ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΕΝΤΖΟΥ 9»
Διπλή κινεζική πρωτιά

Η πρώτη Κινέζα αστροναύτης (ταϊκοναύτης) Λιου Γιανγκ, στην εκδήλωση αποχαιρετισμού λίγο πριν την εκτόξευση
Η πρώτη Κινέζα αστροναύτης (ταϊκοναύτης) Λιου Γιανγκ, στην εκδήλωση αποχαιρετισμού λίγο πριν την εκτόξευση
Το «Σεντζού 9» («Θεϊκό Σκάφος») συνδέθηκε με επιτυχία την περασμένη Δευτέρα με το τροχιακό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ 1» («Ουράνιο Παλάτι»), πετυχαίνοντας την πρώτη σύνδεση κινεζικού επανδρωμένου σκάφους με τον πρόδρομο του τροχιακού σταθμού, που σκοπεύει να συναρμολογήσει η Κίνα ως το 2020, με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ να συμμετέχει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ηταν η δεύτερη πρωτιά της αποστολής, καθώς στο τριμελές πλήρωμα του «Σεντζού 9» συμμετέχει και η 33χρονη πιλότος Λιου Γιανγκ, η πρώτη γυναίκα αστροναύτης (ταϊκοναύτης) της Κίνας. Τα άλλα δύο μέλη της αποστολής είναι ο διοικητής της αποστολής Ζινγκ Χαϊπένγκ και ο Λιου Γουάνγκ.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή το 2003 και έκανε μια δεύτερη αποστολή με διμελές πλήρωμα το 2005. Το 2008, με τριμελές πλήρωμα αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κινεζικός διαστημικός περίπατος. Η σύνδεση επανδρωμένου «Θεϊκού Σκάφους» προετοιμάστηκε με δύο προσδέσεις του μη επανδρωμένου «Σεντζού 8», το Νοέμβρη του 2011.

Εφόσον ευοδωθεί το πρόγραμμα συναρμολόγησης τροχιακού σταθμού, η Κίνα θα είναι η τρίτη χώρα μετά τη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ που θα πετυχαίνει να κατασκευάσει και συντηρήσει μόνη της διαστημικό σταθμό, Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών Διαστημικών Λεωφορείων και την αναβολή κατασκευής των διαδόχων σε αυτά οχημάτων, η Κίνα είναι μαζί με τη Ρωσία οι μόνες χώρες που έχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Μετά από παραμονή μιας εβδομάδας, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν ιατρικά τεστ και πειράματα, το πλήρωμα του «Σεντζού 9» θα επιβιβαστεί και πάλι στο διαστημόπλοιο, επιχειρώντας χειρωνακτική αποσύνδεση από το «Τιανγκόνγκ 1», ώστε να δοκιμαστεί κι αυτός ο τρόπος, ύστερα από την επιτυχή αυτόματη (με τη βοήθεια επίγειων ηλεκτρονικών υπολογιστών) σύνδεση της περασμένης Δευτέρας. Η χειρωνακτική δοκιμή είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί εναλλακτική λύση σε περίπτωση ανάγκης, όταν θα λειτουργεί κανονικά ο τροχιακός σταθμός. Η Κίνα ακολουθεί βήμα - βήμα προσέγγιση στους στόχους της στο Διάστημα, πραγματοποιώντας απαραίτητες αποστολές, που βέβαια έχουν γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία από τους κοσμοναύτες της ΕΣΣΔ, πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Η στιγμή της εκτόξευσης του Σεντζού 9
Η στιγμή της εκτόξευσης του Σεντζού 9
Η συνολικής διάρκειας 13 ημερών αποστολή του «Σεντζού 9» προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί με πτώση της κάψουλας με αλεξίπτωτο κάπου στην έρημο Γκόμπι της βόρειας Κίνας. Μια νέα επανδρωμένη αποστολή στο «Ουράνιο Παλάτι» αναμένεται να γίνει αργότερα μέσα στο 2012, ενώ στους δηλωμένους στόχους της Κίνας είναι η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, σε τροχιά γύρω από την οποία έχει ήδη θέσει δύο ρομποτικά σκάφη.

Το κινεζικό ενδιαφέρον για τη Σελήνη και το διαστημικό χώρο ανάμεσα στη Γη και το φυσικό δορυφόρο της, καθώς και η μεθοδικότητα με την οποία προχωρά το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, προκαλούν ανησυχία σε αμερικανικούς κύκλους, που θεωρούν ότι η πλήρης παράδοση των διαστημικών επιχειρήσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και η έλλειψη κάποιου μακροπρόθεσμου κρατικού διαστημικού προγράμματος, μπορεί να συμβάλει, ώστε οι ΗΠΑ να έρθουν στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό σε υποδεέστερη τεχνολογική και οικονομική θέση απέναντι σε έναν από τους δυναμικότερους αντιπάλους τους.

Προς το παρόν, κυρίαρχη στις ΗΠΑ είναι η, μάλλον αλαζονική άποψη, ότι η Κίνα, ακριβώς επειδή επαναλαμβάνει βήματα που οι Αμερικανοί έχουν κάνει προ δεκαετιών στο Διάστημα, περισσότερο ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η SpaceX (που πρόσφατα έστειλε μεταγωγικό με προμήθειες στον ΔΔΣ), παρά τις ίδιες τις ΗΠΑ ως κράτος. Η Κίνα, λένε, είναι 50 χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ η SpaceX είναι μόλις 10-15 χρόνια πίσω από την Κίνα. Παρ' όλ' αυτά οι Κινέζοι αστροναύτες είναι σήμερα σε τροχιά με δικά τους μέσα, ενώ οι Αμερικανοί στον ΔΔΣ χρειάζονται τη βοήθεια της Ρωσίας για να φτάσουν εκεί.


Το τριμελές κινεζικό πλήρωμα μέσα στο τροχιακό εργαστήριο Τιανγκόνγκ 1, μετά τη σύνδεση μ' αυτό, του διαστημοπλοίου Σεντζού 9
Το τριμελές κινεζικό πλήρωμα μέσα στο τροχιακό εργαστήριο Τιανγκόνγκ 1, μετά τη σύνδεση μ' αυτό, του διαστημοπλοίου Σεντζού 9


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ