ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη φορέων για την προετοιμασία της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας

Την Κυριακή 25 Ιούνη το ραντεβού, στις 8 το πρωί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία μέχρι τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη φορέων
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη φορέων
Σύσκεψη φορέων και συλλόγων της Πάτρας έγινε την περασμένη Δευτέρα, με θέμα την προετοιμασία και την οργάνωση της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας για την Κυριακή 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο δήμος μας, σταθερά προσανατολισμένος στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, διοργανώνει, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, νέα μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με κεντρικό σύνθημα: ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Με τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, "πλημμυρίζουμε" τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Την μετατρέπουμε σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. (...) Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί θέλουμε ο λαός μας να σταθεί όρθιος, να υψώσει τις απαιτήσεις του, να σηκώσει ψηλά το δίκιο του, να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο, την αστική πολιτική και την εξουσία της. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αποτελεί τη σταθερή πυξίδα μας. (...) Διεκδικούμε με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των ανέργων. (...) Συγκεντρωνόμαστε στις 8.00 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου και ξεκινάμε πορεία μέχρι τη γέφυρα».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, εκπολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φορέων, που δήλωσαν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση και ενημέρωσαν για τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προετοιμασία και την οργάνωσή της, γιατί, όπως τόνισαν, η ανεργία έχει ριζώσει σε κάθε λαϊκή οικογένεια και αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πρόβλημα.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας. Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ. Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας. Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας. Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πάτρας. ΣΕΓΑΣ Β. Πελοποννήσου. «Αγκαλιάζω», Ομιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου. ΕΛΕΑΝΑ Νομού Αχαΐας. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 47ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας. Κλαδικό Σωματείο Μετάλλου Πάτρας. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βελβιτσίου. Αθλητική Ενωση Αγυιάς. Fight Club Πάτρας. Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας. Σωματείο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων. Σωματείο Σχολικών Φυλάκων. Σωματείο Οδηγών Χειριστών Δήμου Πατρέων. Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ. Σύλλογος Καθαριστριών (ΙΔΟΧ) Δήμου Πατρέων. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Σύλλογος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου. Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Ν. Αχαΐας. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας. Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Ν. Αχαΐας. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας. Σωματείο ΕΒΟ Αιγίου. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Δυτικής Αχαΐας. ΔΣ Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σύλλογος Βιβλιοπωλών Αχαΐας. Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιτροπή Αγώνα Οκταμήνων Κοινωφελούς Εργασίας. Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕ Πάτρας. Λαϊκή Επιτροπή Βραχνεΐκων. Σωματείο ΜΑΡΤ. Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων. Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας. ΑΟ Σείριος. Σύλλογος Αγίου Διονυσίου. Ναυτικός Ομιλος Πατρών. Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου. Εξωραϊστικός Σύλλογος Βορείως Εξω Αγυιάς. ΣΟΨΥ Πάτρας. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αλεξιώτισσας. Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας. Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα. Σύλλογος Τέρψης. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας Αλεξιώτισσας. Σύλλογος Ταραμπούρα. Τένις «Νίκη» Εγλυκάδα. Αθλητικός Σύλλογος Ζαβλανίου. Αθλητική Ενωση Σωματείων Γυμναστικής Δυτικής Ελλάδας. ΑΟ Κρήνης Σύλλογος Αθλητικο-πολιτιστικός «Νικητές» για Παιδιά με Ειδικές Δεξιότητες και Προβλήματα Προσαρμογής. Ενωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου. Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ιτεών. ΦΙΛΠΑ. Αθλητικός Σύλλογος Ανταγωνιστικής Αεροσφαίρισης Ελλάδας. Απολλώνιος (Μπάντμιντον). Τοπικό Μιντιλογλίου. Τοπικό Παραλίας. Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Ρίου. Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατριάνικα - Σύνορα. Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Πάτρας. ΑΠΣ Απόλλων Εγλυκάδος. ΑΣ Ηφαιστος Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ. ΔΣ ΕΠΣ Αχαΐας. ΣΕΠΑ Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών. Σύλλογος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ζαβλανίου. Σύλλογος Δρομέων Υγείας. ΑΕ Πάτρας 2005. ΑΤΛΑΣ ΑΣ Σωματείο Πανιώνιος/Αχιλλέας Αγυιάς. Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας. ΑΕ Εσπερος 2004 Αθλητικό Σωματείο Στίβου.

Συναντήσεις με δημάρχους

Χτες, ο Κ. Πελετίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Νικολάου, και τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Σπύρο Κουραχάνη, στο Δημαρχείο της Δυτικής Αχαΐας. Ακολούθησε συνάντηση στη Χαλανδρίτσα με τον δήμαρχο Ερυμάνθου, Θάνο Καρπή.

Οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου δήλωσαν ότι θα στηρίξουν και θα συμμετάσχουν ανεπιφύλακτα σε αυτή την κινητοποίηση, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλίες για την επιτυχή έκβασή της, ενώ θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις, μετά από συζήτηση, στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας συμφώνησε με τη θέση της δημοτικής αρχής της Πάτρας στο θέμα των εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός), οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν «στον αέρα», και με το να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους.

Οι συναντήσεις της δημοτικής αρχής με τους δημάρχους της περιοχής συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, με επίσκεψη στο δήμο Καλαβρύτων, την Πέμπτη στο δήμο Αιγιαλείας, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο δήμο Ναυπακτίας.


Από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς

Από σήμερα Τετάρτη θα μπορούν οι γονείς να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξη των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Χτες δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση που προβλέπει προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή αιτήσεων, με στόχο στα τέλη του Ιούνη να έχουν καθοριστεί οι τελικοί δικαιούχοι.

Η κυβέρνηση ήδη θριαμβολογεί ότι τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 2018 θα ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία τους σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 100.000 παιδιά έναντι 92.000 πέρσι, εφόσον όμως το ποσό που θα δοθεί, αυξηθεί. Πέρυσι ήταν περίπου 193 εκατομμύρια ευρώ και για τη νέα χρονιά υπολογίζεται να ανέλθει στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, αποκρύπτεται ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε γιατί δεν επαρκεί το ποσό, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν τροφεία είτε σε δημοτικούς είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Αλλά και οι όροι φιλοξενίας των παιδιών στους σταθμούς δεν πληρούν τις αρχές της Προσχολικής Αγωγής, αφού το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμα και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.

Στο μεταξύ, και για την επόμενη χρονιά θα ισχύσει η αλλαγή που επιβλήθηκε πέρυσι στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, δηλαδή το λεγόμενο κουπόνι χρηματοδότησης δεν θα δίνεται στις δομές αλλά στους δικαιούχους γονείς, που σημαίνει ότι και φέτος πιθανόν να έχουμε πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Από το δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των δήμων και των περιφερειών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των δικαιούχων είναι το οικογενειακό εισόδημα, η οικογενειακή και η εργασιακή κατάσταση. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, στην περίπτωση ενός παιδιού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ το χρόνο, τις 30.000 για δύο παιδιά, τις 33.000 για τρία και τις 35.000 και πάνω για περισσότερα από τρία παιδιά. Πέρυσι, περίπου 47.000 παιδιά που εντάχθηκαν στις δομές προέρχονταν από οικογένειες με το κατώτατο εισόδημα.

Να σημειώσουμε ότι και για τη νέα σχολική χρονιά ισχύει η επιβάρυνση των ωφελούμενων για σειρά δραστηριοτήτων των σταθμών. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες, για παράδειγμα μουσικοκινητική αγωγή, μουσική, χορός, κολύμβηση, μπαλέτο, αθλητικές δραστηριότητες, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές εκδρομές που προέρχονται από τις δομές, είναι προαιρετικές και εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους. Κάτι που συνεπάγεται τη διαφοροποίηση των παιδιών εντός του σταθμού, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μένουν εκτός δραστηριοτήτων.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι στις 9 Ιούνη 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), καθώς και στο τηλέφωνο 2132047364, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ