ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή καλύπτει μόλις το 27% των παιδιών

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η έλλειψη υποδομών στην Προσχολική Αγωγή, με νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε μαγαζιά (φωτ.) και ακατάλληλους χώρους, γίνεται αφορμή για την κυβέρνηση να αφήσει εκτός νηπιαγωγείων χιλιάδες προνήπια
Η έλλειψη υποδομών στην Προσχολική Αγωγή, με νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε μαγαζιά (φωτ.) και ακατάλληλους χώρους, γίνεται αφορμή για την κυβέρνηση να αφήσει εκτός νηπιαγωγείων χιλιάδες προνήπια
Εξω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, που θα αρχίσει να υλοποιείται από την επόμενη σχολική χρονιά, μένει η πλειοψηφία των μεγάλων δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες.

Η εικόνα είναι αποκαλυπτική: Μόλις σε 15 από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας θα υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για τη σχολική χρονιά 2018 - 2019! Οι συγκεκριμένοι δήμοι καλύπτουν μόλις το 27% του πληθυσμού της Περιφέρειας!

Η πλειοψηφία των μεγάλων δήμων της περιοχής, στους οποίους συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό προνηπίων και νηπίων, είναι έξω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστικά, εκτός της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής μένουν οι δήμοι: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Εύοσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Σερρών, Βέροιας, Πέλλας κ.ά.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τον αγώνα για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, δημόσια και δωρεάν.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το ΚΚΕ είχε εξαρχής - κατά τη συζήτηση ακόμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - καταθέσει τις ενστάσεις του σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, χαρακτηρίζοντας το μέτρο κολοβό, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν προέβλεπε ούτε ένα ευρώ για κτιριακές υποδομές, απαραίτητους διορισμούς, χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, μεταφορά μαθητών, ενώ ο ίδιος ο υπ. Παιδείας χαρακτήριζε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, άρα και νηπιαγωγών, μη ρεαλιστικό!

Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την Προσχολική Αγωγή και με τη θεσμοθέτηση του ΠΔ 79/2018, το οποίο προβλέπει προώθηση συγχωνεύσεων (που οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων), συγκρότηση νηπιαγωγείων που καλύπτουν μεγάλες χωρικές ενότητες, υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως όλα τα παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις. Θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές Προσχολικής Αγωγής.

Η ευθύνη υλοποίησης της Προσχολικής Αγωγής ανήκει στην κυβέρνηση - και όχι στις διάφορες γνωμοδοτικές επιτροπές - που πρέπει να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει άμεσα πράξη, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό - βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών για τις ηλικίες πριν τα τέσσερα (4) χρόνια.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τον αγώνα και το κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση, για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, δημόσια και δωρεάν. Να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμους διορισμούς όλου του απαραίτητου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για 15 παιδιά το ανώτερο σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορεί η/ο νηπιαγωγός να επιτελέσει ουσιαστικά το παιδαγωγικό του έργο, για σύγχρονες ασφαλείς και λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίες και βοηθητικούς χώρους, για δωρεάν σίτιση και ολοήμερο για όλα τα παιδιά».

Διεργασίες για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης βρίσκεται αυτό το διάστημα στο επίκεντρο διαδικασιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας και ενόψει της υπουργικής διάσκεψης για το θέμα. Από ελληνικής πλευράς στη διάσκεψη, που πραγματοποιείται στο Παρίσι σήμερα και αύριο, θα παραβρεθεί ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

Οπως ενημερώνει και το υπουργείο Παιδείας, το κύριο θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας αποτέλεσε «ο ρόλος των πανεπιστημίων στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην προαγωγή δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας». Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη σημασία της Ανώτατης Εκπαίδευσης για την «αναπτυξιακή ανασυγκρότηση».

Ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας αποτελεί συμπύκνωση της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έχει στον πυρήνα της την ακόμα μεγαλύτερη συμβολή της στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οπως τόνισε και η υφυπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή της, «το υπουργείο Παιδείας εργάζεται για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας». Αυτό άλλωστε δείχνουν και μια σειρά αναδιαρθρώσεων που προώθησε και συνεχίζει να προωθεί αποφασιστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συγκρότηση των Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, την αλλαγή του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είναι σε εξέλιξη, το άνοιγμα των ΑΕΙ σε μία αγορά κατάρτισης μέσω των διετών προγραμμάτων που ήδη καθορίζονται σε συνεργασία με την αγορά.

Απόσπαση ειδικοτήτων από το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας πραγματοποίησαν, χτες, οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την απόσπαση 4 ειδικοτήτων από το ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα στους τομείς Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Οικονομίας και Ναυτιλίας.

Οι μαθητές ζήτησαν μια αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με την διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, αλλά πήραν την απάντηση πως δεν ήταν εκεί, ενώ ειδοποιήθηκε και η αστυνομία για να τους απομακρύνει από το χώρο!

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου δηλώνει ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων γι' αυτήν την απόφαση και κάνει λόγο για «αναίτια, δαπανηρή και ατεκμηρίωτη μετακίνηση των τομέων και ειδικοτήτων». Σημειώνει ότι η μετακίνηση σε άλλο σχολείο, σε άλλη περιοχή, συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ θέτει το ερώτημα στην περίπτωση που θα παραμείνουν τα εργαστήρια και θα μεταφερθούν οι ώρες των θεωρητικών μαθημάτων σε άλλη μονάδα, ποιος θα αναλάβει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από σχολείο σε σχολείο, που μάλιστα σε μια των περιπτώσεων απέχουν 6 χιλιόμετρα χωρίς να υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Εκδήλωση για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

H Τομεακή Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου, που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία σε εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, το 1980.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιούνη, στις 20.00, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα» ΙΙ. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιοδείες του ΚΚΕ σε δημόσια ΙΕΚ

Οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν επισκέψεις - περιοδείες στα δημόσια ΙΕΚ συζητώντας με εκπαιδευτικούς και σπουδαστές τις εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις θέσεις του Κόμματος. Οι περιοδείες εντάσσονται στην πλατιά πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, με το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο και με σύνθημα: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή, αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό».

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη: Στο ΙΕΚ Πειραιά (ΣΚΥΠ) με τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο ΙΕΚ Γαλατσίου (Γκράβα) με τον Νίκο Μπουκουβάλα, μέλος της ΕΠ Αττικής. Στο ΙΕΚ Κορυδαλλού με τον Ηρακλή Κρεμμύδα, μέλος της ΤΕ Κατασκευών. Στο ΙΕΚ Γλυφάδας με την Δήμητρα Γεωργακάκη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Αύριο, Παρασκευή στο ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου με τον Βασίλη Σταμούλη, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας.

Την Τρίτη 29/5: Στο ΙΕΚ Περιστερίου με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στο ΙΕΚ Ν. Ιωνίας με την Εφη Χαλιού, μέλος του ΤΓ Χρηματοπιστωτικού. Στο ΙΕΚ Αμπελοκήπων με την Τόνια Γαρδούνη, μέλος του ΤΓ Χρηματοπιστωτικού. Στο ΙΕΚ Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, μέλος του ΤΓ Νότιας Αθήνας της ΚΝΕ. Στο ΙΕΚ Μεταξουργείου με τον Γιώργο Γαρεφαλάκη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη 31/5 στο ΙΕΚ Αιγάλεω με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ