ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Αγωνιστικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προχωρά δυναμικά σε δράσεις και κινητοποιήσεις, μπροστά και στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βάζοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ηθοποιών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ηθοποιοί - μέλη του ΣΕΗ μοίρασαν ανακοίνωση, όπου εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται και στο χώρο του Πολιτισμού. Γι' αυτήν την πρωτοβουλία μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΗ, Δημήτρη Αντωνιάδη, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, και μας είπε:

«Η απόφασή μας να παρέμβουμε με το συγκεκριμένο κείμενο στη συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ ήταν μια κίνηση που δεν είχε μόνο ως βασικό αποδέκτη της τη διοίκηση και το υπουργείο, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στο ΚΘΒΕ. Αλλά σκοπό είχε την ενημέρωση του ίδιου του λαού της Β. Ελλάδας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κρατικό Θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ζητήθηκαν από τους ίδιους τους δημοσιογράφους διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, με αφορμή το κείμενο που μοίρασε το σωματείο μας, καμία απάντηση δε δόθηκε. Την ίδια στιγμή, προτίμησαν να δώσουν το λόγο στους ιδιώτες χορηγούς και όχι στο προεδρείο του ΣΕΗ, που παρευρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου, αποδεικνύοντας και με αυτήν τους τη στάση ότι η λειτουργία του θεάτρου με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, ένα θέατρο όπου θα κάνουν κουμάντο οι χορηγοί, είναι το μόνο αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση. Αυτό το Κρατικό Θέατρο θέλουν. Δε θα το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνει το ΚΘΒΕ ένας πραγματικός φορέας πολιτισμού για το λαό της Β. Ελλάδας στεκόμενο με εντιμότητα απέναντι και στους εργαζομένους του».

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε ανάμεσα στα άλλα σημειωνόταν: «Το ΚΘΒΕ, υλοποιώντας τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον πολιτισμό, έχει αυτή τη στιγμή μόλις μία καλοκαιρινή παραγωγή! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το 60% των αξιόλογων και ικανότατων ηθοποιών του ΚΘΒΕ να μένει αναξιοποίητο και παροπλισμένο με ευθύνη της ίδιας της διοίκησης και του ΥΠΠΟ. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να εκθέσουν τους ηθοποιούς ως αργόμισθους.

Τα παραπάνω μάς οδηγούν να εκφράσουμε και να εκθέσουμε πια στο ίδιο το κοινό της Βόρειας Ελλάδας με τον πιο έντονο τρόπο την ανησυχία μας γι' αυτή την κατάσταση που οι βασικές της συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους όρους εργασίας και την αξιοποίηση των ηθοποιών, αλλά την απαξίωση του ίδιου του Κρατικού Θεάτρου καθώς είναι φανερό ότι ο περιορισμός της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας σε μια μόνο παραγωγή για το καλοκαίρι δεν μπορεί πρώτα απ' όλα να καλύψει τις ανάγκες του κοινού της Βόρειας Ελλάδας (...) Εκτιμούμε ότι την παραπάνω κατάσταση θέλει να αξιοποιήσει η διοίκηση, πρόθεση που φαίνεται και από τη χυδαία προσβλητική στάση της απέναντι στους ηθοποιούς, μπροστά στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, θέλοντας να διαμορφώσει προηγούμενα».

Στην ανακοίνωση, επίσης, καταγγέλλεται ότι καταπατάται και η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, μη δίνοντας τα συμφωνηθέντα εκτός έδρας, και καταλήγει: «Η μάχη που δίνουμε διασφαλίζει ότι δεν θα μετατραπεί το επάγγελμά μας σε πάρεργο, ότι θα μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από αυτό, είναι μάχη για να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στη δικιά μας ζωή και τις ανάγκες μας και όχι χειροκροτητές του δικού τους έργου. Τη μάχη λοιπόν της αξιοπρέπειας δίνουμε σήμερα και στο ΚΘΒΕ...».

Ακόμα, το ΣΕΗ προγραμματίζει κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες των μεγάλων θεάτρων της Αθήνας που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.00 στην έδρα της επιχείρησης «Αθηναϊκά Θέατρα» (Σκιάθου 147, Αθήνα). Στο κάλεσμά του σημειώνει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά μας. Να μπει φρένο στην απαράδεκτη κατάσταση της ωρομισθίας, των απλήρωτων προβών, των ατομικών συμφωνητικών. Πατάμε πάνω στην πείρα της πετυχημένης κλαδικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάρτη και συνεχίζουμε. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αξιοποιούμε και την απεργία στις 30 Μάη για να βάλουμε το δικό μας πλαίσιο, τα δικά μας αιτήματα. Να δείξουμε για μια ακόμη φορά σε κυβέρνηση και εργοδοσία ποια είναι η δική μας δύναμη».

Ο «Αρης» σε Χαλκίδα και Αμφισσα

Dimitra PSichogiou

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας και Φωκίδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, καλούν την Πέμπτη 24 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα (Χαϊνά 93) και την Παρασκευή 25 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας αντίστοιχα, στη θεατρική παράσταση «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου. Ηδη, η Κομματική Οργάνωση της Λιβαδειάς παρουσίασε την παράσταση χτες.

Το έργο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες ενός από τα ηγετικά πρόσωπα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του Αρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Ηταν 16 Ιούνη του 1945, όταν ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ έφυγε από τη ζωή με το κεφάλι ψηλά, όπως έζησε. Ο Αρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας.

Η ιστορία του Αρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχθηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. Αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, γεγονός που τον οδήγησε στη διαγραφή του από το ΚΚΕ, ενώ το 2011 έγινε η επίσημη πολιτική αποκατάστασή του.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Στο ρόλο του Αρη ο Τάσος Σωτηράκης. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

Σκηνικά - κοστούμια: Ομάδα «Cartel».

Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Αρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και στα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαλκίδα (Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος).

Διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου

Το υπουργείο Πολιτισμού περνά σε πλήρη διαχειριστικό ελέγχο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, πλέον του δημοσιο-λογιστικού ελέγχου που διενεργείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει έλεγχο σκοπιμότητας, νομιμότητας καθώς και κοστολόγησης και οικονομικότητας επί των δαπανών. Ανάλογος έλεγχος ζητήθηκε επίσης για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Εκθεση σπάνιου υλικού

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση λειτουργεί από τις αρχές του μήνα και μέχρι τις 29 Ιούνη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας: Η Βιβλιοθήκη της Σχολής καλεί το κοινό να εξερευνήσει τους θησαυρούς της!

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πλούσιο και σπάνιο υλικό (βιβλία, χάρτες, κ.ά.), το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρύτητα και καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το υλικό εκτίθεται στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η έκθεση λειτουργεί από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», θα ακολουθήσουν εκθέσεις και σε άλλες Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθήνας: Το Σεπτέμβρη στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής και τον Οκτώβρη στις Βιβλιοθήκες της Νομικής Σχολής και της Ιατρικής Σχολής.

Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών

Το Σάββατο 26 Μάη στις 20.30 στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία παρουσιάζοντας έργα Ελλήνων συνθετών των τελευταίων 200 ετών. Τη Φιλαρμονική διευθύνει ο Χρήστος Κολοβός.

Η συναυλία αποτελεί μέρος των 14ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών που διοργανώνει και διευθύνει καλλιτεχνικά ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής. Στη συναυλία θα ακουστούν ελληνικοί χοροί της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και πόλκες, εμβατήρια, βαλς κ.ά. των Επτανήσιων Νικόλαου Χ. Μάντζαρου, Σπυρίδωνα Σαμάρα, Αντωνίου Λιβεράλλη, Αλέξανδρου Κατακουζηνού, Αλέξανδρου Γκρεκ, Διονυσίου Λαυράγκα, Διονυσίου Βισβάρδη, Σπύρου Καίσαρη, Σπυρίδωνα Δουκάκη, Στέφανου Δολιανίτη και Σπύρου Προσωπάρη, αλλά και των Νίκου Σκαλκώτα και Θωμά Μπακαλάκου.

Παραστάσεις για την «Ειρήνη»

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με την Πειραματική Σκηνή «Ιοβάκχος» και σε συνεργασία με τους δήμους της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου παρουσιάζουν την αριστουργηματική κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη»σήμερα, Πέμπτη, στο Θέατρο Πέτρας στις 20.30 και το Σάββατο 26 Μάη, στις 20.00, στη Στέγη Πολιτισμού (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36) στο Χαϊδάρι.

Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Τιτίκα Σαριγκούλη, ενώ παίρνουν μέρος (με σειρά εμφάνισης) οι: Αλέξης Μαρτζούκος, Δημήτρης Τσοϊδάκης, Θανάσης Παπαστάθης, Ανδρέας Μοντέζ, Τιτίκα Σαριγκούλη, Νίκος Ιωσήπου, Τίμος Ζάτσεφ, Δημήτρης Παπαηλιού, Στέλλα Θανοπούλου, Κατερίνα Καλλέργη, Χρυσούλα Μπαλατσούρα, Κατερίνα Ροδίτη και Κωνσταντίνα Στεφανίδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ