ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεσμευμένη στο κεφάλαιο για νέες ανατροπές με ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων

«Υπάρχουν τα κείμενα που ορίζουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» είπε χτες ο υπουργός Εργασίας, οριοθετώντας ταυτόχρονα την προπαγάνδα της κυβέρνησης απέναντι στο λαό

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα Εργασιακά

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα Εργασιακά
Με οδηγό το αντιλαϊκό 3ο μνημόνιο πορεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στα Εργασιακά, σε μια προσπάθεια να νομοθετήσει για τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας και να ενσωματώσει ταυτόχρονα τις λαϊκές αντιδράσεις.

Οπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο αρμόδιος υπουργός, «υπάρχουν τα κείμενα που ορίζουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» για τα Εργασιακά! Αυτά, βέβαια, δεν περιορίζονται στο μνημόνιο, αλλά επεκτείνονται σε όλα τα κείμενα στρατηγικής της ΕΕ, όπου περιγράφονται οι κατευθύνσεις των ανατροπών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε σχετική ενημέρωση, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα αφορά τρεις άξονες: Τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα με την ατζέντα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση διαμορφώνει και την προπαγανδιστική της τακτική. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εργασίας αποδίδει κατά βάση στο ΔΝΤ τους σχεδιασμούς για παραπέρα μείωση των μισθών και νέες ανατροπές σε Συλλογικές Συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ θέλει αίμα» (!)

Οταν, όμως, ρωτήθηκε χτες για το τι ακριβώς ζητάει το Ταμείο, απάντησε ότι «δεν έχουμε συγκεκριμένο κατάλογο, ξέρουμε από το παρελθόν ότι υποστηρίζει την περαιτέρω απορρύθμιση», προσθέτοντας πως «δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο η μείωση μισθών». Είναι φανερό ότι ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να κατευθύνει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στο ΔΝΤ, για να μείνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και η ίδια η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει προς όφελός του.

Αδειανό πουκάμισο...

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να διευκρινίσει ακόμα και τι εννοεί η κυβέρνηση με τη γενική διατύπωση περί «επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», που είναι το βασικό προπαγανδιστικό της χαρτί. Πρόκειται, βέβαια, για «αδειανό πουκάμισο», με δεδομένο ότι στο μνημόνιο προβλέπεται ρητά πως «οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε ρυθμίσεις του παρελθόντος που δεν συμβαδίζουν με το στόχο προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Γι' αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην παραμικρή αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων. Γι' αυτό δεν έχει θίξει ούτε στο ελάχιστο το νομικό αντεργατικό πλαίσιο, ενώ σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης το υπουργείο Εργασίας παρατηρεί ως «επιτήδειος ουδέτερος» τη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας (απολύσεις, απληρωσιά, λουκέτα, εργοδοτική τρομοκρατία).

Προαναγγέλλει εφαρμογή του 4172/2013

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση ελίσσεται και στην περίπτωση του κατώτερου μισθού και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας από τη μια εμφανίζεται να επιδιώκει την «επαναφορά» στους εργοδότες και στη ΓΣΕΕ της αρμοδιότητας για τη σύναψη της ΕΓΣΣΕ και του καθορισμού των κατώτερων μισθών και από την άλλη δεσμεύεται για την εφαρμογή του νόμου που συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση, αν οι διαβουλεύσεις δεν αποδώσουν.

Οπως προέκυψε από τα λεγόμενά του, σε περίπτωση που από τη διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη δεν προκύψει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος 4172/2013 (ο καθορισμός του κατώτερου μισθού είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης). Για να χρυσώσει όμως το χάπι, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος των «προγραμμάτων», δηλαδή στο τέλος του 2018, αντί του 2017 που όριζε ο συγκεκριμένος νόμος!

Δηλαδή, ζητάει να του πουν και «μπράβο» οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι και το 2018, για μια ολόκληρη επταετία, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει καθηλωμένος στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, κάτω ακόμα και από τα όρια της φτώχειας, ενώ παραμένει άγνωστο σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου.

Στο στόχαστρο η απεργία

Ενδεικτική για το τι πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι και η στάση της στο ζήτημα της κήρυξης της απεργίας, για την οποία ο υπουργός διατύπωσε τη θέση ότι τάσσεται υπέρ της λήψης αποφάσεων «με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο». Το πρόβλημα, βέβαια, για την κυβέρνηση δεν είναι η έκταση της «δημοκρατικότητας» με την οποία οι εργαζόμενοι αποφασίζουν συλλογικά την κήρυξη μιας απεργίας, αλλά αυτό καθ' αυτό το δικαίωμα στην απεργία, που ενοχλεί τους εργοδότες, και γι' αυτό θέλει να το περιστείλει με νέους περιορισμούς.

Αλλωστε, είναι προκλητικό να μιλάει για δημοκρατία ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνεχίζεται η «παράδοση» 9 στις 10 απεργίες να κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

Μέρος της ίδιας τακτικής είναι και η φιλολογία του ίδιου του υπουργού περί «κρατικής» χρηματοδότησης των συνδικάτων, όταν είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση είναι οι εισφορές των εργαζομένων, στις οποίες ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας έχει τον τελευταίο λόγο. Το πραγματικό πρόβλημα και εδώ δεν είναι η «κρατική» χρηματοδότηση, αλλά η απροκάλυπτη κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων, με την πολύμορφη στήριξη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τέλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, η επόμενη επίσκεψη της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» στη χώρα μας θα γίνει στις 18 έως 20 Ιούλη, ενώ σκοπεύει στις αρχές Σεπτέμβρη να διοργανώσει για το ζήτημα των Εργασιακών διεθνές συνέδριο, με τη συμμετοχή και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Θα φέρουν, δηλαδή, το μακρύ χέρι της Κομισιόν και της μεγαλοεργοδοσίας να ...υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Μεγαλώνει η «ουρά» αναμονής για την απόδοση των συντάξεων

Τον κίνδυνο οι νέες συντάξεις για τους δικαιούχους που υποβάλλουν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 να μην αποδίδονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και να καταβάλλονται μόνο «προσωρινές συντάξεις», υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην οριστική απονομή των συντάξεων.

Σύμφωνα με την εισήγηση στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, ο κίνδυνος αυτός είναι πλέον ορατός, καθώς πέρα από την ενοποίηση όλων των Ταμείων στο νέο υπερ-ταμείο, τον ΕΦΚΑ, και τα οργανωτικά προβλήματα που θα προκύψουν, προβλέπεται και η μείωση του προσωπικού του και η μεταφορά του με υποχρεωτική μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες.

Ετσι, πέρα από τις περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις, η ΠΟΠΟΚΠ σημειώνει ότι ήδη περίπου 150.000 κύριες συντάξεις καθυστερούν να αποδοθούν, με το χρόνο αναμονής για τους συνταξιούχους να ανέρχεται από 12 έως και 24 μήνες, ενώ σε ορισμένα ταμεία φτάνει και τους 33 με 36 μήνες. Επιπλέον, υπάρχουν 128.000 επικουρικές συντάξεις των οποίων ο χρόνος οριστικής απόδοσης φτάνει τους 26 μήνες, με τις μισές απ' αυτές να εκκρεμεί η απόφαση συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Σε αναμονή βρίσκονται και χιλιάδες συνταξιούχοι για τα εφάπαξ. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΠΔΥ) που ανέρχονται σε 33.621 συνταξιούχους με το ύψος των εφάπαξ που δεν αποδίδονται μέχρι τώρα να φτάνει τα 825 εκ. ευρώ και περίπου 10.578 εκκρεμείς αιτήσεις εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) με το ποσό της χορήγησης να ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ.

Πανελλαδική σύσκεψη σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Σε πανελλαδική σύσκεψη με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου καλεί κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πειραιώς 1, 7ος όροφος), με στόχο την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και των εργοδοτών για τις Συμβάσεις. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία σε όλο τον κλάδο να κάνουν τις ΣΣΕ αντικείμενο συζήτησης στις συνεδριάσεις των ΔΣ, σε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις και μαζικές διαδικασίες, με στόχο να γίνει η υπογραφή των συμβάσεων υπόθεση όλων των εργαζομένων. «Η υπογραφή των ΣΣΕ είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, θα είναι η βάση για παραπέρα αυξήσεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας συνολικά στον κλάδο», τονίζει στο κάλεσμά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ