ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επεκτείνεται ο αγώνας ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία

Ο «αποκλεισμός» εφοπλιστών που απασχολούν ανασφάλιστο πλήρωμα επεκτάθηκε και στη Ζώνη του Περάματος

Στους καταπέλτες του «AQUA HERCULES»
Στους καταπέλτες του «AQUA HERCULES»
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι ναυτεργάτες τη μάχη ενάντια στη «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στα πειρατικά - ανασφάλιστα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Πάτρας - Ιταλίας, μάχη που από το περασμένο Σάββατο επεκτάθηκε από το λιμάνι της Κορίνθου - όπου έχουν ακινητοποιήσει εδώ και μία βδομάδα το πλοίο «OLYMPUS» (πρώην «ROPAX II») - και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, μπλοκάροντας το πλοίο «AQUA HERCULES» (πρώην «ROPAX I»). Το δεύτερο πλοίο, το οποίο εκτελεί επισκευαστικές εργασίες, είχε δώσει ημερομηνία απόπλου από τη Ζώνη 23 Μάη, δηλαδή χτες.Οι συνθήκες που επικρατούν στα πλοία της εταιρείας είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που θέλουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές: ναυτεργάτες ανασφάλιστοι, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, λείπουν από τα σπίτια τους για μήνες...

Με την επέκταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και στην επισκευαστική βάση του Περάματος, οι ναυτεργάτες έδωσαν ταυτόχρονα και την κατάλληλη απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα, που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία ΝΕΛ, η οποία διαχειρίζεται τα δύο πλοία, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, καταθέτοντας μήνυση εναντίον των ναυτεργατικών σωματείων και αξιώνοντας από την εισαγγελία της Κορίνθου να συλλάβει τους προέδρους των σωματείων και όλους όσοι βρίσκονται στον καταπέλτη του «OLYMPUS»!

Από τη συζήτηση με το πλήρωμα
Από τη συζήτηση με το πλήρωμα
Αυτοί που πρωτοστατούν και οργανώνουν τη ναυτεργατική κινητοποίηση είναι τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), με τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Χτες τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, αφού επέβαλαν να γίνει το μεσημέρι έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, ανάγκασαν με τη δυναμική τους παρέμβαση την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής να αποδεχτεί την πρότασή τους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στα ανασφάλιστα και την κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις. Ηδη από χτες η ΠΝΟ άρχισε την αποστολή εξωδίκων στις εφοπλιστικές ενώσεις.

Απάντηση στις προσπάθειες διάσπασης των εργατών

Σε ό, τι αφορά την ακινητοποίηση του «AQUA HERCULES» στη Ζώνη, το μεσημέρι του Σαββάτου, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι από κλάδους της στεριάς με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, αφού συγκεντρώθηκαν στην πύλη της Ζώνης, οργανωμένα και συγκροτημένα και με σύνθημα κατέλαβαν τον καταπέλτη του πλοίου. Παράλληλα, από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης έγινε επίσημη ενημέρωση στο Λιμεναρχείο του Περάματος και στους εκπροσώπους της εταιρείας, ότι οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Η εταιρεία εντείνοντας τις προκλήσεις και προκειμένου να φέρει σε αντιπαράθεση ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες, τους οποίους «τρώει» η ανεργία, διέκοψε τις επισκευαστικές εργασίες, δείχνοντας ως «αιτία» την κινητοποίηση των ναυτεργατών! Η παρέμβαση από τα ναυτεργατικά σωματεία και τα σωματεία της Ζώνης ήταν άμεση. Η εταιρεία αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και τα συνεργεία επέστρεψαν στα πόστα τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης επισημαίνουν ότι «ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων είναι ΕΝΙΑΙΟΣ και ΤΑΞΙΚΟΣ. Καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους και όχι από την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου». «Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις! Οταν ένας κλάδος χτυπιέται, σύντομα θα έρθει και η σειρά του άλλου. Πολύ περισσότερο στο λιμάνι, όπου εφοπλιστές και μονοπώλια θέλουν να επιβάλλουν δουλειά ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας, σε συνθήκες γαλέρας (π.χ. COSCO, πλοίο «ΖΕΝΙΘ»). Η αποφασιστική και ενιαία απάντηση των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (των Ναυτεργατικών ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, των σωματείων της Ζώνης, αλληλέγγυων εργαζομένων από διάφορους κλάδους) σηματοδοτεί την ένταση και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας για να απαντούν στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΔΟΡΥΣΣΑ» - ΣΑΜΟΣ
Ασυδοτεί και αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων

Στην οργάνωση κινητοποιήσεων προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά γραφεία και τον Επισιτισμό

Πλήρης ασυδοσία επικρατεί στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα» στη Σάμο, καθώς η εργοδοσία δεν επαναπροσλαμβάνει τους εργαζόμενους που έχουν κάνει αίτηση μέσω του σωματείου (ως είθισται για τους εποχιακά απασχολούμενους), δεν εφαρμόζει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, επιβάλλει την εντατικοποίηση, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, η εργοδοσία, αντί να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους που έχουν κάνει αίτηση, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη νέου προσωπικού, με συμφωνίες πέρα και κάτω από την κλαδική ΣΣΕ. Επανειλημμένα, σημειώνει, έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με δεδουλευμένες αποδοχές και την ασφάλιση στο ΙΚΑ. «Τελευταία - αναφέρει - σε έλεγχο που έγινε μετά από εργατική διαφορά εργαζόμενου διαπιστώθηκαν κρατήσεις για το ΙΚΑ μέχρι και 28% και η εργοδοσία παρουσίασε εκ των υστέρων αλλαγμένα στοιχεία».

Επίσης, αναφέρει ότι η εργοδοσία με την έναρξη της σεζόν εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά, «καταργούν το πενθήμερο και δεν αφήνουν το προσωπικό να κάνει διάλειμμα αν και το δουλεύουν», σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο.

Καταγγέλλει ότι η «Επιθεώρηση δείχνει ανοχή σε αυτές τις παρανομίες, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ασύδοτη δράση της επιχείρησης» και τέλος υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το σωματείο αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
«Δεμένη» με τη μάχη της οργάνωσης των εργαζομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανελλαδική οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ και οι Τοπικές Γραμματείες σε όλη τη χώρα, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούνται να συνεχίσουν τη δράση για την επιτυχία της με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός.

Θυμίζουμε ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ γίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου, μέσα από την οποία θα κληρωθούν 2 αυτοκίνητα. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ. Το πρώτο αυτοκίνητο της λαχειοφόρου θα κερδίσει ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 5ης Ιούλη και το δεύτερο αυτοκίνητο ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης της 12ης Ιούλη του 2011.

Η μάχη της οικονομικής εξόρμησης είναι άρρηκτα δεμένη με τη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη της πάλης τους. Η επιμονή, η σταθερότητα και η προσπάθεια που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις για την αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την οργάνωση της πάλης τους ενάντια σε αυτή τη σφοδρή επίθεση, τις καταξιώνουν στη συνείδηση όλο και περισσότερων εργαζομένων, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, μέλος της Γραμματείας Λακωνίας του ΠΑΜΕ, η οποία έχει φτάσει στο 72% του συνολικού της πλάνου. Αυτό αντανακλάται, όπως προσθέτει, και στην οικονομική εξόρμηση. Ο συνδικαλιστής εξηγεί ότι έγκαιρα οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν την εξόρμηση, μοίρασαν τους λαχνούς σε όλη τη Λακωνία. Οπως χαρακτηριστικά προσθέτει, οι λαχνοί δόθηκαν και διακινήθηκαν από απλούς, αλλά πρωτοπόρους αγωνιστές εργαζόμενους μέσα στους τόπους δουλειάς.

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Συνεχίζεται η υποβάθμιση της λειτουργίας του

Σε διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών του έχει καταδικαστεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ορεστιάδας, όπως και τα αντίστοιχα που λειτουργούν σε άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και των προϋπολογισμών φτώχειας.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ορεστιάδας εγκαινίασε την λειτουργία του το 2003 για να προσφέρει υπηρεσίες στα ΑμΕΑ της περιοχής, στους τομείς εκπαίδευσης, κατάρτισης, θεραπείας, αποκατάστασης. Σήμερα λειτουργεί χωρίς γιατρούς, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και με ελλιπέστατο διοικητικό προσωπικό (από τις 24 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα σήμερα καλύπτονται μόνο 10). Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης (μέσα στο 2011 δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ) και της έλλειψης προσωπικού, δε λειτουργεί ούτε η θεραπευτική πισίνα.

Η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να καταδικάσουν αυτήν την ανάλγητη πολιτική και να απαιτήσουν: Αμεση χρηματοδότηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ορεστιάδας. Στελέχωση του Κέντρου με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία του. Απόκτηση αυτοκινήτου με ράμπα για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ΑμΕΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ