ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυνατό μήνυμα στο κέντρο της Αθήνας

Πρώτη δυναμική απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου έδωσαν, χτες το μεσημέρι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές

Συνθήματα από δυνατές φωνές ακούστηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές είχαν να δώσουν πολλές απαντήσεις με το χθεσινό τους συλλαλητήριο, και το έκαναν. Πρώτα απ' όλα, απάντησαν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και σε όσους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υποκρίνονται ότι είναι στο πλευρό τους. Απάντησαν στο ΠΑΣΟΚ που συμπλέει με τη ΝΔ στα μέτρα που θέλουν την Παιδεία ένα ακόμα προϊόν, στα κανάλια και στα συγκροτήματα του Τύπου που κατασκευάζουν σκηνικά τρόμου στα πανεπιστήμια, στους ατάλαντους περιφερόμενους θιάσους του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ που πρόθυμα δίνουν τροφή στα σενάρια που τροφοδοτεί το κεφάλαιο.

Λίγο μετά τις 12, φοιτητές και σπουδαστές μαζεύτηκαν στα Προπύλαια και «άπλωσαν» τα πανό τους στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί αποτύπωναν ξεκάθαρα τι ζητάνε: Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για την αναγνώριση των ΚΕΣ, να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, να αποσυρθεί ο αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός, να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες για «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Δεν ήταν αιτήματα «μεσοβέζικα». Απαίτησαν Παιδεία για το συμφέρον των εργαζομένων και της νεολαίας.

Πορεύτηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου και την πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», καλώντας τους συμφοιτητές τους και τους εργαζόμενους να αντιληφθούν ότι ο εχθρός είναι κοινός. Εκαναν στάση στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΕΒ, και έστειλαν το μήνυμά τους: «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές». Τα συνθήματα δυνάμωσαν έξω απ' τη Βουλή. Τα πανό τους είχαν δεκάδες λέξεις. Ισως η πιο χαρακτηριστική ήταν μία: «Συνεχίζουμε»...

Στις 30 Μάη ξανά στους δρόμους

«Ολοι στις 30 Μάη στους δρόμους! Να μη λείψει κανείς! Να σημάνουμε ξανά, πιο μαζικά, πανελλαδικό συναγερμό», καλεί σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ, μετά «τη δυνατή απάντηση» που έδωσαν, χτες, «χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα». Απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό, καλεί σε συνέχιση του αγώνα και «σε νέο συλλαλητήριο στις 30 Μάη σε όλη την Ελλάδα». Καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές «να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις! Να απευθυνθούν σε όλο το λαό με πρωτοβουλίες ενημέρωσης στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς»!

Η Πανσπουδαστική, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «το μήνυμα που έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους οι πάνω από 40 σύλλογοι που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις σε πάνω από 10 πόλεις δεν επιδέχεται παρερμηνείες! Στρέφεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις εντολές των βιομηχάνων! Ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών. Ενάντια στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τα ΚΕΣ, που φέρνει από την πίσω πόρτα την κατάργηση του άρθρου 16. Ενάντια στην υλοποίηση του νόμου - πλαισίου, για τη συνολική κατάργησή του»!

Τονίζει, επίσης, ότι «πήραν δυνατή απάντηση οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες! Είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι των εντολών των βιομηχάνων και της πολιτικής της ΕΕ στις σχολές! Απογυμνώθηκαν, όμως, και οι παρατάξεις του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ. Οι προβοκάτσιες που στήνουν για να βάλουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης πάνε μαζί με την ωμή εφαρμογή του νόμου - πλαισίου από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΕΑΑΚ, τις μέρες αυτές, αποκαλύπτουν ότι είναι νεροκουβαλητές των σχεδιασμών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάνε για κίνημα αυτοί που προβοκάρουν με τυχοδιωκτικές ενέργειες τον αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών και, από την άλλη, εφαρμόζουν πρώτοι τις κατευθύνσεις του νόμου - εκτρώματος, προπαγανδίζουν την ωμή εμπορευματοποίηση της γνώσης "για να μη φεύγουν οι επιχειρηματίες στο εξωτερικό", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και εγκαλούν την ΕΕ στην Ευρωβουλή, που "καθυστερεί" στην εφαρμογή της οδηγίας για την έμμεση κατάργηση του άρθρου 16, όπως έκανε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ! Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και να καταδικάσουν τις λογικές τους»!

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη δυναμικό «παρών» έδωσαν 6 φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικώντας την κατάργηση του νόμου - πλαισίου και τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου, πορεύτηκαν μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου συναντήθηκαν με τους σπουδαστές ΣΤΕΦ και ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ξεχωριστή στιγμή στην πορεία ήταν όταν οι φοιτητές έφτασαν έξω από το αμερικανικό προξενείο όπου και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης του ΝΑΤΟ» μέσα στα πανεπιστήμια. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό στην αίθουσα του Φυσικού. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κοζάνη, ενώ εξορμήσεις έγιναν σε Φλώρινα, Καστοριά.

Απάντηση στην αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έστειλαν και οι φοιτητές και σπουδαστές από την Κρήτη με τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Συγκεκριμένα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στο Ηράκλειο την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ακολούθησε και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση και πορεία έγινε επίσης και στο Ρέθυμνο με αποφάσεις των ΔΣ των σχολών του Συλλόγου Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλοσοφικής, Οικονομικού και Ψυχολογίας. Επίσης συμμετείχαν και οι σχολές του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο.

Κινητοποιήσεις έγιναν χτες και από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο - στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο «Παπαστράτου» και στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν φοιτητές από τις σχολές Αρχιτεκτόνων, Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής - καθώς και από σπουδαστές των ΤΕΙ στη Λάρισα, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εβραίων και έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιήσει, προχτές, φοιτητές των ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Καλούμε όλο το λαό να δώσει αποφασιστική απάντηση

Από το χώρο της χτεσινής συγκέντρωσης των φοιτητών και των σπουδαστών, στο κέντρο της Αθήνας, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε:

«Το ΚΚΕ, το καταλαβαίνει και ο κόσμος, είναι το μόνο κόμμα που διαφωνεί επί της ουσίας με το νόμο - πλαίσιο, που αυτή τη στιγμή υλοποιεί η κυβέρνηση. Διαφωνεί με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση - αυτό το περιβόητο κυβερνητικό σοκ - που στόχο έχουν να ενισχύσουν, ακόμα παραπέρα, την πλουτοκρατία και να αποκλείσουν από την ανώτατη εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Εμείς καλούμε όλο το λαό να δώσει μια αποφασιστική απάντηση, δυναμώνοντας το κίνημά του. Να δώσει μια αποφασιστική απάντηση ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα, απ' τα οποία κανένα συμφέρον δεν έχει η λαϊκή οικογένεια. Εχουν συμφέρον οι επιχειρήσεις που οικονομούν τρελά κέρδη, μέσω της έρευνας από τα πανεπιστήμια. Εχουν συμφέρον οι πλουτοκράτες, ο ΣΕΒ. Δεν έχει συμφέρον η λαϊκή οικογένεια που βλέπει τι τραβάει κάθε μέρα, που βλέπει τι τραβάει κάθε μήνα που ξοδεύει πάνω από 1.000 ευρώ για να σπουδάσει τα παιδιά της και το επόμενο διάστημα θα δίνει ολοένα και περισσότερα».

Στημένο παιχνίδι

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «για τις άλλες νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις που είναι και αυτές κατά του νόμου - πλαισίου, αλλά ακολουθούν άλλες τακτικές, όπως είδαμε χτες (σ.σ. προχτές) στο ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας», ο Γ. Πρωτούλης σχολίασε:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ένα στημένο παιχνίδι που γίνεται με τα εκδοτικά συγκροτήματα, με την κυβέρνηση και διάφορες ομάδες και γκρούπες που είναι πρόθυμες να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι είναι να εμφανιστεί το πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα με εικόνες χάους, βιβλικής καταστροφής, να εμφανιστεί το φοιτητικό κίνημα σαν ένα αντιδημοκρατικό κίνημα, κάποιων παράξενων και μυστήριων. Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αμαυρώνουν και δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα.

Οσο για το εάν κάποιες νεολαίες είναι ενάντια στο νόμο - πλαίσιο πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουν τα κόμματά τους, και ιδιαίτερα ο ΣΥΝ, εάν είναι με το νέο νόμο - πλαίσιο ή εάν είναι ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν οι καθηγητές του στηρίζουν το νόμο - πλαίσιο ή όχι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου με τις πρυτανικές εκλογές ή όχι. Τα υπόλοιπα είναι αστεία για μικρά παιδιά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν πέρασαν κανονισμός και τετραετές

Σε προσωρινή υποχώρηση για την εφαρμογή διατάξεων του αντιδραστικού νόμου πλαισίου αναγκάστηκε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «στριμωγμένη» από τη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών αλλά και πανεπιστημιακών καθηγητών κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου μεταξύ των θεμάτων ήταν ο 4ετής προγραμματισμός και ο εσωτερικός κανονισμός. Η προσπάθεια να εγκριθεί ο εσωτερικός κανονισμός σπουδών δεν πέρασε. Στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων - στο οποίο είναι ενταγμένα και κονδύλια από το ΕΣΠΑ - ψηφίστηκε τελικά από τη Σύγκλητο ο σχεδιασμός των αναγκών σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές των τμημάτων με ορίζοντα 5ετίας που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη. Σχεδιασμός που δε σχετίζεται με τις προγραμματικές συμφωνίες και τις κατευθύνσεις που το υπουργείο Παιδείας προωθεί στα πανεπιστήμια μέσα από το εκβιαστικό κάλεσμα του 4ετή προγραμματισμού που η Σύγκλητος εξέφρασε την αντίθεσή του.

  • Στην Κέρκυρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου προχώρησαν και οι φοιτητές της σχολής του Μεταφραστικού μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ενώ στην Αρτα σπουδαστές του ΤΕΙ προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της αφετηρίας των ΚΤΕΛ διεκδικώντας δωρεάν μετακίνηση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ