ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη βδομάδα αγωνιστικής δράσης

Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών για την οργάνωση της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν έτσι τη δράση τους για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και η ΚΑΠ της ΕΕ.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για: Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εντείνονται οι περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, κατά την οποία θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την 1η Ιούλη

Στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης, την Τετάρτη 1η Ιούλη οργανώνονται συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα, καθώς στην πλειοψηφία των περιοχών που έχει πληγεί η παραγωγή από την κακοκαιρία, με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις την 1η Ιούλη προγραμματίζουν:

-- Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη στις 11 π.μ.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.

-- Το Παγκρήτειο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας οργανώνουν κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Μαζική συγκέντρωση στην Ανθήλη

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οι βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης Λαμίας, πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, Γιάννης Πλιάτσικας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα διεκδικώντας λύση απέναντι στη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Οπως τόνισε, πάνω από 200 αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή. Σημείωσε μάλιστα ότι στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν και χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το πρόστιμο του αποκλεισμού για μια τριετία από τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Τη γενικότερη πολιτική σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, που μετά το πετσόκομμα της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης οδήγησε τους αγρότες να είναι αντιμέτωποι και με τις περικοπές στη συνδεδεμένη, ανέδειξε ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με αγρότες και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας. Σημείωσε παράλληλα ότι στόχος και της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι να εκδιωχθούν από τις καλλιέργειές τους οι μικρομεσαίοι αγρότες προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων του κλάδου, αλλά και να αλλάξει η χρήση γης για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία αγροτών από την περιοχή της Ελάτειας Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι πάνω από 80 καλλιεργητές της περιοχής έκαναν εκπρόθεσμη δήλωση ΟΣΔΕ την περσινή χρονιά, εξαιτίας διαβεβαίωσης που τους δόθηκε ότι θα δοθεί παράταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο περικοπής του συνόλου των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, το οποίο ανέρχεται σε 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης στην έγκαιρη υποβολή του ΟΣΔΕ, με τους περισσότερους να κινδυνεύουν με περικοπές ακόμα και του 20% των ενισχύσεων.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών της Ανθήλης εξέφρασαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και ο Σύλλογος Γυναικών Λαμίας (μέλος ΟΓΕ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επαναπροσληφθούν και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ

Τις αδικίες και ανακατατάξεις στους πίνακες των προσλήψεων σε βάρος των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, οι οποίοι διδάσκουν επί χρόνια στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ και τώρα ουσιαστικά πετιούνται στον Καιάδα με τα νέα κριτήρια μοριοδότησης που έθεσε αιφνιδιαστικά και εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Εργασίας, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση την περασμένη Παρασκευή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντί να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με τους περισσότερους να έχουν 20, ακόμα και 25 χρόνια προϋπηρεσίας σε κατάσταση διαρκούς ομηρίας, ουσιαστικά τους δείχνει την πόρτα.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, τόνισε, απέναντι σε εκπαιδευτικούς που δίνουν χρόνια τώρα μάχη με την υποβάθμιση των σχολών, τις άθλιες υποδομές, ενώ με δικά τους ατομικά μέσα προσπάθησαν να προστατεύσουν τους ίδιους και τους σπουδαστές από την πανδημία.

Τα κριτήρια που τίθενται τώρα από την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν καμία εκπαιδευτική προϋπηρεσία στα ΕΠΑΣ, καθώς «εξισώνει τη διδακτική προϋπηρεσία εντός και εκτός ΟΑΕΔ, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει διδακτική υπηρεσία στον ΟΑΕΔ 25 χρόνια και να μείνει εκτός».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, ενώ πρότεινε να πριμοδοτηθεί η διδακτική τους προϋπηρεσία σε αυτές τις σχολές για την επαναπρόσληψή τους, όπως έγινε με την προηγούμενη προκήρυξη. Απαίτησε ακόμα εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες κτιριακές υποδομές και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των ΕΠΑΣ.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απέρριψε το δίκαιο αίτημα πριμοδότησης για την επαναπρόσληψη, για... «λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων», όπως ισχυρίστηκε. Προσπέρασε το αίτημα της μονιμοποίησης, ενώ στέλνοντας γενικότερο μήνυμα, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και ότι «για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές που θα ενδυναμώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και θα αλλάξουν ριζικά το πλαίσιο της αγοράς εργασίας»...

Μονιμοποιεί την απαράδεκτη τακτική του στις Ερωτήσεις ο Γ. Βρούτσης

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας έχει μονιμοποιήσει πλέον την τακτική στην πρωτολογία του να αναφέρεται σε διάφορες γενικολογίες, απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών στη δευτερολογία του, με την οποία κλείνει και η συζήτηση.

Με τον τρόπο αυτό εμποδίζει τους βουλευτές να σχολιάσουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης στις Επίκαιρες Ερωτήσεις τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στο προεδρείο της Βουλής, στηλίτευσε αυτήν την τακτική του υπουργού, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά «ακυρώνει στην πράξη τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τουλάχιστον έτσι όπως εσείς τον έχετε εννοήσει», και ζήτησε να τηρηθούν έστω και αυτοί οι κανονισμοί του αστικού Κοινοβουλίου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ»
Απαιτεί ΣΣΕ με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων

Την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, απαιτεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών».

Καταγγέλλει παράλληλα ότι η κωλυσιεργία της εργοδοσίας (COSCO) για την υπογραφή ΣΣΕ γίνεται με τη στήριξη των εργατοπατέρων της Ομοσπονδίας (ΟΜΥΛΕ), που στόχο έχουν «την ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση της κερδοφορίας του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO».

Είναι μεγάλη πρόκληση, τονίζει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», «για εμάς και τις οικογένειές μας, ενώ ανακοινώνονται τεράστια κέρδη από την εργοδοσία, ενώ το λιμάνι έχει φτάσει στην 1η θέση στη Μεσόγειο στη διακίνηση containers, ενώ υλοποιούνται το master plan και μεγάλες επενδύσεις από την εργοδοσία, με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους του Πειραιά (προβλήτα κρουαζιέρας στη Πειραϊκή, 4 προβλήτες ΣΕΜΠΟ κ.ά.), η εργοδοσία να επικαλείται ότι πρέπει να "μελετήσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία της"»...

«Με πρόφαση της συνέπειες της πανδημίας», προσθέτει, «η εργοδοσία προσπαθεί να αφαιρέσει κι άλλες κατακτήσεις απ' τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ. Να επεκτείνει το "δουλεμπορικό" μοντέλο που επιβάλλουν στους συναδέλφους μας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ. (...) Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια της "λειτουργικής ενοποίησης των δύο Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ)", της διαχείρισης από τη ΣΕΠ ΑΕ φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, είναι αποτέλεσμα όλων των αλλαγών του προηγούμενου διαστήματος, της υπογραφής ΣΣΕ και Κανονισμού Εργασίας με χειρότερους όρους για τους εργατοϋπαλλήλους, της αύξησης των ωρών απασχόλησης, της μείωσης μισθών, της κατάργησης του "επίκουρου", των προγραμμάτων "οικειοθελούς αποχώρησης" και των "μετατάξεων", είναι συνέχεια της πολιτικής αφαίμαξης των εργατοϋπαλλήλων του ΟΛΠ».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Περιφερειακές συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χτες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες οι περιφερειακές συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Στη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων από Θεσσαλονίκη, Πιερία και Κιλκίς.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Γιώργος Κουτουνίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Αναφέρθηκαν στις εξελίξεις την περίοδο της πανδημίας και στις παρεμβάσεις που έγιναν και σε αυτές τις συνθήκες από τα συνταξιουχικά σωματεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα της Υγείας που αναδείχτηκαν με οξυμένο τρόπο και αποφασίσθηκε το επόμενο διάστημα να οργανωθούν παρεμβάσεις σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, προκειμένου να αναδειχθούν τα αιτήματα για άμεση κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, μπροστά και στο ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα προβλήματα των συνταξιούχων, από την ίδια πολιτική που τσάκισε τα δικαιώματα και τη ζωή τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Εγινε ξεκάθαρο ότι οι συνταξιούχοι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με το εργατικό κίνημα.

Στην αντίστοιχη σύσκεψη στις Σέρρες παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Πάλμος, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Σήμερα, Τετάρτη, προγραμματίζεται σύσκεψη στη Νάουσα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org