ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υποθηκευμένη στην ΟΝΕ

Υπογράφτηκε η νέα σύμβαση ντροπής, ικανοποιημένοι οι «κοινωνικοί εταίροι», συμφωνία και για άξονες «διαλόγου» για το ασφαλιστικό

Επισημοποίησε και με την υπογραφή της χτες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), το ξεπούλημα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)διετούς διάρκειας, που προβλέπει αυξήσεις «ψίχουλα», πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Η υπογραφή της σύμβασης από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσειςΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ,έγινε μέσα σε κλίμα «ευφορίας» και «συνεργασίας»,ωστόσο, αυτή η σύμβαση, είναι όπως και η προηγούμενη, υποθηκευμένη στην ΟΝΕ και στη «διατηρησιμότητα» της οικονομίας, σύμβαση αύξησης των υπερκερδών των εργοδοτών. Στη χτεσινή «εκδήλωση» για την υπογραφή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπερασπίστηκε προκλητικά τη νέα ΕΓΣΕΕ, αλλά και την κυβερνητική πολιτική και τον αντεργατικό ευρωμονόδρομο που ακολουθεί.

Μοναδική φωνή αντίστασης σ' αυτό το στημένο παιχνίδι ΓΣΕΕ, εργοδοτών και κυβέρνησης, αποτελεί το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί σε διεκδίκηση κατώτατου μεροκάματου 10.000 δραχμών και κατώτατου μισθού 250.000 δραχμών.

Μισθοί πείνας

Σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ, το 2000 θα δοθεί ονομαστική αύξηση 3,5%, που καθώς επιμερίζεται σε δυο δόσεις (πρώτο εξάμηνο 2% και 1,5% το δεύτερο) θα είναι μόλις 2,8%! Το 2001 προβλέπεται αύξηση 1,8% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, τυπικά 3,3%, αλλά ουσιαστικά 2,6%. Σε περίπτωση που ο μέσος πληθωρισμός υπερβεί τις προβλέψεις και δε δίνει αύξηση τουλάχιστον... 1%, τότε η υπέρβαση του πληθωρισμού θα δοθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του 2001.

Το βασικό μεροκάματο θα διαμορφωθεί από 1η Γενάρη του 2000 στις 6.885 δραχμές μεικτά και από 1 Ιούλη στις 6.988 δραχμές. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από 1η Γενάρη στις 153.643 δραχμές μεικτά και από 1η Ιούλη στις 155.948 δραχμές.

Ικανοποιημένοι οι...«εταίροι»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε προκλητικά ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «επιτυχές αποτέλεσμα», ότι η σύμβαση είναι «ικανοποιητική για τις σημερινές συνθήκες» και ότι «διασφαλίζει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων». Πρόσθεσε ότι «είναι το καλύτερο δυνατό στις συνθήκες πίεσης που δέχεται η χώρα μας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης...».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, για μία ακόμα φορά ανέφερε ότι για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πάρθηκε υπόψη το... εθνικό συμφέρον, η διατηρησιμότητα της οικονομίας στη μετά ΟΝΕ εποχή και οι καλύτερες αμοιβές εργαζομένων, στα πλαίσια όμως των οικονομικών δυνατοτήτων χωρίς να επηρεαστεί το κόστος των επιχειρήσεων. Ερωτώμενος για το αν οι αυξήσεις είναι αντίστοιχες των υπερκερδών των επιχειρήσεων, αξίωσε από την κυβέρνηση «να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν κερδοφορία» η οποία, όπως είπε, υπάρχει μόνο τα τελευταία χρόνια και τα κέρδη δαπανιούνται σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και γενικότερα της ανάπτυξης.

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Μότσος και της ΕΣΕΕ, Χ. Φώλιας, εξέφρασαν και αυτοί με τη σειρά τους την ικανοποίησή τους και μίλησαν για την πρόκληση της μετά ΟΝΕ εποχής και την ανταγωνιστικότητα.

Η ΕΓΣΣΕ προβλέπει ακόμα 30 μέρες άδειας για εργαζόμενους με 10 χρόνια προϋπηρεσία (με 6ήμερη εργασία) και 25 (με 5ήμερη εργασία). Αδεια μητρότητας 17 βδομάδων από 16. Αποζημίωση 125 ημερομισθίων για όσους εργάζονται πάνω από 25 χρόνια. Πέμπτη τριετία στους εργατοτεχνίτες, άδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών. Εξι μέρες άδεια γάμου για όσους εργάζονται 6ήμερο. Δύο ημέρες άδεια στο πατέρα για γέννηση παιδιού και 12 μέρες το χρόνο για ασθένεια εξαρτώμενων μελών. Θα ζητηθεί επίσης αύξηση αποδοχών από τον ΟΑΕΔ για την άδεια συμμετοχής σε εξετάσεις.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόκληση πρώτου μεγέθους

Ανακοίνωση της Γραμματείας του για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Πρόκληση για τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου την υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις πείνας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ξεπούλησε για μια ακόμα φορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συμφωνώντας σε αυξήσεις 3,5% για το 2000 και 3,3% για το 2001! Δέχτηκε τις εντολές κυβέρνησης και ΣΕΒ για αυξήσεις μικρότερες ακόμα και από τον πληθωρισμό, για να μη διαταραχτεί η πορεία ένταξης στην ΟΝΕ. Με καθαρό ημερομίσθιο 5.350 δρχ. και μισθό 115.212 δρχ. ποιος μπορεί να ζήσει; Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχτηκε όλες τις προτάσεις των εργοδοτών για να διασφαλιστεί η περίφημη "εργασιακή ειρήνη" που απαιτούν τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για τους εργαζόμενους, άνεργους, νέους και όλους όσοι πλήττονται από αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες θησαυρίζουν, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι το δεύτερο σε κερδοφορία μετά τις ΗΠΑ, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της ΓΣΕΕ να συμφωνούν σε μεροκάματο 5.350 καθαρό και μισθό 115.212 το μήνα. Με αυτά τα χρήματα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πληρώνονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να ζήσουν. Με αυτή την απαράδεκτη συμφωνία επιχειρούν να προδιαγράψουν και την κατάληξη των κλαδικών συμβάσεων που αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δέχτηκε να υπογράψει αυτή τη σύμβαση της ντροπής, την ώρα που με επίσημα στοιχεία η ανεργία ξεπέρασε το 12% (600.000 άνθρωποι), την ώρα που με στοιχεία της EUROSTAT από τους 1.400.000 νέους, ηλικίας 15-24 ετών, μόνο οι 339.000 (28,1%) έχουν δουλιά. Την ώρα που ο ΣΕΒ με θράσος δηλώνει ότι 190.311 άνθρωποι δουλεύουν με συμβάσεις μερικής ή ευκαιριακής απασχόλησης. Την ώρα που σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ 5 στις 19 θέσεις εργασίας είναι θέσεις απασχολήσιμων. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει χρονοδιάγραμμα για την ολοκληρωτική εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέο κύκλο κοινωνικού διαλόγου - απάτη για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και το πέρασμα στο ασφαλιστικό σύστημα τύπου Χιλής. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει έργα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για τη νέα μεγάλη ιδέα του έθνους (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004). Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας (με αυτόν που ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ είναι στην ίδια κατεύθυνση) δηλώνει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει το ξεπούλημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η πρόταση του ΠΑΜΕ για 10 χιλιάδες δρχ. κατώτατο μεροκάματο και 250 χιλιάδες δρχ. κατώτατο μισθό παραμένει και σήμερα στόχος και διεκδίκηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, που απορρίπτουν τη σύμβαση ντροπής, έχουν χρέος να πάρουν την υπόθεση της υπογραφής ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων στα χέρια τους. Ο συμβιβασμός και η υποταγή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στις κυβερνητικές - εργοδοτικές επιταγές αναδείχνουν την ανάγκη για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια πορεία αγώνα, ανυπακοής και αντίστασης απέναντι στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΠΑΜΕ, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει ακόμα πιο δραστήρια τον αγώνα του για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για να βάλουμε φραγμό: Στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που σχεδιάζουν. Στο ξεπούλημα και τη διάλυση της δημόσιας περιουσίας ΔΕΗ, ΟΤΕ, "Ολυμπιακή", ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες, ΕΟΤ κλπ. Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Για να απαιτήσουμε: Ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους ανέργους. Γενναίες αυξήσεις των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλότερων. Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών.

Καλούμε τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους στο δρόμο του αγώνα. Το ΠΑΜΕ που συσπειρώνει ταξικά συνδικάτα, επιτροπές αγώνα και αντίστασης, αλλά και κάθε έντιμο συνδικαλιστή που θέλει να παλέψει για την τάξη του, υψώνει τη φωνή της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, του αγώνα. Οι αντίπαλοί μας, κεφάλαιο και πολιτικοί του εκφραστές, είναι ισχυροί, όχι όμως και ανίκητοι. Η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση μπορεί να βάλει φραγμό, μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Αντισταθείτε».

Συναίνεση και για το ασφαλιστικό

Με χιλιοδιακηρυγμένες τις προθέσεις κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης για σάρωμα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, η ηγεσία της ΓΣΕΕ επέλεξε να συμπεριλάβει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ειδικό άρθρο για την πραγματοποίηση «κοινωνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό, δίνοντας έτσι νομική ισχύ σε ένα διάλογο - παγίδα και στηρίζοντας συνειδητά τα κυοφορούμενα αντιασφαλιστικά σχέδια.

Πρόκειται για το άρθρο 13 της ΕΓΣΣΕ, όπου συμφωνείται να γίνει διάλογος για την «αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης που προϋποθέτει μέτρα άμεσης απόδοσης και θεσμικές παρεμβάσεις μακράς πνοής στις θεμελιακές πτυχές της». Προκλητικά η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανοίγει τις πόρτες στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, θέτοντας σαν περιεχόμενο και στόχο του... διαλόγου, όσα απαιτούν Βρυξέλλες, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και κυβέρνηση. Ετσι, κάνει λόγο για «συγκρότηση συστήματος κεφαλαιοποιητικών και διανεμητικών στοιχείων», για ενοποιήσεις κύριων Ταμείων και κλάδων υγείας Ταμείων, χωρίς καν να θέτει όρους και προϋποθέσεις, ενώ φαλκιδεύοντας το πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, κάνει λόγο απλώς για αυξήσεις στις συντάξεις αντίστοιχες με τις αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ.

«Στάχτη στα μάτια» αποτελούν τα θέματα τριμερούς χρηματοδότησης και πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ