ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια

Με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο και Θ. Παφίλη

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, συναντήθηκαν, χτες, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ενημερώνει διαδοχικά τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στην περιοχή και την πρόσφατη Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία.

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν τα εξής:

«Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταδίκασε την ισχυρή παρουσία και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και αναφέρθηκε στις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε βάρος των λαών. Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Ανέδειξε ότι η πολιτική της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, διασταυρώνεται με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της γειτονικής χώρας, με επικίνδυνες συνέπειες για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου, η οποία προετοιμάζεται με παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων στα ευρωατλαντικά σχέδια και έθεσε το ζήτημα της απεμπλοκής, το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και την ακύρωση κάθε απόφασης για συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σε αποστολές στο εξωτερικό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στους αβάσιμους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ελληνο-ιταλική συμφωνία, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος και σημείωσαν τα προβλήματα και το κακό προηγούμενο που προκαλούν η μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αλιευτικές ζώνες.

Τέλος, επανέλαβαν τις θέσεις του Κόμματος για την επικίνδυνη αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και το προκλητικό σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Οχθης. Ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το Δεκέμβρη του 2015. Επίσης, ζήτησαν την ουσιαστική αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, όπως φαίνεται και στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Υποστηρίζει την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο θέμα των ΑΟΖ

Δήλωση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα, Μ. Τουμπάσι, και αντίστοιχη του πρέσβη στην Αγκυρα

Η Παλαιστίνη δεν θα σύναπτε «καμία συμφωνία ή διακανονισμό εκτός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χτες σε ανακοίνωσή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου ομολόγου του στην Αγκυρα, Φαέντ Μουστάφα, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξής του σε τουρκική εφημερίδα εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Παλαιστινιακής Αρχής να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία.

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η Συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, ως εκ τούτου δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ. Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Χτες, επίσης, σε γραπτή δήλωσή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αγκυρα, Φ. Μουστάφα, εκφράζοντας την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ σημειώνει ότι «μου αποδόθηκαν δηλώσεις που δεν έκανα, μεταφέρθηκαν εκτός του πλαισίου των συμφραζομένων, προκαλώντας ορισμένες αντιδράσεις που απαιτούν από μένα να διευκρινίσω πως ήταν διαφορετικό το πλαίσιο της συνέντευξης και τα θέματα που συζητήθηκαν». Και καταλήγει: «Επιβεβαιώνω πως η χώρα μου, που επιδιώκει την ανάπτυξη, διεύρυνση και εμβάθυνση σχέσεων, διμερών και πολυμερών, δεν σκοπεύει ούτε σήμερα ούτε στο προβλεπόμενο μέλλον να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία με κάποια από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Κύπρου».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ακολούθως και το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου επισημαίνεται πως «οι σχέσεις μας με μεσογειακές χώρες είναι στενές, και η δήλωση του πρέσβη μας στην Τουρκία αποδόθηκαν εκτός των συμφραζομένων». Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι το Κράτος της Παλαιστίνης διατηρεί «στενές και καλές σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας». Σημειώνει επίσης πως το Κράτος της Παλαιστίνης «είναι πρόθυμο να διατηρήσει και να αναπτύξει αυτές τις καλές σχέσεις» και ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος συζητήσεις για συμφωνίες με καμία από αυτές τις πλευρές».

«Λάμπει» η υποκρισία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Παλαιστίνη

Στο μεταξύ, σε ένα όργιο υποκρισίας κι αφού την προηγούμενη βδομάδα στην Ιερουσαλήμ ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης διεύρυναν σε όλα τα επίπεδα τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έσπευσε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ...ευεργέτη των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, μετέχοντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη δωρητών για την οικονομική ενίσχυση της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης «για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίες έχουν επιδεινώσει έτι περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στις χώρες όπου διαμένουν». «Ειδικά ως προς τη Λωρίδα της Γάζας, η σημερινή κατάσταση προσθέτει επιπλέον προκλήσεις σε μια ήδη σύνθετη πραγματικότητα», πρόσθεσε, κάνοντας γαργάρα την ισραηλινή κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, τη συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ ενέκρινε στην τελευταία του Ολομέλεια το Ευρωκοινοβούλιο.

Η συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα διεύρυνσης και αναβάθμισης των σχέσεων της ΕΕ με το κράτος του Ισραήλ, παρέχοντάς του ένα ακόμα ευρωενωσιακό στήριγμα, και μάλιστα σε μία περίοδο που κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό με τα σχέδια για νέες προσαρτήσεις παλαιστινιακών εδαφών.

Οπως άλλωστε ομολογείται και στην αιτιολογική έκθεση, «κατά τη διοικητική της εφαρμογή, η συμφωνία αποδείχθηκε σημαντικό βήμα για την εφαρμογή μιας φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Δημιούργησε σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και αύξησε σημαντικά τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ με την εξυπηρέτηση σχεδόν 70 νέων ζευγών πόλεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας...».

Να σημειωθεί ότι κατά την έγκριση της συμφωνίας ανάμεσα στα άλλα «έλαμψε» ξανά και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε μια ακόμα συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο, την ώρα που κατά τ' άλλα η ευρωκοινοβουλευτική του ομάδα «διαμαρτύρεται» για τα νέα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

«ΟΝΕΧ ΝEORION» - «ISRAEL SHIPYARDS»
Φτιάχνουν κορβέτα για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Συμφωνία για τη συμπαραγωγή κορβέτας ανακοίνωσαν η αμερικανική «ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards» (με έδρα τη Σύρο) και η «Israel Shipyards Ltd», σε άλλη μια πτυχή της μετατροπής της χώρας σε κόμβο υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, που βάζει το λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, πρόκειται για σκάφος πολλαπλών χρήσεων, με δυνατότητες προσνήωσης μεσαίου μεγέθους ελικοπτέρου, ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων, και «σχεδιασμένο για περιπολίες και προστασία των συνόρων στην Ανατ. Μεσόγειο». Αλλωστε, στις επιμέρους δυνατότητες του σκάφους, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στοιχεία όπως η «Προστασία υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Προστασία ΑΟΖ... Συμμετοχή σε ναυτικές επιχειρήσεις μάχης» κ.ά., με το βλέμμα δηλαδή στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Αλλωστε, οι δυο εταιρείες δεν κρύβουν λόγια, αφού, όπως αναφέρουν, η «στρατηγική συνεργασία» τους θα συμβάλει και στο «να φέρει τις δυο χώρες πιο κοντά από ποτέ, ανοίγοντας τις ενεργειακές διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η "ONEX Shipyards" είναι μια εταιρεία των ΗΠΑ με όραμα να δημιουργήσει τον κορυφαίο κόμβο ναυπήγησης και logistics στην περιοχή». Τονίζεται, άλλωστε, ότι το πλοίο θα συνδυάζει τεχνογνωσία ελληνικών, ισραηλινών και αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ οι αρμόδιοι των δυο εταιρειών παραπέμπουν και σε όσα έλεγε ο Keith Silver, εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον Φλεβάρη στη Σύρο, σε κοινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ONEX και τα Ισραηλινά Ναυπηγεία, ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει την επένδυση στο Νεώριο ως μείζονα επένδυση των ΗΠΑ, σε στρατηγικό, εμπορικό και συμβολικό επίπεδο».

Θυμίζουμε η ΟΝΕΧ θέλει να βάλει στο χέρι και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχοντας και για εκεί σχέδια κατασκευής φρεγατών, αλλά και ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο Στόλο, μετατρέποντας σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο ολόκληρη την Ελλάδα σε μόνιμο αγκυροβόλιο και ορμητήριό του για τα δολοφονικά του σχέδια σε όλη την περιοχή.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org