ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία των ναυτεργατών στις 30 Ιούνη

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τα πληρώματα να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια για την Τρίτη 30 Ιούνη, με προοπτική επέκτασης - κλιμάκωσης και συντονισμού της δράσης με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες. Η απόφαση πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ.

Στη συνεδρίαση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ ανέδειξαν την ανάγκη να αποτελέσει η απεργία συνέχεια του μαζικού συλλαλητηρίου συνδικάτων και φορέων στις 11 Ιούνη, να εκφραστεί η ριζική αντίθεση των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή συμφωνία που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σημείωσαν, επίσης, την ανάγκη η οργάνωση και η προετοιμασία του απεργιακού αγώνα να γίνει υπόθεση κάθε ναυτεργάτη, εν ενεργεία και συνταξιούχου. Να υπάρξει αγωνιστική απάντηση στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, που διευρύνεται σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε συνδυασμό με τη διόγκωση της ανεργίας, ενάντια στην απλήρωτη εργασία, για ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, με οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, ενάντια στη φοροεπιδρομή του εισοδήματος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Σ' αυτή την προοπτική, τα τρία σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην οργανωτική σύσκεψη που θα γίνει αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση σε ξενοδοχείο που συνεργάζεται με «δουλεμπορικό»

Η εργοδοσία δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη σύμβαση για όλους μέχρι το τέλος του μήνα

Από την παρέμβαση του Συνδικάτου μέσα στο ξενοδοχείο
Από την παρέμβαση του Συνδικάτου μέσα στο ξενοδοχείο
Μαζική παρέμβαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που απασχολεί καμαριέρες μέσω «δουλεμπορικού» γραφείου, έκανε τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, που έγινε με πανό και συνθήματα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, τους τρεις τελευταίους μήνες, το «δουλεμπορικό» δεν πληρώνει ούτε καν τα 586 ευρώ που τους δίνει για μηνιάτικο, κατά παράβαση της κλαδικής σύμβασης. Επιπλέον, για το ίδιο διάστημα, τις έχει ανασφάλιστες.

Το Συνδικάτο είχε ζητήσει εδώ και βδομάδες από την εργοδοσία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου και από το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει άμεσα αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, να προσληφθούν οι καμαριέρες από το ξενοδοχείο και να ισχύσουν και γι' αυτές οι όροι αμοιβής και εργασίας που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, ούτε η εργοδοσία συμμορφώθηκε, ούτε βέβαια το υπουργείο παρενέβη, με αποτέλεσμα το Συνδικάτο να αποφασίσει τη δυναμική παρέμβαση, προχτές, Δευτέρα.

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, που έγινε μπροστά στα μάτια των πελατών του ξενοδοχείου, μέσα στο λόμπι, εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε μέχρι το τέλος του μήνα να αποκαταστήσει, με βάση την κλαδική σύμβαση, τις καμαριέρες που απασχολεί μέσω του «δουλεμπορικού», το οποίο, να σημειωθεί, ανήκει στον πρώην διευθυντή προσωπικού μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων!

Το Συνδικάτο παραμένει σε επιφυλακή για κάθε εξέλιξη και καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοι Κωνσταντακάτου». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει ο εργοδότης, καθώς και έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή.

«Δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εργασίας», ήταν η αρχική απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο αίτημά τους για συνάντηση. Ωστόσο, δεν υποχώρησαν αλλά παρέμειναν έξω από τα γραφεία του υπουργού, φωνάζοντας συνθήματα. Με αυτόν τον τρόπο επέβαλαν να γίνουν τελικά δεκτοί και να προγραμματιστεί συνάντηση, για σήμερα, Τετάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και επιχειρησιακών σωματείων. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν από τις μεγαλύτερες στο εμπόριο σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Πρόσφατα, εκδικάστηκε η αίτηση πτώχευσης και ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί προχώρησε στο κλείσιμο των καταστημάτων της, αφήνοντας δεκάδες εργαζόμενους απλήρωτους και χωρίς δουλειά.

Νέες κινητοποιήσεις στον όμιλο «Euromedica»

Σε νέα τετράωρη στάση εργασίας (3 μ.μ. - 7 μ.μ.) για τα δεδουλευμένα προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica» αύριο, Πέμπτη, με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Στις 3.30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός» για να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ομίλου (Ρηγίλλης).

Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από σήμερα, Τετάρτη, έως και την Παρασκευή, κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά εργαστήρια του ομίλου στην Αθήνα, στο Κοντόπευκο της Αγίας Παρασκευής.

Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων το Σωματείο έχει οργανώσει συσκέψεις με τους εργαζόμενους και εξορμήσεις, ενώ καλεί σε πανελλαδικό συντονισμό τα όργανα των εργαζομένων (σωματεία, Εργατικά Κέντρα) και σε πολύμορφες δράσεις (παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις, στάσεις εργασίας κ.λπ.) την Πέμπτη, σε δομές του ομίλου σε όλη τη χώρα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, ο όμιλος έχει κάνει καθεστώς την απλήρωτη εργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να μπει οριστικό τέλος στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς και να ανοίξει ο δρόμος για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι

Τους 1.035.934 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι τον περασμένο Μάη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, μόνο 83.685 από το σύνολο των ανέργων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, δηλαδή μόλις λίγο περισσότερο από το 8% των ανέργων. Ετσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι φθίνουν μήνα με το μήνα. Συγκεκριμένα, το Μάη οι επιδοτούμενοι είναι μειωμένοι κατά 20,21% σε σχέση με τον Απρίλη. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία (809.018 άτομα), περισσότεροι από τους μισούς (56,91%) είναι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες. Το 60,53% αυτών είναι γυναίκες, ενώ το 39,47% άντρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το 40,44% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 30 - 44 ετών, ενώ το 22,23% είναι 45 - 54 ετών.

Συγκέντρωση για την Υγεία στην Κερατέα

Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου το Σάββατο 27 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κερατέας. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, το Εργατικό Κέντρο πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε μια ευρεία σύσκεψη σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, φορέων της Ανατολικής Αττικής με σκοπό την οργάνωση της πάλης στο μέτωπο της Υγείας.

Στην ευρύτερη περιοχή, όλα τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, μονάδες του ΠΕΔΥ κλείνουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη, ενώ έχουν και απλήρωτες εφημερίες από το 2012. Ειδικά στην Κερατέα, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Μεταξύ άλλων, αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, που να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, να δημιουργηθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, να ενισχυθούν με ασθενοφόρα και μόνιμο προσωπικό οι σταθμοί του ΕΚΑΒ, για να καλύπτονται οι ανάγκες σε 24ωρη βάση κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ