ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι το εξής:

Σάββατο:

  • Μεσημεριανό φαγητό.
  • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης.
  • Στις 20.30 παρουσίαση του Λευκώματος της Επιτροπής Περιοχής για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.
  • Λαϊκό γλέντι.

Κυριακή:

  • Στις 11 π.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χλμ. Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.
  • Στις 12 μ. ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης.
  • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα.

Σε ό,τι αφορά το Λεύκωμα, πρόκειται για ένα αφιέρωμα 320 σελίδων στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, όπου δίνονται όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίζονται. Στις πρώτες σελίδες του Λευκώματος περιέχονται αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ακολουθεί ο πρόλογος από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται:

«Η έκδοση με θέμα την ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, το ιστορικό Λεύκωμα για την ηρωική 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε όλους εμάς που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση, επεξεργασία και μορφοποίηση αυτού του υλικού, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας νέος κόσμος γεμάτος μεγαλείο, που βάζει πολύ ψηλά τα όρια της ανθρώπινης θέλησης, την πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, την πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στο Λεύκωμα υπάρχει πλήθος στοιχείων περιοδολογημένα χρονικά από την Απελευθέρωση (1944) έως και την ήττα του ΔΣΕ (1949). Ολα αυτά πιστοποιούν ότι η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα εκφράστηκε και στην Πελοπόννησο, έχοντας και ιδιαίτερα στοιχεία, μιας και η στράτευση στον ΔΣΕ εδώ ήταν απόφαση ζωής ή θανάτου. Δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής».

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις στον Ταΰγετο, την Κυριακή 28 Μάη, διοργανώνοντας ημερήσια εκδρομή. Το πούλμαν φεύγει από την Ομόνοια («Hondos Center») στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι σήμερα Τετάρτη) στο τηλέφωνο 6974278797.
Παρουσιάσεις της έκδοσης για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος για την παρουσίαση του βιβλίου «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, στάση ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πετραλώνων Αττικής καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου Διαμερίσματος (Τριών Ιεραρχών). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα του Πολυδύναμου Κέντρου (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., Η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά καλεί στα γραφεία της (Κριεζώτου 40). Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πολίχνης και Μετεώρων καλούν σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Αμπελοκήπων και Μενεμένης Θεσ/νίκης καλούν σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη Αμπελοκήπων, με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Θεσσαλονίκης.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Λάρισα, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής, καλούν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καβάλα, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», θα μιλήσει ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Το Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Α', Β' και Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

ΚΚΕ
Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν και τις συντάξεις χηρείας

Πραγματοποιήθηκε χτες, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο και τον αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία Νίκο Παπαναστάση, με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ». Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, Β. Νικολόπουλος.

Από το Σύλλογο «ΑΞΙΑ» διατυπώθηκε το αίτημα για κατάργηση του άρθρου 12 του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, που για ορισμένες κατηγορίες καταργεί το δικαίωμα στη σύνταξη λόγω χηρείας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι υποστηρίζει το δίκαιο αίτημά τους, ζητά όχι μόνο την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά συνολικά του αντιασφαλιστικού νόμου 4337/2016. Υπογράμμισε ότι είναι αντίθετο στις περικοπές συντάξεων χηρείας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Γενικότερα έχει καταψηφίσει όλους τους νόμους που κόβουν μισθούς, συντάξεις, παροχές και καταργούν δικαιώματα.

Τις επόμενες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για να αναδείξει με κάθε πρόσφορο μέσο το συγκεκριμένο ζήτημα, σε επίπεδο κοινοβουλίου.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 28 Μάη, στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, εκδήλωση τιμής για το Εθνικό Συμβούλιο που οργάνωσε εκεί η Κυβέρνηση του Βουνού (ΠΕΕΑ), το Μάη του 1944. Για το σκοπό αυτό, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδρομή το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάη. Για συμμετοχή, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίο Αρεως - τηλ: 2108222952).

Σε συμμετοχή στην εκδήλωση στις 28/5 καλεί και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παραρτήματος και στο τηλέφωνο 2410-252611). Αναχώρηση λεωφορείου από τη Λάρισα στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Εβραίων.

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε θεατρική παράσταση

Το θεατρικό έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, σε σκηνοθεσία Ελένης Μακίσογλου, παρουσιάζει το Σάββατο 27 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην Αποθήκη Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου, η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την παράσταση διοργανώνει η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη Νίκη»

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη Νίκη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ στη Δράμα

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

«Εφυγε» ο σύντροφος Χαράλαμπος Λυμπερίδης

Σε ηλικία 86 χρόνων πέθανε χτες ο σύντροφος Χαράλαμπος Λυμπερίδης. Γεννήθηκε στο Κρυονέρι Σοχού Θεσσαλονίκης από γονείς πρόσφυγες. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1952, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια των διώξεων και ήταν υπεύθυνος του παράνομου τυπογραφείου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μετά το 1974 διετέλεσε για χρόνια Γραμματέας της ΚΟΒ Ανω Πόλης και μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Κέντρου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Την περίοδο '90 - '91 υπερασπίστηκε με συνέπεια τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι την τελευταία ώρα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο Κρυονέρι Σοχού Θεσσαλονίκης.

  • Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο του πατέρα του. Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ