ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ `Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Με κάθε αποτέλεσμα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τη νεροποντή και τις πλημμύρες που έπληξαν χτες το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας, εκατομμύρια από τους 46.500.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο προσήλθαν στις κάλπες, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να αποχωρήσει από αυτήν. Το δίλημμα αυτό, που έχει σημασία για την αστική τάξη και τη σχέση της με τις άλλες αστικές τάξεις, δεν αλλάζει ριζικά τη ζωή των εργαζομένων, αφού το βασικό, δηλαδή η εξουσία, θα παραμείνει και στη μια και στην άλλη εκδοχή στο κεφάλαιο. Γι' αυτό είναι χρήσιμο ο βρετανικός και άλλοι λαοί να βγάλουν συμπεράσματα και τη δικαιολογημένη καταδίκη της ΕΕ να την εντάξουν στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία και τους εκμεταλλευτές τους.

Χτες, πάντως, πάνω από την κάλπη, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (που στηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, Bremain) προέτρεψε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο «κρίσιμο για το μέλλον της χώρας» δημοψήφισμα. Ισως γιατί γνώριζε ότι ανάμεσα στους παράγοντες που θα επηρεάσουν καταλυτικά το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα και το 9% των αναποφάσιστων...

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που επίσης στηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στα γραφεία στοιχημάτων, λέγοντας: «Αυτά ξέρουν. Δεν χάνουν ποτέ...». Οι περιβόητοι μπούκερς έδιναν 86% πιθανότητες να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και 14% να αποχωρήσει. Συνολικά υπολογίζεται πως παίχτηκαν σε στοιχήματα στη Βρετανία, σε σχέση με το δημοψήφισμα, 80.000.000 δολάρια. Πέρα από τα όποια κέρδη αποκόμισαν οι καπιταλιστές, «παίζοντας» στα χρηματιστήρια με τη συναλλαγματική αξία της στερλίνας, που σημείωσε χτες θετικό ρεκόρ εξαμήνου 1,2% έναντι του δολαρίου και 0,6% έναντι του ευρώ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος Λονδίνου που στηρίζει την έξοδο (Brexit), πρότεινε στους Βρετανούς να ψηφίσουν έτσι ώστε να γιορτάσουν την 23η Ιούνη σαν τη δική τους «Μέρα Ανεξαρτησίας».

Δεδομένης της μικρής διαφοράς μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι εταιρείες σφυγμομετρήσεων απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν exit polls με το κλείσιμο των καλπών στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), πέρα από κάποιες «εκτιμήσεις».

Τα σενάρια...

Μετά τις έξι σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γνωστοποιείται δίνοντας τέλος στην «αγωνία» όσον αφορά αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα και τα σενάρια υπέρ της μίας ή της άλλης εκδοχής, στα οποία αναφέρεται εκτενώς το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού και ξένου Τύπου.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», εξετάζοντας το ενδεχόμενο Brexit, σημείωσε πέντε εναλλακτικά μοντέλα για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ: α) το νορβηγικό μοντέλο που έναντι 263.000.000 στερλινών ετησίως επιτρέπει στη Νορβηγία πρόσβαση στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή» (ΕΕΑ) και εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δίχως δικαίωμα ψήφου, β) το ελβετικό μοντέλο που δίνει τη δυνατότητα διμερούς διαπραγμάτευσης σε διάφορους τομείς, με κόστος «συνδρομή» στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, γ) το τουρκικό μοντέλο που επιτρέπει τελωνειακή ένωση, δ) το μοντέλο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως έχει γίνει με Ισλανδία και Ν. Κορέα και ε) σχέσεις ξεκάθαρων «αποστάσεων» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ που θα επέτρεπε διαπραγμάτευση είτε μεμονωμένα είτε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Stratfor εξετάζει σε περίπτωση Βrexit παρόμοια σενάρια, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα είναι άμεση, αλλά υπόθεση τουλάχιστον δύο ετών ή και παραπάνω. Εκτιμά ότι το εμπόριο θα ήταν από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι το 45% των βρετανικών αγαθών και υπηρεσιών εξάγεται στις αγορές της ΕΕ και το 53% των βρετανικών προϊόντων και υπηρεσιών εισάγεται από τις αγορές της ΕΕ. Θεωρεί πως το Βrexit θα είχε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, προκαλώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Κάμερον, την αλλαγή της υπόστασης του «Ηνωμένου Βασιλείου» με τη σημερινή του μορφή (λόγω αποχώρησης Σκοτίας και Βόρειας Ιρλανδίας που επιθυμούν παραμονή στην ΕΕ).

Σε περίπτωση Bremain, το Stratfor προβλέπει «ανακούφιση όλων», μόνο όμως προσωρινά. Θεωρεί ότι ο Κάμερον θα ενισχυόταν πολιτικά για λίγο καιρό, αλλά ότι αργότερα θα έβρισκε μπροστά του πάνω από τους μισούς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit και ότι το Bremain θα άνοιγε την όρεξη και άλλων χωρών της ΕΕ να διαπραγματευτούν «ειδικές σχέσεις».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαδηλώσεις κατά των αντεργατικών ανατροπών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και χτες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στον αντεργατικό νόμο «Ελ Κομρί». Στο Παρίσι έγινε μετά από την προχτεσινή συμφωνία συνδικαλιστικών οργανώσεων (όπως οι CGT και FO) να δεχτούν την «εναλλακτική διαδρομή» που πρότεινε η κυβέρνηση, η οποία προχτές το πρωί απαγόρευσε την αρχική πορεία που είχε προγραμματιστεί επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Οι διοργανωτές υπολόγιζαν τους διαδηλωτές σε 60.000, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική.

Στο μεταξύ, η συζήτηση του «Ελ Κομρί» συνεχίστηκε στη Γερουσία, όπου ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις «ταραχές» που σημειώνονται σε κινητοποιήσεις και σημείωσε ότι «χρειάζεται να διαλυθούν οργανώσεις της ακροαριστεράς». «Διαλύσαμε οργανώσεις που είχαν σχέση με το ακραίο ισλάμ, κάναμε το ίδιο με οργανώσεις της ακροδεξιάς. Και αν χρειαστεί... θα το κάνουμε προφανώς και αν πρόκειται για την ακροαριστερά...», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Πάντως, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα περί «ανάγκης διασφάλισης της δημόσιας τάξης» για να στραφεί και κατά των εργατικών αγώνων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την αστυνομική επιχείρηση που έγινε πριν από μερικές μέρες για να «ανοίξει» το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων «Ιβρί», στα προάστια του Παρισιού, όπου οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την απεργία και την περιφρούρησή της.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τον αυταρχισμό της γαλλικής κυβέρνησης

Τον αυταρχισμό της γαλλικής κυβέρνησης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Γαλλίας που κλιμακώνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό, επιχειρώντας να απαγορεύσει την εργατική διαδήλωση της 23ης Ιούνη. Ταυτόχρονα, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε βίαιη εκκένωση του εργοστασίου IVRY (το μεγαλύτερο εργοστάσιο καύσης αποβλήτων της Ευρώπης) από τους εργαζόμενους που κινητοποιούνταν. Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι κυβερνήσεις που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε φιλελεύθερες, δεν διστάζουν να προχωρούν σε περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους. Ανάλογη πείρα έχουν και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από την δήθεν "Αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στους αγώνες των εργαζομένων με ΜΑΤ και συλλήψεις αγωνιστών. Για αυτές τις εξελίξεις, που πληθαίνουν σε όλη την Ευρώπη, μεγάλες είναι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων - μελών της ΣΕΣ, που για χρόνια καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού, της ανοχής στις αντεργατικές κυβερνήσεις, της υποταγής στις απαιτήσεις των αφεντικών. Είναι υπεύθυνοι, γιατί για χρόνια έλεγαν στους εργαζομένους να μην παλεύουν, αλλά με τους λεγόμενους "κοινωνικούς διαλόγους" να παραδίδουν τα δικαιώματά τους στους εργοδότες, στο όνομα της "κοινωνικής ειρήνης". Μόνο που η "ειρήνη" τους, χτίζεται πάνω στην εξαθλίωση και τη φτώχεια των εργαζομένων.

Χαιρετίζουμε τους μεγάλους αγώνες των Γάλλων εργαζομένων και βρισκόμαστε στο πλευρό τους ενάντια στην αντεργατική επίθεση και τον αυταρχισμό της γαλλικής κυβέρνησης».

ΡΩΣΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Προειδοποιήσεις, για άλλη μια φορά, απευθύνει η ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την ανάπτυξη της αμερικανοΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας που συνεχίζεται μαζί με την έντονη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις βαλτικές χώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με δηλώσεις της εκπροσώπου του, Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε πως «οι εγγυήσεις ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν έχει στόχο τη Ρωσία, είναι ο μόνος πιθανός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν» και συμπλήρωσε «αν η δράση των ΗΠΑ κινείται όντως για τον περιορισμό των πυραυλικών απειλών, όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, είναι φανερό ότι μια συμφωνία με τη ρωσική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα υπονόμευε την αμυντική ικανότητά της και θα προστάτευε και σύμμαχους και συνεργάτες της».

Η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι μπορούν να βρεθούν κοινώς αποδεκτές λύσεις που θα παίρνουν υπόψιν τα ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα, φυσικά αυτό «πατάει» στην κοινή καπιταλιστική βάση των δύο χωρών, ωστόσο ο ανταγωνισμός για αγορές, πρώτες ύλες και σφαίρες επιρροής δεν πρόκειται να σταματήσει.

Γι' αυτό η ρωσική πλευρά, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση «θα πρέπει να πάρουμε τα αντίστοιχα απαντητικά μέτρα». Γίνεται έτσι φανερό ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν θα μείνουν αναπάντητες, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη διακλαδική ΝΑΤΟική άσκηση στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες «Ανακόντα 16», που αμέσως έφερε εκτεταμένες ρωσικές ασκήσεις σε όλο το μήκος των δυτικών συνόρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ