ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2023
Σελ. /20
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, «ανοίγει η πόρτα» για την παροχή τους

Αποφάσεις για ντε φάκτο ενσωμάτωση του Κιέβου στο ΝΑΤΟ αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, με τη συμμετοχή και της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης

Την έναρξη της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16 και τη δρομολόγηση της παροχής τους στο Κίεβο επιβεβαίωσε χθες ο Ζ. Μπορέλ

Copyright 2023 The Associated

Την έναρξη της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16 και τη δρομολόγηση της παροχής τους στο Κίεβο επιβεβαίωσε χθες ο Ζ. Μπορέλ
Ουκρανοί πιλότοι έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε πολλές χώρες, δήλωσε χθες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ όλο και εντείνουν τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή των ουκρανικών δυνάμεων στις ανάγκες τις συνολικότερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

«Επιτέλους ξεκίνησε η εκπαίδευση των πιλότων για το F-16 σε πολλές χώρες. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο και θα ανοίξει την πόρτα για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών», είπε στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων δημιουργεί μια «αδυσώπητη δυναμική», που αναπόφευκτα θα φέρει τα μαχητικά αεροσκάφη στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει στην Πολωνία, ενώ κατά το «Associated Press» εκπαιδεύσεις ξεκινούν και στη Δανία.

«Είναι πάντα το ίδιο πράγμα: Συζητάμε, στην αρχή όλοι είναι απρόθυμοι και στο τέλος - όπως με τα (σ.σ. βαριά άρματα μάχης) "Leopard", έτσι και με τα F-16 - έρχεται η απόφαση να παράσχουμε αυτήν τη στρατιωτική υποστήριξη» στο Κίεβο, συμπλήρωσε ο Μπορέλ. Στην τοποθέτησή του αποτυπώνεται χαρακτηριστικά η ολοένα και βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στον πόλεμο στην Ουκρανία, εμπλοκή η οποία με τη σειρά της μεγεθύνει τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης.

Τα αεροσκάφη F-16 θα χρειαστούν «αρκετούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση» για να φτάσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση μαζί με «συμμάχους και εταίρους» στην Ευρώπη.

Δημόσια οι ΗΠΑ υποστήριζαν επί μήνες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και θα εξαντλούσαν γρήγορα τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς επίσης ότι προηγούνταν άλλα όπλα, όπως τα βαριά άρματα μάχης «Abrams» και οι πύραυλοι «Patriot».

Οπως είπε ο Κένταλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε τώρα αυτήν την απόφαση για τα F-16 γιατί θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του στρατού της Ουκρανίας για το μέλλον».

«Η Ουκρανία θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο έθνος» μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία και «θα χρειαστεί μια πλήρη σειρά στρατιωτικών δυνατοτήτων, επομένως είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο μακροπρόθεσμα για το πώς μπορεί να είναι αυτός ο στρατός και τι θα περιλαμβάνει», συμπλήρωσε ο Κένταλ.

Η δε Ολλανδή υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία πως αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως. Είναι μια «από κοινού προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους» και «τώρα που ξέρουμε ότι έχουμε το πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, «θα επιταχύνουμε».

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με «πυρηνική αποκάλυψη»

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα (...) Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του μέρος στη σύγκρουση», ισχυρίστηκε σχετικά με τα F-16 ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ - ο οποίος χθες συμμετείχε σε συνάντηση με τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ - την ώρα που κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ο κίνδυνος επέκτασής της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Οσο πιο καταστροφικά είναι τα όπλα που λαμβάνει η Ουκρανία από τους Δυτικούς υποστηρικτές της τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «πυρηνικής αποκάλυψης», απείλησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ.

«Το ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αυτό το σενάριο. Διαφορετικά, δεν θα είχε προμηθεύσει τόσο επικίνδυνα όπλα στο ουκρανικό καθεστώς. Προφανώς πιστεύουν ότι μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πυρηνική αποκάλυψη δεν θα ήταν ποτέ δυνατή», είπε.

«Η ευθύνη θα βαραίνει το ΝΑΤΟ», είπε. Οπως τόνισε ο Μεντβέντεφ, κανείς δεν γνωρίζει αν έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή», το σημείο «χωρίς επιστροφή». «Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Αυτός είναι ο βασικός κίνδυνος. Γιατί μόλις προσφέρουν κάτι, λένε: Ας το προμηθεύσουμε κι αυτό. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή αεροπλάνα. Ολα θα πάνε καλά. Αλλά τίποτα δεν θα είναι καλά. Ολο και πιο επικίνδυνοι τύποι όπλων θα χρησιμοποιούνται. Αυτή είναι η τρέχουσα τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας.

Σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία αναμένονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ενα ακόμα βήμα προς την ενσωμάτωση του Κιέβου στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο φαίνεται ότι ετοιμάζονται να κάνουν κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και μάλιστα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη, όπου η Ουκρανία και άλλες χώρες ζητούν να παρθούν πολιτικές αποφάσεις και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενεργήσουν ως ο κύριος «εγγυητής ασφαλείας» για το Κίεβο, με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων. Το μοντέλο ασφαλείας που αναμένεται να προταθεί θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή στο Ισραήλ.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Aντρ. Ντούντα δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συμφωνία, η οποία συζητείται επί του παρόντος ως μέρος της ατζέντας της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, θα επικεντρωθεί σε αποστολές όπλων και προηγμένων τεχνολογιών. Αναμένεται ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία θα λειτουργήσουν επίσης ως εγγυητές.

Ενα νέο όργανο, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, αναμένεται επίσης να συσταθεί κατά την επικείμενη Σύνοδο στο Βίλνιους και να γίνει το «εισιτήριο» της Ουκρανίας για μελλοντική ένταξη στη λυκοσυμμαχία. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει το Συμβούλιο και να ζητήσει βοήθεια, η οποία θα παρέχεται από μεμονωμένα κράτη - μέλη.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανία μελλοντικές μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφάλειας», δήλωσε χθες η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κ. Κολονά.

«Η Γαλλία, μαζί με τους εταίρους της, συνεχίζει να εξετάζει τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμη προοπτική και σε όλους τους τομείς. Η Γαλλία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί συμφωνίες με την Ουκρανία για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, που θα τη βοηθήσουν να αμυνθεί μακροπρόθεσμα και να αποτρέψει μια πιθανή επιθετικότητα στο μέλλον», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπάν δήλωσε χθες ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας θα πρέπει να βελτιωθούν πριν η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο NATO εγκριθεί από τη Βουδαπέστη.

«Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας είναι σε φριχτά κακό σημείο. Δεν επιθυμούμε να εισαγάγουμε διαμάχες στο πλαίσιο του NATO», ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

Ο πόλεμος «χτύπησε την πόρτα» στο Μπέλγκοροντ

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα επιχειρήσεων στο Μπέλγκοροντ για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη ένοπλη επιδρομή στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, που χαρακτηρίστηκε από πλήγματα πυροβολικού και αναγκαστική εκκένωση αμάχων από αρκετές περιοχές.

Μολονότι κι άλλες επιθέσεις έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, αυτή ήταν η πρώτη σε τέτοια κλίμακα, ενώ η εξέλιξή της δείχνει τη διαπερατότητα της ρωσικής μεθορίου.

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για να «εξουδετερωθούν» πλήρως οι «Ουκρανοί σαμποτέρ» που είχαν εισβάλει στο Μπέλγκοροντ συνεχίστηκαν και χθες, προτού ανακοινωθεί τελικά ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε τους ουκρανικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». Στη συνέχεια, και ο κυβερνήτης της περιοχής ανακοίνωσε την άρση των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ πίσω από τις επιθέσεις εμφανίζονται να είναι μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».

Οι δύο ομάδες, που ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι «δημιουργούν αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ' όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να βομβαρδίζει την Ουκρανία».

Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε χθες ότι drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή από αντιαεροπορικά όπλα. Αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της περιοχής τη Δευτέρα, καθώς και σε δύο τραυματίες στους οποίους δεν μπόρεσαν να φτάσουν για να τους βοηθήσουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Εξάλλου, υπήρξαν αρκετοί άλλοι τραυματίες.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την «τρομοκρατική επίθεση από Ουκρανούς μαχητές», αναφέροντας ότι τη Δευτέρα άνοιξαν πυρ με όλμους και πυροβολικό σε οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια γραφεία και εγκαταστάσεις πολιτικής υποδομής στην περιοχή Γκραϊβορόν.

Το Κρεμλίνο αναφέρθηκε χθες στους «Ουκρανούς μαχητές» που συνέχιζαν να είναι ενεργοί στην περιοχή Μπέλγκοροντ, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε για να αποτραπούν τέτοιες επιδρομές και ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να αποτραπούν τέτοια περιστατικά.

«Αυτό που συνέβη χθες προκαλεί βαθιά ανησυχία και δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εναντίον της χώρας μας. Αυτό απαιτεί από την πλευρά μας περισσότερες προσπάθειες, οι προσπάθειες αυτές συνεχίζουν να γίνονται και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται για να μη συμβεί αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι περαιτέρω δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά «προειδοποίησε» ότι η προμήθεια μαχητικών F-16 από την Ουκρανία συνοδεύεται από «ξεκάθαρους κινδύνους».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχολιάζοντας την «ουκρανική επιδρομή» στο Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει, ούτε ενθαρρύνει επιθέσεις εκτός ουκρανικών συνόρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ