ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
Βουλιάζουν στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Ακόμα και τα στατιστικά κριτήρια της ΕΕ δεν μπορούν να κουκουλώσουν τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην «Ερευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών» για τα εισοδήματα του έτους 2014.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι καθώς τα εν λόγω στοιχεία προσδιορίζονται με βάση τα κριτήρια και τους δείκτες στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», τα ποσοστά της επίσημης φτώχειας έχουν μόνο σχετική σημασία, αφού οι «φτωχοί» χαρακτηρίζονται μόνο σε σχέση με τους «άλλους». Σε αυτό το πλαίσιο, το κατώφλι της επίσημης φτώχειας υπολογίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών, ορισμός που εξαρχής συσκοτίζει σε σημαντικό βαθμό τη ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η επίσημη καταγραφή και απεικόνιση της έρευνας που διενεργήθηκε το 2015 και αφορά στις «συνθήκες διαβίωσης» του 2014, εμφανίζει τα παρακάτω:

-- Το κατώφλι της φτώχειας διαμορφώνεται στα 4.512 ευρώ το χρόνο ανά άτομο, από 4.608 ευρώ για το 2013, 5.023 ευρώ για το 2012, 5.708 ευρώ για το 2011, 6.591 ευρώ για το 2010 και 7.178 ευρώ για το 2009.

-- Αντίστοιχα συμπιέζονται και τα στατιστικά κατώφλια μέτρησης της επίσημης φτώχειας για τα 4μελή νοικοκυριά (2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 ετών). Διαμορφώνονται στα 9.475 ευρώ για το 2014, από 9.677 ευρώ το 2013, 10.547 ευρώ για το 2012. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κατώφλι φτώχειας το έτος 2009 διαμορφωνόταν σε 15.073 ευρώ.

-- Ετσι, στην 6ετία 2009 - 2014, η βάση υπολογισμού της επίσημης φτώχειας συμπιέστηκε κατά 37%. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό απηχεί τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, σε όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού («φτωχού» και «μη φτωχού»).

-- Παρά και τη συνεχιζόμενη συμπίεση στη βάση μέτρησης, το ποσοστό του πληθυσμού σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» διαμορφώθηκε στο 35,7% του πληθυσμού (από 36% το 2013). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται περίπου 1,5 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά (περίπου 3,9 εκατ. άτομα). Για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου δείκτη παίρνονται υπόψη και παράγοντες όπως η στέρηση τουλάχιστον 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

--Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε «κίνδυνο φτώχειας» εκτιμώνται σε 860.117 (σε σύνολο 4.195.840 νοικοκυριών) και αποτελούνται από περίπου 2,3 εκατ. άτομα.

-- Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για παιδιά μέχρι 17 χρόνων φτάνει στο 37,8% του πληθυσμού, στις γυναίκες στο 36,6% και στους άνδρες στο 34,8%.

Συνθήκες διαβίωσης

Διατροφή: Το 47,5% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.

Θέρμανση: Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει «ικανοποιητική θέρμανση» το χειμώνα φτάνει σε 29,2%, το οποίο απογειώνεται σε 50,8% για το φτωχό πληθυσμό.

Πάγιες ανάγκες: Το 60,9% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση κ.ά.

Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του ΕΣΠΑ

Από τη λεηλασία του λαού τα κονδύλια της ΕΕ που λυμαίνεται το κεφάλαιο, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και οι επιχειρηματικές συμπράξεις γύρω από τη μοιρασιά των κρατικών έργων και των υποδομών «κρύβονται» πίσω από ενδεχόμενο προσωρινό «πάγωμα» των πληρωμών από τις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ταμείων της ΕΕ προς τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, δεν φαίνεται τυχαίο το γεγονός ότι η «διαρροή» του σχετικού εγγράφου της ΕΕ έγινε την ώρα που ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με αιχμή και τα ζητήματα της χρηματοδότησης των ελληνικών ομίλων από τα «επενδυτικά πακέτα» της ΕΕ...

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο «παγώματος» του ΕΣΠΑ συνδέεται με τη διερεύνηση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον τρόπο κατοχύρωσης «δημόσιων διαγωνισμών» της περιόδου 1989-2015, όπως «κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα Μετρό, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Στην υπόθεση αυτή κατονομάζονται οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM. Επιπλέον, αναφέρει ότι συνεννοήσεις για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών είχαν και μονοπώλια όπως VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως «η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 «συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα παραπάνω, τονίζει ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ενδεχόμενο «πάγωμα» των ευρωενωσιακών κονδυλίων από τα λεγόμενα ταμεία συνοχής στην Ελλάδα, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό.

Οπως σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και της ΕΕ, κρύβουν επιμελώς δύο μεγάλες αλήθειες.

Πρώτον: Οτι τα κονδύλια αυτά, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους, κατευθύνθηκαν και θα κατευθύνονται, με διάφορες μορφές, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι, μάλιστα, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους ποιος θα καρπωθεί τα περισσότερα, συχνά "καρφώνουν" ο ένας τον άλλο, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεύτερον: Γι' αυτά τα κονδύλια, που καρπώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο λαός μας πλήρωσε και πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα. Μόνο για την περίοδο 2014 - 2020, η χώρα μας θα πληρώσει ως εισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ 12,5 δισ. ευρώ, χρήματα από την άγρια φορολεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει μισθούς και συντάξεις, κόβει κοινωνικές παροχές, ψηφίζει αυτόματους "κόφτες" για να εξοικονομήσει χρήματα για τα μονοπώλια, συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ σχεδόν το 1% του ΑΕΠ της χώρας, πλούτο που παράγουν με τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Κι αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα δισεκατομμύρια από τα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς, αλλά και τον ΦΠΑ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον εκτόξευσε στα ύψη, από τα οποία μεγάλο μέρος τους πηγαίνει επίσης στον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.

Αυτοί είναι οι περιβόητοι "ίδιοι πόροι" της ΕΕ, από το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, στην Ελλάδα και όλα τα κράτη - μέλη.

Πάει πολύ, λοιπόν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να παρουσιάζουν τα ευρωενωσιακά κονδύλια σαν δήθεν δώρο της λυκοσυμμαχίας.

Η ζωή καθημερινά επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι εχθρός του λαού, κρατάει τη ζωή και τα δικαιώματά του δεμένα με βαριές αλυσίδες. Οι εργαζόμενοι μπορούν με τη δική τους κοινωνική συμμαχία να αλλάξουν ρότα, να αναμετρηθούν με τα μονοπώλια, να απαλλαγούν από την ΕΕ και με την εξουσία στα χέρια τους να δημιουργήσουν τους όρους για τη λαϊκή ευημερία».

ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, με σύνθημα «Καμία ανοχή, καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις - λαϊκά γλέντια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στο Ηράκλειο, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Τίτου.

-- Αύριο, Σάββατο, στα Χανιά, στις 9 μ.μ., στα Μεσκλά.

Για την ηρωική μάχη της Σαμαριάς

Στα Χανιά, αύριο, Σάββατο θα προηγηθεί εκδήλωση στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στις 7 μ.μ., προς τιμήν της ηρωικής μάχης της Σαμαριάς, της τελευταίας που έδωσε ο ΔΣΕ στην Κρήτη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης, Σάββα Βασιλειάδη, πολιτιστικό δρώμενο και ριζίτικα τραγούδια από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ετεοκρήτες», καθώς και αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των νεκρών αγωνιστών.

Στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί το νέο, στη θέση τού δύο φορές κατεστραμμένου, μνημείο για τους νεκρούς στη μάχη στις «Φώκες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναζητά κομπρεμί για μπίζνες στη Ρουμανία

Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το εγχώριο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές Τετάρτη, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, τον υφυπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επισήμως, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η «ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση σε τομείς της νέας οικονομίας όπως η νανοτεχνολογία, η πληροφορική και η αεροναυπηγική».

Αλλωστε, όπως τονίζεται από το υπουργείο, στο περιθώριο της επίσκεψης Μάρδα στη Ρουμανία πραγματοποιείται επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή 35 ελληνικών και 80 ρουμανικών εταιρειών, ενώ έχουν διευθετηθεί περί τις 300 επιχειρηματικές συναντήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ