ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Την Παρασκευή η συναυλία στο Θέατρο Πέτρας

Με σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά»

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στη συναυλία που διοργανώνουν την Παρασκευή 26/5, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Στην επιτυχία της συναυλίας θα συμβάλλουν με το τραγούδι τους οι καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λάμπρος Καρελάς και Γιώργος Σαρρής. Επίσης, θα συμμετάσχει το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΠΑΜΕ, η σχετική δραστηριότητα θα συνεχιστεί με το Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα αντίστοιχο με το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας

Για την ευθύνη που έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στην προετοιμασία και την επιτυχία της συναυλίας, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Βασίλης Παρασκευόπουλος.

«Ο στόχος που επιδιώκουμε να πετύχουμε είναι να παρουσιάσουμε καλλιτεχνικό έργο συμβατό με το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά», σημειώνει. «Πρόκειται για ζητήματα που προσφέρονται για ανάδειξη και μέσα από την Τέχνη», προσθέτει και εξηγεί πως μέσα από τις μορφές της Τέχνης εκφράζεται η ιστορική εμπειρία, οι αγώνες του λαού τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες.

«Παράλληλα, η συναυλία έχει και έναν χαρακτήρα έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης, αφού θα μοιραστούμε την ίδια σκηνή Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί, την ίδια στιγμή που οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούν να χύνουν συστηματικά το εθνικιστικό δηλητήριο στη συνείδηση των δύο λαών», αναφέρει και προσθέτει: «Με την πρωτοβουλία αυτή και τη συμμετοχή μας δίνουμε τη δική μας απάντηση, πως οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας, δίνουμε συνέχεια στη συζήτηση για τα θέματα αυτά ανάμεσα στους εργαζόμενους».

Ο Β. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει, ακόμα, την ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ανάμεσα στους μουσικούς: «Η ανταπόκριση των μουσικών ήταν ιδιαίτερα θετική. Κι αυτό παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι η Παρασκευή, μέρα διοργάνωσης της συναυλίας, είναι μια από τις λίγες εργάσιμες μέρες για πολλούς συναδέλφους. Παρ' όλα αυτά, οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και ένα σημαντικό δυναμικό συμμετέχει με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στην προετοιμασία της. Η απήχηση αυτή περιμένουμε να εκφραστεί και μέσα από τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων στη συναυλία, το βράδυ της Παρασκευής».

Πούλμαν για τη συναυλία

Πούλμαν για τη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας δρομολογούνται από τις εξής περιοχές:

-- Μαρούσι, 7 μ.μ., από το Κλειστό Γυμναστήριο

-- Ν. Ιωνία, 7 μ.μ., από τον ΟΤΕ

-- Αγία Παρασκευή, 7 μ.μ., από την πλατεία Αγίας Παρασκευής

-- Χαλάνδρι, 7 μ.μ., από 25ης Μαρτίου & Παπανικολή (κατάστημα «Cocomat»)

-- Μεταμόρφωση, 7 μ.μ., από τον Αγιο Κωνσταντίνο

-- Ν. Φιλαδέλφεια, 7.15 μ.μ., από το Δημαρχείο

-- Ν. Ηράκλειο, 7 μ.μ., από τα «Τρία Αστέρια»

-- Αγιος Στέφανος, 6.45 μ.μ., από τα Νηπιαγωγεία

-- Πειραιάς, 7 μ.μ., από Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και από Αγιά Σοφιά (Σαλαμίνος και Βλαχάκου)

-- Κερατσίνι, 7 μ.μ., από πλατεία Λαού - Ταμπούρια και από πλατεία Νίκης (τριγωνάκι Ζαρντέν) - Αμφιάλη

-- Νίκαια, 7 μ.μ., από την πλατεία Κουμπάκη με στάσεις στην πλατεία Χαλκηδόνας, στο Περιβολάκι και στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

-- Κορυδαλλός, 7 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες - Λ. Λαμπράκη)

-- Πέραμα, 7 μ.μ., από την πλατεία Ηρώων (Λ. Ειρήνης)

-- Λαύριο, 6.15 μ.μ., από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων

-- Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ

-- Περιστέρι, 7.15 μ.μ. από Θηβών και Τζ. Κένεντυ, 7.30 μ.μ. από Θηβών και Πελασγίας και στις 7.30 μ.μ. από Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως

-- Ηλιούπολη, 6.45 μ.μ., από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

-- Βύρωνας, 7 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πρώην Ταπητουργείου

-- Ζωγράφου, 7 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας

-- Μελίσσια, 7 μ.μ., από Λ. Δημοκρατίας 65

-- Αιγάλεω, 7 μ.μ., από Θηβών, κεντρικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αιγάλεω

Κινητοποιήσεις από τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΕΛΣΤΑΤ (Πειραιώς 46) αύριο, Πέμπτη, στις 9 π.μ. και στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την Παρασκευή 26/5, στις 9 π.μ., διοργανώνουν οι ερευνητές - «ιδιώτες συνεργάτες» της ΕΛΣΤΑΤ.

Ετσι χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία που δουλεύουν για τη συλλογή του στατιστικού υλικού. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αμείβονται με απόδειξη δαπάνης ή αλλιώς «τίτλους κτήσης», σαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι και όχι μισθωτοί εργαζόμενοι, ενώ έως τώρα δεν λάμβαναν ούτε ένσημα. Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, αν και προβλέπεται να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ, δεν έχει ακόμα βγει εγκύκλιος για την Ασφάλισή τους. Λόγω της μη έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο, το προσωπικό αυτό δεν έχει πληρωθεί καθόλου μέσα στο 2017 για στατιστικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν έως και 7 με 10 μήνες πριν!

Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν να αναγνωριστούν ως μισθωτοί, με κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβεται η εξαρτημένη εργασία με δελτία παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης. Επίσης, διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, καμιά μείωση των αποδοχών τους μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ και αναδρομική αναγνώριση του χρόνου Ασφάλισης την τελευταία δεκαετία, που να βαρύνει τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA» - ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
Κινητοποίηση την 1η Ιούνη έξω από το ξενοδοχείο

Συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra», την Πέμπτη 1η Ιούνη, στις 7 μ.μ., οργανώνουν το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτελεί η συμπλήρωση ενός έτους από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 14 μήνες και από τη μέρα εκείνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Με δεκάδες κινητοποιήσεις διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Τις επόμενες μέρες σταματά η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, εξέλιξη που σημαίνει πως θα στερηθούν ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επιχειρησιακό σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο καλούν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς και εργαζόμενους, όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο όλους αυτούς τους μήνες, να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Συνεχίζονται έως τις 4 Ιούνη οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 28/5 (10 π.μ. - 6 μ.μ.), στα παραρτήματα στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) και το Μενίδι (Δεκελείας 42).

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί έως τις 30 Μάη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής.«Ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε την πάλη μας» είναι το κάλεσμα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Σήμερα Τετάρτη, οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν σε «Νεστλέ» (Ασπρόπυργος), «Food link» (Ασπρόπυργος) και στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ (5 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

-- Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 25, 26 και 27 Μάη, καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, την Κυριακή 28 Μάη (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 29 Μάη (12 μ. - 7 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου).

-- Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 28 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΓΤΚΣ
Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια

Ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου οργανώνουν την Κυριακή 28/5 η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Λ. Σακκάς, πρόεδρος της Ενωσης, Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός ασφαλείας, Χρ. Παπάζογλου, γιατρός εργασίας. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις από μέλη Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας που λειτουργούν στον κλάδο, καθώς και από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στάσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 26 Μάη, στις τέσσερις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, για τη μη εμπρόθεσμη προκαταβολή του Μάη. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πήρε απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση και καλεί σε Γενική Συνέλευση τη μέρα εκείνη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org