ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Ηχηρό μήνυμα - απαίτηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στο μέτωπο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, έδωσαν η μαζική 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μάη και οι πετυχημένες δραστηριότητες στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου δράσης, 21-22 Μάη, που οργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ, Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα. Από τις πολύμορφες δράσεις που ξεδιπλώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ξεχώρισαν οι Πορείες Ειρήνης, τόσο η Μαραθώνια στην Αττική όσο και άλλες σε μια σειρά περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.


Με αμείωτο παλμό και μαχητικότητα η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Κατάθεση στο Μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Κατάθεση στο Μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή ειρηνοδρόμων όλων των ηλικιών στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το σήμα της έναρξης δόθηκε με την καθιερωμένη εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο και Γιάννη Πρωτούλη.

«Ξεκινάμε την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος συμπίπτει με τη μέρα που ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη τη δολοφονική επίθεση. Διαδηλώνουμε σήμερα μαζικά, μαχητικά για να εκφραστεί η καταδίκη του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς συνολικά. Για να μην εγκλωβιστεί καμία λαϊκή συνείδηση στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.

Στην αρχή της διαδρομής έγινε στάση στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης.

Στη συνέχεια, με τα συνθήματα «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» να ακούγονται απανωτά σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και τους διερχόμενους οδηγούς να συνοδεύουν συχνά πυκνά με τις κόρνες, δίνοντας κουράγιο για τη δύσκολη πορεία, οι ειρηνοδρόμοι πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Αμυνας, πραγματοποιώντας στάσεις στη Νέα Μάκρη, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι (όπου ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών), στην Παλλήνη και στην Αγία Παρασκευή. Σε όλες τις στάσεις πραγματοποιήθηκαν σύντομες εκδηλώσεις υποδοχής των διαδηλωτών, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΒΣΑ, της ΕΕΔΔΑ, της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ, καθώς και των δημοτικών αρχών.

Αφιξη στον χώρο της συγκέντρωσης
Αφιξη στον χώρο της συγκέντρωσης
Η πορεία κατέληξε απέναντι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου τους διαδηλωτές υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα πλήθος κόσμου. Ακολούθησε μεγάλη μαχητική συγκέντρωση, ολοκληρώνοντας έτσι τη διατράνωση του μηνύματος εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών. Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ, την ομάδα των γιατρών, την τροχαία και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της 40ής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.


Η νεολαία μπροστά στην αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική πάλη

Οι χαιρετισμοί που απηύθυναν στην εκδήλωση ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης και η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση στο υπουργείο Αμυνας ήταν ο χαιρετισμός του σμηνίτη Νίκου Καραγκαδάκη, ο οποίος ανέφερε:

«Οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας είμαστε τα δικά σας παιδιά. Αγωνιούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποφέρουμε από την ακρίβεια σε βασικά είδη ανάγκης, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που τσακίζουν εμάς και τις οικογένειές μας. Παράλληλα, καθημερινά βλέπουμε στη δημοσιότητα να έρχονται και νέα στοιχεία για την άμεση εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο, πλάι στη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...)

Οι Ελληνες φαντάροι έχουμε αξίες και ιδανικά! Εχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας για την υπεράσπιση του λαού μας, για την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Δεν παρουσιαστήκαμε στον στρατό για να βαράμε προσοχή στους φονιάδες των λαών, τους Αμερικάνους και τους ΝΑΤΟικούς, οι οποίοι αλωνίζουν στα ελληνικά στρατόπεδα ελεύθερα και με τη βούλα της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως νέος στρατευμένος, είμαι αντίθετος να συμμετέχω εγώ, να συμμετέχει η μονάδα μου, οι νέοι φαντάροι, οι Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με οποιοδήποτε τρόπο, στον πόλεμο! Είμαι αντίθετος στην αποστολή τους εκτός συνόρων. Να σταματήσουν τώρα να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά - πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.


Δεν πρέπει με τίποτα οι Ελληνες φαντάροι να γίνουμε σφαγείς άλλων λαών, να χύσουμε οι ίδιοι το αίμα μας έξω από την Ελλάδα για τα συμφέροντα αυτών που ξεζουμίζουν εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι απαράδεκτο ένας στρατευμένος να δώσει τη ζωή του για τέτοιες αποστολές.

Χαιρετίζω τους συναδέλφους μου από όλη την Ελλάδα οι οποίοι περήφανα καταγγέλλουν τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας με όλους τους τρόπους, στις αναφορές των μονάδων τους και στις επιστολές διαμαρτυρίας τους.

Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό και τη νεολαία! Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».

«Οι φοιτητές δηλώνουμε ότι είμαστε επιστήμονες και όχι εργαλεία επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστών, που όσο καιρό διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς σπρώχνουν να διαλέξουμε την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τα νοίκια, το ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης λόγω της ακρίβειας, και η χρηματοδότηση για σίτιση και στέγαση στις σχολές μας είναι μηδαμινή έως και ανύπαρκτη!», σημείωσε στον δικό της χαιρετισμό η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη και συνέχισε: «Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους μας οργανώνουμε τη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική δράση, οργανώσαμε και συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις αμερικανικές βάσεις, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βάσεις». Εστειλε τέλος μήνυμα αλληλεγγύης στους στρατευμένους, τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα.


Ξεχωριστό το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Με ένα συγκινητικό μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας. Το επιμελήθηκε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το έργο που ακούστηκε ήταν του σπουδαίου Βρετανού συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο Μπρίτεν ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, οι οποίες εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. Ο συνθέτης έδωσε στο έργο δύο τίτλους, «Russian Funeral» (Ρωσική κηδεία) και «War and Death» (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ενωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του, που προετοίμαζε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή εκείνη μελετούσε το πρώτο κοντσέρτο του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και η επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού. Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρωσική μελωδία που γνωρίζουμε στη χώρα μας από το «Επέσατε θύματα», θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η πένθιμη αρχή εξελίσσεται περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Το πένθος, ο θυμός, η αποφασιστική εναντίωση. Το έργο εκτελέστηκε από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών που δημιουργήθηκε για την περίσταση, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού. Στην υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο έπαιξε έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ