ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Οι επιλογές της κυβέρνησης βάζουν φωτιές στο λαό

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ (εδώ χαιρετά Αμερικανό αξιωματικό). Αριστερά η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κρ. Γουόρμουθ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ (εδώ χαιρετά Αμερικανό αξιωματικό). Αριστερά η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κρ. Γουόρμουθ
Ρόλο μπροστάρη στην προώθηση των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ζητούμενο, η γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, η προώθηση θέσεών τους εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών πηγών, πρώτων υλών και δρόμων μεταφοράς τους, η γραμμή της κυβέρνησης για εξαργύρωση των τέτοιων υπηρεσιών στα παζάρια με τους δανειστές ώστε να αποκατασταθούν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης της εγχώριας αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε σειρά νέων τέτοιων εξελίξεων. Καταρχάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη διευρυμένη του σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή τόσο των υπουργών Εξωτερικών, όσο και αυτών της Αμυνας, και αποφάσισε την ανάπτυξη νέας ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED) με πρόσχημα το μεταναστευτικό, ενίσχυση των ευρωενωσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων και παραπέρα σύσφιξη της «συνεργασίας» της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε ζητήματα «Ασφάλειας» και «Αμυνας».

Ενδεικτική της πρεμούρας της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στις τέτοιες εξελίξεις ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου. Υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης παραπέρα στρατιωτικής δράσης της ΕΕ είπε: «Λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της ΕΕ (...) καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα. Αναγνωρίζουμε, εντούτοις, ότι είναι αναγκαίο να βελτιώνουμε διαρκώς και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για αυτό το σκοπό».

Επέμεινε, μάλιστα, για συνέχιση της ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR ATALANTA: «Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (σ.σ.: σημαντικότατος δίαυλος), όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία. Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Η πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας (...) θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της Ευρώπης ανοικτές», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές ότι πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονται πάντα τα συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

«ΕΕ και ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για Βαλκάνια και τζιχαντιστές»

Παραπέρα, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος στον, παριστάμενο στο Συμβούλιο, γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την άποψη ότι «οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων».Ουσιαστικά, με πρόσχημα όλ' αυτά, που υποδαυλίζουν τα ίδια τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη προκειμένου μέσω του «διαίρει και βασίλευε» να υποτάσσουν τους λαούς, έθεσε ζήτημα ενίσχυσης της στρατιωτικής καταστολής για τη στήριξη και αναβάθμιση των θέσεων των μονοπωλίων και σφαγής των λαών αν και όταν χρειαστεί, από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια που με τις επεμβάσεις τους έσπειραν βόμβες και τρόμο στα Βαλκάνια.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υιοθετήσει τη θεωρία περί «τζιχαντιστών μαχητών που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή», επιμένοντας ότι «ο επόμενος εφιάλτης για την Ευρώπη θα είναι: Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικά των νοτίων χωρών της ΕΕ (...) Η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους». Υιοθέτησε πλήρως, δηλαδή, μια σειρά από προσχήματα που αξιοποιούνται για την παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικής - πολεμικής δράσης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Και βάσεις έχουμε!»

Παραπέρα, επισκεπτόμενος ο Καμμένος την Τετάρτη την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ, δήλωσε:

«Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τα θέματα της τρομοκρατίας και το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ΝΑΤΟική αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο». Το είχε πει και στις 15/5, μιλώντας στην Αθήνα στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», χωρίς να προσδιορίζει το νησί.

Λίγες μέρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδης, μιλούσε «για μεταφορά μιας σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη - από το Τυμπάκι συγκεκριμένα - σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η σκέψη υπάρχει, θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και αντιστοίχως θα πράξουμε και θα κατατεθούν και οι προτάσεις στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ».

Στο Τυμπάκι λειτουργεί σήμερα αεροπορική βάση όπου εδράζονται αντιαεροπορικά μέσα και συστήματα. Τα περί «σχεδιαζόμενης βάσης» προφανώς σχετίζονται με την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ΗΠΑ για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών (drones). Το αίτημα αυτό είχε συζητηθεί και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ως πιθανές επιλογές είχαν εξετασθεί η Σούδα, το Καστέλι Ηρακλείου και η Καλαμάτα.

Αξονας έως τη Μαύρη Θάλασσα

Παραπέρα, στην Ουάσιγκτον, ο Καμμένος είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Αμυνας συζήτηση «ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα Βαλκάνια, δηλαδή για την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των φονταμενταλιστικών στοιχείων στην περιοχή των Βαλκανίων, την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας. Η πρωτοβουλία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Η επέκταση ενός τέτοιου στρατιωτικού - επιχειρησιακού άξονα έως τη Ρουμανία φέρνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν ...υπηρεσία μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την παραπέρα διείσδυση και έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Αλλωστε, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις που επιδιώκει να διατηρήσει η ελληνική κυβέρνηση και με τη Ρωσία, ο Καμμένος εξήγησε στους Αμερικανούς ότι έχει να κάνει κατά βάση με συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου:«(...) Υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις. Η Ελλάδα από τα μέτρα (σ.σ.: της ΕΕ ενάντια στη Μόσχα με αφορμή το Ουκρανικό) έχει πληγεί, κάθε χρόνο, περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, έχει να κάνει με το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Της εξήγησα (σ.σ.: της Αμερικανίδας υφυπουργού Αμυνας) ότι από την πλευρά της ΕΕ δεν έχουν αποζημιωθεί οι Ελληνες αγρότες για αυτά τα θέματα».

«Στα θέματα δε της Αμυνας, είναι απόλυτα σαφές ότι εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα, τα οποία εξάλλου έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι "S-300" φυλάνε τη Σούδα», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας ότι και οι εξοπλισμοί με προϊόντα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας έρχονται τελικά να συμπληρώσουν το παζλ των ΝΑΤΟικών επιχειρησιακών σχεδιασμών, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον ευρωατλαντικό άξονα.

Δρομολογούνται εξελίξεις στα Βαλκάνια

Σημειωτέον, όλα αυτά δρομολογούνται ενώ εμφανίζονται επικίνδυνες εξελίξεις, το αμέσως επόμενο διάστημα, στα Βαλκάνια, οι οποίες ανησυχούν ακόμα και ντόπια αστικά επιτελεία.

Π.χ. στη ΝΔ - βασικός πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος - εμφανίζονται προβληματισμένοι για: Τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, παραβιάσεις, παραβάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ως υπόμνηση φυσικά των διεκδικήσεων των τουρκικών μονοπωλίων στην περιοχή. Την καλλιεργούμενη ένταση σε ΠΓΔΜ και Κόσσοβο. Τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, περί συνένωσης όλων των Αλβανών που ζουν στα Βαλκάνια, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως σε σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία» και πυροδοτούν εθνικιστική ένταση. Τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η αλβανική κυβέρνηση στην ελληνική αμφισβητώντας το δικαίωμα της τελευταίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο βόρειο Ιόνιο. Την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΜΟΕ και με την ΠΓΔΜ, διερωτώμενη η ΝΔ τι υποχωρήσεις σε πνεύμα «καλής θέλησης» θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση, αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν το επόμενο διάστημα ένταση πιέσεων στην Αθήνα σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Σκοπιανό, την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Παραπέμπουν, μάλιστα, στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον), Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στα γειτονικά Σκόπια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ και Αλβανών που διαβιούν εκεί. Η ίδια ισχυρίστηκε επίσης ότι «το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι από τα πιο τρελά ζητήματα διεθνών σχέσεων όλων των εποχών». Και πρόσθεσε: «Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει. Ολοι αποκαλούν πλέον το κράτος "Μακεδονία", αλλά αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματά του»...

Κανένα όφελος για το λαό

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι οι κολεγιές της κυβέρνησης και συνολικά της ελληνικής αστικής τάξης με τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τις ΗΠΑ ή όποιο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, κανένα όφελος, καμία διασφάλιση δεν φέρνουν για το λαό. Κάθε άλλο.

Η τουρκική προκλητικότητα αναπτύσσεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Οι παραβιάσεις και παραβάσεις γίνονται με την ανοχή αν όχι και την ανοιχτή στήριξη των ΝΑΤΟικών που, όπως όλα δείχνουν, μετρούν διαφορετικά τη γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ιδιαίτερων μονοπωλιακών συμφερόντων τους.

Τα ίδια κέντρα προετοιμάζουν, όπως φαίνεται, νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια, όπου στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συγκρούονται μονοπωλιακά συμφέροντα ΗΠΑ, Γερμανίας και Ρωσίας για τον έλεγχο δικτύων μεταφοράς Ενέργειας και αγορών. Αντιπαραθέσεις που θα τις πληρώσουν και πάλι οι λαοί της περιοχής, και ο ελληνικός, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σε αυτή τη βάση, οι εργαζόμενοι πρέπει να κουμπώνονται και να επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε σχετική κυβερνητική εξαγγελία. Παχιά λόγια είναι, που ντύνουν τα αιματοβαμμένα κέρδη των αστών, με το λογαριασμό να πηγαίνει πάντα στους εργάτες.


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ