ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Η Νάπολη (!) εγκρίνει τις πτήσεις στο Αιγαίο

Τα τουρκικά μαχητικά με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης θα ενημερώνουν για τις πτήσεις τους στο ελληνικό FIR στο Αιγαίο το Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και όχι τις ελληνικές αρχές

Τουρκικό αεροσκάφος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου
Τουρκικό αεροσκάφος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου
Επιβεβαιώνονται, με τον πιο σαφή τρόπο, οι εκτιμήσεις ότι η άσκηση DYNAMIC MIX - 2000, πέρα από πρόβα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες επιχειρήσεις επιβολής της «νέας τάξης», αποτελεί και τη φόρμουλα εφαρμογής της PAX AMERIKANA στο Αιγαίο. Είναι το πιλοτικό σχέδιο αλλαγής του σημερινού καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας, το οποίο τελεί υπό την τουρκική αμφισβήτηση, με την ανάθεση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατευθείαν στο ΝΑΤΟ.

Η αρχή γίνεται με τη μετάθεση της αρμοδιότητας ελέγχου του FIR Αθηνών (πρόκειται για το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η Ελλάδα ασκεί τον έλεγχο των πτήσεων) στο Αεροπορικό Στρατηγείο Νότιας Ευρώπης του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας. Ειδικότερα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα επιχειρούν στη διάρκεια της άσκησης στο Αιγαίο, εξορμώντας από τουρκικά αεροδρόμια δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, αλλά θα καταθέτουν ένα σχέδιο πέντε σημείων (σημεία εισόδου - εξόδου, ηλεκτρονικό κωδικό αναγνώρισης) στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νάπολης το οποίο στη διάρκεια της άσκησης έχει μεταφερθεί στη Λάρισα. Η ρύθμιση αυτή έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς βέβαια και από την τουρκική.

Με τη ρύθμιση αυτή εγκαταλείπεται η πάγια ελληνική απαίτηση, η οποία εξάλλου πηγάζει από τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, για υποβολή στις ελληνικές αρχές σχεδίων πτήσης για τα αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, ώστε να αναγνωρίζεται και να επιβεβαιώνεται η ελληνική αρμοδιότητα για μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ελλάδας και γενικά για την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι η μη υποβολή σχεδίων πτήσης από τα πολεμικά αεροσκάφη, ήταν μια από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Ασφαλώς δεν μπορεί να σταθεί ο ισχυρισμός ότι, αφού ενημερώνεται το Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC) στη Λάρισα που στη διάρκεια της άσκησης ταυτίζεται με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), άρα ενημερώνονται οι ελληνικές αρχές. Γιατί ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Το ζήτημα δεν είναι ποιος ενημερώνεται, αλλά ποιος εγκρίνει μια πτήση και στην προκειμένη περίπτωση την εγκρίνει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Οσο για το ποιος ενημερώνεται, ούτε και σε αυτό υπάρχει αποκλειστικότητα υπέρ του 7ου CAOC της Λάρισας, αφού την ίδια ενημέρωση λαμβάνει και το αντίστοιχο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, το 6ο CAOC.

Η παραπάνω εξέλιξη της απενεργοποίησης του FIR Αθηνών, σε συνδυασμό με την εξαίρεση του Βόρειου Αιγαίου από την άσκηση και εν γένει τη μετατροπή του σε ανενεργό στρατιωτικά περιοχή, αφαιρείται από την Ελλάδα η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο, ανοίγει η πόρτα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και συνολικά παραχωρείται στο ΝΑΤΟ η άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Οσον αφορά την εξέλιξη αυτής καθ' αυτής της άσκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής (JC SOUTHCENT), του στρατηγείου της Λάρισας, «εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ». Οπως αναφέρεται, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή του στρατηγείου της Λάρισας, αντιστρατήγου Εμ. Μαντζάνα είναι οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ουγγαρία) που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και οι οποίες έχουν ξεκινήσει τη συνεκπαίδευσή τους.

Υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Στρατηγείου Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (NAVSOUTH) - είναι το Ναυτικό Στρατηγείο της Νάπολης - βρίσκονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην άσκηση. Οι δυνάμεις αυτές εκτέλεσαν τεχνικές ναυτικές και αεροναυτικές ασκήσεις συνεργασίας σε περιοχές του Κεντρικού, Νότιου Αιγαίου, Νότιου Ιονίου και νότια της Σαρδηνίας. Από τη Σούδα απέπλευσε προχτές η ΝΑΤΟική αρμάδα προς ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έρχονται από τη Σαρδηνία για να αποβιβαστούν την 1 Ιούνη στην Κυπαρισσία. Η άλλη ΝΑΤΟική αρμάδα, που απέπλευσε από τη Σμύρνη, έπλεε χτες στο Κεντρικό Αιγαίο, παίζοντας το ρόλο των εχθρικών δυνάμεων, με κατεύθυνση προς νότο και συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Ιόνιο.

Οι δε αεροπορικές δυνάμεις, που τελούν μόνο υπό τον τακτικό έλεγχο -τον επιχειρησιακό έλεγχο τον έχει η Νάπολη- του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC 7) που εδρεύει στη Λάρισα, υπό τη διοίκηση του αντιπτεράρχου Π. Μανούσου, εκτέλεσαν και αυτές χτες τεχνικές ασκήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, καθώς και στο Ιόνιο, με συμμετοχή Αεροσκαφών από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία. Την αντιαεροπορική κάλυψη έχουν αναλάβει γερμανικές, κατά κύριο λόγο, και δανικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Τουρκικά μαχητικά πάνω από τη Λέσβο

Στο μεταξύ χτες και σήμερα κρίνεται στην πράξη η συμπεριφορά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας καθώς, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα, προβλέπεται να εξορμήσουν στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά από αεροδρόμια της Τουρκίας. Το ζήτημα των σχεδίων πτήσης για τις πτήσεις στο FIR Αθηνών μπορεί να έκλεισε υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά μένει να φανεί αν τα τουρκικά μαχητικά προβούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες δύο τουρκικά μαχητικά «έχασαν το δρόμο» και κινήθηκαν πραγματοποιώντας αναγνωριστική πτήση πάνω από τη βόρεια Λέσβο αντί να πετάξουν πάνω από το νότιο τμήμα του νησιού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ζεύγος ελληνικών «Mirage 2000» να πραγματοποιήσουν αναχαιτιστική πτήση, προκειμένου να τα επαναφέρουν στην πορεία τους.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
Ενωμένοι ενάντια στο ΝΑΤΟ

Επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του διημέρου σεμιναρίου, που διοργάνωσε στο Βουκουρέστι την προηγούμενη βδομάδα η Ενωση Νομικών Ρουμανίας από κοινού με τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατών Νομικών. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Τελική Πράξη του Ελσίνκι» και έτυχε πλατιάς δημοσιότητας στα μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας.

Την κεντρική εισήγηση στο σεμινάριο παρουσίασε ο Ρ. Βέιλ από τη γαλλική οργάνωση «Δίκαιο - Αλληλεγγύη», ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη σεβασμού του Καταστατικού Χάρτη, τη μη περαιτέρω αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη. Σε σχέση με τον ΟΑΣΕ, εξέφρασε την ανησυχία ότι έχει μετατραπεί σε παράρτημα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να καταδικάσει απερίφραστα την πέρα από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, η οποία στρεφόταν, κατά τον Ρ. Βέιλ, επίσης ενάντια στον ίδιο τον ΟΗΕ.

Ο Ρ. Βέιλ υποστήριξε ακόμη ότι ο ΟΗΕ χειραγωγείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να επιβληθεί η «νέα τάξη». Απαιτείται, τόνισε, η ενδυνάμωση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η αποδυνάμωση του ρόλου των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μη μετατραπεί ο ΟΗΕ σε έναν παγκόσμιο χωροφύλακα, όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

ΝΑΤΟική ομπρέλα;

Ως παραφωνία στο όλο πνεύμα της συζήτησης, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων από τους νομικούς της Ρουμανίας που πήραν το λόγο. «Το ΝΑΤΟ αποτελεί ομπρέλα προστασίας για τη Ρουμανία, δεν έχει, όμως, δικαίωμα να επεμβαίνει χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αυτή ήταν η θεμελιώδης θέση του προέδρου της Ενωσης Ρουμάνων Νομικών, Γκ. Τσουσμπαγιάν, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Ιλιέσκου, όπως και του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών της σημερινής κυβέρνησης της χώρας, καθώς και των περισσότερων Ρουμάνων πανεπιστημιακών, βουλευτών και διπλωματών που παρενέβησαν στη συζήτηση.

Παράλληλα, δεν έλειψαν ούτε οι εθνικιστικοί τόνοι, όταν τέθηκε με έμφαση το θέμα της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας, η οποία, κατά τους ομιλητές, κινδυνεύει από τη ρωσική παρουσία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Ζήτησαν, επίσης, την απελευθέρωση ενός Μολδαβού βουλευτή, ο οποίος υποστηρίζει την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία και ο οποίος κρατείται στη φυλακή.

Οι Νομικοί για την Ειρήνη

Αντίθετα, θερμά υποδέχτηκε σημαντικό μέρος του ακροατηρίου την παρέμβαση του μέλους της Γραμματείας των Νομικών για την Ειρήνη Δημήτρη Καλτσώνη. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής οργάνωσης, αφού ζήτησε την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, υπογράμμισε ότι στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι η δημιουργία μικρών, ελεγχόμενων προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, με κυβερνήσεις - μαριονέτες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συνέχισε ο ομιλητής, εντείνεται η διαμάχη ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Απώτερος στόχος είναι η δίοδος προς τον Καύκασο και την Κασπία και ο έλεγχος της περιοχής αυτής. Ο εκπρόσωπος των Νομικών για την Ειρήνη παρέπεμψε, μάλιστα, στον Ζίγκνιου Μπρεζίνσκι, που έχει γράψει ότι «όποιος ελέγξει αυτήν την περιοχή, με τα τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, θα είναι ο κυρίαρχος για τα επόμενα 50 χρόνια».

Τέλος, οι Νομικοί για την Ειρήνη διαμήνυσαν ότι «ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ευημερίας μάς περιμένει, αν συγκροτήσουμε οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλου του κόσμου ένα δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στις νεοαποικιοκρατικές ορέξεις των πολυεθνικών, που φέρνουν πόλεμο, θάνατο, φτώχεια και δυστυχία. Οι νομικοί μπορούμε και πρέπει να παίξουμε έναν εξέχοντα ρόλο σ' αυτόν τον αγώνα».

Κάλπικο 35ωρο

Το επόμενο διήμερο μετά το σεμινάριο, ακολούθησε η συνεδρίαση του Γραφείου της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών (IADL), που επιβεβαίωσε την απόφαση καταδίκης της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία που είχε λάβει πέρυσι.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους εκπροσώπους της γαλλικής οργάνωσης «Δίκαιο - Αλληλεγγύη» και της Εθνικής Ενωσης Δικηγόρων των ΗΠΑ, οι οποίοι από κοινού αναφέρθηκαν στο ψευδο35ωρο που έχει θεσπιστεί στις δύο χώρες, ως προσπάθεια, όπως τόνισαν, για να περάσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δημοκράτες δικηγόροι στις δύο χώρες για να συμβάλουν στην υπεράσπιση των εργατών σε δικαστικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο και τόνισαν την ανάγκη καλύτερου και ευρύτερου συντονισμού για τα θέματα αυτά.

Ενδεικτική ήταν, από την άποψη αυτή, η κατάθεση της εμπειρίας της συνεργασίας των δημοκρατών νομικών από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, όταν, μετά τη συγχώνευση της «Ρενό» με τη «Νισάν», απολύθηκαν στην Ιαπωνία 40 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι αντιπρόσωποι, επίσης, από τη Βουλγαρία αναφέρθηκαν με έμφαση στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και στην ανάγκη παρέμβασης της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών.

Λευτεριά στον Μουμία Αμπού Τζαμάλ

Το Γραφείο της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών εξέδωσε, επίσης, ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει, για μια ακόμα φορά, τις μεθοδεύσεις των αρχών των ΗΠΑ, που έχουν καταδικάσει τον μαύρο αγωνιστή σε θάνατο, με την ολοφάνερα «στημένη» κατηγορία της δολοφονίας ενός αστυνομικού. Το Γραφείο τόνισε, επίσης, ότι τυχόν εκτέλεση της καταδίκης θα ισοδυναμεί με έγκλημα ενάντια στη συνείδηση όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητας και ζήτησε την αναθεώρηση της δίκης.

Η Διεθνής Ενωση Δημοκρατών Νομικών αποφάσισε ακόμη να ξεκινήσει διεθνή καμπάνια ενημέρωσης, για να υποχρεωθούν οι ΗΠΑ να καταβάλουν, ως ελάχιστο, τις νόμιμες αποζημιώσεις που οφείλουν στο Βιετνάμ, ως συνέπεια των καταστροφών που προξένησαν κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής.

Τέλος, το Γραφείο συζήτησε και έλαβε πρακτικά μέτρα για την προετοιμασία του προσεχούς Παγκόσμιου Συνεδρίου των Δημοκρατών Νομικών, που θα διεξαχθεί στην Αβάνα τον Οκτώβρη και όπου αναμένεται η συμμετοχή χιλίων περίπου αντιπροσώπων από ενώσεις προοδευτικών νομικών από όλο τον κόσμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ