ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Συνιστά «συντονισμό» βαφτίζοντας «διαφωνίες» τις τουρκικές αξιώσεις!

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση για το σιγοντάρισμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα

Ενα ακόμα «πανηγυρικό άδειασμα» στα ευρωατλαντικά παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί «ασφάλειας και σταθερότητας» από την αναβάθμιση στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, περιλάμβανε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, που την περασμένη Τετάρτη έστειλε μαχητικά της αεροσκάφη μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, χώρια τις άλλες προκλήσεις καθημερινά στον χώρο του Αιγαίου, π.χ. τις 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία χτες.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα σχέδια των ΗΠΑ και της «διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής» αποτελούν το καλύτερο εκκολαπτήριο της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έσπευσε το Σάββατο να βαφτίσει τις κινήσεις αυτές ...«διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας», συνιστώντας «συντονισμό και συζήτηση»... Κατά τα άλλα, είπε ότι «ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών», αλλά και ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ετσι οι ΗΠΑ μιλούν, για άλλη μια φορά, για διμερείς «διαφορές» για τα όρια του εναέριου χώρου αλλά και τις θαλάσσιες ζώνες, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνιστώντας ...διάλογο επί αυτών.

Κάνοντας «γαργάρα» το σιγοντάρισμα των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επαναλάμβανε τα περί «ενόχλησης» της Τουρκίας «για τη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας μας» και κάνοντας το μαύρο άσπρο «διάβαζε» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «διαφαίνεται η καταδίκη αυτών των προκλητικών ενεργειών πάρα πολύ καθαρά»!

Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη, ο Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός «πάντοτε είναι ανοιχτός σε συνομιλίες», θυμίζοντας ότι «υπήρχε μια συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγο καιρό» και πως όσα μεσολάβησαν ήταν «εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε σε εκείνη τη συνομιλία». Και έσπευδε να παρουσιάσει ως προϋπόθεση της όποιας συζήτησης τη «συναντίληψη με βάση τα όσα γενικότερα συμβαίνουν στον κόσμο για το πώς πρέπει να είναι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην πτέρυγα αυτή της συμμαχίας», όπως είπε, αποσιωπώντας βέβαια ότι στο βωμό της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας.

Με ΝΑΤΟική «βούλα»...

Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση του ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι ελληνικά «F-16» ήταν αυτά που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία απάντησε, «συστήνοντας» πως «για να μη ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του...».

Το υπουργείο μίλησε για «μια ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Επίσης το ΥΠΕΞ με άλλη ανακοίνωσή του καταδίκασε τις νέες «μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων», που όπως σημειώνει δημιουργούν «νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει η ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα, όπου μετά το πέρας της συνάντησής του με την Αλβανίδα ομόλογό του Olta Xhacka, θύμισε ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του, ενάμιση χρόνο πριν στα Τίρανα, ανακοίνωνε τότε, μαζί με τον πρωθυπουργό Ε. Rama, τη διμερή συμφωνία μας στην παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ανακοίνωσε από εκεί ότι συζητήθηκε το «πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνοντας πως «πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Οτι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Επανέλαβε εξάλλου ότι η κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία», στην πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής.

...η συνέχεια των παζαριών στις πλάτες των λαών

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα όξυνση του παζαριού, σημείωνε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής μας σχέσης» με την Ελλάδα.

Χτες, επανήλθε, χρησιμοποιώντας - σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ - ακόμα και φράσεις του τύπου «για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του», ενώ ειρωνευόμενος ανέφερε πως «οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Ελληνα πρωθυπουργό».

Το «Anadolu» μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «η Αγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Ελληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ», προσθέτοντας πως στην πρόσφατη συνάντηση των δύο «είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας».

Ισχυρίστηκε δε ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», διαμηνύοντας ότι «τα τελευταία 5 χρόνια τρέχουμε 750 σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας», αλλά και ότι «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό, για την ασφάλεια της "Γαλάζιας Πατρίδας"...».

Ενώ αναφέρθηκε και στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιον λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα;», διαψεύδοντας πανηγυρικά όλους αυτούς που υποστηρίζουν εντός της Ελλάδας ότι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση θανάτου αποτελεί εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της γεώτρησης «Cronos-1» στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, από κοινοπραξία όπου συμμετέχουν ο ιταλικός κολοσσός «Εni» και ο γαλλικός «Total».

Παράλληλα, αύριο επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τις διαρκείς παραινέσεις και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για σύσφιξη συνεργασιών για τη «σταθερότητα στην περιοχή», με ζητούμενο την «απόκρουση» της γεωπολιτικής διείσδυσης Ρωσίας και Κίνας.

Αλλο ένα πλοίο του θανάτου στην Αλεξανδρούπολη

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

Ενα ακόμα πλοίο του θανάτου κατέφτασε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το «USS Arlington». Σε αντίθεση με τα αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία που έχουν δέσει στο ακριτικό λιμάνι το προηγούμενο διάστημα, αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για μεταγωγικό αλλά για στρατιωτικό πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων. Μαζί με το αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε και το ελληνικό αρματαγωγό «Λέσβος».

Το αμερικάνικο αποβατικό πλοίο βρίσκεται από τις αρχές του Μάη στις ελληνικές θάλασσες. Αρχικά κατέπλευσε στον Βόλο για να συμμετάσχει στη διμερή άσκηση «Alexander the Great 2022» και στις 10 Μάη συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με πλοία του ελληνικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και της Σκύρου.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ τονίζει ότι διάφοροι παράγοντες επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι», για να παραβλεφθούν και να ξεχαστούν οι κίνδυνοι που απειλούν τον λαό, «διαφημίζοντας» το ότι η Αλεξανδρούπολη «λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής και ξεκούρασης, όχι τουριστών, αλλά φονιάδων».

Υπογραμμίζει επίσης ότι ο ελλιμενισμός του στρατιωτικού πλοίου «αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στον "αναβαθμισμένο" ρόλο της Αλεξανδρούπολης και στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και στρατιωτική βάση, και επιπλέον οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, όπως το συνηθίζουν, εξακολουθούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων και κάνουν πως δεν βλέπουν τις παραβιάσεις των τουρκικών F-16, που σχεδόν πέταξαν πάνω από τα κεφάλια μας (έφτασαν 2,5 μίλια από την πόλη) πριν λίγες μέρες».

Η ΤΕ Εβρου επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, «που και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανέλαβε προωθημένο ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ετοιμάζεται να χρεώσει τον λαό με μια νέα "αγορά του αιώνα" με τα F-35», ενώ κλείνοντας καταδικάζει την «επικίνδυνη πολιτική που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και οδηγεί τον λαό στη φτώχεια και στην ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοίγει και τη «στρόφιγγα» των ροών ξεριζωμένων

Στο πλαίσιο του παζαριού και των προκλήσεων που επιχειρεί η τουρκική αστική τάξη στην περιοχή του Αιγαίου, τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι έχει ανοίξει η «στρόφιγγα» των ροών προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη χώρα μας, με τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων να γίνονται και πάλι «πιόνι» στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και παζάρια.

Σε ένα περιστατικό την Κυριακή στα ανοιχτά της Ρόδου, 21 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, περισυνελέγησαν από το ελληνικό Λιμενικό όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, γιατί το σκάφος κινδύνευε να βυθιστεί λόγω της θαλασσοταραχής.

Χτες, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τη Σάμο, 5 ιστιοφόρα με δεκάδες ξεριζωμένους απωθήθηκαν από περιπολικά του Λιμενικού όταν επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είχαν αφετηρία τα τουρκικά παράλια και προορισμό την Ιταλία, όπως αναφέρθηκε. Την ίδια τύχη, δηλαδή της επιστροφής προς την Τουρκία, είχαν άλλες 4 φουσκωτές βάρκες. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα πάνω από 590 ξεριζωμένοι επιχείρησαν το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο.

Τέλος, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από ένα σκάφος το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ