ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ»
Δημιουργείται Σώμα ΝΑΤΟικών πραιτοριανών
  • Την πρόσληψη 25.000 μισθοφόρων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο εισηγητής του Α. Τζέκης, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο του στρατεύματος

Μια από τις πιο αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται με το νομοσχέδιο «για τον επαγγελματία οπλίτη», αφού προβλέπεται η δημιουργία μισθοφορικού σώματος 25.000 στρατιωτών που θα δρουν κυρίως σαν ΝΑΤΟικοί πραιτοριανοί.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και οι διατάξεις του καταγγέλθηκαν έντονα από τον εισηγητή του ΚΚΕ, βουλευτή Α. Τζέκη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον αποτελεσματικό βήμα υπαγωγής του ελληνικού στρατού στο ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τόσο στην περιοχή μας όσο και αλλού.

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι κάθε «νέα τάξη πραγμάτων» σε κάθε εποχή χρειάζεται τους δικούς της μισθοφόρους, έτσι γίνεται και σήμερα και η επιδίωξη αυτή δεν κρύβεται πίσω από φιλολαϊκά προσωπεία ότι δήθεν με τον «επαγγελματία οπλίτη» θα μειωθεί η θητεία και η ανεργία των νέων.

Με τη δημιουργία του Σώματος των μισθοφόρων, τόνισε, επιδιώκεται να πάψει κάθε επαφή του στρατού με το λαό, να είναι αυτός ξεκομμένος από τη νέα γενιά και να λειτουργεί ως κατασταλτικός και επιθετικός οργανισμός. Μια τέτοια εξέλιξη, είπε ο Α. Τζέκης, υλοποιεί κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, δυναμιτίζει την ειρήνη στην περιοχή και καταφανώς έρχεται σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Με τους υπό θέσπιση μισθοφόρους, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταργείται η όποια σχετική αυτονομία του ελληνικού στρατού, ο οποίος καθίσταται πλέον οργανικό τμήμα των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Εντάσσεται στο σχεδιασμό, για τη δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων για την επέμβαση εκεί όπου το επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εναν τέτοιο ρόλο, είπε, δεν μπορούσαν να τον παίξουν οι νέοι της πατρίδας που στρατεύονται για την άμυνα της χώρας και έτσι δημιουργείται το σώμα μισθοφόρων που θα λειτουργούν όπως οι υπάλληλοι των πολυεθνικών εταιριών που απασχολούνται σε όλον τον πλανήτη.

Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι οι 25.000 επαγγελματίες θα λειτουργούν σαν ΝΑΤΟικοί πραιτοριανοί για επεμβάσεις όπως στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ και θα χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες θα διεισδύουν «οικονομικά» στις περιοχές που θα έχουν δεχτεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Αλλωστε, υπογράμμισε, το ότι θα εξυπηρετούνται τέτοιου είδους σχέδια φαίνεται και από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται ότι «εξωτερικοί παράγοντες επιβάλλουν αυτήν την εξέλιξη».

Ο ισχυρισμός, συνέχισε, ότι πρόκειται για φιλολαϊκό νομοσχέδιο μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Εάν ήθελε η κυβέρνηση να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο τότε με τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τους μισθοφόρους θα μπορούσαν να προσληφθούν 5.000 γιατροί και άλλοι τόσοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων σε τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Αντικρούοντας το επιχείρημα ότι οι επαγγελματίες είναι απαραίτητοι λόγω των σύγχρονων και απαιτητικών ειδικοτήτων που υπάρχουν στο στρατό, τόνισε, ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, τότε θα μπορούσε να αυξήσει τις θέσεις των μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών στις στρατιωτικές σχολές και τις απαραίτητες ειδικότητες.

Οι μισθοφόροι, κατέληξε, θα αποβούν επικίνδυνοι και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό με δράση στο εσωτερικό της χώρας, αφού οι κυβερνώντες έχουν βάλει ως στόχο τον «εχθρό λαό» όπως φαίνεται και μία σειρά άλλων μέτρων, όπως ο τρομονόμος ή η απόπειρα να παρακολουθούνται οι συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο από αστυνομικούς, κάτι που ευτυχώς απετράπη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις του ο εισηγητής της ΝΔ Α. Φλωρίνης τάχτηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ ανεκτικός εμφανίστηκε και ο ΣΥΝ, αφού η Μ. Δαμανάκη με το επιχείρημα ότι το κόμμα της δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι παραμένει ο οπλίτης θητείας ως η βασική στρατιωτική δύναμη και είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προχωράει σε επαγγελματικό στρατό. Προσπάθησε δε να δικαιολογήσει τη σύσταση του Σώματος των μισθοφόρων (επαγγελματίες και όχι μισθοφόρους τους χαρακτήρισε) με το επιχείρημα ότι έτσι και αλλιώς ο στρατός ήταν δύο επιπέδων (μόνιμοι - στρατεύσιμοι) και τώρα απλώς ενισχύεται το πρώτο επίπεδο. Ο αριθμός των μισθοφόρων θα φθάσει όπως είπε τους 25.000 το ανώτερο την επόμενη 25ετία, ενώ άμεσα θα προσληφθούν οι πρώτοι 5.000.

Προσπάθησε δε να εμφανίσει το μέτρο ως φιλολαϊκό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να στελεχώσουν το Σώμα αυτό «παιδιά του λαού κυρίως από εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που δύσκολα μπορούν να βρουν κατάλληλη εκπαίδευση και μόρφωση». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι αναβολές στράτευσης, κάνοντας λόγο για «μείωση όσο το δυνατόν των εξαιρέσεων».

Ιση μεταχείριση σε όλους τους ανάπηρους πολέμου

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χθες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προς του υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, για το θέμα της άνισης μεταχείρισης και των αδικιών που γίνονται σε βάρος των αναπήρων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου Πολέμου και του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

«Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, τονίζεται στην Ερώτηση, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης των αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου Πολέμου και της Αντιδικτατορικής Αντίστασης σε σχέση με τους ανάπηρους των άλλων πολέμων, αφού το συνολικό πλαίσιο που αφορά στα ζητήματα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών αναπήρων είναι ελλιπέστατο και διαιωνίζει την αναντιστοιχία των παροχών και ευεργετημάτων μεταξύ των συγκεκριμένων αναπήρων με τους αναπήρους των άλλων πολέμων.

Στους αγωνιστές ανάπηρους, μεταξύ άλλων, δεν παρέχονται τα πρόσθετα επιδόματα ανικανότητας και βαριάς αναπηρίας, τα οποία προβλέπονται από τον Κώδικα Πολεμικών Συντάξεων. Καταργήθηκε το επίδομα 15% στους υπαλλήλους και εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Επίσης το μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, που πληρώνουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα πλοία της ακτοπλοΐας, έχει καταργηθεί για τα πλοία τύπου ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ. Από τους αναπήρους του Αντιδικτατορικού Αγώνα κόπηκε το επίδομα αεροθεραπείας (60.000 δρχ. το χρόνο) που αφορά 70 περίπου ανάπηρους. Πρόβλημα υπάρχει και με την παραχώρηση αδειών για περίπτερα και κυλικεία στους αγωνιστές ανάπηρους της ΕΘνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου Πολέμου και του Αντιδικτατορικού Αγώνα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των αναπήρων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου Πολέμου και του Αντιδικτατορικού Αγώνα».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κολομβία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε για την Κολομβία, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός της Κολομβίας (FARC - EP). Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήματα στην Μποκοτά και σε περιοχές που ελέγχονται από το αντάρτικο κίνημα.

Στη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί τη Λάρισα, σήμερα Πέμπτη, 24/5. Το πρόγραμμα της περιοδείας της έχει ως εξής:

  • Στις 11.00 π.μ. επίσκεψη στο εργοστάσιο «ΜΠΕΤΙΝΑ». Συνάντηση με το ΔΣ και ομιλία στους εργαζόμενους.
  • Στις 12.30 μ.μ. επίσκεψη στην ΕΓΣ. Συνάντηση με το ΔΣ. Ομιλία στους εργαζόμενους.
  • Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΓΚΡΑΝΤ». Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο του «902».
  • Στις 8 μ.μ. ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με θέμα: «Η απάντηση του ΚΚΕ στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ