ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Σήμερα η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα ακολουθήσει μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Από τη συναυλία που διοργάνωσαν προχτές η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Από τη συναυλία που διοργάνωσαν προχτές η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
«Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους! Εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!». Αυτό το μήνυμα στέλνουν σήμερα σωματεία, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι από όλη τη χώρα, με τη διαδήλωσή τους στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διήμερου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει σήμερα και αύριο το ΠΑΜΕ.

Σήμερα, Σάββατο, το Διήμερο ξεκινά με την πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και τη διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Κώστας Καρμπάς, Σοφία Νάτσιου, Εύη Σιαμαντά και Νίκος Ταλέας. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει 114 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 12 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.

Αύριο η συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή

«Στολισμένη» η Θεσσαλονίκη, έτοιμη να υποδεχθεί σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα
«Στολισμένη» η Θεσσαλονίκη, έτοιμη να υποδεχθεί σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα
Αύριο, Κυριακή, στο πλαίσιο του Διημέρου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), Συνομοσπονδία SLOGA (Σερβίας), Συνομοσπονδία KSOM (ΠΓΔΜ), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών KTOEOS (Κύπρος), Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας (GFTU), Ομοσπονδία Τροφίμων Αιγύπτου (GTUAFILW), Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας (Nakliyat - Is), Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Τουρκίας (TOLEYIS), Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας (Birlesik Metal Is).

Την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έχουν χαιρετίσει, επίσης, με μηνύματά τους συνδικαλιστικές οργανώσεις από Βοσνία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ιράκ καθώς και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που παίρνουν μέρος στο Διήμερο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν επίσης επισκέψεις σε τόπους ιστορικής σημασίας για τους αγώνες του λαού. Χτες, επισκέφθηκαν το Γεντί Κουλέ, όπου στελέχη του ΠΑΜΕ τούς μίλησαν για τη χρήση του ως τόπου φυλακής και μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στον Χορτιάτη. Εκεί ενημερώθηκαν για την Αντίσταση του λαού της περιοχής κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής καθώς και για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους ταγματασφαλίτες συνεργάτες, στις 2/9/1944, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα αναρίθμητα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού.

Ετοιμη η Θεσσαλονίκη για να υποδεχτεί σήμερα τους χιλιάδες διαδηλωτές

Σε σύμβολα θυσίας και αγώνα, στον Χορτιάτη και το Γεντί Κουλέ, ξεναγήθηκαν χθες οι συνδικαλιστές από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Διήμερο
Σε σύμβολα θυσίας και αγώνα, στον Χορτιάτη και το Γεντί Κουλέ, ξεναγήθηκαν χθες οι συνδικαλιστές από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Διήμερο
Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι έτοιμοι να υποδεχτούν σήμερα τους χιλιάδες διαδηλωτές που θα συμμετέχουν στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Παράλληλα, στην ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέχρι και χτες όλη μέρα, συνεχιζόταν η προσπάθεια να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα για την κινητοποίηση, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, με αυτοκίνητα με μεγάφωνα να γυρίζουν στους δρόμους και να καλούν σε συμμετοχή. Παράλληλα, τα ταξικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν σχεδιάσει την οργανωμένη και συγκροτημένη παρουσία τους στην κινητοποίηση.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιπολεμικού Διημέρου, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συναυλία στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βικέντιος Αντωνάνης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής και ο Πασχάλης Κυπαρίσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Μαχμούντ Νταρουίς, της Σουχεΐρ Χαμάντ και του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η βραδιά κορυφώθηκε με συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια που ερμήνευσαν οι Λ. Μουλαγιαννιός, Β. Γραίγου, Μ. Φραγκούλη, Λ. Κάφκουλα, Κ. Καρμπάς, Γ. Αετόπουλος και Ν. Ταλέας.

Από νωρίς το πρωί ξεκινούν τα λεωφορεία από όλη τη χώρα

Σήμερα νωρίς το πρωί, στις 6 π.μ., ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση των λεωφορείων που δρομολόγησαν τα σωματεία, για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη, με σημεία αναχώρησης το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου), το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης), το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας, το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου και το Ταχυδρομείο του Γέρακα.

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για τις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση είναι δωρεάν, καθώς τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Από το Βόλο, τα λεωφορεία αναχωρούν στις 9 π.μ., με αφετηρία το δημαρχείο.

Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη αναχωρούν επίσης από τις εξής πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης: Κοζάνη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., δημαρχείο), Γρεβενά (10 π.μ., από το Ρολόι), Φλώρινα (8.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ), Καστοριά (9 π.μ., απέναντι από τον παλιό «Μασούτη»), Ξάνθη (9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (8 π.μ., δημαρχείο), Καβάλα (9.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (8.30 π.μ., δημαρχείο), Σέρρες (11 π.μ., Αντιπεριφέρεια), Εδεσσα (10 π.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Σκύδρα - Μαυροβούνι (10.15 π.μ.), Γιαννιτσά (10.45 π.μ., από παλιά αγορά), Βέροια (11 π.μ., από πλατεία Ωρολογίου), Νάουσα (11 π.μ., από Εργατικό Κέντρο), Κατερίνη (11 π.μ., από κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., από πλατεία Ειρήνης).

Διήμερα 1 και 2 του Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του κλάδου, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να διαδηλώσουν με τα εξής αιτήματα:

  • Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων.
  • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.
  • Οχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
  • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ