ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ετοιμάζεται ο επόμενος γύρος της επίθεσης

«

Γόνιμο» έδαφος για να «ευδοκιμήσουν» τα αντιασφαλιστικά σχέδια που εδώ και δεκαετίες καταρτίζουν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας προσφέρουν τα προβλήματα στα οποία βυθίζονται τα Ταμεία λόγω της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Η χρόνια λεηλασία και το πρόσφατο «κούρεμα» των αποθεματικών τους, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοεργοδότες, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας και τη ραγδαία επέκταση της ελαστικής απασχόλησης έχουν ήδη τοποθετήσει τις νέες «νάρκες» στα θεμέλια του Ασφαλιστικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, μέχρι το τέλος του 2012 το έλλειμμα του Ταμείου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,403 δισ. ευρώ. Κι αυτό όταν, συνολικά η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή, αλλά και οι αλλεπάλληλες χαριστικές προς τις επιχειρήσεις απαλλαγές στερούν κάθε χρόνο από το ΙΚΑ το ποσό των 6 δισ. ευρώ...

Ζητούν νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, οι όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσει η αστική τάξη τις συνέπειές της, αλλά και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη, η «ανάπτυξη» για την οποία μιλούν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, απαιτούν να «καούν στην πυρά» κι άλλα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Δεν ήταν αρκετός ούτε ο αντιασφαλιστικός νόμος που πέρασε το καλοκαίρι του 2010, ούτε τα μέτρα που διαρκώς εμπλουτίζονται την τελευταία διετία (π.χ. νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων).

Πριν λίγες μέρες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έβγαλε «φιρμάνι» για να πει στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ότι οφείλουν να αυξήσουν τα όρια εξόδου στη σύνταξη και να προωθήσουν ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα των εθνικών συνταξιοδοτικών ταμείων». Για την ίδια «βιωσιμότητα» αγωνιούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που είτε ευθύνονται για τις αιτίες που έκαναν τα ταμεία μη βιώσιμα είτε... ξεχνούν να δουν πως οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δε φταίνε. Παράλληλα, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία μοιράζουν φραστικές καταδίκες από την άλλη σκίζονται για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αν και καθημερινά αποδεικνύεται ότι έτσι η αντιασφαλιστική επίθεση θα δυναμώνει (βλ. διπλανό θέμα).

Την περασμένη εβδομάδα, οι εξελίξεις με το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων επιβεβαίωσαν ότι ψήνονται ήδη νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων: τα αποθεματικά του ταμείου στην ΤτΕ κατρακύλησαν από τα 115 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάρτη, στα 5,9 εκατ. ευρώ και αν και οι εργαζόμενοι έχουν ήδη φορτωθεί με περικοπές ή καταργήσεις παροχών, μαγειρεύονται αυξήσεις (και μάλιστα διπλασιασμός!) εισφορών.

Να οργανωθούμε για να εμποδίσουμε την εξαθλίωση

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν έγκαιρα για να αποκρούσουν το νέο «γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης που όλα δείχνουν ότι έρχεται. Καμιά ευθύνη δε φέρνουν αυτοί για τα ελλείμματα των ταμείων, ήταν άλλωστε οι μόνοι που με συνέπεια κατέβαλαν τις εισφορές τους.

«Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και διογκώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Ο κίνδυνος ολικής ή μερικής παύσης πληρωμών είναι ορατός. Η εξέλιξη αυτή θα αξιοποιηθεί επίσης για την παγίωση συντάξεων πείνας, αλλά και για την προώθηση νέων αντιασφαλιστικών αλλαγών» τόνιζε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του στις 6 Ιούνη για την απειλή παύσης πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία και καλούσε το λαό σε ενίσχυση του ΚΚΕ «για να υπάρξει άμεση λαϊκή απάντηση για την υπεράσπιση της ζωής των συνταξιούχων, για να είναι ο λαός έτοιμος να αποκρούσει κάθε εξέλιξη που θα τον οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση».

Αλλωστε το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή το λαό για τα νέα αντεργατικά μέτρα που η προστασία της «ανταγωνιστικότητας» θα φέρει και στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν υπάρχει ώρα για χάσιμο. Η διάλυση των ταμείων σε συνδυασμό με τη διάλυση Υγείας - Πρόνοιας σε μια ώρα που το λαϊκό εισόδημα χτυπιέται βάναυσα και δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο, θα γεννήσει πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες. Η οργάνωση του λαού για να μην περάσει η εξαθλίωσή του είναι επιβεβλημένη σήμερα όσο ποτέ.


Α.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συρτάρια γεμάτα νέες ανατροπές

Το περιεχόμενο των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων περιγράφει η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ

Το εφιαλτικό μέλλον που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους η παραμονή της χώρας στην ΕΕ σκιαγραφείται μέσα απ' τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις που συνέταξε την περασμένη άνοιξη η Επιτροπή.

Καθόλου τυχαία, η «Λευκή Βίβλος» εκτιμά: «Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητες μιας και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δυσκολεύει την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών καθώς επίσης προβάλλει περαιτέρω αδυναμίες σε ορισμένα συνταξιοδοτικά συστήματα. Ετσι, περαιτέρω προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών θα είναι αναπόφευκτες σε πολλά κράτη - μέλη, παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και παραγωγικότητας».

Ας δούμε αναλυτικότερα τα μέτρα:

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης...

Mια απ' τις καθοριστικότερες μεταρρυθμίσεις είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης της σταθερής ηλικίας συνταξιοδότησης - θέση που συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μια σταθερή ηλικία συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με την επιλογή μιας εύκολης πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας, θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανισορροπίες μεταξύ των ενεργών χρόνων και των χρόνων συνταξιοδότησης. Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων που θα αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και θα θέτει ένα γερό θεμέλιο για βιώσιμες και επαρκείς συντάξεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζει την ανάγκη περιορισμού της πρόσβασης στα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Παίρνοντας πίσω κάθε εργατική κατάκτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει: «Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη διατήρηση εργαζομένων μεγαλύτερο διάστημα στην αγορά εργασίας πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάργηση των αδικαιολόγητων επιλογών για πρόωρη συνταξιοδότηση που μπορεί να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους ή σε συγκεκριμένα επαγγέλματα».

Ιδιαίτερα για τα βαρέα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, η «Λευκή Βίβλος» ξεκαθαρίζει ότι πρέπει αντί για πρόωρη συνταξιοδότηση να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις - με κυριότερη την επαγγελματική κινητικότητα. Συγκεκριμένα: «Ιδιαίτερα, σε εργαζόμενους σε δύσκολες ή επικίνδυνες εργασίες μπορεί να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση, όπως η επαγγελματική κινητικότητα». Δηλαδή, ένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ ή της Χαλυβουργίας, αφού έχει περάσει μια ζωή μέσα στη φωτιά και το σίδερο, τα μονοπώλια θα του ζητάνε να συνεχίζει να δουλεύει ακόμη και μέχρι τα 70 σε άλλες εργασίες!

...για αιώνια ευέλικτη εργασία

Η εν λόγω παράταση του εργάσιμου βίου θα επιτευχθεί και με σειρά μέτρων όπως μερική σύνταξη, διά βίου μάθηση, «δεύτερη σταδιοδρομία» και ευέλικτη εργασία. «Περαιτέρω μέτρα - αναφέρει η έκθεση - περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της αδικαιολόγητης υποχρεωτικής ηλικίας συνταξιοδότησης, την προώθηση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την παροχή πρόσβασης στη διά βίου μάθηση, την προσαρμογή των θέσεων εργασίας στις ανάγκες των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων και την ανάπτυξη ευκαιριών για ευέλικτες μορφές εργασίας, π.χ. με το συνδυασμό της μερικής απασχόλησης και μερικής λήψης σύνταξης. Υπάρχει, επίσης, πεδίο για την ανάπτυξη της "δεύτερης σταδιοδρομίας" και για κατάλληλες "end-of-career" (σ.σ.: τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας) εργασίες».

Τι λένε δηλαδή στους εργαζόμενους; Οτι μέσα από τη διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα, προκειμένου να παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, με δουλειές της λεγόμενης «δεύτερης σταδιοδρομίας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα δουλειάς «δεύτερης σταδιοδρομίας» είναι οι νυχτοφύλακες κλπ.

Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνει την εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή την αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες. Μάλιστα, εντελώς προσχηματικά και, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες, λέει πως κάτι τέτοιο «θα ενισχύσει τα εισοδήματα των γυναικών».

Με όλες αυτές τις δράσεις έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: Να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, μετατρέποντας τη σύνταξη σε επίδομα και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να μπουν «με τα μπούνια» τα μονοπώλια στην υπόθεση των συντάξεων. «Οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο και αυξανόμενο μερίδιο των δημοσίων δαπανών: περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σήμερα, που πιθανώς να αυξηθεί σε 12,5% το 2060 στην ΕΕ ως σύνολο», διαπιστώνει η έκθεση και γι' αυτό το λόγο ζητά την ανάπτυξη συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων καθώς και την ανάπτυξη ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ