ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με προσχήματα βολικά για τους ιμπεριαλιστές

Συναντήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν είχε ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου

Προσφέροντας προσχήματα βολικά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη «Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος», με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες προσπαθούν να εμφανίσουν τη συνάντηση ως πρωτοβουλία στήριξης των πάνω από 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται «ανθρωπιστική βοήθεια», στους οποίους συγκαταλέγονται και 60 εκατομμύρια ξεσπιτωμένων. Η υποκρισία ξεχειλίζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους συμμετέχοντες «φιγουράρουν» πολλοί απ' όσους ματοκυλούν τον πλανήτη και μετά... «ανοικοδομούν», ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Αλλωστε, η ίδια η διοργάνωση της Συνόδου στην Τουρκία συνδέεται και με τις επιδιώξεις της Αγκυρας να παίξει «αναβαθμισμένο» ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ειδικές συνεδρίες της Συνόδου περιλαμβάνεται και αυτή που τιτλοφορείται «Συνδέοντας τις Επιχειρήσεις», με αντικείμενο και τη «Συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα». Επίσης, στις θεματικές συζητήσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος ηγέτες κρατών, ξεχωρίζει αυτή για την «Παρεμπόδιση και τον τερματισμό των συγκρούσεων», φράσεις με τις οποίες συχνά «ντύνονται» οι νέες επεμβάσεις π.χ. για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε προσπάθειες ώστε μέχρι το 2030 να έχουν μειωθεί στο μισό οι πρόσφυγες. Στο περιθώριο της συνάντησης αναμένονταν πολλές διμερείς συναντήσεις μεταξύ των δεκάδων ηγετών που συμμετέχουν, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις εξελίξεις σε πολλά πεδία (Συρία, Προσφυγικό, Κυπριακό κ.τ.λ.).

Επαφές του Αλ. Τσίπρα

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώ στο περιθώριό της συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Α. Κόστα και Ιρλανδό Πρόεδρο, Μ. Χίγκινς. Επίσης, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε το Προσφυγικό, ενώ εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα έχει θετική έκβαση.

Το Προσφυγικό, οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και οι προσπάθειες για διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου των δύο χωρών συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την... ικανοποίησή του για την υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, αλλά και για την καθοριστική συμβολή του ΝΑΤΟ...

Κατά τ' άλλα, μιλώντας στη Σύνοδο, ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε σε μια σειρά γνωστά ευχολόγια και ανέξοδες ρητορείες περί «συνεργασίας και αλληλεγγύης»... Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, μάλιστα, εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ, ενώ η αναφορά του στους πολέμους ως βασική αιτία για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος στην περιοχή ήταν ένα κενό γράμμα, αφού φρόντισε να «κουκουλώσει» ποιοι ευθύνονται για το ματοκύλισμα των λαών...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σταθεροί στη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου

Με την παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, την έδρα της οποίας στη Βουλή καταλαμβάνει, εκτός απροόπτου, ο Γ. Κυρίτσης, ολοκληρώθηκε η υπερψήφιση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχαίρει για τη «συμπαγή» εικόνα των κυβερνητικών βουλευτών. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η εξέλιξη, η στάση της Β. Κατριβάνου χαρακτηρίστηκε «αναμενόμενη», ενώ κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως δεν υπάρχει ανησυχία για άλλες διαφοροποιήσεις, προσπερνώντας έντονη φημολογία για δυσαρέσκεια μικρής ομάδας βουλευτών.

Οπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, ώστε να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα και τη δυσαρέσκεια ακόμα και στις γραμμές της. Στην πραγματικότητα, έδιναν «σήμα» για ένταση των προσπαθειών χειραγώγησης του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου...

Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, διαφοροποιούμενος εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, δηλώνοντας στον «Αθήνα 9,84»: «Πρέπει να εξετάσουμε αν ο "κόφτης" έχει θέματα συνταγματικότητας ως προς το άρθρο 78 του Συντάγματος», ενώ εξέφρασε εμμέσως «παράπονο» λέγοντας ότι «ουδείς μου το έστειλε (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) από την κυβέρνηση, για να αποφανθώ περί της συνταγματικότητας των μέτρων. Από το internet διάβασα το νομοσχέδιο». Οσον αφορά το χρέος είπε ότι «θα εκπλαγώ αν πάρουμε τώρα μια λύση για την υπερχρέωση. Δε θεωρώ ότι θα είναι στο ύψος των περιστάσεων».

Προς υπεράσπιση της κυβέρνησης έσπευσε ο Φ. Κουβέλης, που, όπως λέγεται, βρίσκεται στον προθάλαμο της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα σε επικείμενο ανασχηματισμό. Απεφάνθη ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας και συνταγματικότητας, απ' τη στιγμή που η πλειοψηφία στη διοίκηση του «υπερ-ταμείου» θα είναι Ελληνες.

Την εκτίμηση ότι «δεν κινδυνεύει καθόλου η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση» έκανε και ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά». Παράλληλα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και κόμματος να «καμουφλάρουν» με μανδύα... «καθημερινότητας» την πολιτική που δίνει ρέστα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να πολλαπλασιάσουν την προσπάθεια για τη στροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που απαιτεί και από τη δική μας πλευρά βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και της διαχειριστικής μας επάρκειας, αλλά και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο ίδιος υπέδειξε και ανασχηματισμό λέγοντας: «Είναι η ώρα να κάνουμε ένα ταμείο, έναν απολογισμό και να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που απαιτούνται και στο κόμμα και στην κυβέρνηση».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποσιωπά τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων

Στη γραμμή αποσιώπησης ότι τα μέτρα που περνά η κυβέρνηση είναι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου, συνεχίζει να κινείται η ΝΔ, προκειμένου να αποκρύψει και τη δική της στρατηγική ταύτιση στην υπηρέτηση των ίδιων αντιλαϊκών στόχων.

Σε μια τέτοια βάση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, έγραψε στο διαδίκτυο: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι παντός καιρού και πάσης ιδεολογίας, ικανή να υποστηρίξει τα πάντα και τα αντίθετά τους».

Παραπέρα, αντανακλώντας ενστάσεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για περιορισμό των δυνατοτήτων «ευελιξίας» τους απέναντι στους «εταίρους», συμπλήρωσε: «Τα δάνεια διαρκούν 35 χρόνια και το υπερ-ταμείο 1 αιώνα. Μέχρι το 2115 η Ελλάδα θα είναι χώρα περιορισμένης κυριαρχίας».

Οπως, επίσης, έβαλε και πάλι θέμα ανικανότητας της κυβέρνησης να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και ντρέπεται για τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να πείσει αγορές και επενδυτές. Οι αγορές (...) θέλουν συγκεκριμένα πράγματα για να επενδύσουν».

Οντας, εξάλλου, ο ίδιος αρμόδιος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα πάει «σε ένα μοντέλο με χαμηλότερα πλεονάσματα και περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές. Η ΝΔ θα επιδιώξει πριν από τις εκλογές να κάνει καθαρούς λογαριασμούς τόσο με την τρόικα όσο και τους Ελληνες πολίτες. Θα παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο (...) που θα στηρίζεται στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και την κοινή λογική», όλα όπως ορίζονται από το κεφάλαιο.

Αντίστοιχα, αποπροσανατολίζοντας και αυτός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση τσακίζει το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ, έκανε λόγο για «επένδυση της κυβέρνησης σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο» και μίλησε για «διάλυση της μεσαίας τάξης»...

Καθώς βέβαια και το «μείγμα» που ο ίδιος προτείνει, προϋποθέτει συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το δικό του «πρόγραμμα» διαχείρισης της φτώχειας που γεννά αυτή η πολιτική: «Στο σχέδιό μας θα περιλαμβάνονται πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πιλοτικά είχαμε ξεκινήσει το 2014, η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών».

Παραπέρα, δεν παρέλειψε να προπαγανδίσει για άλλη μια φορά τη στοίχιση του λαού πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, υπό το σλόγκαν της «Συμφωνίας Αλήθειας» που τάχα «αφορά όλους τους πολίτες»...

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Αφιέρωμα στις μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στις μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ν. Σμύρνης, διοργανώνουν οι ΚΟΒ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Αλσος Νέας Σμύρνης.

Θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ιστορικό των μαχών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη Ν. Σμύρνη, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, καθώς και συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 27 και 28 Μάη και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ανακοίνωσε επισήμως το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται να συζητηθούν «ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα», ενώ προστίθεται ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (...) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Αγιο Ορος».

Ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα από 27 έως 29 Μάη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς αυτούς.

ΤO ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤOY KKE
Εκδήλωση για τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων το 1896

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 120 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο, το 1896, διοργανώνει η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τίτλο: «Διδασκόμαστε από τους αγώνες της εργατικής τάξης. Συνεχίζουμε - Παλεύουμε για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/5, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση υλικού για την ιστορία της περιόδου και μετά την ομιλία θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΤΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Μάη του '36

Η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, Τρίτη, εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Μάη του 1936, στην πλατεία Καπνεργάτη, στις 7 μ.μ., με κεντρική ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει βίντεο για το καπνεργατικό κίνημα, μαρτυρία από Καβαλιώτη αγωνιστή, συναυλία απ' τους Θ. Βαλσαμίδη - Κ. Μιμίδη, με τη συμμετοχή του Γ. Πατέλη.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με το χρονικό των γεγονότων μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και τον τοπικό Τύπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ