ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»

Ψηφίστηκε τη νύχτα της Κυριακής με τις «καθιερωμένες» πια διαδικασίες - εξπρές και τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων, απογειώνει τη φοροαφαίμαξη του λαού με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων, «ανοίγει» την αγορά των «κόκκινων» δανείων με ό,τι αυτό σημαίνει ακόμα και για την πρώτη κατοικία, δημιουργεί «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, επιβάλλει το λεγόμενο «κόφτη» για την αυτόματη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου και των μνημονίων.

Στην ονομαστική ψηφοφορία - αίτημα για τη διενέργεια της οποίας κατέθεσε εξαρχής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές και κατά 145. Απουσίαζαν οι Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ) και Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι). Τα άρθρα για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη» καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ενώ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 45 - 48 και 56 (αφορούν κάποιες έστω και υποτυπώδεις αυξήσεις της φορολογίας σε εταιρείες, όπως αυτές του «real estate» και στα τυχερά παιχνίδια), στο άρθρο 101 (αφορά τους εργαζόμενους της ΕΣΛΤΑΤ), στο άρθρο 102 (κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου στο ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) και στο άρθρο 157 (καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων). Υπέρ ψήφισε στα άρθρα 172 έως 174 και 176 έως 182 (αφορούν ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες»).

Στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια, τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να ενισχύσουν την απάτη ότι «τελειώνουν οι θυσίες» του λαού, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξαν την όξυνση του δικομματικού καβγά με τη ΝΔ, για να σκιαστεί η στρατηγική σύμπλευσή τους στην υπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, πίσω από την έντονη αντιπαράθεση από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης που καταψήφισαν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, στην πραγματικότητα βρισκόταν η κριτική τους για το αν αυτό διευκολύνει ή όχι την καπιταλιστική ανάπτυξη, «ντυμένη» βέβαια με φιλολαϊκό μανδύα.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου και ότι είναι ενταγμένο στη δίχως τέλος αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του. Εκαναν ξεκάθαρο στο λαό ότι ο μόνος δρόμος, για να δει πραγματική προκοπή είναι να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, να ισχυροποιήσει την πάλη του, με τη ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, με κατεύθυνση την πάλη για την ανατροπή του κεφαλαίου, της εξουσίας του και των λυκοσυμμαχιών του.


Με εκβιασμούς και «πανηγύρια» φορτώνετε νέα βάρη στο λαό για να δώσετε νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες.

Προβάλλετε στο λαό, 16 ολόκληρους μήνες, συνεχώς τα ίδια κινδυνολογικά, εκβιαστικά κάλπικα διλήμματα, αρκετά από τα οποία είναι αντιγραφή - καρμπόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να τον πείσετε να αποδεχτεί, να σκύψει κι άλλο το κεφάλι, να συναινέσει ώστε να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια όλα τα προγράμματα των αντιλαϊκών μέτρων.

Να παραμείνουν σε ισχύ οι εκατοντάδες «μαύροι» νόμοι της δυστυχίας και να προστεθούν και άλλοι.

Αυτά που σας λέγαμε σταδιακά και κλιμακωτά κάθε μήνα, κάθε βδομάδα από αυτές που πέρναγαν, ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβρη, οπότε όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα στο λαό για το ποια θα είναι η πορεία σας, έρχονται και επιβεβαιώνονται δυστυχώς με τραγικό τρόπο.

Προβάλλετε την αποδοχή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ως «σκληρή διαπραγμάτευση» για να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία, η πιστωτική ασφυξία ή ακόμα και η έξοδος από την Ευρωζώνη, όσο κι αν αυτό το επιχείρημά σας τελευταία έχει χλομιάσει.

Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τους όρους σφαγής του λαού για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι «εποικοδομητικές συγκλίσεις» σας με την ΕΕ, το ΔΝΤ, στην «αξιολόγηση» και στις διαπραγματεύσεις, καταλήγουν στο γνωστό και μη εξαιρετέο δρόμο των αναδιαρθρώσεων, που κατεδαφίζουν εισόδημα, δικαιώματα του λαού μας, για να δοθεί κάποια, η οποιαδήποτε, ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.


Eurokinissi

Αποδέχεστε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βαφτίζετε «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»... Αποδέχεστε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πληρώνει πολύμορφα ο λαός με τους όρους και τους περιορισμούς των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, αλλά ακόμα και εισοδήματος, συντάξεων, ανάλογα με τους κωδικούς, με βάση και το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο - μέσω του περίφημου «αυτόματου κόφτη».

Δεσμεύεστε ουσιαστικά, ακόμα και σε περίπτωση κάποιας μικρής ανάκαμψης προκύψει, ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης.

Εχετε μπόλικο θράσος να προβάλλετε ως ριζική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την αντιυφεσιακή κατεύθυνση των μέτρων που εφαρμόζετε και αποδέχεστε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλοι σας υπηρετείτε τον ίδιο στόχο, της καπιταλιστικής ανάκαμψης των κερδών των λίγων.

Οι όποιες διαφορές σας αφορούν τους τρόπους, τις μορφές, τα μείγματα, που όλα όμως καταλήγουν στο ίδιο τραγικό αποτέλεσμα: Σφαγή δικαιωμάτων, συνεχείς θυσίες μόνο από τους εργαζόμενους, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ακριβώς γιατί όλα τα αφεντικά σας, εντός και εκτός Ελλάδας, απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.

Τα προκλητικά «πανηγύρια» και η αλήθεια για τον περιβόητο «κόφτη»

Ειδικότερα, αυτές τις μέρες, περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την αναδιάρθρωση του χρέους που συμφωνήσατε, υποτίθεται, στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

Αλλά μαζί με τους πανηγυρισμούς περίσσεψαν και τα ψέματα και η υποκρισία, αφού μιλάτε για «καλές ειδήσεις».

Ως «καλή είδηση» θεωρείτε, για παράδειγμα, ότι κλείνει η «αξιολόγηση» με ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα».

Πρέπει να σας το αναγνωρίσουμε. Τα μέτρα που φέρνετε, και εσείς και οι προηγούμενοί σας, δεν έχουν πάτο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Εσείς, όμως, έχετε και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι και το θράσος σας απύθμενο. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να σας χαρακτηρίσει κανείς όταν πανηγυρίζετε πως καταφέρατε και κλείσατε τη διαπραγμάτευση, χωρίς να ψηφίσετε, λέει, επιπλέον μέτρα και την ίδια στιγμή φέρνετε τον περιβόητο «δημοσιονομικό κόφτη», που στην ουσία προβλέπει αυτόματες αντιλαϊκές περικοπές στο σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού;

Εχετε το θράσος να υποστηρίζετε πως αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα, όταν εισάγετε ένα εργαλείο με το οποίο μπορούν να περικόπτονται όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού: Μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών κοινωνικής προστασίας.

Αναρωτιόμαστε, ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε όταν υποστηρίζετε ότι δεν πρόκειται για επιπλέον μέτρα;

Βέβαια, δεν θα κόψετε όλες τις δαπάνες. Και εδώ αποκαλύπτεται περίτρανα, για μια ακόμα φορά, ο χαρακτήρας σας ως του πιο επικίνδυνου υπηρέτη των ομίλων του κεφαλαίου.

Γιατί απ' τις περικοπές αυτές αποκλείετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα τις δαπάνες από την εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων.

Εξαιρείτε, δηλαδή, απ' τις περικοπές δαπανών τα πακέτα στήριξης για τα πολιτικά αφεντικά σας, τους ομίλους στις Κατασκευές, στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες, στις δημόσιες συμβάσεις.

Πώς απ' αυτό, άραγε, προκύπτει κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη...

Είναι τουλάχιστον αστείο να εμφανίζετε ως νίκη πως δεν θα περικόψετε τα επιδόματα φτωχοκομείου που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο ούτε ένα μικρό τμήμα απ' τις ανάγκες επιβίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Απ' τις δαπάνες Υγείας, βέβαια, τι άλλο να περικόψετε; Δεν έχετε αφήσει και κάτι...

Οι κρατικές πληρωμές για τα αφεντικά σας, που αφήνετε εκτός του «κόφτη», είναι σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Και αυτά είναι τα έξοδα του κράτους που θεωρείτε ιερά και που δεν μπορείτε να τα ακουμπήσετε...

Φοροαφαίμαξη του λαού, φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Ακόμα πιο θρασύ είναι το άλλο επιχείρημά σας. Πως μπορούμε να πανηγυρίσουμε προκαταβολικά, αφού ο «κόφτης» μπορεί να μη χρειαστεί. Οτι θα «πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους» χωρίς την εφαρμογή του, με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει...

Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να συγκαλύψετε πως αυτή η «επιτυχία» σας σημαίνει 5 έως 6 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα απ' τα λαϊκά στρώματα.

Αυτή είναι η επιτυχία σας. Η συνέχιση, η κλιμάκωση της αφαίμαξης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για να τροφοδοτείτε τους ομίλους με φρέσκο χρήμα. Γι' αυτό άλλωστε τα πολιτικά αφεντικά και οι κοντυλοφόροι τους ζητωκραυγάζουν μαζί σας γι' αυτό.

Φέρνετε επιπλέον τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Φορολογείτε χωρίς κανένα δισταγμό την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Σας ενδιαφέρει άραγε, κ. Τσίπρα, κύριοι της κυβέρνησης, από πού θα βρεθούν αυτοί οι νέοι φόροι;

Η πολιτική σας σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που θα αναγκαστούν να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι για να πληρώσουν τους κοινωνικά «δίκαιους» φόρους σας.

Το θράσος σας δεν έχει όρια. Πρώτα μειώνετε, τάχα, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ισχυριζόμενοι πως αποκαθιστάτε αδικίες.

Τώρα έρχεστε και μειώνετε το αφορολόγητο όριο και αυξάνετε δραστικά τις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογείτε με εξαντλητικούς συντελεστές ακόμα και τα αγροτεμάχια.

Στοχεύετε να χαρατσώσετε ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με ΕΝΦΙΑ.

Δεν είστε αφελείς ούτε άσχετοι, όπως ορισμένοι εδώ μέσα υποστηρίζουν.

Η πολιτική σας δεν είναι απλά πολιτική φοροαφαίμαξης. Στοχεύει στο να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της ακίνητης ιδιοκτησίας λαϊκών οικογενειών στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, που πληρώνουν ελάχιστο έως καθόλου φόρο κατοχής των ακινήτων.

Για να ρίξετε στάχτη στα μάτια, βέβαια, καθιερώνετε και φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Στοχεύετε να υποχρεώσετε φορολογικά λαϊκές οικογένειες να πουλήσουν τα σπίτια τους και τα αγροτεμάχια που έχουν στα χωριά τους σε επενδυτικούς ομίλους.

Οι δικοί σας φίλοι στην ΕΕ συνεχώς αναφέρουν τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ως πρόβλημα. Και για το σύστημά σας, αυτό που υπηρετείτε, είναι.

Γιατί θέλετε ο εργάτης να μην έχει δεσμούς με τη γη, να μπορεί να μετακινείται όπου τον έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να είναι ευκολότερος στις διαπραγματεύσεις, αφού αν στερηθεί το μισθό του δεν θα έχει και πού να μείνει.

Για να αποδέχεται ευκολότερα, δηλαδή, τη νέα επιδείνωση που του ετοιμάζετε, μαζί με τους φίλους σας από τον ΣΕΒ, οι οποίοι ξεκίνησαν την κουβέντα για νέες μειώσεις στους κλαδικούς μισθούς μέσα απ' την κατάργηση δώρων, επιδομάτων κ.τ.λ.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων στην οποία προχωράτε.

Δίνετε βορά στα διάφορα επενδυτικά funds - σ' αυτούς που όταν φοράγατε την κόκκινη προβιά σας για να εξαπατήσετε το λαό, τους αποκαλούσατε κοράκια των αγορών, που σήμερα αποδεικνύονται βέβαια οι καλύτεροι φίλοι σας - τα υποθηκευμένα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους.

Χρέη, βέβαια, που δεν έγιναν καθόλου τυχαία. Εγιναν καθ' υπόδειξη και κατ' επιλογή του ίδιου σάπιου συστήματος - το οποίο σήμερα υπηρετείτε βέβαια με θρησκευτική ευλάβεια - για να μπορέσουν να βάλουν οι λαϊκές οικογένειες ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους.

Και τώρα, οι φίλοι σας, οι τραπεζίτες και τα κοράκια των αγορών θα επιλέξουν. Οσα υποθηκευμένα ακίνητα είναι εκμεταλλεύσιμα, τα ακίνητα - φιλέτα, θα τα πάρουν στην κατοχή τους με συνοπτικές διαδικασίες για να τα αξιοποιήσουν οι κατασκευαστικοί και οι τουριστικοί όμιλοι στην ανάπτυξη που σχεδιάζετε να φέρετε γι' αυτούς.

Για τα υπόλοιπα, τα funds θα εκβιάσουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά στρώματα να καταβάλουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Στα χαρτιά, θα ήταν εύκολο βέβαια να φορολογήσετε τον πραγματικό πλούτο, να ρίξετε τα βάρη της κρίσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με μια φορολόγηση του συνόλου των κερδών του κεφαλαίου, διανεμόμενων και μη διανεμόμενων, με την ονομαστικοποίηση του συνόλου των μετοχών όλων των επιχειρήσεων και τη φορολόγηση της αξίας κατοχής τους, με τη φορολόγηση εργοστασίων, πλοίων, με τη φορολόγηση του κεφαλαίου των μεγαλοκαταθετών.

Αλλά αντί για φόρους, για τους φίλους σας, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλομετόχους τους, ετοιμάζετε νέες φοροαπαλλαγές, νέες παροχές, ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα.

Θεσμοθετείτε όσα η ΕΕ έχει από χρόνια αποφασίσει

Κυρίες και κύριοι,

Τα δικά σας επιτελεία λένε πως το 2015 η παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, ενώ το 2016 ξεκίνησε με επικίνδυνα βήματα.

Η ίδια η ΕΕ έχει προβλέψει τη θέσπιση των «Δημοσιονομικών Συμβουλίων» στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, τα οποία αποτελούν μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, για όλα τα κράτη - μέλη και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τις χώρες που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης», όπως η Ελλάδα.

Η ίδια η ΕΕ έχει προβλέψει μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη της.

Αυτά που θεσμοθετεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν αποφασίσει στην ΕΕ. Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και το μηχανισμό αυτόματης περικοπής τα είχαν νομοθετήσει από τον Ιούνη του 2014 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και εσείς τότε τους καταγγέλλατε σε όλους τους τόνους! Είναι γραμμένα στα πρακτικά τι λέγανε τότε οι σημερινοί υπουργοί σας, που λένε άλλα και κάνουν τις κωλοτούμπες τώρα...

Οι εργαζόμενοι, λέμε εμείς, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.

Εχουν δικαίωμα και υποχρέωση να φιλτράρουν κάθε πληροφορία, κάθε δήλωση, κάθε ομιλία που ακούνε εδώ μέσα, να μην παραμυθιάζονται, να μην υποτάσσουν τη δράση τους ανάλογα με την πολιτική του ενός ή του άλλου, να μη βρίσκονται συνέχεια σε κατάσταση πότε κρύο και πότε ζέστη.

Η θέση και η άποψη ότι δήθεν η ακραία λιτότητα δεν είναι ιδρυτικός κανόνας της ΕΕ πρέπει να καταδικαστεί σαν στάχτη στα μάτια, σαν ένα πελώριο ψέμα συγκάλυψης του ίδιου του χαρακτήρα της ΕΕ.

Η στάση της ΕΕ δεν μεταλλάχθηκε τα χρόνια αυτά της κρίσης.

Ανέκαθεν ήταν μονόδρομος μόνο για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης, όσο και σε συνθήκες κρίσης η ΕΕ αποτελεί οργανισμό στον οποίο την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια, είναι ο ευρωπαϊκός χωροφύλακας, να το πούμε αλλιώς, των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΕ δεν άλλαξε στάση απέναντι και στον ελληνικό λαό, όπως κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός, που έλεγε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις...

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης υλοποιούν στη χώρα τους τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα.

Πρώτος και καλύτερος ο Γάλλος φίλος της κυβέρνησης σήμερα, ο Ολάντ, που έχει απέναντί του το σύνολο του γαλλικού λαού, που κινητοποιείται ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που αφορούν βέβαια επόμενες γενιές, γιατί στόχο έχουν να εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευέλικτο, φτηνό εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία στρέφονται ενάντια στο νόμο της γαλλικής κυβέρνησης, που διευκολύνει δραστικά τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια της μεγάλης εργοδοσίας να προσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της, στη λογική της «διευθέτησης» ωρών εργασίας, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες - και στην Ελλάδα - αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αχρηστεύοντας ουσιαστικά τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Κι αυτό το αντεργατικό έκτρωμα η κυβέρνηση Ολάντ δεν θα το περάσει και από τη Βουλή, αλλά θα το νομοθετήσει με Προεδρικά Διατάγματα. «Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», κύριε Τσίπρα.

Γι' αυτό, ο Ολάντ αλλά και οι υπόλοιποι στην ΕΕ, ο Σόιμπλε, το μεγάλο κεφάλαιο, δίνουν τα εύσημά τους τώρα στην κυβέρνηση, γι' αυτό σας στηρίζουν, αφού υλοποιείτε και ψηφίζετε όλα τα μέτρα που εισηγούνται αυτοί και από κοινού βέβαια στο Γιούρογκρουπ μετά τα αποφασίζετε κι εσείς.

Η ανάπτυξή σας περνά απ' την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης

Κυρίες και κύριοι,

Προωθείτε το νέο ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο παραδίδετε στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ακίνητα - φιλέτα και κρατικές επιχειρήσεις. Στόχος σας είναι να δημιουργήσετε νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Νέες απώλειες θα έχουν μόνο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν ακόμα πιο αυξημένο το νερό, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες.

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, θα μειωθεί ή θα αυξηθεί το αεροπορικό εισιτήριο, για παράδειγμα, με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στην οποία προχωρήσατε;

Σε όλα αυτά, μας απαντάτε πως έρχεται το νέο ΕΣΠΑ, πως θα πέσουν στην αγορά 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και πως εξασφαλίζετε 5 δισ. πρόσθετους πόρους απ' τους δανειστές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποιον κοροϊδεύετε άραγε; Η μερίδα του λέοντος του νέου ΕΣΠΑ αφορά τους φίλους σας, τους ομίλους, τους μεγαλομετόχους τους.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ πηγαίνουν σε μεγάλα έργα, που τη μια τα βαφτίζετε υποδομές, την άλλη προστασία του περιβάλλοντος, την τρίτη επιχειρηματικότητα.

Ισχυρίζεστε πως τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Κοροϊδεύετε διπλά. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η οικονομία της Ελλάδας θα απογειωθεί γρήγορα την επόμενη περίοδο.

Ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς τα αρνητικά σημάδια που φαίνονται στη διεθνή οικονομία και το πόσο «ανοικτή» είναι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία σε τέτοιες διεθνείς εξελίξεις.

Αλλά ας κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου. Ας υποθέσουμε ότι η περιβόητη ανάπτυξή σας έρχεται και μάλιστα ταχύτατα, όπως λέτε.

Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι; Αυτό πρέπει να αφορά όλους. Θα πάρουν πίσω τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς που έχασαν, την εξαντλητική φορολογία την οποία τους υποβάλετε;

Οι φίλοι σας στον ΣΕΒ ζητάνε διάλυση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων.

Η ανάπτυξή σας περνά μέσα απ' την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η υπόσχεση για προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές, είναι υποσχέσεις πως κανένας αντεργατικός νόμος, απ' αυτούς που έχουν ψηφιστεί εδώ μέσα, δεν θα καταργηθεί. Κυρίως είναι υπόσχεση στο κεφάλαιο για την ολόπλευρη στήριξή του.

Γενική τάση σήμερα στον καπιταλισμό η μείωση της κρατικής συμμετοχής

Κυρίες και κύριοι,

Για τις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις... Σήμερα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ανεξάρτητα από τη μορφή, είναι γενικό το χαρακτηριστικό της μείωσης της κρατικής συμμετοχής.

Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν έδαφός τους την απελευθέρωση στις αγορές, υπηρετούν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, σε συνθήκες βέβαια εδώ της ευρωενωσιακής αγοράς.

Ο κρατικός επιχειρηματικός τομέας δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση, αλλιώς θα αντιστρατευόταν και την καπιταλιστική παραγωγή.

Προετοιμάζει το έδαφος της καπιταλιστικής συσσώρευσης, εκεί όπου απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, με πολύ μεγάλο κίνδυνο στο κέρδος, όπως στις Υποδομές, στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Οι αποκρατικοποιήσεις δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να κατανοήσουν καλύτερα πώς πρέπει να βλέπουν από τη δική τους σκοπιά, των δικών τους συμφερόντων, το ζήτημα της ανάγκης κοινωνικοποίησης σήμερα της παραγωγής, το χαρακτήρα και το ρόλο του σημερινού δημόσιου τομέα.

Ακόμα κι αν μια επιχείρηση μείνει στο κράτος ή επανέλθει στο κράτος για διάφορους λόγους, δεν πρόκειται για καμιά πραγματική λύση του προβλήματος και για δικαίωση των αγώνων τους. Γιατί οι συνέπειες γι' αυτούς, και στο βαθμό εκμετάλλευσης και στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στην Κοινωνική τους Ασφάλιση κ.λπ., θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να έρχονται βέβαια και καινούργια μέτρα.

Ακόμα, δηλαδή, και αν κάποιες επιχειρήσεις μείνουν κρατικές, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί η γενική τάση, αφού αυτή αφορά όχι επιμέρους επιλογές της σημερινής κυβέρνησης ή των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά το ίδιο το σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα. Η διαπλοκή με το ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε ελληνικό είτε ξένο, είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η απελευθέρωση της αγοράς κ.ά.

Αλλά και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό το σύστημα και τις επιλογές της ΕΕ υπηρετούν. Η κριτική είναι σε επιμέρους πλευρές. Γι' αυτό πότε εστιάζουν στο τίμημα μόνο αυτών των αποκρατικοποιήσεων, πότε βρίσκουν 1-2 διεφθαρμένους, λαμόγια και άλλο τι, για να συζητάμε εδώ μέσα, εκτός απ' αυτά τα ουσιαστικά, για τα οποία σηκώνουν όλοι το χέρι τους εδώ, οι βουλευτές σας κυρίως σήμερα, και υπερψηφίζουν μέσα σε αυτή τη Βουλή για να ματώνει πάλι ο ελληνικός λαός, να υποφέρουν οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά.

Επικίνδυνη για τους λαούς η διαπάλη για ενεργειακά αποθέματα και υποδομές

Στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες έγιναν τα εγκαίνια της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, παρουσία των αρχηγών των κρατών διέλευσης.

Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνει πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των «αρτηριών», όπως τις αποκαλούν, της Ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν και τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών.

Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό ότι οι ίδιες αυτές οι δυνάμεις (ΕΕ και ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς και την αποδυνάμωση της σχέσης Γερμανίας - Ρωσίας και μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Μέρος αυτού του ιμπεριαλιστικού σκυλοκαβγά, εδώ που τα λέμε, είδαμε για μια ακόμα χρονιά και στην πρόσφατη φετινή ξεφτίλα της Eurovision...

Βέβαια, από την κατασκευή του ΤΑΡ ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι. Ετσι συμβαίνει σε αυτό εδώ το σύστημα.

Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός βέβαια από διάφορους καιροσκόπους, οπορτουνιστές - δεξιούς και «αριστερούς» - κατ' όνομα κομμουνιστές και αριστερούς, που βγάζουν φλύκταινες όταν ακούνε το ΚΚΕ να λέει καθαρά, ξάστερα ότι μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει πλέρια και σε σωστή βάση την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στην πραγματικότητα, μόνο όταν έχεις χαράξει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και υποδομών, με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου και, εκτός των άλλων, να μην είναι και «εστία» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ δείχνουν, ακόμα, το πόσο έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη των χωρών που εμπλέκονται σ' αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα - Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία για να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις - αναφέρομαι εδώ στα ζητήματα της ΑΟΖ. Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση αμφισβητήσεων τέτοιου είδους.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, βέβαια, όμως, αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να μην έρθει ποτέ η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ

Κυρίες και κύριοι,

Τελευταία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει και μαθήματα αριστεροσύνης και ριζοσπαστισμού, πως «στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», λέει, «αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία» κ.τ.λ. κ.τ.λ., άλλα τέτοια σχετικά που τα έχουμε ακούσει και εδώ μέσα από τον κ. πρωθυπουργό.

Φυσικά όλοι ξέρουν, και ο ελληνικός λαός που μας ακούει, ότι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι παλεύουμε για μια άλλη ιδεατή κοινωνία, έτσι όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικό τρόπο το κάθε κόμμα. Η διαφορά μας είναι ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παλεύει, μπορεί και να ματώνει, δεν αντιλέγουμε, για την καπιταλιστική κοινωνία, γι' αυτό εδώ το σύστημα που είναι σάπιο, που είναι εκμεταλλευτικό, που το μόνο που έχει να δώσει είναι φτώχεια, ανεργία, πολέμους, παλεύει για τα ίδια που παλεύουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα.

Ο κ. Τσίπρας παλεύει για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του ο καπιταλισμός. Γι' αυτό διαχειρίζεται την κρίση του, γι' αυτό και λέει ότι η κοινωνία που παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι εύκολο να έρθει, είναι «ιδεατή» κ.λπ...

Κι αφού δεν είναι εύκολο να έρθει, λέει στον εργάτη, στον άνεργο, στον αγρότη, στον αυτοαπασχολούμενο, μείνε εδώ στον καπιταλισμό, μάθε να ζεις, άλλος με τα λίγα, άλλος με το τίποτα, μη διαμαρτύρεσαι, μην παλεύεις έξω στους δρόμους - όπως σε λίγες ώρες κινητοποιούνται έξω εδώ απ' τη Βουλή συνδικάτα, εργαζόμενοι της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας - για κάτι που δεν είναι εύκολο να έρθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιλαϊκής διαχείρισης, σε τελευταία ανάλυση, παλεύει και μπορεί να ματώσει, το ομολογούμε, για να μην έρθει ποτέ η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Ομως, το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα. Είναι στόχος προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος. Παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, τα ιστορικά προσωρινά πισωγυρίσματα, σήμερα πλέον μπορούμε αξιοποιώντας την τεράστια αυτή πείρα - θετική και αρνητική - από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, να πούμε καθαρά ότι η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να υλοποιηθεί, να πάρει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα του σήμερα και σε άλλες χώρες και αυτή μπορεί να είναι πραγματικά η νέα Ελλάδα, η νέα κοινωνία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org