ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με ένα μεγάλο γλέντι γιορτάστηκε η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Με ένα γλέντι, αντάξιο της νικηφόρας μάχης αλλά και απαραίτητη ανάσα για την αγωνιστική συνέχεια μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, γιορτάστηκε το βράδυ του Σαββάτου η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», που στις φοιτητικές εκλογές του 2022 «γκρέμισε» την ΔΑΠ από την πρώτη θέση έπειτα από 35 χρόνια!

Το γλέντι στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών άναψε από νωρίς, με πυρσούς και συνθήματα και πλήθος νέων και φοιτητών να δίνουν το «παρών».

Μαζί τους και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που έγινε δεκτός με το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Επίσης παραβρέθηκαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Στο γλέντι συναντήθηκαν οι φοιτητές από τις σχολές των πανεπιστήμιων της Αθήνας, που έδωσαν μεγάλο αγώνα να «πλημμυρίσουν» οι κάλπες με κόκκινα γαρύφαλλα. Καλωσορίζοντάς τους ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε η μεγάλη νίκη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», σημειώνοντας πως στις 18 Μάη ακούστηκε δυνατά η φωνή των φοιτητών, η καταδίκη της πολιτικής των κυβερνήσεων που σαρώνουν τα δικαιώματά τους, οι διεκδικήσεις τους για αναβάθμιση των σπουδών και δουλειά με δικαιώματα. Οπως είπε, «το αποτέλεσμα αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία, μας δίνει όμως και μεγάλη ευθύνη γιατί τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει σοβαρό βήμα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος».

Στη συνέχεια ήχησαν οι νότες και τα τραγούδια, δίνοντας το σήμα για να ξεκινήσει το γλέντι, με τους φοιτητές, πιασμένους από τους ώμους και φτιάχνοντας μεγάλους ομόκεντρους κύκλους, να χορεύουν και να τραγουδούν.

Το γλέντι ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να δίνουν ραντεβού στα αμφιθέατρα και τις σχολές, για αγωνιστικούς και διεκδικητικούς φοιτητικούς συλλόγους που θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και στους δρόμους του αγώνα για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών.

ΟΚ, boomers!

Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να μην έγιναν για τρία χρόνια λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, όμως φαίνεται ότι το αποτύπωμα που άφησαν είναι τέτοιο που κάποιοι θα μοιρολογούν για άλλο τόσο... Η ιστορική πρωτιά της «Πανσπουδαστικής», που συνοδεύτηκε από τη σαρωτική άνοδό της σε ποσοστά σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και με την ταυτόχρονη κατάρρευση των ποσοστών της κυβερνητικής ΔΑΠ, μοιάζει να έχει προκαλέσει ταραχή σε διπλό ταμπλό.

Βέβαια, ο οδυρμός της κυβερνητικής πλευράς είναι κατανοητός. Δικαιολογεί την απελπισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και άρνησης της ήττας, έστω κι αν αυτή είναι διανθισμένη με χοντροκομμένα ψέματα και μαγειρέματα. Γι' αυτό, άλλωστε, προκαλεί το γέλιο και τη χλεύη πρώτα και κύρια στους χιλιάδες φοιτητές που πήγαν στις κάλπες και ξέρουν πολύ καλά την αλήθεια για το τι έγινε στις σχολές τους.

Φαίνεται όμως ότι τα χοντρά ζόρια από την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» δεν είναι προνόμιο μόνο της ΔΑΠ και της κυβέρνησης. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις τα άρθρα για τις φοιτητικές εκλογές στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που θα τα ζήλευαν ακόμα και οι ναυαρχίδες της κυβερνητικής προπαγάνδας; Οι αρθρογράφοι περιγράφουν το αποτέλεσμα των εκλογών λες και επέστρεψαν από μνημόσυνο. Μόνο κόλλυβα δεν μοίρασαν για να πηγαίνεις με κουταλάκι στο περίπτερο.

Τι για «νίκη του σταλινισμού» διαβάσαμε, τι για «επαναστατική γυμναστική και υπαρξιακό άγχος του ΚΚΕ» (!), τι για «κομματικοποιημένες παρατάξεις» που δεν είναι «ελεύθερες» και «ανεξάρτητες»... Δεν είχαν τέλος η παρέλαση συντηρητικών στερεοτύπων και η ομολογία αντιΚΚΕ εμπάθειας! Βέβαια, αυτή τους η εμπάθεια τους οδηγεί αντικειμενικά να γίνονται λαγός των κυβερνητικών αντιδραστικών σχεδιασμών στα πανεπιστήμια...

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ακούμε για τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Είναι παλιά ιστορία και διαχρονική η προσπάθεια συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, που ανά περιόδους παίρνει διάφορες μορφές. Ο σκοπός βέβαια δεν έχει αλλάξει: Να εμποδίσουν τη νέα γενιά να παλεύει οργανωμένα και συλλογικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι προκαλεί εντύπωση το ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα αναπαράγονται από την ΕφΣυν, και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την ιστορική νίκη της «Πανσπουδαστικής». Ισως μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να «μετρήσουν» κάποιοι το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών στα «σχέδιά τους» για κυβερνητική εναλλαγή (...αφού «δεν βγαίνει» ρε παιδιά!), κάποιοι άλλοι υιοθετούν τη λογική της απαξίωσης και της συκοφαντίας. Πάντως, το γεγονός ότι βρίσκουν καταφύγιο στην αναπαραγωγή αντιδραστικών επιχειρημάτων, τα οποία κάθε φοιτητής και φοιτήτρια που αισθάνεται προοδευτικός έχει απορρίψει, λέει πολλά!

Και επειδή την περίοδο που οι αρθρογράφοι είχαν επαφή με τα φοιτητικά δρώμενα οι σημερινοί φοιτητές δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα, μπορούμε να τους πληροφορήσουμε ότι η νέα γενιά έχει πείρα και από αυτοαποκαλούμενους «ανεξάρτητους» και από αυτοαποκαλούμενους «ακομμάτιστους» - οι οποίοι δεν είναι ούτε ανεξάρτητοι ούτε ακομμάτιστοι. Μπορούν να ρωτήσουν να μάθουν τι είδους σκοπούς εξυπηρετούν μέσα στα πανεπιστήμια. Και επειδή ο ένας απ' αυτούς διατείνεται ότι είχε μία συνομιλία με έναν ΚΝίτη περί σοσιαλισμού κάποτε, αλλά τους διέκοψε η βροχή, μπορεί μια μέρα που να έχει ήλιο να κάνει μία ακόμα προσπάθεια. Για να μην τσούζουν και τα μάτια μας όταν τον διαβάζουμε.

Μπορούν επίσης να κάνουν μια προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται με τον «ρεαλισμό» της υποταγής. Δεν εγκλωβίζεται σε λύσεις εντός του συστήματος, που οδηγούν στην ενσωμάτωση και στην παραίτηση. Εχει πετάξει στα σκουπίδια την πολιτική του «βάζω πλάτη παντού», γι' αυτό και έστειλε στην ανυποληψία του 2% τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν αυτήν τη λογική μέσα στις σχολές.

Δεν πειράζει. Οσο οι αρθρογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» τα βρίσκουν σε επιχειρήματα ενάντια στο φοιτητικό κίνημα με εκείνα που χρησιμοποιούν στον «ΣΚΑΪ» και στο «Liberal», οι φοιτητές χαίρονται τη νίκη τους, γιατί πρώτα απ' όλα είναι δική τους. Είναι μια νίκη που έστειλε μήνυμα ελπίδας και ενθουσίασε χιλιάδες νέους ανθρώπους, πολύ πέρα από την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ. Αυτό φαίνεται να τους ενοχλεί, και όχι τώρα ξαφνικά να τους έπιασε ο πόνος για τις φοιτητικές εκλογές... Προσοχή, γιατί καρφώνεστε!

Αναδημοσιεύεται από το «odigitis.gr»

Πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική» και στον Σύλλογο της ΦΕΠΑ

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» και στον Σύλλογο Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ).

Οι εκλογές του Συλλόγου έγιναν την Κυριακή. Η «Πανσπουδαστική» κατέκτησε 4 έδρες στο ΔΣ (από 3 που είχε) και είναι πλέον αυτοδύναμη, ενώ η δεύτερη παράταξη (granma) έχει πλέον 3 έδρες (από 4 που είχε).

«Αυτό το αποτέλεσμα μας γεμίζει δύναμη, χαρά και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας από καλύτερες θέσεις στη μεγαλύτερη φοιτητική εστία της χώρας», σημειώνουν σε δήλωσή τους οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» στη ΦΕΠΑ.

Να αποκατασταθεί η αδικία με τις άδειες ανατροφής παιδιών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δοθεί αναδρομικά η άδεια ανατροφής τέκνου στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση της, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή. Για τους νεοδιόριστους με εγκύκλιο του υπουργείου το 2020, τέθηκε άδικα όριο για χορήγηση της άδειας τα δύο έτη του παιδιού αντί τα τέσσερα που ισχύει για τους συναδέλφους τους, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας την κοινωνική διάσταση του θέματος απέναντι σε μία λογική κόστους - οφέλους. Καθώς η εγκύκλιος στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ, κάλεσε σε αναδρομική εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου για όσους νεοδιόριστους είχαν παιδιά κάτω των 4 ετών όταν διορίστηκαν.

Παράλληλα ο Γ. Δελής έθεσε για μία ακόμα φορά επιτακτικά το ζήτημα της εξίσωσης και του δικαιώματος άδειας ανατροφής τέκνου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με όσα ισχύουν για τους μόνιμους συναδέλφους τους, καθώς με την πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια εμποδίζονται από το να δημιουργήσουν οικογένειες.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή παρέθεσε τη νομοθεσία και το ιστορικό της επίμαχης εγκυκλίου, ενώ στο ερώτημα για αναδρομική αποκατάσταση της αδικίας περιορίστηκε στο να δηλώσει πως «όταν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις, οι άδειες δίνονται σε αυτούς που το δικαιούνται». Με παράθεση της νομοθεσίας απάντησε και στο ερώτημα που αφορά την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ