ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο περιστατικό λογοκρισίας από το ΥουΤube

«Κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή ως επικίνδυνο περιεχόμενο που παρακινεί στη βία!

Σε μια νέα απαράδεκτη ενέργεια προχώρησε η ομάδα του YouTube, η οποία «κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή από τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Για το περιστατικό ενημέρωσε η ίδια η Σεμίνα Διγενή μέσα από ανάρτησή της, η οποία αναφέρει:

«Είμαι τόσο εξοργισμένη που ελπίζω να βγάλετε νόημα από το κείμενο που ακολουθεί. Μόλις πληροφορήθηκα από την ομάδα του YouTube ότι είμαι επικίνδυνη για την κοινωνία και με τιμώρησε παραδειγματικά, κατεβάζοντας το κανάλι μου!! Το έθεσε - λέει - σε αναστολή γιατί το #SeminaDigeniOfficial περιέχει "επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο". Θα θελα πολύ να μου πουν αυτοί οι κύριοι του YouTube, πώς ακριβώς παραβίασα τους αμφιλεγόμενους κανόνες, της "παραπληροφόρησης" και τους Ορους (?) της κοινότητας; Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια, το κανάλι μου είναι γεμάτο με σεσημασμένους τρομοκράτες και κακοποιούς: Τον Χατζιδάκι, τον Ρίτσο, τον Βέγγο, τον Χορν, την Μελίνα, τον Θεοδωράκη, τον Καββαδία, την Παπαρήγα, τον Σιδηρόπουλο, τον Μικρούτσικο... άσε που περιέχει και εκπομπές για Πολυτεχνεία, χούντες, τόπους εξορίας, Φρειδερίκες, βασανιστές, χρυσαυγίτες...

Λέει χαρακτηριστικά το #teamyoutube: "...το περιεχόμενο έχει σκοπό να υποκινήσει τη βία ή να ενθαρρύνει επικίνδυνες, παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση περιεχομένου που προωθεί δραστηριότητες όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, το ποτό και το κάπνισμα ανηλίκων ή η κατασκευή βομβών". Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζεται αυτή η αυθαιρεσία, αυτός ο παραλογισμός της νέας τάξης ή καλύτερα αυτή η απροκάλυπτη λογοκρισία; Τι πρέπει να γίνει; Πόση ακόμη δυστοπία και τρομοκρατία;».

Είναι ακόμη ένα επεισόδιο, που έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν προηγηθεί, επιβεβαιώνοντας πως όχι μόνο συνεχίζει αλλά και μεγαλώνει το «ψαλίδι» της λογοκρισίας από διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με βάση και τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και λοιπών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που διαμορφώνουν ένα ολόκληρο δίχτυ λογοκρισίας και φίμωσης.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο διάστημα πάλι το ΥουTυbe «κατέβασε» από το κανάλι του «902.gr» την παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Σοφιανού, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», στις 24/2/2022, την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο δικαιολογητικό email της ομάδας του YouTube γινόταν επίκληση στα ίδια προσχήματα όπως τα παραπάνω.

Σε ανάλογο μοτίβο, το 2018, το βίντεο με τίτλο «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΤΥΦΛΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ» στο κανάλι του «902.gr» αποκλείστηκε από το YouTube σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ενώ στις υπόλοιπες συνοδευότανε με προειδοποιητικό μήνυμα ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό για μέρος του ακροατηρίου!

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το περιστατικό λογοκρισίας που αφορά το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» από το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί», το οποίο είχε αποκλειστεί απ' το ΥouΤube και κατά συνέπεια μπορούσε να βρεθεί μόνο μετά από αναζήτηση. Πρόκειται για τραγούδι που αναφέρεται στη φτώχεια, στην παιδική εργασία, στην εκμετάλλευση, στον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και στη δυνατότητα που έχουν οι λαοί με τον αγώνα τους να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας.

Βγάζει μάτι λοιπόν το τι εννοούν η ΕΕ, οι διάφοροι υπερασπιστές των «αξιών» του ευρωατλαντισμού, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του διαδικτύου όταν μιλάνε για «ελευθερία του λόγου», πάντα συντεθλιμμένη στα όρια που οι ίδιοι βάζουν.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «PREDATOR»
Η «Google» επιβεβαιώνει τη χρήση του από την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης «Predator», επιβεβαίωσε η «Google» με επίσημη ανάρτησή της στις 19 Μάη.

Θυμίζουμε πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε καταγγείλει ότι το τηλέφωνό του βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις 20 Ιούνη έως και τις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι τον παρακολουθούν. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο ίδιος είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Οι καταγγελίες οδήγησαν στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Από την πλευρά της η «Google» ανέφερε στην ανάρτησή της: «Εκτιμάμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτό το λογισμικό (exploit) αναπτύχθηκε από μία μόνο εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, τη "Cytrox", και πωλήθηκε σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες που τα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον σε τρεις εκστρατείες (...) Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμάμε ότι πιθανοί κυβερνητικοί παράγοντες που αγόρασαν αυτό το λογισμικό δραστηριοποιούνται τουλάχιστον σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Αρμενία, Μαδαγασκάρη, Ακτή Ελεφαντοστού, Σερβία, Ισπανία και Ινδονησία».

Κληθείς να σχολιάσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε και πάλι ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αγοράσει ή χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης.

Το «Predator» έχει αναπτυχθεί από τη «Cytrox», μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Βόρεια Μακεδονία το 2017, με αντικείμενο την παροχή σε κυβερνήσεις «λειτουργικών λύσεων στον κυβερνοχώρο», οι οποίες περιλαμβάνουν «τη συλλογή πληροφοριών από συσκευές και υπηρεσίες cloud».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Ημερίδα για τον αντικομμουνισμό - αντισοβετισμό

Σάββατο 28 Μάη, Ακαδημίας 50, 17.00 - 21.30

Ημερίδα με θέμα: «Ο αντικομμουνισμός - αντισοβιετισμός ως ιδεολογία και πρακτική της αντίδρασης και συκοφάντησης της κοινωνικής προόδου» διοργανώνει ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» το Σάββατο 28 Μάη, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εισηγήσεων και παρεμβάσεων έχει ως εξής:

17.00-17.25 Προσέλευση (απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους)

17.30 Ανοιγμα εργασιών - εναρκτήριος λόγος

17.35 Ο αντικομμουνισμός ως ιδεολογία και πρακτική της αντεπανάστασης. Η αντίδραση της αστικής τάξης απέναντι στην κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο. (Ξεκαλάκης Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου)

17.55 Αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός στην αστική ιστοριογραφία και πολιτική του 20ού αιώνα. (Παπαγεωργάκης Νίκος, Ιστορικός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου)

18.15 Επιστήμη, κομμουνισμός και αντικομμουνισμός (Πατέλης Δημήτρης, Δρ. Φιλοσοφίας, μέλος του ΓΣ του Συλλόγου)

18.35 Διάλειμμα

18.50 Αντικομμουνισμός και Κόμμα της εργατικής τάξης (Χαρίσης Αποστόλης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος του Συλλόγου)

Παρεμβάσεις

19.10 Ο αντικομμουνισμός στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας - μια πρακτική μαζικής χειραγώγησης των εργαζομένων (Καραγιάννης Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, μέλος του ΓΣ του Συλλόγου)

19.20 Πλευρές της αντικομμουνιστικής πρακτικής στη γενική εκπαίδευση και διαμόρφωση της συνείδησης των νέων ανθρώπων σήμερα: Το παράδειγμα της διδασκαλίας της ιστορίας στο Γυμνάσιο (Κάρτσακα Χρυσούλα, Ιστορικός, μέλος του Συλλόγου)

19.30 Διάλειμμα

19.45 Ερωτήσεις - απαντήσεις - συζήτηση

21.15 Κλείσιμο εργασιών Ημερίδας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολιτιστικός και διαδικτυακός «τρομονόμος» οι Οδηγίες της ΕΕ και οι νόμοι των κυβερνήσεων

Σε ανακοίνωσή του για τη λογοκρισία του YouTube σε βάρος της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ένα ακόμη περιστατικό φίμωσης και λογοκρισίας, στο πλαίσιο της δήθεν "ελευθερίας του διαδικτύου", αυτή τη φορά με την πλατφόρμα του youtube να "κατεβάζει" το κανάλι της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή.

Ακόμη πιο προκλητικό και από το ίδιο το γεγονός είναι η αιτιολογία που το συνοδεύει, ότι δήθεν το κανάλι "έχει σκοπό να υποκινήσει τη βία ή να ενθαρρύνει επικίνδυνες, παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο".

Είναι το γνωστό πλέον "μήνυμα" της πλατφόρμας που συνοδεύει ανάλογες απαγορεύσεις σε βίντεο με μη "αρεστό" περιεχόμενο, που - απ' ό,τι φαίνεται από το κανάλι της Σεμίνας Διγενή - φτάνει στο σημείο να ασκεί λογοκρισία ακόμη και για σπουδαίες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η πρακτική αυτή δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Αντίθετα τροφοδοτείται και από διάφορες Οδηγίες της ΕΕ, που έχουν ενσωματώσει οι ελληνικές κυβερνήσεις, που ουσιαστικά επιβάλλουν έναν πολιτιστικό και διαδικτυακό "τρομονόμο".

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του καναλιού της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων

Σε χώρους δουλειάς, γειτονιές της Πάτρας και χωριά της Αχαΐας θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες κλιμάκια της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συσκέψεις σε διάφορες περιοχές. Για σήμερα και αύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 24 Μάη:

7.30 μ.μ.: Σύσκεψη στην Παραλία Πατρών στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Τετάρτη 25 Μάη:

8 μ.μ.: Σύσκεψη στην Κρήνη στο δημοτικό κτίριο Οβρυάς. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

7.30 μ.μ.: Εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο της οδού Αμερικής στην Πάτρα, με επικεφαλής την Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απόφαση του ΣτΕ υπέρ της μεταβίβασης

Με τη βούλα του ΣτΕ προχωρά πλέον η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ, η οποία έχει μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η υπόθεση εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία απέρριψε την πρώτη αίτηση ακύρωσης του δήμου Χαϊδαρίου κατά της προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου - ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, κρίνοντας ότι «το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου (...) δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ