ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με πυρήνα την αντιλαϊκή πολιτική «ζεσταίνουν» το εγχώριο κεφάλαιο...

Το ένα και μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που αφορά στην ποικιλόμορφη ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου, ανεβαίνει στην ατζέντα της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, μετά και τη διαφαινόμενη συμφωνία στο σημερινό Γιούρογκρουπ, σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Ταυτόχρονα, ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο ΣΕΒ καταθέτει «προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων», βάζοντας στο τραπέζι τη «νέα γενιά» κρατικών «διευκολύνσεων» κάθε είδους, που κρίνονται αναγκαίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

«Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, φαίνεται ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας. Αλλά με υψηλότατο κόστος. Και πιθανόν για τελευταία φορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σύμφωνα με τον οποίο, «μας δίνεται λοιπόν άλλη μια ευκαιρία», την οποία «δύσκολα, αλλά μπορούμε να την αξιοποιήσουμε».

Βάζοντας στο τραπέζι τις αξιώσεις του κεφαλαίου για την «επόμενη μέρα», υπογράμμισε την «υπεύθυνη στάση» των εγχώριων βιομηχάνων «πολλές φορές ενάντια ακόμη και σε επιμέρους δικά μας συμφέροντα», όπως για την «προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το μείγμα πολιτικής που συνοδεύει την περαίωση της πρώτης αξιολόγησης. Για την ακρίβεια διαφωνούμε ριζικά».

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χτεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Επιπλέον, παρέπεμψε σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα - κλειδί», ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, επισήμανε ότι «είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη - μέλη».

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου του, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. (...) Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε προσχέδιο της «έκθεσης συμμόρφωσης» που έχει συντάξει η Κομισιόν. Στην τελική της μορφή, η έκθεση αναμένεται να κατατεθεί μετά το Γιούρογκρουπ.

Με βάση τα παραπάνω, το σημερινό Γιούρογκρουπ αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 - 11 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προγραμματίζεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», που αναμένεται για τα τέλη Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα της δεύτερης «αξιολόγησης» βρίσκεται και το ζήτημα των Εργασιακών...

Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη εκταμίευση θα αξιοποιηθεί καταρχάς για την εξυπηρέτηση των αποπληρωμών του κρατικού χρέους (περίπου 7 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες (περίπου 3,5 δισ.).

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από το κρατικό χρέος

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε χτες την «έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, τμήμα της οποίας είχε ήδη γίνει γνωστό μέσω «διαρροών».

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «ακόμα και αν η Ελλάδα μέσα από μια ηρωική προσπάθεια μπορέσει προσωρινά να φτάσει σε πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, λίγες χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών αποτελεσμάτων για μια δεκαετία ή περισσότερο, και είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τούς ακόμα αδύναμους οργανισμούς χάραξης πολιτικής και τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά για αρκετές δεκαετίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προέκυψε το 2013, αποδείχτηκε βραχύβιο, «καθώς δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, καλύπτοντας όλο το πολιτικό φάσμα, γρήγορα υπέκυψαν στις πιέσεις να το ξοδέψουν». Με βάση τα παραπάνω, θεωρεί ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα πρέπει να βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα όχι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, προτείνει τη μείωση του περιθωρίου (0,5%) με το οποίο προσαυξάνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου και την επιβολή πλαφόν 1,5%, έως το 2040, για τα επιτόκια δανείων από το 2ο και 3ο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι κράτη και κυβερνήσεις της Ευρωζώνης βάζουν «κόκκινη γραμμή» στο ενδεχόμενο «κλειδώματος» των επιτοκίων σε «χαμηλά» επίπεδα, ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ενδεχόμενο διαμόρφωσης σταθερών επιτοκίων «θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται μία δέσμευση από τα κράτη - μέλη να αποζημιώνουν τον ESM για τις ζημίες που σχετίζονται με το σταθερό επιτόκιο για τα ελληνικά δάνεια», επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις.

Επιπλέον, το ΔΝΤ πιέζει για πιο δραστικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς έως το 2018, δηλαδή για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και με προϋπόθεση, βέβαια, την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο προσκήνιο το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΕΒ

Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, άμεση ψήφιση και τήρηση των φορολογικών συντελεστών για την περίοδο αυτή, δέσμευση ότι τυχόν επιπλέον αλλαγές θα προαναγγέλλονται και δεν θα είναι δυσμενέστερες, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και σειρά άλλων μέτρων αξιώνει ο ΣΕΒ σε κείμενο θέσεων, με αφορμή το διήμερο Βιομηχανικό Συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση, Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, απαιτεί:

-- Ευθυγράμμιση της φορολογίας επιχειρηματικών κερδών με φορολογικές πρακτικές της ΕΕ και γειτονικών χωρών,«κάτι που θα βελτιώσει τις επιδόσεις της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό για προσέλκυση επενδύσεων και θα συμβάλει ώστε να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός».

-- Μείωση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι οι υψηλότερες σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ, τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, αλλά και πολύ πάνω από το μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ.

-- Αρση των άμεσων και έμμεσων φόρων στην παραγωγή. Επανεξέταση των ειδικών φόρων επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και προσαρμογή στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία.

-- Για τα έτη 2016 έως και 2022 να ισχύει ένας μειωμένος φορολογικός συντελεστής (20%) σε περίπτωση επανεπένδυσης κερδών, με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός για πάγια κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί για χρόνο παραπάνω από το μισό της ωφέλιμης ζωής του.

Στη χτεσινή ομιλία του, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ιεραρχώντας τους «δυναμικούς κλάδους» της ελληνικής οικονομίας, εστίασε σε: Μεταλλουργία, Ενέργεια, Περιβαλλοντική βιομηχανία, Δομικά υλικά - Μεταλλικές κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Φαρμακευτική βιομηχανία και Τρόφιμα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και η δρ. Κοινωνιολογίας Κ. Καμαρινού

Οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την Παιδαγωγική Ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ., στα Τρόπαια Αρκαδίας. Θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο 28/5, ο Δ. Κουτσούμπας θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΚΟ Πελοποννήσου προς τιμήν του διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, Πάνου Γεωργόπουλου, στο χωριό του, Κερπινή Αρκαδίας, στις 12 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ