ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

-- Αρθρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-- Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις νέες αντιδραστικές αλλαγές

Συγκεντρώσεις χτες με αφορμή τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ενάντια στις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στο δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής και άλλοι φορείς καταδίκασαν τα νέα αναλυτικά προγράμματα που πετούν εκτός σχολείου μια σειρά από αντικείμενα και κλάδους, που μεταξύ άλλων περιορίζουν τις κοινωνικές επιστήμες, εξοβελίζουν την όποια καλλιτεχνική παιδεία από το Λύκειο, καταργούν το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα του Σχεδίου από το Λύκειο, το οποίο θα παρέχεται μόνο από τα φροντιστήρια.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, με πανό, συνθήματα και δρώμενα, οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τη σημασία αντικειμένων όπως τα καλλιτεχνικά μαθήματα και οι κοινωνικές επιστήμες για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, το ότι η διδασκαλία όλων των αντικειμένων είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. «Πάρτε πίσω τις αλλαγές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μαζί με εκείνα που δήλωναν πως δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμβιβαστούν με τις αλλαγές που έρχονται, που καλούσαν σε αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία τα οποία χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα. Παράλληλα ζήτησαν για μια ακόμα φορά να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, καθώς και οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα θα οδηγήσουν από τη νέα σχολική χρονιά σε μαζικές περικοπές προσωπικού, με τους αναπληρωτές των ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν φέτος στα μαθήματα που καταργούνται, να οδηγούνται στην απόλυση και στη μόνιμη έξοδό τους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και γονείς μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, σημειώνοντας πως τα μέτρα είναι υλοποίηση του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, και τονίζοντας πως οι γονείς είναι αυτοί που θα καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώνουν ανάλογα με την τσέπη τους για την ολόπλευρη καλλιέργεια των παιδιών τους.

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρώτη πράξη επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, ενώ χτες και προχτές πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε χτες στην πλατεία της Ορεστιάδας, με απόφαση της Β' ΕΛΜΕ Εβρου, αλλά και στη Βέροια, σε πόλεις της Θεσσαλίας και αλλού.


Εκδήλωση - αφιέρωμα της ΚΝΕ στον Μάνο Λοΐζο

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο, τη Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που παίρνει η ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Στεκιού και με αφορμή την προσφορά του πιάνου του Μάνου Λοΐζου στο Στέκι από την κόρη του, Μυρσίνη. Στον χώρο του Στεκιού θα εκτίθενται, επίσης, το πρώτο βιολί, δύο κιθάρες και το λαούτο του Μάνου Λοΐζου.

Στην εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό θα κάνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσουν προβολή αρχειακού υλικού με τον Μάνο Λοΐζο και μουσικό αφιέρωμα.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η είσοδος για την εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις.


Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου που πρόσφερε στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ η κόρη του, Μυρσίνη
Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου που πρόσφερε στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ η κόρη του, Μυρσίνη

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας για τη μονιμοποίησή τους

Σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε υπουργεία, δήμους, Σχολικές Επιτροπές, μαζί με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, καλούν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας.

Στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα συγκέντρωση στο υπουργείο θα έχουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους (βλέπε και σελ. 12).

«9.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι των εξευτελιστικών μισθών που ξεκινούν από 80 ευρώ το μήνα, βρισκόμαστε ξανά "στον αέρα". Μας τάζουν ισότητα αλλά μας αντιμετωπίζουν ως κόστος», καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Οπως υπενθυμίζουν, οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους και για πόσο χρονικό διάστημα.

«Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», σημειώνουν και προσθέτουν: «Είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημά μας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στο πλευρό των συμβασιούχων καθαριστών και εκπαιδευτικών βρίσκεται και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που καλεί στην κινητοποίηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν ανεχόμαστε άλλο πια τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες μετά το 2ο διάλειμμα, επειδή το προσωπικό καθαριότητας έρχεται μετά το πέρας των μαθημάτων.

Δεν ανεχόμαστε άλλο πια τα 4ωρα και 3ωρα των ημερήσιων σχολικών προγραμμάτων του φθινοπώρου, επειδή δεν υπάρχει ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός για κάθε διδακτική ώρα.

Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για κάθε σχολείο, με 8ωρη εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ