ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά αύριο με ατζέντα που «βρωμά μπαρούτι»

Η «ενεργότερη εμπλοκή» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα στη Σύνοδο (φωτ. από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο)
Η «ενεργότερη εμπλοκή» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα στη Σύνοδο (φωτ. από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο)
Ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο φόντο επικίνδυνων αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και της συζήτησης για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις και με ενισχυμένες δυνατότητες να διεκδικούν κυριαρχία σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους. Προοπτική που γεννά αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα για το πώς και προς όφελος τίνος θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Τα ζητήματα αυτά, όπως και η συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της λυκοσυμμαχίας, που έχει ανάψει εδώ και πολύ καιρό, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στη Σύνοδο, που επισήμως έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, η συζήτηση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ πιέζουν περαιτέρω την ΕΕ να διαθέτει περισσότερα στρατιωτικά μέσα και πόρους για την υλοποίηση των στόχων της λυκοσυμμαχίας, πάντα υπό «καπέλο» ΝΑΤΟ και όχι κάποια αυτονόμησή της. Η Γερμανία αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ από κοινού με Γαλλία και Ιταλία εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πιο ενισχυμένης μεταξύ τους «στρατιωτικής συνεργασίας», μέσω και των δυνατοτήτων που τους δίνουν σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα και Συνθήκες, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν, έστω προσώρας, την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ, αν και από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έχει εκφραστεί ο στόχος της ΕΕ να αναδειχθεί σε «πάροχο ασφάλειας διεθνώς», με εντονότερη και πιο αυτοτελή στρατιωτική παρουσία της, περισσότερες αποστολές δυνάμεών της πέραν των συνόρων της, όπου κρίνει ότι διακυβεύονται συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Κάποια από τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί να έχει, αύριο Πέμπτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τη Μογκερίνι, αλλά και σε διμερείς συναντήσεις που πιθανολογείται ότι θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες.

Αντιπαραθέσεις και «δίαυλοι» με Ρωσία

Οι ενδοαστικές διαφορές εντός ΝΑΤΟ, αλλά και ΕΕ, έχουν διαφανεί και σε άλλα ζητήματα. Π.χ. στις σχέσεις με τη Ρωσία, που εμφανίζεται σημαντικός «οικονομικός εταίρος» μιας σειράς καπιταλιστικών κρατών. Από αρμόδιες πηγές λέγεται ότι χώρες όπως η Ρουμανία, ο Καναδάς και η Πολωνία έχουν ήδη ζητήσει να ενισχυθεί παραπέρα η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία εντός του 2018, ενώ αντιρρήσεις και «επιφυλάξεις» φέρεται να εκφράζουν οι Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, αλλά και οι Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, που εμφανίζονται «προβληματισμένες» για την επαναφορά της «ψυχροπολεμικής» δομής της Συμμαχίας.

Βέβαια, το ΝΑΤΟ έχει να επιδείξει ήδη μια «ενισχυμένη προωθημένη παρουσία» («Enhanced Forward Presence») στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τη συγκρότηση και παράταξη 4 «πολυεθνικών σχηματισμών μάχης», σε:

-- Εσθονία, με «έθνος - πλαίσιο» (ασκεί διοίκηση) τη Βρετανία, συμμετέχουσα με δυνάμεις τη Γαλλία, και από το 2018 τη Δανία.

-- Λετονία, με «έθνος - πλαίσιο» τον Καναδά, και συμμετέχουσες τις Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία.

-- Λιθουανία, με «έθνος - πλαίσιο» τη Γερμανία, και συμμετέχουσες τις Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία, και από το 2018 τις Κροατία, Τσεχία και Γαλλία.

-- Πολωνία, με «έθνος - πλαίσιο» τις ΗΠΑ και συμμετέχουσες τις Ρουμανία και Βρετανία.

Επίσης έχει εγκαταστήσει 2 πρόσθετες στρατιωτικές διοικήσεις (ως «μίνι στρατηγεία») στην Πολωνία, το ένα μάλιστα στο Ελμπλαγκ, κοντά στο ρωσικό Καλίνινγκραντ.

Παραπέρα, το ΝΑΤΟ προωθεί μια ανάλογη ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία του στα νοτιοανατολικά της λυκοσυμμαχίας, με εγκατάσταση μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, όπως επίσης θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, σε θάλασσα και αέρα, «με αρκετούς συμμάχους έτοιμους να συνεισφέρουν με δυνάμεις και δυνατότητες», όπως λένε στο ΝΑΤΟ.

Αιγαίο και Μεσόγειος

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική επιχείρησή του «Sea Guardian», προς επιτήρηση και έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της οποίας σημαντικό έργο (με περιπολίες και ελέγχους πλοίων) έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει κατά περιόδους και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε έμπρακτη απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Περιττό να αναφερθεί ότι συνδετικό κρίκο των ευρωατλαντικών δυνάμεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα παίζει το Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ έσπευσε ήδη από πέρυσι, εκμεταλλευόμενο και σχετική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, να αναπτύξει εδώ μία από τις 4 ναυτικές αρμάδες του, την SNMG2, με πρόσχημα το Προσφυγικό. «Εδεσε» έτσι το ΝΑΤΟ τις ναυτικές δυνάμεις του σε μια «αλυσίδα» από νότια της Κριμαίας μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αναζητώντας «ενεργότερο ρόλο» σε Συρία και Ιράκ

Στο μεταξύ, ζήτημα που φαίνεται ότι ήδη συζητιέται είναι η ανοιχτή εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε Συρία και Ιράκ, ο πιο «ενεργός ρόλος» του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», όπως λέγεται και όπως φέρεται να επιδιώκουν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, στο γενικότερο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έλεγε την προηγούμενη Πέμπτη: «Συζητιέται τώρα κατά πόσο το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ενταχθεί και επισήμως στο Συνασπισμό κατά του ISIL». «Δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση, αλλά υπάρχουν μέλη του ΝΑΤΟ που είναι υπέρ της εμπλοκής, με το επιχείρημα ότι μπαίνοντας στη συμμαχία κατά του ISIL το ΝΑΤΟ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης και θα μπορούσε επίσης να παράσχει μια καλύτερη βάση για το συντονισμό της βοήθειας που ήδη παρέχεται από το ΝΑΤΟ στον Συνασπισμό».

Προσώρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «όλο αυτό δεν αφορά εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε όποιου είδους επιχειρήσεις μάχης», αλλά στην εναέρια επιτήρηση με τα αεροσκάφη ΑWACS και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, κάτι, βέβαια, που έτσι κι αλλιώς κάνει το ΝΑΤΟ σήμερα.

Το θέμα εξετάζεται ήδη σε καθαρά στρατιωτικό - επιχειρησιακό επίπεδο. Π.χ. στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η «εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής»...


Η Τουρκία «μπλοκάρει» την Αυστρία από ΝΑΤΟικά προγράμματα

Ανησυχίες για τον αντίκτυπο στα Βαλκάνια εκφράζουν «κύκλοι» της ατλαντικής συμμαχίας

Τον αποκλεισμό της Αυστρίας από προγράμματα του ΝΑΤΟ ζητά η Τουρκία, θέτοντας «με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης», όπως υπογραμμίζει ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Welt», στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και το θέμα της Αυστρίας - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - εξαιτίας του βέτο που ασκεί η Τουρκία, ζητώντας στο μέλλον οι Αυστριακοί στρατιώτες να μην εκπαιδεύονται μαζί με αυτούς των κρατών - μελών και να αποκλειστούν επ' αόριστον από όλα τα σημαντικά προγράμματα συνεργασίας της συμμαχίας (τα επονομαζόμενα Partnership Cooperation Menue - PCM).

Αφορμή για το βέτο της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις της αυστριακής κυβέρνησης να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ και η έντονη κριτική Αυστριακών πολιτικών κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο αποκλεισμός, όμως, αφορά και τις 41 συμμαχικές χώρες (μη μέλη) του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, την Ασία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Ετσι, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν να μετασχηματίσουν τη συνεργασία τους με αυτά τα κράτη και να μετατρέψουν το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη». Μέχρι τώρα υπήρχε μια συνολική συμφωνία του ΝΑΤΟ με τις συνεργαζόμενες χώρες, στο εξής συζητιέται η λύση κάθε χώρα να προχωρά σε ατομική συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

Οι προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού δεν καρποφόρησαν και χτες το βράδυ αναμενόταν ουσιαστικά να καταλήξει η απόφαση αποκλεισμού, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα διπλωματικά στελέχη του ΝΑΤΟ, που διαρρέουν σε ΜΜΕ.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δυστυχώς στο τέλος θα καταφέρει να κυριαρχήσει στο ΝΑΤΟ μέσα από την απομόνωση της Αυστρίας, που είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ», λέει στη «Welt» κορυφαίο διπλωματικό στέλεχος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η Αυστρία, με 400 στρατιώτες, είναι από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Κόσσοβο (KFOR). Επίσης, πάνω από 300 στρατιώτες συμμετέχουν στην «EUFOR-Althea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία διεξάγεται από την ΕΕ, αλλά στηρίζεται σε δομές του ΝΑΤΟ. «Θα είναι δύσκολο οι στρατιώτες της Αυστρίας να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αποστολές σε βάθος χρόνου, αν δεν μπορούν να εκπαιδευτούν εντός των δομών του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζουν στη «Welt» «κύκλοι» της υπερατλαντικής συμμαχίας, αν και επίσημα η Αυστρία θα παραμείνει εταίρος του ΝΑΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ