ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς στη Μολδαβία προωθεί η Βρετανία

100.000 Αμερικανοί στρατιώτες προβλέπεται να παραμείνουν στην Ευρώπη για το επόμενο διάστημα

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας οργάνωσε - μέσω τηλεδιάσκεψης - τη δεύτερη συνάντηση στρατιωτικού συντονισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Ρωσίας

Copyright 2022 The Associated

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας οργάνωσε - μέσω τηλεδιάσκεψης - τη δεύτερη συνάντηση στρατιωτικού συντονισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Ρωσίας
Με «σφυροκόπημα» δεκάδων στόχων στο Ντονμπάς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν διακοπεί, με το Κίεβο να αναμένει πως η αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση θα συμβάλει ώστε να ανακτήσει εδαφικές απώλειες και τις ΗΠΑ να δηλώνουν ανοιχτά ότι αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας στο στρατιωτικό πεδίο και όχι οι διαπραγματεύσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας μεγαλώνει διαρκώς, χαρακτηριστική είναι η απόφαση της Βρετανίας να ενισχύσει με όπλα τη Μολδαβία.

Η Βρετανία επιδιώκει να στείλει σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για «να την προστατεύσει από την απειλή εισβολής της Ρωσίας», δήλωσε η ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας στην εφημερίδα «The Telegraph».

Σύμφωνα με την Τρας, διεξάγονται συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμυντικά συστήματα της Μολδαβίας μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση.

«Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες».

Ολοκληρώθηκε η παράδοση και των τελευταίων Ουκρανών μαχητών - στην πλειοψηφία τους μελών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ - στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη
Ολοκληρώθηκε η παράδοση και των τελευταίων Ουκρανών μαχητών - στην πλειοψηφία τους μελών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ - στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη
Στην «εξίσωση» των παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι στη Μολδαβία βρίσκεται η αποσχισθείσα με ρωσική υποστήριξη επαρχία της Υπερδνειστερίας...

Η Ρωσία «θα παρακολουθεί στενά» ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σε αυτή την πρόταση «επειδή το Σύνταγμα της Μολδαβίας δηλώνει ξεκάθαρα το ουδέτερο καθεστώς της», απάντησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Ρούντενκο.

Αντιθέσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Μολδαβίας. Η Πρόεδρος Μάγια Σαντού τόνισε ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις ότι η ουδετερότητα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας θα την προστατεύσει». Σε απάντηση, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ι. Ντόντον, επέμεινε πως μια ουδέτερη Μολδαβία δεν χρειάζεται τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, «γιατί ο λαός της δεν θέλει να είναι "τροφή" στα κυνικά σενάρια των μεγάλων παικτών».

Η αποχώρηση της Μολδαβίας από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), όπου συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, θα ήταν ένα λάθος βήμα, επιζήμιο για το Κισινάου, προειδοποίησε εξάλλου ο Ρούντενκο, υπενθυμίζοντας πως η Μολδαβία «απολαμβάνει πολλά προνόμια» μέσα στην ΚΑΚ, όπως η συμμετοχή της σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο

Η Ρωσία προωθεί τις δικές της «συμμαχίες» καπιταλιστικής ενοποίησης και ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, χτες στο Σότσι ήταν το «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης του «Ενωσιακού Κράτους» προχωράει αργά αλλά σταθερά, «ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τα πολιτικά μας συστήματα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους, καθώς και μια στέρεη βάση για οικονομική ανάπτυξη». Μετά από παζάρια πολλών ετών, το «Ενωσιακό Κράτος» προχωράει ιδιαίτερα μετά τη στήριξη της Ρωσίας στον Λευκορώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της απόπειρας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για αλλαγή καθεστώτος τον Αύγουστο του 2020. Τον περασμένο Νοέμβρη οι δυο Πρόεδροι ενέκριναν 28 προγράμματα του «Ενωσιακού Κράτους», καθώς και ένα νέο στρατιωτικό δόγμα και μια συμφωνία μετανάστευσης.

Νέα σύσκεψη στρατιωτικού συντονισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να βαθύνουν παραπέρα τον στρατιωτικό συντονισμό των συμμάχων τους απέναντι στη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τους ομολόγους του από τουλάχιστον 40 χώρες «υποδέχτηκε» μέσω βιντεοδιάσκεψης χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αποσταλεί στην Ουκρανία, ιδιαίτερα από Αυστραλία, Καναδά και Βρετανία.

Στην τελευταία συνάντηση η Αυστραλία και ο Καναδάς «δεσμεύτηκαν να παρέχουν M777 Howitzers και μέσα σε μόλις τέσσερις βδομάδες όλα αυτά τα συστήματα παραδόθηκαν στους Ουκρανούς», είπε ο Οστιν. Αντίστοιχα η Βρετανία παρέδωσε σύγχρονο εξοπλισμό και πολλά κράτη συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές αποστολές «που είχαν αποτελέσματα» το πεδίο.

Στη χτεσινή βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν επιπλέον χώρες, που δεν παρευρέθηκαν στο Ramstein τον περασμένο μήνα: Αυστρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κολομβία, Ιρλανδία, Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, τις συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτήν, υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία από το Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 30% από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 102.000 στρατιώτες, όπως είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μ. Μίλεϊ.

Οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία των στρατευμάτων τους στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Στη θάλασσα έχουμε πάνω από 15.000 ναύτες στη Μεσόγειο και τη Βαλτική, με 24 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, από 6 πλοία το φθινόπωρο».

«Στον αέρα, έχουμε αυτήν τη στιγμή 12 μοίρες μαχητικών και δύο ταξιαρχίες Μάχης Αεροπορίας, και στο έδαφος έχουμε δύο σώματα, δύο μεραρχίες και έξι ομάδες μάχης ταξιαρχιών, μαζί με μια ποικιλία δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το CNN ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν 100.000 στρατιώτες στην Ευρώπη για το άμεσο μέλλον.

Αυξάνονται οι ροές δυτικών εξοπλισμών - Νέα χτυπήματα ανακοινώνει η Ρωσία

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να παραλάβει η Ουκρανία από τη Γερμανία τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά άρματα μάχης «Gepard», ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν ακόμη πυρομαχικά και θα εκπαιδεύσουν Oυκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία.

Η εταιρεία «Krauss-Maffei Wegmann» έχει λάβει «πράσινο φως» από την κυβέρνηση να πουλήσει στην Ουκρανία 50 τεχνικά ανακαινισμένα αντιαεροπορικά άρματα από τα πρώην αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ροές δυτικών εξοπλισμών προς την Ουκρανία συνεχίζονται ασταμάτητες, ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως αποτελούν «νόμιμους στόχους» της.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων που είχε στείλει η Δύση στην Ουκρανία, στην περιφέρεια Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου: «Πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύθηκαν από θαλάσσης, κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν, στην περιφέρεια Ζιτομίρ».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα όπλα αυτά προορίζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Περισσότερα όπλα ζήτησε στο Νταβός ο Ζελένσκι

Περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις κατά της Μόσχας ζήτησε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», δήλωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση», καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιρειών από τη ρωσική αγορά».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η στήριξη της «διεθνούς κοινότητας» δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη. «Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φλεβάρη, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί», είπε.

Ο ίδιος διαφήμισε την ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία ως μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία». Θα «ανοικοδομήσουμε ολόκληρες πόλεις και βιομηχανίες», επέμεινε, περιγράφοντας στους επενδυτές ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους «την υιοθέτηση» της ανοικοδόμησης διαφορετικών περιοχών.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε χτες τον Βλ. Πούτιν ότι «προσπαθεί να εξαλείψει την ταυτότητα της Ουκρανίας, όπως φαίνεται από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στόχων αμάχων», αφού «δεν μπορεί να την καταλάβει».

Ο Πούτιν πρέπει «να πληρώσει ακριβό τίμημα για τη βαρβαρότητά του στην Ουκρανία», προκειμένου να αποτραπούν άλλοι από την ανάληψη παρόμοιας δράσης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ταϊβάν και την Κίνα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να στείλει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (SOF) στην Ουκρανία για τη φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο που ξανάνοιξε πρόσφατα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 963 Αμερικανούς, ανάμεσά τους ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, ο ιδρυτής του Facebook, Μ. Ζούκερμπεργκ, ο ηθοποιός Μ. Φρίμαν κ.ά.

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για μια «ειρηνευτική διαδικασία»

Εν αναμονή περισσότερων εξοπλισμών που πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία, ο Β. Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, πως η χώρα του «δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνο όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι (προοπτική βέβαια που στρατιωτικά δεν διαφαίνεται στο επόμενο διάστημα), ενώ εξέφρασε την προσδοκία «η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα».

Την περασμένη βδομάδα ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατέθεσε στον ΟΗΕ μια ειρηνευτική πρόταση που περιλαμβάνει «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας και ένταξη στην ΕΕ, αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, με ιδιαίτερη αναφορά σε Κριμαία και Ντονμπάς, υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», με ευθεία αναφορά στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες - θέλοντας να επιβάλει τους δικούς της όρους - κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους. Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Ρουντένκο, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία και θα απαντήσει όταν το αναλύσει επαρκώς.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Ντράγκι να βοηθήσει τη χώρα του να ενταχθεί στην ΕΕ, «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ενωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο». Σε ανάρτησή του ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της ΕΕ.

Γαλλία: Θα χρειαστούν 15-20 χρόνια για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, δήλωσε ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον, επαναφέροντας αντίστοιχες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα», είπε ο Μπον, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» - συμπληρωματική στην ΕΕ όπως ανέφερε - στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία.

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντ. Κόστα. «Επειδή, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας», συνέχισε.

Το σχέδιο για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» που πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη, το υποστήριξε η Γερμανία αλλά επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες, όπως από τον Λιθουανό Πρόεδρο, Γκ. Ναουσέντα, ο οποίος θεώρησε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «σφυροκοπούν» το Ντονμπάς

Η κατάσταση γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την πόλη Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».

Η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τη δύναμη πυρός της στο Ντονμπάς. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τον Σ. Χαϊντάι, περιφερειάρχη της ουκρανικής περιφέρειας του Λουγκάνσκ, ρωσικές μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), οι μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν για ενίσχυση από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Απω Ανατολή.

Επίσης όλοι οι εξοπλισμοί έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αυτή, όπως τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-300 και S-400.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το βράδυ παραδόθηκαν και οι τελευταίοι 531 Ουκρανοί μαχητές από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, κυρίως μέλη του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιχμαλώτων σε 2.439 από τις 16 Μάη που άρχισε η εκκένωση του χαλυβουργείου στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι το σύνολο της Μαριούπολης βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή αιχμάλωτων μαχητών του Τάγματος Αζόφ με τον Β. Μέντβεντσουκ, τον φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που έχει συλληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Λ. Σλούτσκι, από το Ντονμπάς.

Στις 26 Μάη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων την οποία επιζητά το Κίεβο.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, είπε χτες ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι ξένοι μισθοφόροι που αιχμαλωτίστηκαν στο Αζοφστάλ θα πρέπει να δικαστούν.

Χτες στο μεταξύ, ο 21χρόνος Ρώσος στρατιώτης, ο πρώτος που δικάστηκε για έγκλημα πολέμου από ουκρανικό δικαστήριο, καταδικάστηκε σε ισόβια.

«Παρούσα» στο κάλεσμα για επιπλέον πολεμικά μέσα η ελληνική κυβέρνηση

Συμμετέχοντας στο «πολεμικό συμβούλιο» που οργάνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Οστιν, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έσπευσε να δηλώσει ότι «σε πνεύμα ...έμπρακτης στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική». Θυμίζουμε, η κυβέρνηση συζητά με τους Αμερικανούς την παραχώρηση επιπλέον οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν «ανατολικής» κατασκευής, στους Ουκρανούς. Τελευταία γίνεται λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού, με την κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να δώσει περίπου 100 - 130 από αυτά τα οχήματα, που μάλιστα βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά.

Εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, την Παρασκευή επισκέφθηκε το ΝΑΤΟικό αρχηγείο SHAPE στο Βέλγιο, όπου συναντήθηκε με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Wolters.

Οπως λέει το ΓΕΕΘΑ εστίασαν στα αποτελέσματα των συνόδων των δύο Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ - ΝΑΤΟ της προηγούμενης βδομάδας, ενώ συζήτησαν και για την «αμυντική αναδιάταξη» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και τον «εν εξελίξει μετασχηματισμό του για την αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσο και της επακόλουθης ραγδαίας μεταβολής του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Επίσης συζήτησαν για την «ανάγκη διατήρησης της συνοχής της Συμμαχίας ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Ρωσίας, καθώς και για τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στη συνολική προσπάθεια διαφύλαξης της ασφάλειας και της σταθερότητας του ευρωατλαντικού χώρου, με έμφαση μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο που έχουν προσλάβει τόσο η Σούδα όσο και η Αλεξανδρούπολη», για τον οποίο ο SACEUR ευχαρίστησε «ιδιαίτερα» τον Φλώρο.

Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον υποδιοικητή (DSACEUR) Βρετανό στρατηγό Tim Radford, μπαίνοντας στο επιχειρησιακό «παρασύνθημα» και συζητώντας για «θέματα παραγωγής δυνάμεων και δυνατοτήτων στο πλαίσιο της σε εξέλιξη προσπάθειας ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ έναντι του ρωσικού αναθεωρητισμού, καθώς και για τις δράσεις, αποστολές και επιχειρήσεις της Συμμαχίας και τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτές». Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτός συνόρων στη Βουλγαρία για την υπό συγκρότηση νέα δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ που στήνεται εκεί.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σταματούν οι εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία

Ενας ανελέητος πόλεμος κλιμακώνεται καθημερινά και στο μέτωπο της Ενέργειας, με πολλαπλές συνέπειες για τους λαούς.

Η ρωσική «Gazprom» σταμάτησε το Σάββατο τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς σε αντίθεση με δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής Ενέργειας, η φινλανδική πλευρά δεν δέχτηκε τους νέους όρους πληρωμής του αερίου, σε ρούβλια.

Η φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου «Gasum» θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές, μέσω του αγωγού «Balticconnector», που συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας. Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο το 5% περίπου της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Η Πολωνία αποφάσισε χτες να βάλει τέλος στη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό αερίου «Γιαμάλ», δήλωσε η αρμόδια υπουργός Αννα Μόσκβα, μιλώντας για επιβεβαίωση της «ορθότητας της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο».

Την ίδια ώρα, και ενώ μέσα στο έτος αναμένεται η ολοκλήρωση αγωγού για την τροφοδοσία της Πολωνίας με αέριο από τη Νορβηγία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τη Νορβηγία για έμμεση εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία, με την «απογείωση» των τιμών και για τους νορβηγικούς υδρογονάνθρακες. «Μα πρέπει να πληρώνουμε τεράστια χρηματικά ποσά στη Νορβηγία για αέριο - 4 ή 5 φορές περισσότερα από ό,τι πληρώναμε πριν ένα χρόνο; Αυτό είναι αρρωστημένο», ανέφερε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας «Nord Pool» ενημέρωσε την Παρασκευή τη ρωσική «InterRAO» ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας. Εδώ και χρόνια Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία αυξάνουν τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζουν υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σίγουροι ότι «θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας»

Η Βρετανία ανακοίνωσε άρση των περιορισμών στην εξαγωγή όπλων

Την ένταση των ευρωατλαντικών παζαριών με την Τουρκία και τη βαρύτητά της για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό επιβεβαιώνουν νέες τοποθετήσεις, κυρίως από ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, επανέλαβε πως «παραμένουμε σίγουροι ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν και ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως συμμαχία σχετικά με την ενταξιακή πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε νέα επικοινωνία με «τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης συμμάχου μας Τουρκίας», όπως ανέφερε, «σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «συμφωνούμε πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είχε «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σ. Νιινίστο, που εξήγησε σε ανάρτησή του ότι τον ενημέρωσε πως «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μία της άλλης, και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, καλώντας τη Στοκχόλμη «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και στο Ιράκ».

Ψηλά στην ατζέντα των παζαριών φαίνεται ότι βρίσκεται και η άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων που τα τελευταία χρόνια είχαν επιβάλει διάφορες χώρες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά το θέμα σε Αντερσον και Νιινίστο, ενώ την Παρασκευή η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αίρει όλους τους περιορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία, που είχαν επιβληθεί το 2019 με αφορμή τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Χ. Νταρβίς, στέλεχος των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, μιλώντας στη γερμανική «Tagesspiegel» κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να μην υποκύψει στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει να ελέγξει το ΝΑΤΟ και να βλάψει τους λαούς της περιοχής» καθώς όπως εκτίμησε «γονατίζοντας μπροστά στον Ερντογάν θα τορπιλίσετε τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ