ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στις απολύσεις, στις απειλές και τον εμπαιγμό

Στο επίκεντρο της παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων η συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς και η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης

Με δύναμη από την προχτεσινή απεργία, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Με δύναμη από την προχτεσινή απεργία, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στην εντεινόμενη προσπάθεια δημοτικών αρχών και διαφόρων αστικών επιτελείων να τους τρομοκρατήσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους.

Μετά την προχτεσινή επιτυχημένη απεργία, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν από χτες με αποκλεισμούς αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ και αποχή από την εργασία σήμερα και αύριο. Τη Δευτέρα 26/6 θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ την Πέμπτη 29/6 θα κάνουν νέα 24ωρη απεργία, καθώς και πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια, τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. και την Πέμπτη στις 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τη Δευτέρα 26/6, στις 10 π.μ., μοίρασμα υλικού στο λαό της πόλης (συνάντηση στη συμβολή Αριστοτέλους - Τσιμισκή), στις 11.30 π.μ. συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ., μοίρασμα υλικού σε Τούμπα, Εύοσμο, Μετέωρα. Την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Ιούνη θα γίνουν αποκλεισμοί εργοταξίων, ενώ ήδη προετοιμάζεται η συμμετοχή στην απεργία και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 29/6.

MotionTeam

Οπως υπογραμμίζουν οι ταξικές δυνάμεις, βασικά ζητήματα για την επιτυχία του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στους δήμους είναι το να γίνει υπόθεση των Επιτροπών Αγώνα των Συμβασιούχων και των Σωματείων η συνέχιση και η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, όπως και το να ανοίξουν με κάθε τρόπο οι κινητοποιήσεις τους, έτσι ώστε να μπορεί να εκφράζεται η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού.

Σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Θεσσαλονίκης, με θέμα τη δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού καθώς και την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η σύσκεψη συγκαλείται με αφορμή τη συμμετοχή πολλών συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και θα γίνει στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Προξένου Κορομηλά 51, 5ος όροφος).

Παράλληλα, δεκάδες είναι ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις εντεινόμενες προσπάθειες εκφοβισμού τους και υπονόμευσης των κινητοποιήσεών τους.

Απολύσεις, απειλές και τρομοκρατία...

Η προχτεσινή απεργία και η συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά ανησύχησαν την κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, που καταφεύγουν σε ενεργοποίηση των απολύσεων, χρήση δυνάμεων καταστολής, απειλές αλλά και νέες αποπροσανατολιστικές δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για «αναζήτηση λύσης», με στόχο να καμφθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

Στη Χίο, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα μαζί με τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του δήμου, απειλώντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Την τρομοκρατία καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου, σημειώνοντας: «Τις προσπάθειές μας για την αποτροπή των απολύσεων και των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων της υπηρεσίας καθαριότητας δεν θα τις σταματήσετε! Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, έχοντας δίπλα μας τους συλλογικούς φορείς της Χίου και τον χιώτικο λαό!». Τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και την παρουσία των ΜΑΤ καταγγέλλουν, επίσης, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Σε Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Κάρπαθο οι δημοτικές αρχές ανάρτησαν στο «Διαύγεια» διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης. Στην Κάρπαθο απολύονται 12 άτομα και στην Αλεξάνδρεια 20. Επιπλέον, στην Αλεξάνδρεια, ύστερα από εντολή του δημάρχου, εμφανίστηκε η Αστυνομία στο αποκλεισμένο από τους εργαζόμενους αμαξοστάσιο. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παραλάβουν τις απολύσεις και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Κίσσαμο Χανίων ο δήμαρχος απείλησε τους εργαζόμενους ότι αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις θα τους απολύσει. «Εάν οι εργαζόμενοι του δήμου Κισσάμου δεν επιστρέψουν στη δουλειά τους, εφόσον έχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθούν, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην απόλυσή τους και να προσλάβουμε άλλο προσωπικό για να συνεχίσει να λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο η υπηρεσία μας», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν μαζικά τον αγώνα τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται από τη διοίκηση του δήμου, η οποία εξακολουθεί να απειλεί ότι αν συνεχίσουν, θα αναζητήσει λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών μέσω ιδιώτη. Με την πλευρά της διοίκησης του δήμου τάσσεται η εργοδοτική πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς υιοθετεί την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής περί παρέμβασης του εισαγγελέα και ενδεχόμενων διώξεων αλλά και τις αξιώσεις της όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας. Οι αγωνιζόμενοι εργάτες, από την πλευρά τους, επιτρέπουν την έξοδο απορριμματοφόρων για την αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, κλινικές, λαϊκές αγορές, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), τη Φοιτητική Λέσχη και τις φοιτητικές εστίες, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης (Καπάνι). Επίσης χτες, επέτρεψαν να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών και από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, όπου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Δείπνο της Ανοιξης», στο οποίο συμμετέχουν οι κάτοικοι της γειτονιάς.

Η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, κινητοποιώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό, έβγαλε 10 απορριμματοφόρα από το αμαξοστάσιο του δήμου και τα μετέφερε στο παλιό αμαξοστάσιο του Πανοράματος, που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, τα οχήματα επέστρεψαν.

Στο Λιτόχωρο οι συμβασιούχοι συνέχισαν και χτες τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, παρά τις απειλές της Αστυνομίας, η οποία, με εντολή του εισαγγελέα, μετά από ενημέρωση από τη διοίκηση του δήμου, προχώρησε σε «συστάσεις» και πίεζε να επιτραπεί η έξοδος απορριμματοφόρων. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δέχονται πολύμορφες πιέσεις και από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Στο μεταξύ, η διοίκηση του δήμου χτες κινητοποίησε οχήματα ιδιωτών και τρία φορτηγά του δήμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών, παραβιάζοντας κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Εισαγγελικές «συστάσεις», διά της Αστυνομίας, μετά από παρέμβαση της διοίκησης του δήμου, έγιναν χτες και στους συμβασιούχους στο Πολύκαστρο του Κιλκίς.

...αλλά και ρεσιτάλ εμπαιγμού

Παράλληλα, τον εμπαιγμό σε βάρος των συμβασιούχων συνέχισε και χτες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» των χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων, επανέλαβε τις αναφορές του ότι «...επεξεργαζόμαστε, όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα (σ.σ. μέχρι τις διαδικασίες πρόσληψης 2.500 μόνιμων εργαζομένων, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης). Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών». Με άλλα λόγια, μιλά για μια ολιγόμηνη χρονική μετάθεση των χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων που δρομολογεί η κυβέρνηση, που ακόμα και με βάση τους δικούς της υπολογισμούς αφορούν πάνω από 6.500 εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει πράξη τη μοναδική λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων, την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους, ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε πως «ουδέποτε (...) έχω αφήσει ούτε κατά διάνοια την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12, που ξέρουν ότι λήγει η σύμβασή τους, θα γινόντουσαν μόνιμοι». Ισχυρισμός βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούσε τόσο καιρό η κυβέρνηση στους συμβασιούχους...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγώνας διαρκείας για να μην απολυθεί κανένας

Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια τους καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, καλεί τα σωματεία να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που απολύει χιλιάδες συμβασιούχους, αλλά και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, η οποία «θεωρεί τους δημάρχους που απέλυσαν τους συμβασιούχους δικαιωμένους! (...) Κάποιοι ξεκίνησαν τις απολύσεις, κάποιοι ανοιχτά απειλούν με ιδιωτικοποιήσεις, κάποιοι φωνάζουν την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν πρόθυμο δήμαρχο να προχωρήσει τώρα σε απολύσεις! Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θέλουν να παραδώσουν την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Μπορεί σήμερα, για πρώτη φορά, υπό την πίεση του αγώνα μας, να υιοθέτησε την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αλλά αύριο μπορεί να τα διπλώσει και να ανακαλύψει πάλι φανταστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ακόμα και πριν από λίγες μέρες οι γνωστοί "γαλαζοπράσινοι" συνδικαλιστές δήλωσαν στην ΑΔΕΔΥ ότι ανατριχιάζουν (!) στην ιδέα ότι οχτάμηνα και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας θα είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα στα συνδικάτα.

Συνεχίζουμε με μαζικές διαδικασίες, με συγκεντρώσεις ανά πόλη, ανά γειτονιά, για να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για τον αγώνα μας, να ζητήσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Με αποκλεισμούς στα αμαξοστάσια.

Αύριο Σάββατο (σ.σ. σήμερα) ανεβαίνουμε μαζικά στο Πανελλαδικό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στη Θεσσαλονίκη γιατί το θέμα του πολέμου αφορά όλους τους εργαζομένους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούμε σύσκεψη με συμβασιούχους από όλη την Ελλάδα και εκλέγουμε Πανελλαδική Επιτροπή Συμβασιούχων».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Απαντάμε με ένταση του αγώνα

Την καταστολή, τις απολύσεις και τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ:

«Στην κυβέρνηση που στέλνει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς σε απεργούς και στις καταλήψεις, στους δημάρχους που ξεκίνησαν να απολύουν συμβασιούχους, απαντάμε με ένταση του αγώνα.

Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση από την κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων έστειλε από νωρίς σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί τα ΜΑΤ, την αστυνομία και την κρατική ασφάλεια, σε μια σειρά από δήμους (Χίο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Λιτόχωρο Πιερίας), προσπαθώντας να εκφοβίσει και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των συναδέλφων, απειλώντας με συλλήψεις.

Από κοντά, δήμαρχοι (που κατά τ' άλλα ο Πατούλης λέει ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων) άρχισαν να εκδίδουν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης, όπως έκανε ο δήμαρχος Καρπάθου για 12 συναδέλφους και ο δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για 20 συναδέλφους, επικαλούμενοι την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν έτσι κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα κοροϊδεύει με μοιρασμένους ρόλους, ο ένας υπουργός να τάζει "λύση" και η άλλη υπουργός να λέει "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί μας περιορίζει το 4ο μνημόνιο που υπογράψαμε".

Ολοι αυτοί μαζί (ΚΕΔΕ - κυβέρνηση - ΝΔ) θα πάρουν την απάντηση με την κλιμάκωση και την ένταση του αγώνα.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην παραλάβουν καμιά διαπιστωτική πράξη απόλυσης.

Καλούμε την ΚΕΔΕ να πάρει πίσω τις απολύσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές και εισαγγελικές δυνάμεις από τους χώρους των καταλήψεων.

Καλούμε τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς σε κάθε δήμο, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, τόσο με αποφάσεις συμπαράστασης όσο και με φυσική παρουσία στους χώρους των καταλήψεων των ΟΤΑ.

Ολοι στον αγώνα για τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».

Την επίθεση στους εργαζόμενους των ΟΤΑ καταγγέλλουν ακόμα: Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Λάρισας, Λαυρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ