Εστιάζοντας σε όλα τα μέτωπα όπου τα ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με άλλα κεφάλαια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ν. Κοτζιάς.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρέθηκε η «Περιφερειακή Στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία, το Ιράκ και την καταπολέμηση του Daesh». Εστίασαν επίσης στη «μετανάστευση» και την «αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης», καθώς και στην πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας της 18/3/16. Επιπλέον, το Συμβούλιο ασχολήθηκε «με θέματα της Υποσαχαρικής Αφρικής και ειδικότερα με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν», ζώνες όπου έχουν διεισδύσει και θέλουν να μπουν και παραπέρα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Τέλος, αξιολογήθηκε η λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, με συγκεκριμένες αποφάσεις επί του θέματος να αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη, αλλά και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη.
Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, «το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των ικανοτήτων της επιχείρησης (...) να συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια προς υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Λιβύης», όπερ σημαίνει ενίσχυση με επιπλέον στρατιωτικά μέσα και διεύρυνση των επιχειρησιακών τους στόχων.
«Με αυτό το σκοπό, το Συμβούλιο συμφωνεί να παρατείνει την εντολή της "EUNAVFOR MED Sophia" κατά ένα έτος και διατηρώντας την εστίαση στη βασική εντολή της, να προσθέσει δύο επιπλέον καθήκοντα: Την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης (...) - να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».
Σημειωτέον, στα ξεχωριστά Συμπεράσματα που εξέδωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις «εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης», αναφέρει ότι πέρα από τη διεύρυνση του αντικειμένου της «EUNAVFOR MED Sophia», μελετούν και την «ανάπτυξη μιας πολιτικής αποστολής» στη Λιβύη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, προς ενίσχυση της συνοριοφύλαξης.
Παραπέρα, στα Συμπεράσματα για την «EUNAVFOR MED Sophia», «Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της συνέχισης του συντονισμού (σ.σ: για την επιχείρηση) με τους διεθνείς εταίρους, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι «θα εργαστεί για την έγκαιρη δράση της ΕΕ ως απάντηση» στα δουλεμπορικά δίκτυα που δρουν στην περιοχή, αξιοποιώντας τα για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ κόντρα σε άλλα κέντρα.
Στα αντίστοιχα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την «περιφερειακή στρατηγική» της ΕΕ για Συρία, Ιράκ και τους τζιχαντιστές του Daesh, μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
Η πρεμούρα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, βάζοντάς την στο επίκεντρο του φλεγόμενου τόξου από τη Βαλτική, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη έως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, διαφάνηκε (και) χτες, κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα που είχαν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με τον Πολωνό ομόλογό του, Α. Ματζερέβιτς.
Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας μίλησε για «απαρχή μιας νέας περιόδου στην αμυντική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόσθεσε: «Σήμερα ολοκληρώσαμε με τον υπουργό την επεξεργασία της συμφωνίας πλαισίου για την αμυντική μας συνεργασία, που καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο δράσης, από την εκπαίδευση στις ασκήσεις μέχρι και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία». Π.χ. οι δυο πλευρές επεξεργάζονται μια φόρμουλα μήπως το πολωνικό Πολεμικό Ναυτικό προμηθευτεί υποβρύχια τύπου 214, που μπορούν να κατασκευαστούν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπό την εποπτεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παραπέρα, από τις δηλώσεις των δύο υπουργών επιβεβαιώθηκε ότι η Πολωνία θα συνεισφέρει με μια φρεγάτα (τη «Kosciuszko») στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, όπως επίσης προτίθεται να συνεισφέρει με στελέχη της πολωνικής Αστυνομίας Συνόρων για να ενισχύσουν τη συνοριοφύλαξη στα νησιά.
Ο Π. Καμμένος έσπευσε να προσθέσει ότι θα υπάρχει και «ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της νέας δομής Υπηρεσιών Πληροφοριών του ΝΑΤΟ», αλλά και «ενίσχυση του νοτίου τομέα της Συμμαχίας με επίκεντρο την Ελλάδα, αλλά και η συνεργασία όλων των χωρών του νότου στο βόρειο μέρος της Συμμαχίας».
Δεν έδωσαν λεπτομέρειες στο τι ακριβώς θα συνίσταται αυτή η συνεργασία των χωρών του νότου στο βορρά. Ωστόσο, ο Πολωνός ΥΠΑΜ επέμεινε να εστιάζει στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέγοντας π.χ. ότι «στην Πολωνία ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έχει φτάσει ήδη στο ένα εκατομμύριο και αντιμετωπίζουμε παρόμοιο πρόβλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατοχής μερικών περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θέλω να υπογραμμίσω ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η πίεση της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Γι' αυτό η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και η πολιτική συμπαράσταση της Ελλάδας είναι για μας τόσο σημαντική».
Σαν αντιστάθμισμα της αναμενόμενης από μέρους του τέτοιας συνδρομής από ελληνικής πλευράς, είπε ότι ο πολωνικός στρατός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης» και με την ...αποστολή 4 αεροσκαφών «F-16» και Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία, τα οποία θα πάνε εκεί «να εκπαιδεύουν γενικά χριστιανικό περιβάλλον και να υποστηρίξει αυτό το χριστιανικό περιβάλλον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Σημειωτέον, και οι δύο ΥΠΑΜ αναφέρθηκαν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Να καταγραφεί, τέλος, ότι ο Πολωνός ΥΠΑΜ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της κοινότητας Γοργογυρίου κι υπηρέτησε το Κόμμα, το ΚΚΕ, όπου τον χρειάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήταν ένας διαρκής αγώνας. Χαρακτηριστικό ήταν το πάθος και η θέρμη που είχε όταν μιλούσε για να υπερασπιστεί τις αξίες και τα ιδανικά του κινήματος και του ΚΚΕ, στα οποία έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.
Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη.Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952.
«Κανονικά» προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, σύμφωνα με δηλώσεις από ανώνυμες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσίευσε χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος «επενδυτής» που θα αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού θα έχει την υποχρέωση επενδύσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, χτες, σε κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ με αφορμή την παρουσία αντιπροσωπείας των υποψήφιων αγοραστών της «ΑPM Terminals», ζητώντας συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας, την οποία τελικά πραγματοποίησαν, εκφράζοντας τη διαφωνία στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με τη μορφή που την προωθεί η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της «ΑPM Terminals» (ανήκει στον όμιλο της δανέζικης «Maersk») είναι η τρίτη ομάδα υποψήφιων αγοραστών που επισκέπτεται το λιμάνι, μετά τους αντιπροσώπους της ICTS των Φιλιππίνων και της ιαπωνικής «Mitsui», ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται τόσο το ρωσικό όσο και το κινεζικό ενδιαφέρον. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, από την Πέμπτη 26 Μάη, αλλά και αποχή από την υπερωριακή εργασία τα Σαββατοκύριακα.