ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με κάλπικες υποσχέσεις προσπάθησε να συντηρήσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές

Eurokinissi

Τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τις γνωστές αυταπάτες στο λαό ότι η στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση έχει τάχα «χώρο» και για τις δικές του ανάγκες, επιχείρησε να συντηρήσει με την παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στο εγχώριο κεφάλαιο, επικαλούμενος στοιχεία που πιστοποιούν την ποιότητα της δουλειάς που η κυβέρνησή του έκανε για τα συμφέροντά του, μίλησε για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης «αξιολόγησης», για τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, «εξέλιξη καθοριστική ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «δημοσιονομική υπεραπόδοση» που δημιουργεί τα μαξιλάρια ασφαλείας για το κεφάλαιο, ενώ «κάρφωσε» τη ΝΔ πως αντί να καλοδεχτεί τις θετικές για το κεφάλαιο εξελίξεις, ενοχλείται.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου, κατονομάζοντας τομείς, «όπου μπορεί να παραχθεί νέος πλούτος, όπως, για παράδειγμα, στη μεταποίηση, στη βιομηχανία, στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό, τη ναυτιλία, αλλά και στο Φάρμακο, τα logistics, την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αλλά βεβαίως και στις υποδομές, την Ενέργεια» και δεσμεύτηκε για ζεστό χρήμα από «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ», αλλά και από πόρους «της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» και πρωτοβουλίες όπως τα επιμέρους ταμεία.

Ολα αυτά, όπως είπε, «συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο, ένα σχέδιο κατεύθυνσης των πόρων εκεί όπου πραγματικά θα πιάσουν τόπο και θα πολλαπλασιάσουν την απόδοση των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας».

Θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ανάκαμψης του κεφαλαίου και να τον πείσει ότι ο στόχος αυτός θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τον ίδιο, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «για εμάς η ανάκαμψη της χώρας είναι μια έννοια ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας (...) μας απασχολεί εξίσου το ζήτημα της ποιότητας αυτής της εργασίας, δηλαδή των εργασιακών δικαιωμάτων και των αξιοπρεπών αμοιβών», υποσχέθηκε χτύπημα της αδήλωτης εργασίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση των μισθών. Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση συνέχισε την αντεργατική πολιτική από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι, επέκτεινε το αντεργατικό πλαίσιο βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και το χτύπημα της απεργίας, ενώ σήμερα παρά τα κούφια λόγια δεσμεύεται σε κεφάλαιο και «θεσμούς» για την περαιτέρω γενίκευση της «ευελιξίας», τη διατήρηση των υποκατώτατων μισθών και τη σύνδεσή τους με την «παραγωγικότητα» κ.ο.κ.

Προσπερνώντας βέβαια όλα αυτά και επιχειρώντας να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα της ύφεσης, της εργασιακής ανασφάλειας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η Ελλάδα της διαφθοράς και του ηθικού εκφυλισμού, η Ελλάδα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και της απαξίωσης της Υγείας και της Παιδείας (...) έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα ξημερώνει (...) μια νέα αυγή. Και όσο το φως αυτής της νέας αυγής θα δυναμώνει, τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές»!

Ελλείψει πάντως πραγματικών διαχωριστικών γραμμών, ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε να υποδαυλίσει τον αποπροσανατολιστικό καβγά με τη ΝΔ, στο φόντο της πρόσφατης επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα που αναπαρήγαγε τη συζήτηση περί «άκρων», επιχειρούσε μια ακόμα απροκάλυπτη καπηλεία, λέγοντας πως «η αριστερά σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου και όχι του διώκτη» και επιχειρώντας να παρουσιάσει την αμερικανοΝΑΤΟική «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεχιστή των θυσιών του λαού μας και των κομμουνιστών, του Λαμπράκη, του Τσαρουχά κ.λπ.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει «πιο τολμηρές» αντιλαϊκές ανατροπές

Συνεχίζοντας την εχθρική για το λαό δικομματική «κοκορομαχία» για το ποιος εγγυάται την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το «κοστολογημένο πρόγραμμα» της ΝΔ απέναντι στις «ολιστικές αερολογίες» της κυβέρνησης θα είναι το δίλημμα των εκλογών που ζητά, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το κατάλληλο σχέδιο «τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» υπέρ φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται βροχή τα συχαρίκια από ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και εκπροσώπους του ντόπιου κεφαλαίου για τα αντιλαϊκά μέτρα που περνά σαν οδοστρωτήρας, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι είναι «παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» και αμφισβήτησε τα επιτεύγματα για τα οποία πανηγύριζε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας π.χ. ότι το ΑΕΠ μειώθηκε, ότι η ανάπτυξη είναι αναιμική και ότι μειώθηκε η «παραγωγικότητα».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι αντί να «βάζει» χρήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή τις έξτρα επιχορηγήσεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, «τραβά» χρήματα από την αγορά.

Αμφισβήτησε, εξάλλου, τα περί «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα επιτήρησης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έγνοια της ΝΔ να επικεντρώνεται στα περιθώρια που θα έχει το αστικό κράτος να δανείζεται φτηνά για να τροφοδοτεί το κεφάλαιο, προειδοποιώντας σε αυτόν τον καμβά ότι με όσα δρομολογεί η κυβέρνηση, η περιλάλητη έξοδος στις αγορές «θα είναι μια βόλτα σε ναρκοπέδιο», καθώς το κρατικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 4,5%.

Στον αντίποδα, και επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «δεν συνιστά ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», δεσμεύτηκε πως μια δική του κυβέρνηση θα «ενεργοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα» και πως η Ελλάδα «θα γίνει μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα». Αναπτύσσοντας, άλλωστε, το πλάνο του για το κεφάλαιο, έταξε και πάλι μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, όπως επίσης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ασκησε δε κριτική στην κυβέρνηση για τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, αλλά απέφυγε να δηλώσει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα τα εφαρμόσει.

Από τον δικομματικό καβγά και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα θέματα της περιλάλητης «ασφάλειας», με τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «εξωραΐζει τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό», επαναφέροντας τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ για τα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Θέλει «αξιόπιστη» κυβέρνηση για τους στόχους του κεφαλαίου

Το αίτημά της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, που είχε και την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, όπου υποστήριξε μάλιστα ότι «προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικά παρελθόν τα μνημόνια, είναι να γίνετε πολιτικό παρελθόν εσείς κύριε Τσίπρα», συγκαλύπτοντας και αυτή, από την πλευρά της, ότι όλα αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των αστικών κυβερνήσεων, ως απαίτηση του κεφαλαίου για διασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας τους, πάνω στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι φτωχοποίησε το λαό, αποφεύγοντας, βέβαια, οποιαδήποτε σχετική αναφορά στα όσα και το ΠΑΣΟΚ έπραξε με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Επέλεξε, εξάλλου, να μιλά για «το μνημόνιο Τσίπρα», αποσιωπώντας ότι το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2015, προκειμένου να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή τους εντός ΕΕ και ευρώ, στη στρατηγική ταύτιση όλων των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων.

Ασκώντας κριτική στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης, που χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών», υποστήριξε, τέλος, ότι χρειάζεται μια «αξιόπιστη κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια εθνική γραμμή για τον τόπο», που θα έχει στόχο την «απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη», δηλαδή ζεστό χρήμα για την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, σε «συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» που δεν θα αμφισβητούν φυσικά τις βασικές προτεραιότητες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ίσα - ίσα θα τις υπηρετήσουν ακόμα πιο πιστά απ' ό,τι έως σήμερα, όπως π.χ. «την κατοχύρωση του νέου ρόλου της Ελλάδας με απόλυτο σεβασμό στις συμμαχίες της (βλ. ΝΑΤΟ και ΕΕ), ως νευραλγικού και ακρογωνιαίου λίθου και ως ακραίου ευρωπαϊκού συνόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια»...

Τα υπόλοιπα κόμματα

Τις δικές τους προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κατέθεσαν και το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση που δεν είναι πιο «τολμηρή» στις αποφάσεις της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή στο «αναπτυξιακό» της σχέδιο δεν έχει περιλάβει «ούτε μία δέσμευση είτε για μικρότερους φόρους είτε μικρότερες εργοδοτικές εισφορές» και επιπλέον «δεν υπάρχει ούτε μια παράγραφος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», δηλαδή για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, προκάλεσε την κυβέρνηση να «πει καθαρά: Αποδέχεσθε τη διασύνδεση πανεπιστημίων και παραγωγής, πανεπιστημίων και επιχειρηματικότητας;».

Αντίστοιχες ήταν οι παρατηρήσεις και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, ο οποίος μάλιστα έδωσε μηδέν και στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις προσπάθειές τους για επενδύσεις, ενώ «τα έβαλε» και αυτή τη φορά με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ναζιστικού μορφώματος Ηλ. Παναγιώταρος απαίτησε «να υπάρξει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον» για να σταματήσει «η φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό» και έφερε ως παράδειγμα τις όμορες χώρες, όπως τη Βουλγαρία, όπου «η φορολογία να είναι από 10% έως 20%», ενώ απαίτησε «απολύτως λογικές ασφαλιστικές εισφορές».

Οι θυσίες του λαού θα συνεχιστούν «κανονικά»

Οτι οι θυσίες του λαού είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, με ή χωρίς μνημόνια, προέκυψε καθαρά από τις τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, όσο και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος «έκλεισε» και τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Είναι αλήθεια ότι το αναπτυξιακό σχέδιο έχει δεσμεύσεις», είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, που εξέφρασε την «απορία» του για την κριτική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, όταν γνωρίζουν ότι «διαπραγματευόμαστε μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή πίστωσης», ενώ έκανε σαφές, φροντίζοντας να διαλύσει και αυταπάτες, πως «θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι» και γι' αυτό «δεν παρουσιάζουμε μία έκθεση ιδεών, ότι δηλαδή θα βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο και ξαφνικά τον Οκτώβρη η υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε όσον αφορά τη «μεταμνημονιακή» εποχή ότι αυτή θα καθοριστεί από «το θέμα των διεθνών αναταράξεων και το ενδεχόμενο νέων κρίσεων, που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» και ως προς αυτό οι λύσεις, όπως είπε, που συζητά η κυβέρνηση με τους «θεσμούς» «είναι συγκεκριμένες. `Η ζητάς νέο μνημόνιο ή προληπτική γραμμή ή κάνεις το δικό σου εθνικό ταμείο ως λύση δανεισμού ύστατης ανάγκης», περιγράφοντας τις «παραλλαγές» της ίδιας στρατηγικής για την ενίσχυση του κεφαλαίου που προϋποθέτουν το παραπέρα μάτωμα του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ