ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
"Είναι αποφασισμένος αυτός ο λαός να αντισταθεί"

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στους Ελληνες και Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χτες το μεσημέρι, στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (αποστολή Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ).-

Η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να υποταχθεί στη νέα τάξη πραγμάτων και στο νεοαποικισμό που οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν.Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - εκφράζοντας τη θέληση όλου του λαού του - στη συνάντηση που είχε, χτες το μεσημέρι, με τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη,και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κόμματος, Μπάμπη Αγγουράκη και Γιάννη Θεωνά, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Βελιγράδι.

Μετά τη συνάντηση - που ας σημειωθεί κράτησε πάνω από μία ώρα και συμμετείχε και ο Γιουγκοσλάβος υπουργός των Εξωτερικών Γιοβάνοβιτς - ο Χ. Φλωράκης έκανε αναλυτική ενημέρωση στα ελληνικά και γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ.

"Ηταν μια πολύ θερμή και κατατοπιστική συνάντηση - είπε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ. Από την πλευρά μας ενημερώσαμε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς για την πολιτική του ΚΚΕ πάνω στο γνωστό αυτό πρόβλημα του βρώμικου πολέμου των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών και για το γεγονός ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός τάσσεται εναντίον αυτού του πολέμου, σε ποσοστό που φθάνει, όπως πολλοί ισχυρίζονται και κανείς δε διαψεύδει, στο 98%".

Τι απαιτεί το ΚΚΕ

"Ακόμη, συνέχισε ο Χ. Φλωράκης, είπαμε στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, τα αιτήματα - συνθήματα που προβάλλει σήμερα το ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα:

- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, με οποιαδήποτε μορφή σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο.

- Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, είτε με ψευδώνυμο-γιατί πολλοί λένε ότι πάνε σαν ειρηνευτική δύναμη- είτε χωρίς ψευδώνυμο.

- Κανένα ελληνικό λιμάνι στη διάθεση των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, κανένας δρόμος, είτε επίγειος είτε εναέριος.

Ενημερώσαμε, επίσης, τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια πάνω σε μια τέτοια κατεύθυνση να συνεργαστούν οι διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Ακόμη τον διαβεβαιώσαμε ότι το ΚΚΕ τάσσεται όχι μονάχα υπέρ τού να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αλλά και να δοθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα".

Οι θέσεις της Γιουγκοσλαβίας

"Ο Μιλόσεβιτς, από την πλευρά του, συνέχισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, μας δήλωσε πως πολιτική λύση υπάρχει, αλλά αυτοί που επιτίθενται σήμερα ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία δεν ενδιαφέρονται για πολιτική λύση. Αυτοί ενδιαφέρονται για την υποταγή της Νέας Γιουγκοσλαβίας στη νέα τάξη, ενδιαφέρονται για το νεοαποικισμό, όπως τον αποκάλεσε, που οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν. Προβάλλει το ερώτημα, και από εμάς, ποια είναι αυτή η πολιτική λύση; Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς μας είπε τούτο:

- Οτι αυτή προϋποθέτει, πριν απ' όλα, το σταμάτημα των βομβαρδισμών. Δεν μπορεί να γίνονται βομβαρδισμοί και να συζητάνε.

- Οτι κλειδί της λύσης αποτελεί η απόλυτη ισοτιμία των επτά μειονοτικών ομάδων του Κοσσόβου.

- Η ισοτιμία αυτή να εκφραστεί στους θεσμούς που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία του Κοσσόβου στα πλαίσια της Δημοκρατίας της Σερβίας.

- Η λειτουργία των θεσμών και γενικότερα η ισοτιμία των μειονοτήτων του πληθυσμού του Κοσσόβου θα υλοποιείται από δύο νομοθετικά σώματα. Το πρώτο θα αποτελείται από μια αντιπροσωπευτική βουλή όλων των πολιτών του Κοσσόβου και το δεύτερο από πέντε αντιπροσώπους από κάθε μειονότητα, δηλαδή σύνολο 35. Οι αποφάσεις οι τελικές, προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη και των δύο σωμάτων.

Για την πιστοποίηση, τώρα, ότι πραγματοποιείται αυτή η λύση, η Σερβία αποδέχεται παρατηρητές του ΟΗΕ αλλά όχι, φυσικά, παρατηρητές από τις χώρες που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς και στον πόλεμο ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Φυσικά εννοείται ότι οι παρατηρητές θα είναι άοπλοι"...

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο Χ. Φλωράκης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του υπέβαλλαν οι Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι δημοσιογράφοι.

Σχετικά με το βάρβαρο ΝΑΤΟικό χτύπημα στην κρατική Γιουγκοσλαβική Τηλεόραση και το πώς αντιμετώπισε το γεγονός η γιουγκοσλαβική ηγεσία, ο Χ. Φλωράκης τόνισε: "Είδα τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, απ' όλη του την έκφραση, αισιόδοξο και αποφασισμένο να συνεχίσουν την αντίσταση, ανεξάρτητα από τις απώλειες. Κάντε ό,τι μπορείτε για να τα μάθει αυτά ο κόσμος. Δεν κάνουμε το χατίρι κανενός, ούτε της Σερβίας. Είναι προσφορά στο δικό μας λαό, ο οποίος είναι εξαρτημένος από τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές. Και όλες αυτές οι βάρβαρες επιθέσεις, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο".

"Τι είπε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς για την Ελλάδα;" ρωτήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, ο οποίος έδωσε την εξής σαφή απάντηση για τις διαθέσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας: "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς ευχαρίστησε πάρα πολύ για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Το ότι δεν εξαιρεί την Ελλάδα από τους παρατηρητές που προανέφερα, παρ' όλο που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι δείχνει".

Για το αν θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Χ. Φλωράκης είπε: "Πιθανόν. Αυτά τα ξέρει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτό το διπλό ρόλο που παίζει".

Ακόμη, ο κομμουνιστής ηγέτης σχολίασε αναφορές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στον ελληνικό εμφύλιο, στη βοήθεια που έδωσαν Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ στο ΚΚΕ και στο ΔΣΕ και στην προσπάθεια που έκανε ο πρωθυπουργός να βρει αναλογίες μεταξύ της σημερινής και της τότε κατάστασης. "Παρ' όλο, είπε, που η ιστορική αλήθεια δεν είναι αυτή που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, υπάρχει το ερώτημα γιατί αναφέρθηκε στην τότε στάση της Γιουγκοσλαβίας. Θέλει να πει: Η Γιουγκοσλαβία μας χρωστάει".

"Φεύγετε πιο αισιόδοξος από το Βελιγράδι;" ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Χ. Φλωράκη, για να απαντήσει εκείνος: "Βεβαίως και φεύγω πιο αισιόδοξος. Βλέπετε κι εσείς τον κόσμο εδώ. Είναι αποφασισμένος αυτός ο λαός να αντισταθεί. Μεγάλη υπόθεση. Και καταρρίπτει έτσι το δόγμα της κυβέρνησης Σημίτη και άλλων που λένε: "Είμαστε μικρή χώρα, είμαστε στο ΝΑΤΟ, τι να κάνουμε, θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι" και άλλα τέτοια. Μικρή χώρα είναι και η Σερβία, αλλά τα έβαλε με τις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της υφηλίου. Αυτό είναι μεγάλο δίδαγμα για τον ελληνικό λαό".

Κάτι νέο έχει αρχίσει να γεννιέται

στη συνείδηση του κόσμου

Για τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία συζήτησαν, σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, και ο Γκιούλα Τιούρμερ, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ηλία Λέγγερη μέλος της ΚΕ, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας Γκιούλα Τιούρμερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρωτοφανή επίθεση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για την καθολική αντίθεση του λαού μας ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων", που δείχνει το πρόσωπό της στη γειτονική Γιουγκοσλαβία με τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, για τους οποίους έχει υπογράψει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι μαζικές καθημερινές κινητοποιήσεις του λαού μας, των εργαζομένων, της νεολαίας, ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δείχνουν πως κάτι νέο έχει αρχίσει να γεννιέται στη συνείδηση του κόσμου.

Σήμερα τα αιτήματα που παλεύει το παλλαϊκό αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας δεν είναι μόνο η κατηγορηματική άρνηση συμμετοχής ελληνικών χερσαίων, ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων, ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και η άρνηση παροχής κάθε διευκόλυνσης για την προώθηση μέσα από το έδαφός μας πολεμικού υλικού ή στρατιωτικών σωμάτων του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος σε όλα τα Βαλκάνια, επειδή έτσι ορίζουν τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Είναι πολύ θετικό ότι και οι λαοί των άλλων Βαλκανικών κρατών αφυπνίζονται και διαδηλώνουν ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ΝΑΤΟ.

Η νέα κατάσταση επιβάλλει από τα κομμουνιστικά, εργατικά και άλλα αριστερά κόμματα την ένταση των προσπαθειών τους για το συντονισμό της δράσης τους, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ενίσχυση κάθε προσπάθειας που στρέφεται κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι φονικοί βομβαρδισμοί.

Από την πλευρά του ο Γκιούλα Τιούρμερ ενημέρωσε για τις ενέργειες του κόμματός του, στην Ουγγαρία, ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ανακοινώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και τη συμμετοχή του Εργατικού κόμματος σε κάθε κοινή προσπάθεια, ενάντια στη "νέα τάξη" του ΝΑΤΟ. Επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν από την πρόσφατη ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, να εμπλακεί στις δολοφονικές επιχειρήσεις και τόνισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει προκληθεί στον κόσμο από τους βομβαρδισμούς στο Νόβι Σαντ και τη Βοϊβοντίνα, όπου ανάμεσα στον πληθυσμό υπάρχει και μια ισχυρή μειονότητα ουγγρικής καταγωγής.

Τέλος, σημείωσε, ότι εξ αιτίας αυτών των αρνητικών εξελίξεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια σημαντική στροφή της ουγγρικής κοινής γνώμης ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στην παρέμβαση του κόμματος.

Οι δύο αντιπροσωπείες επαναβεβαίωσαν τις στενές αδερφικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης τους.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ "Ρ" - "902"
Συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Συνεχίζεται η ανταπόκριση των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη" και των ακροατών και τηλεθεατών του "902 Αριστερά στα FM" και της τηλεόρασης, που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 5 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων και τις προσεχείς μέρες θα αποσταλούν στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

Λόγω όμως της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων από πλευράς "Ρ" και "902" και της μεγάλης προσφοράς, όσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει από σήμερα να αποστέλλουν τα δέματα τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός, με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62 που έχει ανοιχτεί από τον "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org