ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Κινητοποίηση την Παρασκευή για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου

Στις 6.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού. Να αποδοθεί όλος ο χώρος των Λιπασμάτων στο λαό, διεκδικούν φορείς της περιοχής

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Κάλεσμα σε κινητοποίηση την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο της Δραπετσώνας, απευθύνουν η Ενωση Συλλόγων Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου. Η πορεία θα περάσει από τις εγκαταστάσεις της «Oil One» και θα καταλήξει στα Λιπάσματα (στου Κράκαρη).

Οι φορείς που κινητοποιούνται διεκδικούν την απόδοση ολόκληρου του χώρου των Λιπασμάτων στο λαό και παλεύουν ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων όπως η COSCO και η «Oil One», που υποβαθμίζουν τη ζωή συνολικά του πειραιώτικου λαού.

Στο κάλεσμα για την κινητοποίηση χαιρετίζονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Δραπετσώνα - Κερατσίνι, Πέραμα και Πειραϊκή στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της COSCO, της «Oil One» και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που υποβαθμίζουν τις γειτονιές της περιοχής. Επίσης η κλιμάκωση της πάλης με τη μεγάλη διαδήλωση εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά στις 11 Ιούνη, που πέρασε από τα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και κατέληξε στα γραφεία του ΟΛΠ - COSCO.

Και το κάλεσμα συνεχίζει τονίζοντας: «Αυτές οι κινητοποιήσεις ήταν η συνέχεια του αγώνα που δίνουν οι μαζικοί φορείς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας εδώ και πολλά χρόνια, που οι επικίνδυνες ουσίες απειλούν τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας, που η έντονη δυσοσμία έκανε αφόρητη την κατάσταση στις γειτονιές μας. Είναι τόσο έντονη, που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας, που το 2ο Δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας "πνίγηκε" από την μπόχα και αναγκάστηκε να κλείσει, ενώ παλιότερα είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ολα αυτά τα χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η κατάσταση στην περιοχή μας γίνεται ανυπόφορη από τη δυσοσμία, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Η Ενωση Γονέων σημειώνει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή «αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών. Επίσης καταγράφονται και τιμές βενζολίου, που κάποιες μέρες ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας μας! Εχουν επιβεβαιωθεί πλέον και τυπικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία! Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που παρήγγειλε η COSCO για τον ΟΛΠ, έχει ωραιοποιήσεις, αντιφάσεις αλλά ακόμα και αυτή αναγκάζεται να γράψει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, πως είναι πιθανός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά».

«Δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα και τώρα εμφανίζονται ως "σωτήρες"», τονίζεται ακόμα στο κάλεσμα, αφού όπως εξηγείται «για να δυναμώσει ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύσει ενάντια στις πολιτικές που αφήνουν όλα αυτά τα χρόνια τα καζάνια του θανάτου μέσα στην καρδιά της πόλης μας, υποβαθμίζοντας τις ζωές μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αδειοδοτήσει βιομηχανική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας. Την άδεια στην "Oil One" την έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε παράταση άλλα 20 χρόνια ζωής στα καζάνια με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου, αδειοδοτώντας μάλιστα και την εγκατάσταση χιλιάδων κυβικών μαζούτ. Ο ένας παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον άλλο, ρημάζοντας τη ζωή του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και σχέδια που βρίσκονται σε συζήτηση για το χώρο των Λιπασμάτων, είναι σχέδια που υπηρετούν την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, τεράστιες είναι οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλης - Αντωνάκου) και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου)».

Οσο για τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις της για τα σχέδια σταδιακής απομάκρυνσης των καζανιών αλλά και η στάση της συνολικά «σπέρνουν τον εφησυχασμό, νομιμοποιούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Δεν απαντάνε στα σύγχρονα δικαιώματά μας, που ρημάζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι υποκριτές και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε!

Ο αγώνας για να φύγουν τώρα τα καζάνια του θανάτου, να αποδοθεί όλος ο χώρος των Λιπασμάτων στο λαό, είναι στα χέρια μας. Μαζικοποιούμε τον αγώνα, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, συντονίζουμε τη δράση μας, δεν περιμένουμε ούτε λεπτό».

Στις διεκδικήσεις της κινητοποίησης περιλαμβάνονται η άμεση απομάκρυνση των καζανιών, η ανάκληση όλων των αδειών των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, η απομάκρυνσή τους από κατοικημένες περιοχές. Η απόδοση του συνόλου των 640 στρ. των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης, χωρίς αποζημίωση, και αξιοποίησή της για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγεία, καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, αμεσα μέτρα για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Και, τέλος, πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Στη Νιάλα η μουσική διαμαρτυρία που αναβλήθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Στις 5 Ιούλη το αγωνιστικό ραντεβού

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Στη Νιάλα, στις 5 Ιούλη δίνει το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα. Για εκείνη τη μέρα ορίστηκε η μουσική διαμαρτυρία, μετά τη ματαίωση της συναυλίας της περασμένης Κυριακής στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με μαζική συμμετοχή, όμως δεν ολοκληρώθηκε με τη μουσική διαμαρτυρία λόγω της βροχής.

«Τα τερτίπια του καιρού μας ανάγκασαν στην προσωρινή αναβολή της μουσικής μας διαμαρτυρίας. Βγαίνουμε όμως πιο δυνατοί. Καταφέραμε τις τελευταίες μέρες να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης τα δίκαια αιτήματά μας και αυτό είναι μια πρώτη νίκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, υπογραμμίζοντας πως «βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί πως δεν θα επιτρέψουμε ξανά να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα!».

Το Συντονιστικό σημειώνει: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του Περιβάλλοντος. Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας»

Συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο, με σύνθημα «Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Διέξοδο μπορεί να δώσει η πάλη του λαού», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ασπροπύργου του ΚΚΕ, την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής.

Βιβλιοπαρουσίαση από τις ΚΟ Μετάλλου Αττικής

Οι Κομματικές Οργανώσεις στον κλάδο του Μετάλλου της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, σε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Μισθός, τιμή και κέρδος» (Κ. Μαρξ). Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Περιοδεία του Ν. Παπαναστάση στη Μεσσηνία

Περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 9.30 π.μ., περιοδεία στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου.

-- Στις 11.30 π.μ., περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μεσσηνίας.

-- Στη 1.30 μ.μ., περιοδεία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και συνάντηση με το ΔΣ της Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας.

-- Στις 5.30 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας.

-- Στις 6.30 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ασυλο Απόρων Ανιάτων - Η στέγη της Εκκλησίας».

-- Στις 8.30 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Αύριο Πέμπτη το πρωί, συνάντηση με τον διοικητή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ).

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαρία Μανιατάκου για την απώλεια της μητέρας της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ