ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Φονικές επιδρομές στην κρατική τηλεόραση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Χτες βράδυ σταμάτησα να φοβάμαι το θάνατο και τρομοκρατήθηκα από την αμερικάνικη δημοκρατία και την ιδέα της περί δημοσιογραφίας. Τι διεστραμμένος τρόπος να φέρνεις τάχα τη δημοκρατία με βόμβες!".

Μ' αυτά τα λόγια, ο Μίλαν Μπέσετζιτς,αρχισυντάκτης της εφημερίδας "ΓΚΛΑΣ ΤΖΑΒΝΟΣΤΙ" σχολίασε τον ανελέητο βομβαρδισμό χτες τα ξημερώματα του συγκροτήματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι. Εμοιαζε μ' αυτές τις λίγες λέξεις σαν να εξέφραζε τις σκέψεις των περισσότερων δημοσιογράφων της υφηλίου όταν έμαθαν την είδηση και αυτής της φονικής επιδρομής... που σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες προκάλεσε το θάνατο από 10 έως 25 δημοσιογράφων και τεχνικών, τον τραυματισμό τουλάχιστον 18 και τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 20 άλλων κάτω από τόνους συντριμμιών και θραυσμάτων βομβών.

Την ώρα που έπεφταν οι βόμβες... Η επίθεση έγινε γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) χτες και τη στιγμή εκείνη εργάζονταν στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης περίπου 150 άτομα. Ηταν η μέρα που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει το "μήνυμα" για την πενηντάχρονη επέτειό του και το "στίγμα" των μελλοντικών φονικών αποστολών του πάνω σε βόμβες με κατεύθυνση το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι.

"Καθόμασταν στην αίθουσα σύνταξης όταν ξαφνικά ακούσαμε μία τρομερή έκρηξη" θα πει ο συντάκτης Σάβα Αντζέλκοβιτς στους ξένους συναδέλφους του, προσθέτοντας: "Ο τοίχος πίσω μου ουσιαστικά εξαφανίστηκε μαζί με ολόκληρη την πτέρυγα του κτιρίου. Ακουσα κραυγές πληγωμένων ανθρώπων"!

Οι ξένοι δημοσιογράφοι πηγαίνοντας αργότερα στον τόπο της βάρβαρης αυτής επίθεσης είδαν να διακρίνεται μέσα από ερείπια το πτώμα ενός άνδρα σχεδόν αποκεφαλισμένου. Κάποιος άλλος ήταν παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο τεράστια κομμάτια τσιμέντου. Οι γιατροί του ακρωτηρίασαν τα δυο του πόδια στον τόπο του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, και έσπευσαν να τον μεταφέρουν σε κοντινό νοσοκομείο. Ομως, οι προσπάθειες να του σώσουν τη ζωή στάθηκαν μάταιες, καθώς με τη μεταφορά στο νοσοκομείο ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε...

Οι βομβαρδισμοί άμεσα προκάλεσαν σοβαρότατες υλικές ζημιές στο κτίριο της κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (μεταξύ αυτών και τη δορυφορική σύνδεση με τη ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ που χρησιμοποιούσαν και ξένοι δημοσιογράφοι για να στείλουν το υλικό τους)... Ομως, παρά τις μεγάλες ζημιές, παρά τον άδικο θάνατο πολλών δημοσιογράφων και τεχνικών, η σερβική ραδιοτηλεόραση κατάφερε να εκπέμψει πάλι σήμα και σύντομο δελτίο ειδήσεων έξι ώρες μετά την επιδρομή.

Εντονες οι γιουγκοσλαβικές αντιδράσεις

Πλήθος αντιδράσεων σχεδόν από κάθε οργάνωση Τύπου στον κόσμο προκάλεσε η ΝΑΤΟική επιδρομή στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Μεταξύ αυτών και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή της τη βαθύτατη θλίψη της για το βομβαρδισμό, επισημαίνει πως "αυτός ο βομβαρδισμός φαίνεται πως είχε έναν πολύ καθαρό στόχο πολιτικό και συγκεκριμένα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

Ο Γκόραν Μάτιτς,ομοσπονδιακός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, δηλώνοντας το μεσημέρι πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10, υπογράμμισε πως στόχος αυτής της επίθεσης ήταν "η δολοφονία της αλήθειας για τις φονικές πράξεις του ΝΑΤΟ". Ο Γκ. Μάτιτς σημείωσε στη συνέχεια: "Αυτές οι επιδρομές δεν είναι πολιτική, είναι έγκλημα. Οταν κάποιος αιματοβάφει τα χέρια του όπως ο Κλίντον, ο Μπλερ, ο Σολάνα και οι υπόλοιποι, δεν μπορείς να τους σταματήσεις"...

Ο δήμαρχος Βελιγραδίου, Βόγισλαβ Μιχαϊλοβιτς πρόσθεσε: "Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, που ο πόλεμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γίνεται με βόμβες".

Ο διευθυντής του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού "ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β", Ντράγκαν Κοτζαντίνοβιτς,χαρακτήρισε το βομβαρδισμό "ως προσπάθεια της Δύσης να καταστρέψει εντελώς το δίκτυο ενημέρωσης στη Σερβία και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία... Να δούμε πόσο μακριά θα πάνε τις προσπάθειές τους... Είναι λυπηρό που εκείνες οι χώρες καυχώνται για την ελευθεροτυπία τους, βομβαρδίζουν τα εδώ ΜΜΕ... Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάτι τέτοιο. Ολοι εδώ στο σταθμό έχουν επαναστατήσει μ' αυτή την ξεδιάντροπη ενέργεια!".

ΝΑΤΟ: Πλήξαμε τον "εγκέφαλο" του Μιλόσεβιτς!

"Πρέπει να θεωρηθεί σαν κλιμάκωση των επιθέσεών μας κατά των εγκεφάλων του στρατιωτικού μηχανισμού του Μιλόσεβιτς και της ηγεσίας", δήλωσε ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στο πρακτορείο "Ρόιτερ", προσθέτοντας με περισσό κυνισμό πως χτες έγιναν επιδρομές και σε αρκετούς αναμεταδότες τηλεόρασης σε άλλες περιοχές της Σερβίας.

Ακόμη χειρότερες δηλώσεις έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που είπε πως οι βομβαρδισμοί κατά του κτιρίου κρατικής τηλεόρασης "είναι απόλυτα δικαιολογημένοι" και πως "υπεύθυνος... είναι... ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς"! Ποιο το "επιχείρημα" του κ. Μπλερ; "Αυτοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί", είπε, "αποτελούν μηχανισμό που έχει χρησιμοποιήσει ο Μιλόσεβιτς για να κάνει την εθνική εκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι μηχανισμός που τον διατηρεί στην εξουσία και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δικαιολογούμαστε να καταστρέφουμε τους στόχους αυτούς"!

Να σημειώσουμε εδώ πως προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Μπλερ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις ανταποκρίσεις που έστελνε από το Βελιγράδι ανταποκριτής του ΒΒC, χαρακτηρίζοντάς τις "ελεγχόμενες"! Θα τεθεί άραγε στο μέλλον στο στόχαστρο των βομβαρδισμών και το... υποτιθέμενο "καμάρι" της βρετανικής "ενημέρωσης";

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ
Στυγερό έγκλημα εκ προμελέτης

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των παρανοϊκών του ΝΑΤΟ. Μέρα πένθους, οργής και αγανάκτησης για το δημοσιογραφικό κόσμο, κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον Τύπο τη χτεσινή μέρα

Ενα ακόμα στυγερό έγκλημα πρόσθεσαν χτες τα ξημερώματα στα άλλα εγκλήματα με τους βομβαρδισμούς κατά του γιουγκοσλαβικού λαού οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων ΗΠΑ και ΕΕ (ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει), βομβαρδίζοντας το κτίριο της Γιουγκοσλαβικής Τηλεόρασης, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή, καθώςεκείνη τη στιγμή, εργάζονταν δεκάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί των ΜΜΕ από τη Γιουγκοσλαβία και όλο τον κόσμο.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον Τύπο όλης της χώρας - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας - Στερεάς και Εύβοιας, Πελοποννήσου - Ηπείρου και Νήσων, Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, Ενώσεις Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών και Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών - καταγγέλλουν και καταδικάζουν την απροκάλυπτη, παράνομη και εγκληματική ΝΑΤΟική βομβιστική επίθεση κατά του Μεγάρου της Ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι.

Καλούν τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και τις Εθνικές Ενώσεις Δημοσιογράφων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τη νέα δολοφονική αυτή επίθεση, να συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και να απαιτήσουν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί.

Απαιτούν από τις κυβερνήσεις και τις δημοσιογραφικές ενώσεις των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους δημοσιογράφων, που βρίσκονται εκεί επιτελώντας το δημοσιογραφικό τους καθήκον.

Καταγγέλλουν τη φονική αυτή ενέργεια που σκοπό δεν είχε να πλήξει μόνο την ελευθεροτυπία και την ομαλή ροή των πληροφοριών από το δοκιμαζόμενο Βελιγράδι, αλλά αποτελεί φόνο ή απόπειρα φόνου εκ προμελέτης, καθώς στρεφόταν εναντίον της ζωής των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο.

Αρνούνται να δεχτούν την παρανοϊκή λογική, σύμφωνα με την οποία το κτίριο της τηλεόρασης αποτελεί "στρατηγικό στόχο" και ότι οποιεσδήποτε απώλειες σε ανθρώπους αποτελούν "παράπλευρες συνέπειες του πολέμου".

Τονίζουν ότι η εγκληματική δράση των επιτιθεμένων νατοϊκών δυνάμεων έχει προ πολλού ξεφύγει από τα όρια της διεθνούς παρανομίας και της παραβίασης κάθε έννοιας δικαίου και έχει περάσει στο χώρο του κοινού εγκλήματος.

Προειδοποιούν αυτούς που εξαπολύουν πυραύλους εναντίον δημοσιογράφων ότι οι ενέργειές τους αποτελούν πλέον, απλώς, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαμαρτύρονται για την κυνική φράση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα "έχουμε τα μέσα, έχουμε τη βούληση" και του υπενθυμίζουν ότι για τη δράση που ανέπτυξε καλυπτόμενος από το αξίωμά του θα λογοδοτήσει.

Επιτακτικό αίτημα των Ελλήνων δημοσιογράφων και όλων όσοι τάσσονται με το μέρος της Αλήθειας και της Ειρήνης είναι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να ζητήσουν άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτούς που τους διατάσσουν.

Για τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, που συνέπεσε με το βομβαρδισμό του κτιρίου της τηλεόρασης στο Βελιγράδι, πρέπει να είναι ημέρα πένθους, οργής και αγανάκτησης".

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο, καλούν όλα τα ΜΜΕ να προβάλουν κάρτα με την ένδειξη: ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ και το παρακάτω κείμενο: Οι βόμβες του ΝΑΤΟ δολοφονούν τώρα τους εργαζόμενους στον Τύπο και την ενημέρωση. Ζητούμε άμεση διακοπή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, πολιτική λύση, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

  • Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ επισκέφθηκε και επέδωσε στην υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου που αναπληροί τον πρωθυπουργό, την παραπάνω κοινή ανακοίνωση - καταγγελία.
"Η Αλήθεια δε σκοτώνεται"!

Πρωτότυπη διαμαρτυρία των εργαζομένων του "Ρ" και του "902" για το νέο φρικιαστικό έγκλημα του ΝΑΤΟ εναντίον της κρατικής γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης

Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν και το αυτονόητο. Να βγούμε στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902", η φωνή του ΚΚΕ που, αν μη τι άλλο, δικαιούται να μιλάει για λογοκρισία, φίμωση, καταστολή της ελευθεροτυπίας, δε θα μπορούσαν παρά να καταγγείλουν με έναν πρωτοποριακό τρόπο για τα ΜΜΕ, το νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, το χτύπημα στην κρατική τηλεόρασή της.

Με πανό, πλακάτ, τους γνωστούς στόχους στο πέτο και κάτω από τους ήχους τραγουδιών του αγώνα από τα μεγάφωνα που είχαν στηθεί μπροστά στην είσοδο της λεωφόρου Ηρακλείου, το προσωπικό των δύο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος παρατάχθηκε στις έξι χτες το απόγευμα και από τα δύο ρεύματα του δρόμου και μοίραζε την προκήρυξή του στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τοποθετούσε τα αντινατοϊκά "τρυκ" στους καθαριστήρες των λεωφορείων. "Με βόμβες δε φιμώνεται η αλήθεια", "Οχι στα ψέματα του CNN", "Συγνώμη, περάσαμε τους δημοσιογράφους για κομβόι προσφύγων", "Επιτέλους μια διασταυρωμένη είδηση: σκοτώσαμε και δημοσιογράφους", ήταν μερικά από τα πλακάτ, διανθισμένα και με πικρό χιούμορ... Για τουλάχιστον τρία τέταρτα, η λεωφόρος Ηρακλείου είχε μετατραπεί σε ένα ακόμη αντιιμπεριαλιστικό μετερίζι, αποδεικνύοντας συγχρόνως πως το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία και των σημερινών αγώνων με πολλούς τρόπους και με όλες του τις δυνάμεις.

Στην προκήρυξη, που μοιραζόταν στους διερχόμενους, αναφέρονταν τα παρακάτω:

"Εμείς οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM", πληροφορηθήκαμε με αισθήματα αγανάκτησης και αποτροπιασμού το βομβαρδισμό του μεγάρου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα, που έγινε από τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το ξημέρωμα της 23 Απρίλη 1999, εν γνώσει εκείνων που έδωσαν την εντολή ότι θα δολοφονηθούν άμαχοι.

- Καταδικάζουμε απερίφραστα το νέο φρικιαστικό έγκλημα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στόχο είχε να φιμώσει με βόμβες και πυραύλους την ενημέρωση που προσέφερε η γιουγκοσλαβική τηλεόραση όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και σε όλο το κόσμο - διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις της στους ξένους ανταποκριτές - καθώς επίσης και την "εν ψυχρώ" δολοφονία ή τραυματισμούς δεκάδων αμάχων που εργάζονταν στο κτίριο.

- Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους που συνεχίζουν - μαζί με τους ξένους ανταποκριτές - κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες για τη ζωή τους το έργο της ενημέρωσης.

- Ζητούμε: Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί στην κυρίαρχη και ανεξάρτητη Γιουγκοσλαβία. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902 Αριστερά στα FM"".

Εντυπωσιακή, μερικές φορές και συγκλονιστική ήταν η αντίδραση του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία γινόταν με κάποια δυσκολία, ο κόσμος, όχι μόνο δε δυσανασχέτησε, αλλά εξέφραζε τη συμφωνία του με τη διαμαρτυρία κορνάροντας, χαμογελώντας, φρενάροντας για να πάρουν την προκήρυξη. Οι επαγγελματίες του τιμονιού, οι ταξιτζήδες και οι οδηγοί των λεωφορείων, ανταποκρίθηκαν δεόντως στην πρωτοβουλία, αφού οι πρώτοι έκαναν το σήμα της νίκης κορνάροντας, ενώ οι δεύτεροι σταματούσαν τα λεωφορεία και άφηναν τους εργαζόμενους των δύο μέσων να μπαίνουν και να μοιράζουν προκηρύξεις και να τοποθετούν τα "τρυκ" στους καθαριστήρες. Αλλά και οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ δεν πήγαν πίσω. Ο οδηγός ενός τρένου στην κατεύθυνση προς Πειραιά έκανε εντυπωσιακή είσοδο στον σταθμό του Περισσού αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει, με ένα δυνατό και μακρόσυρτο σφύριγμα, που απαντήθηκε με ενθουσιώδη συνθήματα από τη συγκέντρωση! Η αποκορύφωση των αντιδράσεων ήταν το αυτοσχέδιο πλακάτ με το στόχο που έβγαλαν οι εργάτες του απέναντι εργοστασίου κάνοντας το σήμα της νίκης!

Αποτρόπαιες κυβερνητικές δηλώσεις για το ΝΑΤΟικό έγκλημα

Σύνηθες επεισόδιο θεωρήθηκε ο βομβαρδισμός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επέρριψε ευθύνες και στα θύματα!

H ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη βάψει τα χέρια της με το αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, χτες και με το αίμα των εργαζομένων στη γιουγκοσλαβική τηλεόραση. Ετσι και οι κυβερνητικές αντιδράσεις έχουν την αξία τής, εκ των υστέρων, "συμπάθειας" των δολοφόνων για τα θύματά τους. Πολύ περισσότερο όταν το έγκλημα είναι όχι μόνο προσχεδιασμένο, αλλά και "εν ψυχρώ" εκτελεσμένο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης Νίκος Αθανασάκης,θεωρώντας, προφανώς, το βομβαρδισμό του κτιρίου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης σαν ένα σύνηθες επεισόδιο, το μόνο που βρήκε να πει ήταν: "Το σχόλιό μας στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις των βομβαρδισμών, πολύ περισσότερο όταν έχουμε και θύματα αμάχους, είναι η επισήμανση της τραγικότητας όλων αυτών των εξελίξεων και της ανάγκης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πολιτική λύση"...

Το μέγεθος της πρόκλησης, που συνιστά αυτή η δήλωση, αυξάνει, αν σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Αθανασάκης εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου είναι και εκπρόσωπος του υπουργείου Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, την ώρα που η ενημέρωση ήταν το θύμα του κτηνώδους ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού στην καρδιά του Βελιγραδίου.

Μια καθ' όλα απαράδεκτη δήλωση για την "εν ψυχρώ" δολοφονία των εργαζόμενων στη γιουγκοσλαβική τηλεόραση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και τα ίδια τα θύματα, αφού ...δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους!

Συγκεκριμένα ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε: "Πιστεύω ότι η επίθεση που έγινε εναντίον του τηλεοπτικού συστήματος είναι βαρύ πλήγμα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Και με την έννοια αυτή, είναι πολύ λυπηρό το γεγονός. Ελεύθερη δημοσιογραφία, με την έννοια του ότι ακούγεται αυτή τη στιγμή μόνο η αμερικανική πλευρά".

Επειδή όμως, προφανώς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αισθάνθηκε ότι μ' αυτά τα λόγια μπορεί να κατηγορηθεί για... μονομέρεια συμπλήρωσε: "Οχι ότι υπήρχε ελεύθερη δημοσιογραφία και ελεύθερος τύπος μέσα στη Γιουγκοσλαβία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση"!

Γκανγκστερική - τρομοκρατική επίθεση

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των συνεργαζόμενων οργανώσεων των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στον Τύπο

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ, φορτισμένο κλίμα, όπου ξεχείλιζε η οργή και η αγανάκτηση, οι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων των εργαζομένων στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κατάγγειλαν το βάρβαρο βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι, το στυγερό έγκλημα των αμερικανοευρωπαϊκών κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που είχαν οργανώσει οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με αφορμή την αποστολή σημαντικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς, δήλωσε συγκλονισμένος καθώς τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν εν ψυχρώ, απροειδοποίητα κατά του τηλεοπτικού ραδιομεγάρου του Βελιγραδίου όπου 600 και πλέον δημοσιογράφοι εργάζονται και μπαινοβγαίνουν όλες τις ώρες του 24ώρου, όπως είπε. Εκανε λόγο για εγκληματικούς εγκεφάλους που θέλουν να σπέρνουν τον όλεθρο σ' όλο τον κόσμο. Αλλά η υποκρισία έχει τα όριά της! Δεν είναι δυνατόν όλοι εκείνοι που επαγγέλλονται τη δημοκρατία να βομβαρδίζουν και να πλήττουν τους δημοσιογράφους που πασχίζουν για την αλήθεια και την ενημέρωση του κόσμου, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Σύσσωμη η ελληνική δημοσιογραφία καταγγέλλει και διαμαρτύρεται με οργή και αγανάκτηση για το τρομερό έγκλημα, υπογράμμισε. Τέλος, αφού σημείωσε ότι τα γεγονότα θα εξεγείρουν όλους τους δημοσιογράφους και όλους εκείνους που συνοδεύουν τις κραυγές και την οδύνη μας σ' όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σειρά ενεργειών οργής και διαμαρτυρίας για το έγκλημα προς όλους εκείνους που πρέπει να λάβουν το μήνυμα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, σημείωσε την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ από τους στρατιωτικούς στόχους σε πολιτικούς, φθάνοντας και στο βομβαρδισμό της τηλεόρασης. Και κάλεσε να φωνάξουμε όλοι μαζί να σταματήσει το μακελειό.

Ο Ορ. Φαράκος, πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ,χαρακτήρισε το βομβαρδισμό της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης "γκανγκστερική επίθεση, που αποτελεί πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας. Θέλουν να πλήξουν την αλήθεια και να επικρατήσει το ψεύδος", είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα στη Γιουγκοσλαβία δε συντελείται ένα έγκλημα απλώς. Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατικές ενέργειες, είναι βαρβαρότητα, χωρίς τέλος, που πλήττει αδίστακτα αθώους ανθρώπους, ένα λαό, παιδιά, γυναίκες και σημαδεύει το μέλλον, τονίστηκε από άλλους εκπροσώπους και υπογραμμίστηκε: "Τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ γιορτάζονται με βομβαρδισμούς ακόμα και δημοσιογράφων. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Και δεν είναι μόνον η Αμερική, ο Κλίντον και ο Κλαρκ, αλλά και η ΕΕ που βομβαρδίζουν. Πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας και με άλλους φορείς, όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο με όλους τους άλλους εργαζόμενους".

Καταγγέλλουν τα κόμματα

"Πράξη που προκαλεί αποτροπιασμό, απόλυτα καταδικαστέα από κάθε πολιτισμένο άνθρωπο", χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος το βομβαρδισμό της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι. Η συγνώμη, τονίζει, δεν είναι αρκετή για τέτοιες πράξεις. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και η αναζήτηση λύσης με ειρηνικά μέσα".

"Πλήγμα κατά της ενημέρωσης και της επικοινωνίας στη Γιουγκοσλαβία και στον κόσμο" τη χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ, που εκφράζει τον αποτροπιασμό του "για το χτύπημα του ΝΑΤΟ εναντίον της σερβικής τηλεόρασης" και ζητά "να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υπάρξει πολιτική λύση στην κρίση".

"Οι αιμοσταγείς και αιμοδιψείς "εγκέφαλοι" του ΝΑΤΟ επέλεξαν να γιορτάσουν τα πεντηκοστά "γενέθλιά" της Συμμαχίας, με μια απίστευτης ωμότητας θηριωδία, σκορπίζοντας το θάνατο μεταξύ ανυποψίαστων συναδέλφων δημοσιογράφων, που το μόνο τους "έγκλημα" ήταν, ότι βρίσκονταν στο καθήκον τους", τονίζει το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και καταλήγει: "Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατο αθώων συναδέλφων μας και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ως εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που εξακολουθεί να συναινεί στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας".

Φωνή διαμαρτυρίας των Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,πέρα από το βαθμό αγανάκτησης του κάθε μέλους της χωριστά και το μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εξέγερσης της συνείδησης του καθενός μας ως πολίτη, πέρα από τις ευρύτερες ή στενότερες συσπειρώσεις που ενδέχεται να προκαλέσει το διάβημά της αυτό, αισθάνεται την υποχρέωση να υψώσει τη φωνή διαμαρτυρίας για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας επαγγελματιών του χώρου μας, συναδέλφων, στην εκτέλεση της υπηρεσίας και του καθήκοντός τους και την προστασία της ελευθερίας της πληροφόρησης και της έκφρασης, απ' όπου κι αν προέρχεται και να βροντοφωνάξει, ανάμεσα στα άλλα:

- Σταματήστε επιτέλους τους σαρωτικούς και ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς επί δικαίους και αδίκους.

- Σταματήστε την αδήριτη τυφλή και καταστροφική λογική του "εφόσον ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση, δεν πρέπει να τελειώσει, αν δεν ολοκληρωθεί".

Φριχτό έγκλημα

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το βομβαρδισμό του Μεγάρου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης

Το φριχτό έγκλημα του βομβαρδισμού της τηλεόρασης στο Βελιγράδι, υπογραμμίζει το στόχο των αμερικανοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να μην ενημερώνεται η διεθνής κοινή γνώμη αλλά να δέχεται τον ορυμαγδό των κατασκευασμένων "ειδήσεων" από τα χαλκεία του ψεύδους, το CNN και το BBC, τονίζει με ανακοίνωση - καταγγελία το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για το βομβαρδισμό της κρατικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:

"Ο βομβαρδισμός της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι έχει την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, αφού από τον Ιούνη του 1998 έδωσε και αυτή το "πράσινο φως" στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι. Απαιτείται ο λαός να επιβάλλει τη θέλησή του, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνεχιζόμενο έγκλημα.

Ο βομβαρδισμός υπογραμμίζει με φριχτό τρόπο τη θηριωδία και το στόχο των πολεμοχαρών αμερικανοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να μην ενημερώνεται η διεθνής κοινή γνώμη, αλλά να δέχεται τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης, του δηλητηριώδους μίσους κατά των λαών, της απάτης και των κατασκευασμένων "ειδήσεων" από τα χαλκεία του ψεύδους, το CNN, το BBC και άλλα".

ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

Οι βόμβες του ΝΑΤΟ δολοφονούν τώρα τους εργαζόμενους στον Τύπο και την ενημέρωση.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Αμεση διακοπή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, πολιτική λύση, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο: ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ - ΕΣΗΕΜΘ - ΕΣΗΕΘΣΕΕ - ΕΣΗΕΠΗΝ - ΕΣΠΤ - ΕΠΗΕΑ - ΕΠΗΕΘ - ΕΤΗΠΤΑ - ΕΕΑ - ΕΠΠΕΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ