ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τέχνη και απεξάρτηση κόντρα στο φόβο

Μια μεγάλη γιορτή ελπίδας, όταν η τέχνη και η απεξάρτηση συναντιούνται, με το πάθος για δημιουργία να αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή, δόθηκε χτες από το ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Κοντά στο ΚΕΘΕΑ, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για την ελευθερία, βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που αρχικά ξεναγήθηκε από τον εικαστικό και μέλους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Μανώλη Χάρο στους χώρους όπου φιλοξενούνται δημιουργίες των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων. Εκεί όπου στα κεραμικά κομμάτια της «Σχεδίας» τα μέλη της «Διάβασης» χάραξαν ονόματα, σκέψεις, συναισθήματα, σε ένα έργο που, όπως είπαν και οι ίδιοι, πάει κόντρα στο φόβο της ανατροπής, διασώζει τα σημαντικά και έχει μόνο ένα προορισμό: την προσωπική ελευθερία. Ενα ποίημα από την Αιθιοπία γίνεται ταξίδι «Μέσα από τα μεσάνυχτα» στην ταινία μικρού μήκους του Mosaic σε «Μία εικόνα 1.000 νότες», όπου η «Παρέμβαση» μέσα από το φωτογραφικό της φακό αιχμαλωτίζει την καταλυτική δύναμη της μουσικής στη διαδικασία της απεξάρτησης, με στιγμιότυπα να μιλούν όταν οι λέξεις δεν επαρκούν. Ακόμη, ο ΓΓ ξεναγήθηκε στο «Δάσος» από το «Νόστος - Εξάντας», μια εικαστική εγκατάσταση με μεικτή τεχνική, ζωγραφική και ψηφιδωτό, όπου τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος αποτυπώνουν το προσωπικό τους δάσος συμβολίζοντας τη μετάβαση από το καμένο στο ανθισμένο, τη δύσβατη διαδρομή προς την απεξάρτηση. Μεικτής τεχνικής ήταν και η εικαστική κατασκευή 5,5 μέτρων από τα μέλη των ίδιων προγραμμάτων, αναπαριστώντας το τρένο της ζωής, με την ατμομηχανή, τα βαγόνια και τις αποσκευές να εικονοποιούν το δύσκολο ταξίδι με προορισμό μια νέα ζωή μακριά από την εξάρτηση.

Από την επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ
Από την επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η έκθεση φωτογραφίας «soul tattoo», όπου τα tattoo διηγούνται ιστορίες της πιάτσας, της φυλακής, της χρήσης, αλλά και της επιθυμίας για αλλαγή, καθώς και της νέας καθαρής ζωής. Για τα ταλέντα και τη δίψα για ζωή εκείνων που συχνά προσπερνούμε, μίλησε η ομάδα της «Ιθάκης» μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Βγάλε τη μάσκα σου». Παράλληλα, στο χώρο προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους από το δίκτυο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σχετικά με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία από τις μπάντες της «Στροφής» και του «Νόστος - Εξάντας», όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δεκάδες γονείς και φίλοι των παιδιών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ελληνικό και ξένο ροκ, έντεχνα ακούσματα και αυτοσχεδιασμούς. Η συναυλία έκλεισε με την ανιδιοτελή συμμετοχή και προσφορά των καλλιτεχνών Στάθη Δρογώση, Γιώτας Νέγκα και Τζορτζίνας Καραχάλιου. «Υπάρχει ένας μύθος» είπε ο Σ. Δρογώσης. «Οτι τέχνη και ουσίες πάνε μαζί. Αυτά τα παιδιά σήμερα κάνουν τη ζωή τους τέχνη...».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Δράσεις και αγώνας κατά των ναρκωτικών

«Περισσότερα παιδιά από πέρυσι φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Πάτρας με σκοπό την εκπαιδευτική τους ενίσχυση, προκειμένου να μην παρατήσουν το σχολείο. Από 251 παιδιά που ήταν πέρυσι, φέτος ήταν 312, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητικό χώρο του Παμπελοποννησιακού με συμμετοχή 1.100 ανθρώπων, κυρίως νέων, και δίνονται υποτροφίες σε απεξαρτημένους στο Δημοτικό Ωδείο και στο εικαστικό εργαστήρι». Στα παραπάνω, όπως ειπώθηκαν από την αντιπρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, Ελένη Μπιρλή, αποτυπώνεται ένα κομμάτι των θέσεων και δράσεων της δημοτικής αρχής Πάτρας, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Οπως σημείωσε η Ε. Μπιρλή, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμφωνήθηκε «να αναδείξουμε το πρόβλημα, να διεκδικήσουμε από το κράτος και την κυβέρνηση στην κατεύθυνση οι Υπηρεσίες Πρόληψης και Κοινωνικής Επανένταξης να είναι σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν. Να λειτουργούν στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα». Για τις πρωτοβουλίες - δράσεις της δημοτικής αρχής, πρόσθεσε ότι έγινε παρέμβαση στο Καρναβάλι και με πανό που αναρτήθηκαν κατά τη διάρκειά του στο κέντρο της πόλης και με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς, «προκειμένου να καταφέρουμε στο μέτρο του δυνατού να μειώσουμε τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Μάλιστα, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω προγράμματος, προσλήφθηκαν απεξαρτημένοι».

Από την πλευρά του, ο Χ. Γκρεκιώτης, πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ, κάλεσε σε συμπόρευση και αγώνα για τη διαμόρφωση κεντρικού σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών, να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα Υγείας, να δοθεί προτεραιότητα στην Πρωτογενή Πρόληψη, αλλά και να ενισχυθεί η έρευνα στη μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.

Να σημειωθεί, επίσης, πως σήμερα Παρασκευή, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά του ΕΣΥΝ σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Πάτρας. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία. Αύριο, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί μουσική διαδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με την μπάντα του Δήμου.

  • Για το ίδιο θέμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, στις 7 μ.μ., με ομιλία με θέμα «Ο ρόλος του αθλητισμού στην Πρόληψη» και θεατρική παράσταση. Αύριο, στις 9 π.μ., από το πάρκο Τριαδίου έως τη Νέα Ραιδεστό λαϊκή ποδηλατοδρομία, στις 7 μ.μ. καλαθοσφαίριση, στις 9 μ.μ. συναυλία. Την Κυριακή, στις 7.15 μ.μ., λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χλμ. στην πλατεία Θέρμης, ποδοσφαιρικός αγώνας Βετεράνων (ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΟΚ) με αντίπαλους ερασιτέχνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Θεσσαλονίκης, στο γήπεδο Ταγαράδων και το βράδυ λαϊκό γλέντι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θέλουμε ζωή ολόκληρη, δεν θέλουμε ζωή με δόσεις

Από το καλλιτεχνικό Διήμερο του ΚΕΘΕΑ όπου παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε:

«Υποστηρίζουμε τον μεγάλο αγώνα του ΚΕΘΕΑ, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ. Θέλουμε ζωή ολόκληρη, δεν θέλουμε ζωή με δόσεις. Απέναντι σε όλους αυτούς, κόντρα στο δικό τους μαύρο, εμείς προτείνουμε τη δική μας πρόταση για ένα φωτεινό παρόν και μέλλον. Αυτή είναι η λύση και σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο ΚΕΘΕΑ και σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια μεγάλη υπόθεση. Καλή δύναμη!»

Εντός Ιούλη η εισήγηση για αλλαγές στο νόμο για τα ναρκωτικά

Εντός του Ιούλη αναμένεται να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης εισήγηση για αλλαγές στο νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών (ν. 4139/13) και για τη διαδικασία εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, όπως αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε με θέμα την πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών την ερχόμενη Κυριακή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ και ΨΝΘ, για τους οποίους φορείς όπως ανακοίνωσε το ΚΥΣΚΟΙΠ εγκρίθηκαν προσλήψεις 80 ατόμων, αριθμός που παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες, ενώ δόθηκαν και αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις στο μέλλον, εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ. Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι γίνονται συζητήσεις για τη διασφάλιση 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για δημιουργία και ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης.

Να λυθεί το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης

Η πρόληψη είναι ο πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Οταν ο πυλώνας της πρόληψης γέρνει, τότε το οικοδόμημα δεν ισορροπεί. Μια από τις προτάσεις που κυκλοφορούν είναι να απορροφηθούν τα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ, δηλαδή να γίνει συγχώνευση. Είναι απαράδεκτο και μόνο να ακούγεται. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας διακριτός φορέας που θα ασχολείται με ένα κομμάτι της τοξικοεξάρτησης. Με τους ανθρώπους, τις σχέσεις, τους τόπους. Ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποκατάστασης και της πρόληψης. Θα καταρρεύσουν και τα δύο.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαιτώντας την άμεση επίλυση του σαθρού θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, καθώς τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλεί αναμένονται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, υπονομεύοντας το έργο τους.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δουλέψουν, τις περισσότερες φορές με αυταπάρνηση, οι εργαζόμενοι, οι παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες (μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινότητα), υπερδιπλασιάστηκαν, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης και του προσωπικού των Κέντρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που σε τέσσερα μόλις χρόνια τριπλασιάστηκαν: Το 2010 ήταν 7.985 και το 2014 ήταν 24.324.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ και το ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι ειδικά στην Πρόληψη απαιτείται τακτική και συστηματική δουλειά κι όχι αποσπασματική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ