ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Γενέθλιο πάρτι ΝΑΤΟικών βρικολάκων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με άφθονο ρέον αίμα "γιορτάζουν" από χτες το "Ιωβηλαίον", τα πενηντάχρονα δηλαδή του ΝΑΤΟ, οι ιέρακες Πρόεδροι και πρωθυπουργοί των χωρών - μελών του. Τα συντρίμμια στα οποία έχει μετατραπεί το μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας, οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες, παραμένουν το απαστράπτον αποτύπωμα του κατορθώματος της ΝΑΤΟικής "λεβεντιάς" ανήμερα της γενέθλιας επετείου και επιβεβαιώνουν τον πέρα για πέρα αντιανθρώπινο χαραχτήρα της νέας δομής του Οργανισμού, που υπογράφεται αυτό το τριήμερο στην Ουάσιγκτον.

Απόλυτα στοιχισμένοι πίσω από την αμερικανική εξωτερική πολιτική οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη "σκληρή" δήλωση - τελεσίγραφο προς το Βελιγράδι που εξέδωσε χτες η Συμμαχία, για το Κόσσοβο.

Η απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο με ταχύ χρονοδιάγραμμα αποτελεί την πρώτη και βασική απαίτηση του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύτηκε να "συνεργαστεί εποικοδομητικά" με τη Μόσχα για να βρεθεί η λύση.

Από τους υπουργούς Αμυνας της Συμμαχίας ζητήθηκε να βρεθούν τρόποι να μη φθάσει στη Γιουγκοσλαβία πολεμικό υλικό και με ναυτικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει, αντίθετα, αναφορά στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Στη δήλωση οι σύμμαχοι "διακήρυξαν" ότι "το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να υπερισχύσει".

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη δήλωση αποσιωπάται το αίτημα των Αλβανών Κοσσοβάρων για ανεξαρτησία του Κόσσοβου. Αναφέρεται, απλώς, ότι μελλοντικώς θα πρέπει να απολαύσουν στα όρια της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας "ουσιώδους αυτονομίας".

Στη δήλωση τονίζεται ότι η σερβική επιθετικότητα είναι απειλή για τα Βαλκάνια και για την ασφάλεια των γειτονικών με τη Γιουγκοσλαβία κρατών, ενώ προειδοποιείται ο Μιλόσεβιτς ότι "θα έχει σοβαρές επιπτώσεις" η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Θέλουν περισσότερα από τον Μιλόσεβιτς

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η προσφορά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τον ΟΗΕ στο Κόσσοβο, απέχει πολύ από τα αιτήματα της Δύσης που τέθηκαν ως προϋπόθεση για να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη σύνοδο για τα 50χρονα της Συμμαχίας: "Απ' όσα είδαμε ότι προσέφερε ο κ. Μιλόσεβιτς μέσω του κ. Τσερνομίρντιν, φαίνεται ότι αυτές οι προσφορές του απέχουν πολύ από αυτά που εμείς ζητάμε".

Ο Τζ. Σι τόνισε ότι "την επόμενη φορά που θα έχει κάποιες επαφές, θα πρέπει οι προσφορές του να είναι πολύ πιο ουσιαστικές", και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις αεροπορικές του επιδρομές και μάλιστα "σε πολύ κεντρικές και ύψιστης σημασίας θέσεις του καθεστώτος Μιλόσεβιτς".

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις πληροφορίες σχετικά με τις οποίες ο Σλ. Μιλόσεβιτς μπορεί να αποκλείσει χώρες που μετείχαν στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από την πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Τζ. Σι απάντησε πως "εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια κατάσταση κατά την οποία ο Μιλόσεβιτς επιλέγει και διαλέγει ποιος θα είναι μέσα και ποιος όχι, για να συγκεντρώσει όλους τους φίλους του".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία "πρέπει να επιτύχει" στην επιχείρησή της στο Κόσσοβο επισημαίνοντας ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χάσουμε".

Σε περίπτωση αποτυχίας έναντι του Βελιγραδίου, αυτό θα είναι "ένα πολύ σοβαρό χτύπημα" για την εγκαθίδρυση νέων κανόνων ασφαλείας στην Ευρώπη, "που να βασίζονται στις δημοκρατικές αξίες" και θα ήταν (η αποτυχία) ένα "εφιαλτικό σενάριο" για τις προοπτικές του 21ου αιώνα, συνέχισε.

"Η αεροπορική εκστρατεία μας πάει καλά", υπογράμμισε ο Τζ. Σι αν και παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς επιδείχνει "πολύ μεγάλη ανοχή" στις απώλειες που υφίσταται το καθεστώς του.

"Θα πρέπει να το παραδεχτείτε. Πρόκειται για έναν δικτάτορα. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"Πρέπει ακόμα να αυξήσουμε την ικανότητά μας σε σκληρά χτυπήματα στο Κόσσοβο", πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα "Απάτσι", που είναι κατάλληλα για την εξουδετέρωση αρμάτων μάχης, θα είναι έτοιμα για δράση εντός των προσεχών ημερών.

"Το ΝΑΤΟ τώρα θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του κατά "νευραλγικών κέντρων" του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Δε θα υπάρξει κανένα ιερό άβατο" για το καθεστώς αυτό, κατέληξε ο Τζ. Σι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟ άνευ όρων και ορίων

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χτες η ημερίδα του ΚΚΕ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Η παραπέρα ισχυροποίηση του επιθετικού, ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, στις νέες διεθνείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, η δράση του, άνευ ορίων και άνευ όρων, που επισημοποιήθηκε με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, και η ανάγκη για άμεση αντίδραση του λαού, ως του μόνου παράγοντα που μπορεί να ανατρέψει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ήταν ορισμένα μόνο από τα όσα σημαντικά σημειώθηκαν στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, άνθρωποι του πνεύματος, εκπρόσωποι της ΤΑ και των παραγωγικών τάξεων του νομού, καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Μαζί και δύο επιστήμονες που έζησαν εδώ και πολλές μέρες τη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, η Ξένια Κατζάνσκι,καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ και ο Ιβάν Κατζάνσκι,διευθυντής της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης του Βελιγραδίου.

Κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση με θέμα "Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας", ήταν ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στη "νέα στρατηγική αντίληψη" του ΝΑΤΟ που θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε: "θέλει να υποκαταστήσει πλήρως το ρόλο του ΟΗΕ και να λύσει τα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από κάθε μηχανισμό ελέγχου". Μιλώντας για τη διαμόρφωσή του σε παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό σημείωσε: "Η άποψη που κυριαρχεί και διαμορφώνεται σε δόγμα δράσης είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ελεύθερο να επεμβαίνει σε περιοχές χωρίς καν και αυτή την τυπική έγκριση του ΟΗΕ, ανατρέποντας έτσι κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Ο ρόλος που θέλουν οι ΗΠΑ να αποκτήσει το ΝΑΤΟ έχει διαγραφεί. Είναι ο ρόλος του διεθνή χωροφύλακα που θα αξιοποιεί ενδιάμεσες χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία ή Βουλγαρία κλπ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών".

Μιλώντας για τη χώρα μας το μέλος του ΠΓ σημείωσε πως "θέλουν να την εντάξουν σε μηχανισμούς με τους οποίους δεν έχει ούτε κοινή παράδοση, ούτε κοινούς στόχους: "Είναι γνωστό ότι τα συμφέροντα της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε εθνικά συμφέροντα, βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ της ΕΕ". Και τόνισε πως η προσπάθεια ενσωμάτωσης δημιουργεί μέσα στη χώρα σοβαρά προβλήματα τα οποία για να ανατραπούν, χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών: "Αυτό δεν είναι υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης. Εμείς είμαστε πεισμένοι σαν Κόμμα, ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν μπορέσουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ευρύτατης συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων, ενός ευρύτατου μετώπου το οποίο θα αναδείξει τους πολιτικούς στόχους, την εναλλακτική λύση για τη χώρα μας και θα συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο" κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ξ. Κατζάνσκι,καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Νόβι Σαντ, η οποία μιλώντας για τον ηρωικό λαό της χώρας της σημείωσε: "Οπως δεν αφήσαμε τους ναζί, δε θα επιτρέψουμε την κατάκτηση της χώρας μας και από το ΝΑΤΟ. Ο αποικισμός που προσπαθούν να επιβάλουν στη Γιουγκοσλαβία, αν δεν τον σταματήσουμε, θα επεκταθεί και σ' άλλες χώρες".

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης,κατήγγειλε τη διγλωσσία των κυβερνώντων παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: "Μιλάνε για πολιτική λύση και την ίδια στιγμή κανείς δε μας έχει περιγράψει τι ακριβώς θεωρεί όταν αναφέρεται στην περιγραφή πολιτικής λύσης, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφει συμφωνίες που το μόνο που κάνουν είναι να ανατρέπουν τις δυνατότητες πολιτικής λύσης".

Ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου,μίλησε για τις αιτίες της αντιπαράθεσης, την αδιαλλαξία των Κοσσοβάρων που αρνήθηκαν πεισματικά να αξιοποιήσουν την αυτονομία που τους δόθηκε από τη σέρβικη εξουσία.

Ο πολιτειολόγος Κ. Ζουράρις δήλωσε ότι είναι περήφανος γιατί ο ελληνικός λαός διάλεξε για άλλη μια φορά τα δύσκολα και αντιστέκεται.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κωνσταντινίδης,αναγνώρισε στο ΚΚΕ την πρωτοπόρα δράση του ενάντια στον πόλεμο.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ζ. Παπαδημητρίου,καθώς και ο Σ. Ζαχαρέλης,και ο Κ. Χαλκιάς σημείωσαν πως η μόνη δυνατότητα αντίστασης δεν είναι πλέον οι διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν καταντήσει τηλεκατευθυνόμενα της υπερδύναμης, αλλά οι κινητοποιήσεις των λαών.

ΡΩΣΙΑ
Ο κόσμος απειλείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Κοινοβουλευτικές ακροάσεις στην Κρατική Δούμα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο κόσμος απειλείται από το νεοφασισμό στο πρόσωπο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα των κοινοβουλευτικών ακροάσεων "Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και το μέλλον της Ευρώπης", που έγιναν στις 22 Απρίλη στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 23-25 Απρίλη για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ. Στις ακροάσεις συμμετείχαν βουλευτές, πολιτικοί, στρατιωτικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της σερβικής κοινής γνώμης. Συμμετείχαν επίσης πολλοί φοιτητές της Μόσχας, οι οποίοι προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει αντιΝΑΤΟικές πικετοφορίες και διαδηλώσεις. Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Επιτροπής "ΑντιΝΑΤΟ" Σεργκέι Μπαμπούριν στην εισήγησή του παρουσίασε την τρομακτική εικόνα της αμερικανοΝΑΤΟικής κτηνωδίας και βαρβαρότητας στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας και τις κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνών κανόνων και δικαιωμάτων που διαπράττουν οι χώρες αυτής της Συμμαχίας.

Στη διάρκεια των ακροάσεων επισημάνθηκε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ολοκλήρωσε ένα νέο κύκλο της ευρωπαϊκής ιστορίας και αποτελεί την απαρχή μιας νέας, τρίτης στον 20ό αιώνα, περιόδου πολέμων και στρατιωτικών συγκρούσεων, που απειλούν τόσο τις χώρες της Ευρώπης, όσο και όλο τον κόσμο. Σε συνθήκες της αντικειμενικής αύξησης της παγκόσμιας κρίσης πόρων στις χώρες του ΝΑΤΟ, που αποτελούν την ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων, αυξάνει η τάση για τη χρήση στρατιωτικής βίας και οικονομικής επιβολής για την επίτευξη απεριόριστης παγκόσμιας κυριαρχίας. Τονίστηκε ότι η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, που θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον, προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το πρόσχημα των "ειρηνευτικών επιχειρήσεων", θα μπορεί να επεκτείνει την περιοχή ευθύνης του πέρα από την Ευρώπη, να σφετερίζεται το δικαίωμα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών του κόσμου. Το επιδεικτικό πέρασμα του ΝΑΤΟ από την τυπικά αμυντική στρατηγική στην πρακτική της παγκόσμιας επιβολής και της καταστροφής του μεταπολεμικού συστήματος διεθνούς δικαίου που εκδηλώθηκε με την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, δείχνει το νεοφασιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και την ιδεολογία της νέας παγκόσμιας τάξης ως ιδέα του παγκόσμιου νεοφασισμού.

Οι μετέχοντες στις ακροάσεις υπογράμμισαν ότι στο ΝΑΤΟ ανήκουν κράτη που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα τη γενοκτονία, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, που έχουν εξοντώσει δεκάδες εκατομμύρια, Ινδιάνους, Αρμένιους, Εβραίους, Κορεάτες, Βιετναμέζους, Κούρδους. Σήμερα ο παγκόσμιος φασισμός στο πρόσωπο του ΝΑΤΟ και των ηγετών του επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο στο έδαφος της Ρωσίας και στους πόρους της. Απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να μην επιτραπεί να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ατιμώρητης επίτευξης από τον επεμβασία των σκοπών του. Συνέστησαν στην Κρατική Δούμα να συνεχίσει τη γραμμή αντίδρασης στις προσπάθειες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν στον πλανήτη τη "νέα παγκόσμια τάξη", να πετύχει την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις διατάξεις της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Να απαιτήσει από την εκτελεστική εξουσία να παράσχει όχι μόνο ηθική - πολιτική στήριξη, αλλά και στρατιωτική - τεχνική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία. Λόγω της καταστροφής από την αεροπορία των ΗΠΑ του συστήματος τηλεπικοινωνίας, να δοθεί στη Γιουγκοσλαβία πληροφοριακή υποστήριξη με την παροχή καθημερινού τηλεοπτικού χρόνου για την τηλεόραση του Βελιγραδίου. Τέλος, συνέστησαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να καταβάλει όλες τις προσπάθειες για το σταμάτημα της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και μαζί με τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας να ετοιμάσει και να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από μέρους των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του ΝΑΤΟ.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Σε ετοιμότητα η βάση υποστήριξης των αμερικανικών "Απάτσι"

Τεχνική υποστήριξη συντήρησης θα παράσχει η Βάση Ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, στα αμερικανικά "Απάτσι" που φτάνουν στην Αλβανία, για να χρησιμοποιηθούν στην αναμενόμενη χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Γι' αυτό το θέμα - σύμφωνα με πληροφορίες - υπήρξαν επαφές ΝΑΤΟικών αξιωματούχων με τους υπεύθυνους της Μονάδας του Στεφανοβίκειου, προκειμένου ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες για την παροχή της τεχνικής υποστήριξης στα"Απάτσι". Ταυτόχρονα - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - την περασμένη Τετάρτη τις εγκαταστάσεις της Μονάδας επιθεώρησε κλιμάκιο επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), δίνοντας το "πράσινο φως" για ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες. Να σημειωθεί ότι στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται η μοναδική βάση ελικοπτέρων στα Βαλκάνια που είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τεχνικής υποστήριξης του συγκεκριμένου τύπου επιθετικών ελικοπτέρων.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί, τα "Απάτσι" χρειάζονται συντήρηση έπειτα από τη συμπλήρωση κάποιων συγκεκριμένων ωρών πτήσης. Η πρώτη συντήρηση πρέπει να γίνει με τη συμπλήρωση 25 ωρών πτήσης, η επομένη γίνεται στις 50 ώρες και περιλαμβάνει επιπλέον τη συντήρηση επιμέρους μηχανικών τμημάτων του ελικοπτέρου. Το πιο σημαντικό "σέρβις" - το οποίο απαιτεί την ύπαρξη και της ανάλογης υποδομής - γίνεται στις 150 ώρες πτήσης. Ειδικά το τελευταίο "σέρβις" δεν μπορεί να γίνει στην Αλβανία (όπου δημιουργείται τεχνική υποδομή που προβλέπει συντήρηση μόνο για μετά από 25 ώρες πτήσης) και σ' αυτή την περίπτωση η μεταφορά των "Απάτσι" στη βάση του Στεφανοβικείου θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η Μονάδα έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λόγω του ότι διαθέτει ελικόπτερα του ίδιου τύπου, δηλαδή "Απάτσι". Τον τεχνικό έλεγχο στα "Απάτσι" που θα φτάνουν για συντήρηση στο Στεφανοβίκειο με κοντέινερς από το λιμάνι του Βόλου, θα κάνουν Αμερικανοί τεχνικοί, οι οποίοι θα τα συνοδεύουν.

Στοιχισμένος στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις ο Ελληνας πρωθυπουργός

Για όλα ευθύνεται ο Μιλόσεβιτς και το ΝΑΤΟ αναζητά τρόπους για ειρηνική επίλυση, είπε στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις συνέπειες της κρίσης του Κόσσοβου για την Ελλάδα επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας χτες κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Η "προσέγγιση" του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε αυστηρά κάτω από το πρίσμα της Συμμαχίας, αφού ο Κ. Σημίτης μίλησε για τις ευθύνες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς για την πολιτική "εθνικής εκκαθάρισης" που ακολουθεί, ενώ για το ΝΑΤΟ ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "έδινε πάντα προτεραιότητα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών"!

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για πολιτική προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί η κρίση, θα υπάρξει ευρεία αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στις περιπτώσεις της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο εξοπλισμός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου εγκυμονεί κινδύνους, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων, αλλά η λύση να είναι η παροχή ευρείας αυτονομίας στο Κόσσοβο.

Το ΝΑΤΟ έδινε πάντα προτεραιότητα στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, τόνισε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι μπορεί η στρατιωτική επιχείρηση να προχωρά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να συνεχίζεται παράλληλα η προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολιτική εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθεί ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κόσσοβο και επανέλαβε τις τρεις προτεραιότητες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατό, σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων για την "επόμενη μέρα" και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, με... νόημα, ευτυχής που βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι η Ελλάδα και η Τουρκία και αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κόσσοβο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επικέντρωσε την ομιλία του στο γεγονός ότι η χώρα του ήδη φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας των προσφύγων.

Γιατί σιώπησαν;

Ο βομβαρδισμός του κεντρικού κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα γεγονός που, λογικά, θα έπρεπε να σοκάρει κάθε άνθρωπο που εξακολουθεί να βλέπει κατάματα την αλήθεια και να λέει πως 2+2 κάνουν 4 και όχι 5. Τα "έξυπνα όπλα" των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - που εκτοξεύτηκαν με την έγκριση και του Ελληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και δολοφόνησαν και τραυμάτισαν δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης - είχαν διπλό στόχο.

Πρώτον να πλήξουν την ενημέρωση, που παρείχαν - μέσω της γιουγκοσλαβικής κρατικής τηλεόρασης - οι δημοσιογράφοι της Γιουγκοσλαβίας (στη χώρα τους) και οι ξένοι ανταποκριτές (στο εξωτερικό). Δεύτερον, να φιμώσουν κάθε φωνή, η οποία ήταν και παραμένει αντίθετη με τα βρώμικα και εγκληματικά σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και όλων των κονδυλοφόρων, που εμφανίζουν το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, σαν... "ανθρωπιστικό έργο".

Ηταν τόσο απροκάλυπτο το "εν ψυχρώ έγκλημα" που έγινε χτες με το βομβαρδισμό στην κρατική τηλεόραση της Γιουγκοσλαβίας, ώστε αναγκάστηκαν να το καταδικάσουν με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων όσο και άλλοι παράγοντες από το χώρο της ενημέρωσης. Παράγοντες δηλαδή, οι οποίοι στήριζαν σιωπηρά τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ή - στην καλύτερη περίπτωση - κρατούσαν "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα!

Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί και τα κάθε είδους "Αμερικανάκια" - δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που στηρίζουν το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - δε ζήτησαν ούτε την τυπική "συγνώμη" - με το γνωστό "συγνώμη, λάθος" - από τους νεκρούς και τους τραυματίες. Με τη στάση τους αυτή θέλησαν στην ουσία να περάσουν στους δημοσιογράφους - αλλά και γενικότερα στους λαούς της γης - το εξής μήνυμα: Οσοι επιμένουν να υπερασπίζονται την αλήθεια και να αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", κινδυνεύουν να αμειφθούν με βόμβες και παρεμφερή δώρα "ανθρωπιστικής βοήθειας", όπως έγινε προχτές με την "εν ψυχρώ δολοφονία" των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στην τηλεόραση της Γιουγκοσλαβίας!

Οχι, κύριοι. Δε θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να υποταχθούμε στη λογική του "σφάξε αγά μου ν' αγιάσω". Ομως με την ευκαιρία θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους - κατά τα άλλα - "αντικειμενικούς" και "αμερόληπτους" δημοσιογράφους Ριχάρδο Σωμερίτη, Γιάννη Πρετεντέρη, Νίκο Κακαουνάκη και τους ομοϊδεάτες τους: Γιατί κατάπιαν τη γλώσσα τους; Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - που γίνονται με την έγκριση ή την ανοχή των κυβερνήσεων αυτών των χωρών - είναι "ανθρωπιστικοί";

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Είναι επικίνδυνοι

Προχθές ο Κ. Σημίτης από τη Νέα Υόρκη είχε αποφανθεί ότι "εμείς είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο γιατί το ΚΚΕ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας".

Χθες, στη σύντομη παρέμβασή του κατά την τελετή γιορτασμού των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την εξής "παραβολή" για να δείξει το ρόλο που πρέπει να παίξει το ΝΑΤΟ. "Το 1949, πριν από 50 χρόνια, κυβερνητικά στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα χωριό της Ελλάδας και σκότωσαν δύο νέους και όταν ρωτήθηκαν γιατί, απάντησαν ότι ήταν Βούλγαροι κομμουνιστές. Δύο χρόνια αργότερα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, οι αντάρτες επέστρεψαν στο χωριό και σκότωσαν κι αυτοί δύο νέους και όταν ρωτήθηκαν γιατί, απάντησαν ότι είναι Αμερικανοί φασίστες". Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, ήταν και πρέπει να είναι μία προσπάθεια για το τέλος τέτοιων νοοτροπιών και ενεργειών.

Αυτό που τρομάζει δεν είναι η αντικομμουνιστική εμπάθεια του Κ. Σημίτη, αλλά ότι με αυτή "οδηγό" επιχειρεί να δικαιολογήσει και "νομιμοποιήσει" το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, της συμμορίας των δολοφόνων των λαών. Με τέτοιους κυβερνώντες ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Αλλοι 100 Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία

Την αποστολή στρατιωτικής δύναμης περίπου 100 ανδρών στην Αλβανία ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Αμυνας. Η δύναμη αναχωρεί σήμερα για τα Τίρανα με μεταγωγικά αεροσκάφη "C-130" και θα ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη που συγκεντρώνεται στην Αλβανία με πρόσχημα την προστασία των προσφύγων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, αποτελείται μόνο από μόνιμα στελέχη αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, οι οποίοι όλοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση. Στην Αλβανία βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό 250 άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας και πρόσφατα στάλθηκε ένας λόχος μηχανικού, μία διμοιρία εφοδιασμού μεταφορών και 25 στρατεύσιμοι οπλίτες, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας.

Παραβρέθηκαν

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν: Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μιχάλης Σπυριδάκης, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Μήτσος Σαχίνης, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης, Δημοτικός Σύμβουλος, Θανάσης Γιανούσης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γεράσιμος Σολδάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ζήσης Παπαδημητρίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Χρήστος Φράγκος, καθηγητής Παιδαγωγικής, Σταύρος Ζαχαρέλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαλκιάς, ηθοποιός, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εταιρικών Θιάσων, Χρήστος Φουντούλης, καθηγητής Οικονομικών, Βενιαμίν Καρακωστάνολγου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νομικής του ΑΠΘ, Πολλοί εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org