ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Ποιος πληρώνει;

«Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους (...) Οι ελληνικές προτάσεις αποσκοπούν στο να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν να τα επωμιστούν, προκειμένου να βγούμε από την κρίση». Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που συζήτησε για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη τα μάτια. Η εφάπαξ εισφορά επιχειρήσεων με πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, η αύξηση της φορολογίας κερδών από 26% στο 29% και των εργοδοτικών εισφορών 2,9%, που ενδεχομένως επιβαρύνουν τα κέρδη ορισμένων επιχειρήσεων, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη σφαγή του ήδη τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, διατήρηση και αύξηση χαρατσιών (π.χ. ΕΝΦΙΑ), αύξηση των εισφορών Υγείας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Γι' αυτό, άλλωστε, παρά τις γκρίνιες τους για τους φόρους, οι εργοδοτικές ενώσεις χαιρέτισαν την προοπτική της συμφωνίας.

Στήνουν παγίδες

«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της». Με αυτή τη φράση ξεκινά το περιβόητο «non paper» που μοίρασε το Μαξίμου, βράδυ Δευτέρας και μετά απ' όσα είχαν προηγηθεί στις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των δανειστών. Και δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η αναφορά. Ακόμα και τώρα, που με τα ίδια τους τα χέρια παρέδωσαν ένα νέο μνημόνιο με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχουν το θράσος να κοροϊδεύουν το λαό, υπονοώντας ψευδώς ότι μπορεί να προσδοκά την υλοποίηση ορισμένων από τα προεκλογικά ψίχουλα που υπόσχονταν και που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Οτι στο ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στα ψίχουλα που περιελάμβανε για τους εργαζόμενους, υπήρχαν σοβαρές δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την υγιή επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κίνητρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους; `Η όσα έκαναν στη συνέχεια; Τα 500 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην αμερικάνικη «Lockheed» για αεροσκάφη, τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για όσους ομίλους αναλαμβάνουν έργα σχετικά με τα ενεργειακά ή τη διαγραφή προστίμων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για λαθρεμπόριο;

Επιλογή τους

Διαβάζουμε: «Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συνομιλία του με την κυρία Λαγκάρντ ότι δεν επιδιώκει την αποχώρηση του Ταμείου από τις συζητήσεις και το πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως θέλει τη συμβολή του στη συζήτηση για το χρέος, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ως αντάλλαγμα την απόφαση για επιβολή σκληρών μέτρων» (το ρεπορτάζ στο «Βήμα»).

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια. Ηγείται μιας αστικής κυβέρνησης, που εξαρχής έχει δηλώσει πως σημαία της είναι η ΕΕ, σημαία της και το ΔΝΤ, ως θεσμοί. Αυτό που πρέπει να θυμούνται, κατά κύριο λόγο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από λαϊκά στρώματα, είναι οι κορόνες περί κατάργησης των μνημονίων που τώρα παίρνουν παράταση, είναι οι διαβεβαιώσεις πως αρκεί μια σοβαρή διαπραγμάτευση για να υπάρχει ένα φιλολαϊκό αποτέλεσμα κι άλλα τέτοια που χάιδευαν μεν αυτιά, έκρυβαν, όμως, το πραγματικό δεδομένο: Τίποτα φιλολαϊκό δεν μπορεί να προκύψει μέσα σε μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Κι αυτό που πρέπει να χρεωθεί όχι μόνο στον Τσίπρα, αλλά στο σύνολο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι μαζί ζητωκραύγαζαν πριν από λίγες μέρες για τις 47+8 σελίδες, είναι ακριβώς ότι συνειδητά επέλεξαν και επιμένουν να επιλέγουν τον εμπαιγμό του λαού. Οχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι, αλλά γιατί έχουν επιλέξει να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βάλει χέρια και πόδια, για να στηθεί στα πόδια του το κεφάλαιο, να μπορέσει ν' ανακάμψει από την κρίση. Αυτή η επιλογή οδηγεί στο τσάκισμα του λαού κι αυτή η επιλογή πρέπει να πληρωθεί...

Ποιον κοροϊδεύουν;

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα δείγματα γραφής και του ρόλου που καλείται να παίξει ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διοίκηση του σωματείου.

Μόλις πριν από μια βδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο σωματείο, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απολύσει τη μία εκ των δύο γραμματέων, Κλαίρη Κωτσαδάμ, για να την αντικαταστήσει με άλλη εργαζόμενη. Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε, περί δήθεν «εξειδίκευσης» και «εκσυγχρονισμού» της γραμματείας, είναι στάχτη στα μάτια, τη στιγμή μάλιστα που η εργαζόμενη είναι απόφοιτη του Οικονομικού της Νομικής και δεν επιβαρύνει ούτε οικονομικά το σωματείο καθώς ο μισθός της, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», «από την ώρα που ανέλαβαν τη διοίκηση του ΣΕΗ έβαλαν στόχο την εκκαθάριση του προσωπικού, που, όπως λένε, ανήκει στο ΚΚΕ». Και συνεχίζουν: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η απόλυση - δίωξη που μεθοδεύουν γίνεται με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, μόνο που και αυτές έχουν κάποια όρια».

Η στάση τους είναι προκλητική και απαράδεκτη. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να καταδικαστούν απ' όλους τους εργαζόμενους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Η «Μεγάλη Στρατιά» του Ναπολέοντα εκστρατεύει κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από τους 685.000 στρατιώτες του Ναπολέοντα, μόλις οι 120.000 θα γυρίσουν πίσω ζωντανοί.

1859 Στη φονική μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς. Η θέα των αιμόφυρτων και αβοήθητων τραυματιών δίνει στον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν την ιδέα της δημιουργίας του Ερυθρού Σταυρού, που υλοποιήθηκε 4 χρόνια αργότερα.

1901 Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 20χρονου Ισπανού κομμουνιστή καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο.

1919 Ξεσπά αντεπαναστατικό κίνημα στη Βουδαπέστη. Τα ένοπλα σώματα των εργατών και των στρατιωτών συνέτριψαν τους αντεπαναστάτες. Η ήττα τους, όμως, ήταν προσωρινή. Με τη συνδρομή και των Γάλλων ιμπεριαλιστών, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης κατάφεραν να ανατρέψουν τη σοβιετική εξουσία την 1η Αυγούστου.

1933 Με την προστασία της αστυνομίας, αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη, με ειδικά ναυλωμένο τρένο, 1.000 περίπου μέλη της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ) και Αλκιμοι (οργάνωση νεολαίας της ΕΕΕ). Σκοπός τους να παρελάσουν στην Αθήνα, σε μια επίδειξη δύναμης. Οι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά «υποδέχονται» τους φασίστες με διαδηλώσεις, ενώ και στη Λάρισα, το τρένο που τους μετέφερε, πετροβολείται από τους εργαζόμενους της πόλης.

Η πρωτεύουσα στρατοκρατείται. Επιδρομές της αστυνομίας γίνονται στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», δεκάδες εργάτες συλλαμβάνονται, ενώ καίρια σημεία πιάνονται από ισχυρές δυνάμεις, προκειμένου να διεξαχθεί η πορεία των φασιστών ανενόχλητη. Ωστόσο, στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά διεξήχθησαν πραγματικές μάχες. Οι ΕΕΕλίτες μαζί με τους αστυνομικούς επιτέθηκαν στους εργάτες, κάνοντας ακόμα και χρήση όπλων. Ως αποτέλεσμα των δολοφονικών αυτών επιθέσεων, έπεσε νεκρός ο εργάτης Π. Θωμόπουλος.

1949 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης. Τον αντικαθιστά ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1960 Με την ευκαιρία του 3ου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Ρουμανίας, πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνάντηση αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών.

1962 Πραγματοποιείται στο θέατρο «Πορεία» της Αθήνας το Α' Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

1971 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεσκεπάζει τη νέα συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου, για την επιβολή της βίαιης λύσης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, σύμφωνα με το σχέδιο της τριπλής κατοχής (Ελλάδας - Τουρκίας - ΝΑΤΟ), για την κατάλυση της ανεξαρτησίας του νησιού και τη μετατροπή του σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού κατά των αραβικών και σοσιαλιστικών κρατών.

1975 Ενα «Μπόινγκ 727» των «Ανατολικών Αερογραμμών» των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο «Κένεντι». Σκοτώνονται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ