ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Συνέχεια στον αγώνα για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή

Απέναντι στις εργοδοτικές προσπάθειες για υπονόμευσή της

Από την πρόσφατη μαζική συνέλευση των μεταλλεργατών στη Ζώνη
Από την πρόσφατη μαζική συνέλευση των μεταλλεργατών στη Ζώνη
Τις προσπάθειες της εργοδοσίας να υπονομεύσει τη Συλλογική Σύμβαση για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, η οποία υπογράφτηκε μετά από πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στη Ζώνη δίνουν τις δύο τελευταίες βδομάδες τη μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης. Απαντώντας στα «κρούσματα» καταστρατήγησης των όρων της από εργοδότες, αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους στις 16 Μάη να συνεχίσουν να μην εργάζονται υπερωριακά μέχρι να δεσμευτούν όλες οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το σύνολο των όρων της Συλλογικής Σύμβασης.

Οι γνωστοί περιφερόμενοι απεργοσπάστες της Χρυσής Αυγής...

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης πως την περασμένη Κυριακή η επιχείρηση «Βουδούρης Επισκευές Πλοίων» προσπάθησε να συγκροτήσει «απεργοσπαστικό μηχανισμό με τον οποίο θα πήγαινε κόντρα στην ομόφωνη απόφασή μας, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων», χρησιμοποιώντας «τους γνωστούς τραμπούκους του δουλεμπορικού που έχει φτιάξει η Χρυσή Αυγή, με σκοπό να τους χρησιμοποιούν οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι, απέναντι στις αποφάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων». Επισημαίνει τις ευθύνες της εργοδοτικής ένωσης ΣΕΝΑΒΙ, πόσο μάλλον που ο προαναφερόμενος εργοδότης είναι και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, η οποία «ενώ είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα για την προσπάθεια της εταιρείας να στήσει τέτοιο μηχανισμό, δεν έχει πάρει ακόμα θέση για το περιστατικό».

Οπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, πρόκειται για τους ίδιους που «σαν γνήσια τσιράκια της εργοδοσίας χρησιμοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και από την επιχείρηση "ΕΝΤΕΧΝΟΣ Βενιός Κώστας" στο πλοίο "ΕΛΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" της εταιρείας "EUROPEAN" στο μόλο της ΔΕΗ» στις 25/4, μέρα κατά την οποία είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας και γινόταν κινητοποίηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην περίπτωση εκείνη, «ο εργοδηγός, γνωστό μέλος της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, απειλούσε τους συναδέλφους από το συνεργείο που συμμετείχαν στη στάση εργασίας λέγοντάς τους πως όποιος κατεβεί από το καράβι δεν θα ξαναδουλέψει». Η απάντηση δόθηκε άμεσα με παρέμβαση του συνδικάτου, που ανάγκασε την επιχείρηση να δεσμευτεί «εγγράφως για την εφαρμογή του συνόλου της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης».

Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του, απομονώνοντας τον θλιβερό περιφερόμενο θίασο της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. «Ενωμένοι, αποφασισμένοι να παλέψουμε όλοι με μια φωνή, σαν μια γροθιά, για τα δίκια μας, σπάμε την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και στέλνουμε μήνυμα στην εργοδοσία ότι κι αυτή η προσπάθειά της να μας μετατρέψει σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό θα πέσει στο κενό», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δυναμώνουμε την οργάνωσή μας ριζώνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς, μικρό ή μεγάλο, προετοιμάζουμε την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 30 του Μάη και των συγκεντρώσεων των ταξικών δυνάμεων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απήργησαν για δεύτερη μέρα για το δικαίωμα στη δουλειά

Απήργησαν για δεύτερη μέρα χτες οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, με τα Σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ να προβάλλουν ως αίτημα αιχμής τη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στο καθεστώς ομηρίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα στις Σχολικές Καθαρίστριες στην Αθήνα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο δημαρχείο Αθήνας, στην οδό Λιοσίων.

Σε συνάντηση που έγινε με την αντιδήμαρχο Παιδείας, Μ. Ηλιοπούλου, το Σωματείο και η Επιτροπή έθεσαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της απληρωσιάς των συμβασιούχων (είναι απλήρωτοι 2 μήνες) και της χορήγησης των μέσων ατομικής προστασίας (γάλα και μάσκες). Η αντιδήμαρχος ουσιαστικά δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα των μέσων ατομικής προστασίας, ενώ είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων. Το Σωματείο και η Επιτροπή ενημέρωσαν τις εργαζόμενες ότι τις επόμενες μέρες θα οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών.

Επίσης χτες, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, από συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων. Οπως επισήμαναν, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων ανέρχονται σε 1.500. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από την κινητοποίηση προέβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ απαίτησαν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα της απεργίας, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δρομολογεί την παράταση της ομηρίας και του καθεστώτος των συμβάσεων έργου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν αύριο στην Αθήνα για την Υγεία

Διεκδικώντας δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας και Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις περικοπές, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων καλούν τους συνταξιούχους σε παναττική συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις συνδικάτων

-- Σε συνέλευση όλων των εργαζομένων στη «Vodafone» καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect ΑΕ», σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο της «360 Connect», που είναι θυγατρική της «Vodafone», καταγγέλλει την εργοδοσία και την προσπάθειά της να διαχωρίζει τους εργαζόμενους. Απέναντι στην πρακτική αυτή καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση και η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» στον όμιλο «Vodafone».

-- Το Σωματείο Υπαλλήλων Παροχής Ασφάλειας Λάρισας πραγματοποιεί εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα, σήμερα Πέμπτη, στο Εργατικό Κέντρο, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 4.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου προχωρά σε αρχαιρεσίες και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν τις εξής μέρες και ώρες: Αύριο Παρασκευή, στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Σάββατο 26/5, στο Εργατικό Κέντρο (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Σάββατο 2/6, στο Εργατικό Κέντρο (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

Καταγγέλλει τα σχέδια για «λευκές νύχτες» στη Σάμο

Τις αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων και των Συλλόγων Εστίασης και Ψυχαγωγίας για τη διοργάνωση «λευκής νύχτας» σε Βαθύ και Καρλόβασι, για μια ή και περισσότερες νύχτες μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου. «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε "ήλιο με ήλιο" χωρίς υπερωρίες, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς ωράριο και διά της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες τη βδομάδα. Δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, να παλέψουν σε κοινό μέτωπο απέναντι στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 29/5, στις 11 π.μ., έξω από το ΙΚΑ, για να μπει φραγμός στην οριστική εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν Υγείας, που προωθείται με τη συγχώνευση - κλείσιμο του ΙΚΑ Νάουσας.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας. Καταγγέλλουν την άγρια εμπορευματοποίηση της Υγείας και καλούν τους συνταξιούχους στο πλευρό των εργαζομένων να παλέψουν ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ Νάουσας, να διεκδικήσουν δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ