιακό σχέδιο» - η παρουσίαση του οποίου θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη - θα προβλέπει επενδύσεις στους τομείς της «πράσινης Ενέργειας», της «έξυπνης γεωργίας», του «βιώσιμου Τουρισμού», της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας, της ψηφιακής οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Σχεδιάζουν η χρηματοδότηση του σχεδίου να γίνει από πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης» («Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»), του ΕΣΠΑ, από τον λεγόμενο λιγνιτικό πόρο, από το «Πράσινο Ταμείο», από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από επενδύσεις της ΔΕΗ και από ιδιωτικούς πόρους. Για την προσέλκυση επενδύσεων συζητείται η «θέσπιση ειδικών κινήτρων».

ΣΥΡΙΖΑ
«Πρέσπες» και με την Τουρκία και συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ζητά ομάδα στελεχών

Παρέμβαση στις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ - ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο και της δρομολόγησης των συνεδριακών διαδικασιών, ξεχωρίζοντας μάλιστα την ανάγκη να προχωρήσουν ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή - έκαναν χτες οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, προερχόμενα από ΔΗΜΑΡ, «Γέφυρα» και «Προοδευτική Συμμαχία». Πιο συγκεκριμένα, οι Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, με το κείμενό τους υπεραμύνονται των πολιτικών συμμαχιών και συμπλεύσεων, με βάση τις «ανάγκες που δημιουργεί ο νέος πολιτικός διπολισμός», και εισηγούνται συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρότασή τους για διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών, με τίτλο «με οδηγό τις Πρέσπες», δηλαδή την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία. Οπως αναφέρουν, «το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διαπεράσει και να αναπροσανατολίσει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας. Να αποτελέσει - τηρουμένων των αναλογιών - οδηγό για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία (...) μέσω των διερευνητικών συνομιλιών να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού για να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και οι αντίστοιχες προσπάθειες με την Αίγυπτο είναι σε ορθή κατεύθυνση και πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις στήριξε, αποφεύγοντας την μικροκομματική αντιπολίτευση που είχε υποστεί ο ίδιος στο παρελθόν. Αποτελούν οδηγό για αντίστοιχη προσπάθεια με την Τουρκία». Για το Κυπριακό εισηγούνται «επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας», σε μια βιασύνη να δώσουν άλλοθι στα διχοτομικά σχέδια που είναι στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Τέλος, ενόψει συνεδρίου προετοιμάζουν το έδαφος, ζητώντας προκαταβολικά να εκπροσωπηθούν αρκούντως στα όργανα που θα προκύψουν, ώστε να αποτυπώνεται ο «πλούτος διαφορετικών απόψεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ