ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Εκβιασμοί στο λαό, πρόσκληση στους «επενδυτές»

Οι πιέσεις προς τους οφειλέτες εντείνονται ακόμη και για χρέη 1.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που ξεκινά η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ για την είσπραξη οφειλών από περίπου 120.000 καταναλωτές που έχουν οφειλές από 1.000 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που λήφθηκε από το ΔΣ της επιχείρησης στις 27 Απρίλη, με έναρξη εφαρμογής την 1η Μάη. Η απόφαση προβλέπει την πρόσκληση των οφειλετών να διακανονίσουν τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα προωθούνται η δικαστική διεκδίκηση και φυσικά η διακοπή ηλεκτροδότησης για τους ενεργούς πελάτες της επιχείρησης.

Ηδη έχουν αποσταλεί χιλιάδες τέτοια ειδοποιητήρια υπό τη μορφή εξώδικου και το επόμενο διάστημα η πρακτική αυτή αναμένεται να ενταθεί. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει καταρτίσει νέο πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών, το οποίο προβλέπει μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ η απειλή των ένδικων μέσων διατηρείται και τίθεται σε ισχύ για όσους προχωρήσουν σε διακανονισμούς αλλά δεν καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα διακανονισμού, απαιτείται προκαταβολή που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20% της οφειλής, ανάλογα το ύψους του μηνιαίου λογαριασμού του οφειλέτη, ενώ ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων είναι 24. Τα χρέη τους πρέπει να ρυθμίσουν ακόμη και όσοι τους έχει κοπεί τελείως η σύνδεση από τη ΔΕΗ, και μάλιστα αυτή η κατηγορία πελατών θα μπει σε πιο «σφιχτό» πρόγραμμα, αφού θα πρέπει να δώσουν προκαταβολή ίση με το 30% του χρέους τους και ο ανώτερος αριθμός δόσεων περιορίζεται στις 18.

Η επιχείρηση δηλώνει απερίφραστα ότι το νέο σχέδιο είσπραξης οφειλών εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ, να ανακτηθεί σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων χρεών. Με λίγα λόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας λάβει φυσικά την έγκριση της κυβέρνησης, σφίγγει κι άλλο τη θηλιά σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες που έχουν χτυπηθεί άγρια τα εισοδήματά τους όλα αυτά τα χρόνια.

«Στο σφυρί» και επίσημα οι λιγνιτικές μονάδες

Στην άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας για το λαό βρίσκονται τα σχέδια για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΗ, το οποίο ενέκρινε την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και τη μεταβίβασή τους σε δύο νέες εταιρείες, όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα εξόρυξης και προσωπικό της επιχείρησης, που προβλέπει ο νόμος 4533/2018 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για τις δύο νέες εταιρείες αποφασίστηκε η έκδοση 13.200.000 νέων ονομαστικών μετοχών («Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ») και 24.782.500 («Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ») αντίστοιχα, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ η καθεμία, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ αποσκοπεί στο να διεκδικήσει 52,8 εκατ. ευρώ για την πρώτη και 99,13 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη τουλάχιστον.

Τέλος, εγκρίθηκε η Πρόκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την προκήρυξη του ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ επίσης εγκρίθηκαν και οι όροι της νέας τριετούς επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα έτη 2018 - 2021.

Εξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, το οποίο ήταν περιτριγυρισμένο από ισχυρή αστυνομική δύναμη και κλούβες των ΜΑΤ, συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» στη ΔΕΗ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Φρέσκα» αντιλαϊκά μέτρα - γέφυρα στην «επόμενη μέρα»

Το κλείσιμο της συμφωνίας για την 4η «αξιολόγηση» σε «τεχνικό επίπεδο» αναμένεται να αποφασίσει η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Θα ακολουθήσουν η κατάθεση και η ψήφιση του νέου εφαρμοστικού νόμου στις αρχές Ιούνη με στόχο την κατάληξη της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιούνη, οπότε προδιαγράφονται το τελικό κλείσιμο αλλά και οι αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης-«ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, γύρω στα 10 από τα 88 προαπαιτούμενα μεταφέρονται στο πρόγραμμα της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποπτείας». Σε αυτά συγκαταλέγονται ζητήματα της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), η στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού με κριτήρια «αγοράς», έτσι ώστε να διασφαλίζονται η εφαρμογή και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και «πολιτικούς κύκλους» κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι «εκκρεμότητες» της 4ης «αξιολόγησης» θα έρθουν να ενισχύσουν το εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την «επόμενη μέρα».

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών στις τιμές των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση του υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες αντικειμενικές τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Ιούνη και μάλιστα με εφαρμογή στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, όπως αυτά θα «επανυπολογιστούν» στα φετινά εκκαθαριστικά. Εξάλλου, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι ανατιμήσεις σε λαϊκές γειτονιές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παζάρια για τον «επανυπολογισμό» του ΕΝΦΙΑ εστιάζουν στη σταδιακή (ανά έτος) «ευθυγράμμιση» των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή - ελληνοτουρκικές σχέσεις - οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του Κόμματος, την Τρίτη 29 Μάη, στις 8 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Σάββας Κωφίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, και ο Κώστας Λεβέντης, βετεράνος ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση

Με συγκεντρώσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και συνοικίες, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεχίζουν το πλατύ πολιτικό άνοιγμα, καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να συζητήσουν τις θέσεις του Κόμματος.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Φιλαδέλφειας Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο Αίθριο του ΠΠΙΕΔ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., θα γίνει περιοδεία στο Καστέλι Κρήτης με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Εκδήλωση τιμής στους Κορυσχάδες

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο των Κορυσχάδων, την Κυριακή 27 Μάη και ώρα 11.30 π.μ., μπροστά στο ιστορικό σχολείο, όπου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο το Μάη του 1944. Θα χαιρετίσει, από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Γιάννης Παναγής, μέλος της διοίκησης, και θα μιλήσει ο Γιώργος Μπακογιώργος, Γραμματέας της ΚΟ Καρπενησίου του ΚΚΕ.

Σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σωρεία παραβιάσεων χτες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 8 τουρκικά «F-16», τα 2 οπλισμένα, 1 κατασκοπευτικό αεροσκάφος «CN-235» και 8 ελικόπτερα, προχώρησαν σε 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ