ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Με δυνατό ΚΚΕ οι αγροτοκτηνοτρόφοι να περάσουν στην αντεπίθεση

Σε εκδήλωση παρουσίασης ψηφοδελτίου στον Παλαμά Καρδίτσας μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής

Σε μια μαζική εκδήλωση το Σάββατο 20/4 παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Παλαμά Καρδίτσας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Μητράκος, Γραμματέας της ΚΟΒ Παλαμά, και χαιρέτισε ο Αστέρης Χαλάτσης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, στάθηκε στις επιπτώσεις των πολιτικών της ΕΕ στους μικρομεσαίους αγρότες. «Σήμερα» - τόνισε - «οι αγώνες των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων, με βάση τα προβλήματα στις τιμές παραγωγής, τα χρέη, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, τα χαράτσια κ.λπ., στρέφονται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και μεγαλεμπόρους, των οποίων τα συμφέροντα υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, είναι κοινός στόχος τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η ΚΑΠ, οι αναδιαρθρώσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα μνημόνια και άλλα μέτρα ευνοούν σταθερά τη συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, της γης, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Αυτό σημαίνει ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και γενίκευση της μισθωτής εργασίας στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, στην οποία δεν θα μπορούν να απορροφηθούν οι ξεκληρισμένοι.

Υπάρχει πείρα, πολύ μεγάλη στην περιοχή του Παλαμά, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή με σημαντική συμμετοχή στους αγώνες της αγροτιάς, που δείχνει τη σημασία της αντίστασης, που οδηγεί στη μερική ικανοποίηση αιτημάτων και την καθυστέρηση του ξεκληρίσματος, παρά το ότι οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ό,τι δίνουν με το ένα χέρι το αφαιρούν με το άλλο, αλλά και της αναγκαιότητας της συνολικής αντεπίθεσης, ως προϋπόθεση για οριστική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.


Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος, σκληρός και με θυσίες. Χρειάζεται οργάνωση, μαζική και δυναμική συμμετοχή, επιμονή και υπομονή, εναλλαγή των μορφών πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλο το χρόνο και καθημερινά, όχι μόνο στην περίοδο των μπλόκων. Προϋποθέτει μαζικούς και δυνατούς αγροτικούς συλλόγους.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του υποστηρίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αναδεικνύει τη σημασία της αγωνιστικής συμπόρευσης με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών».

Στην ομιλία του, ο Αρης Πολυγένης, υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά, έκανε αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου (αυξημένοι δημοτικοί φόροι και ανταποδοτικά τέλη, πλημμύρες στα χωράφια και τα σπίτια, έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, υπολειτουργία του νοσοκομείου κ.ά.), τονίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη αντιπολίτευση επί της ουσίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Εδώ στον Παλαμά» - είπε - «μπορεί να γίνει η διαφορά, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, με το να εκλεγούν πολύ περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για να βγουν κερδισμένοι οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών».


ΠΕΛΛΑ
Πάντα δίπλα στους αγρότες το ΚΚΕ

Σε χωριά της περιοχής περιόδευσε ο Γ. Βάγκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κόμμα

Σε χωριά της Πέλλας βρέθηκε το Σάββατο 20/4 ο Γιάννης Βάγκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε μαζί με τον Γιάννη Σουμελίδη, υποψήφιο δήμαρχο Σκύδρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Χρήστο Κάμτση, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γυψοχωρίου και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η περιοδεία ξεκίνησε στη λαϊκή αγορά της Σκύδρας, όπου σε θερμό κλίμα, οι υποψήφιοι συζήτησαν με τους αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους για τα προβλήματα της περιοχής. Συνεχίστηκε στα χωριά Σεβαστιανά, Μάνδαλο, Καλή και Ανυδρο, περιοχές όπου η αγροτική παραγωγή επλήγη πρόσφατα από την έντονη χαλαζόπτωση.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας αποτέλεσε το απόγευμα η σύσκεψη με αγρότες στο Πνευματικό Κέντρο Γυψοχωρίου. Στην ομιλία του εκεί, ο Γ. Βάγκος αναφέρθηκε στις πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναλαμβανόμενες σε κάθε προεκλογική περίοδο ψεύτικες υποσχέσεις τους στους αγρότες, «ενώ τελικά αυτοί που πληρώνουν τη νύφη είναι οι ίδιοι οι αγρότες». Μίλησε για τους αγώνες που δώσανε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσα από τα μπλόκα τα τελευταία χρόνια και το τι κερδίσανε από αυτούς, ενώ σχετικά με το λόγο που κατέβηκε υποψήφιος με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είπε πως οι κομμουνιστές «ήταν οι μόνοι που δεν μας πουλήσανε και στάθηκαν πάντα δίπλα στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ακολούθησε συζήτηση με τους αγρότες γύρω από τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και πως «μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα θα διεκδικήσουν αυτά που χρειάζονται για μια αξιοπρεπή ζωή».

Κλείνοντας, ο Γ. Βάγκος τούς κάλεσε να κάνουν την πραγματική διαφορά δυναμώνοντας και ψηφίζοντας το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις κάλπες, ώστε να καταδικαστούν ΕΕ και οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους οδηγούν τους αγρότες και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και την καταστροφή προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για να τιμωρηθούν τα αστικά κόμματα για τις κάλπικες υποσχέσεις τους περί «ευημερίας» και «σταθερής ανάπτυξης» και να δοθεί γερή απάντηση σε περιφερειάρχες και δημάρχους που ακολουθούν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική και εναντιώνονται στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τα οποία ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις.


Να τιμωρηθούν όσοι κήρυτταν τα καλά της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Σε συγκέντρωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Πτολεμαΐδας μίλησε η Τ. Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, με ομιλήτρια την Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτή με το Κόμμα. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι ο λαός με την ψήφο του πρέπει να δυναμώσει τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Λάζαρου Τριανταφυλλίδη, που είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και προ ημερών «έφυγε» από τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Εορδαίας, αλλά και οι 12 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την περιοχή της Εορδαίας στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη Δυτική Μακεδονία, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Θανάση Χαστά.

Η Τίνα Κουζιάκη κάλεσε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του και να μην εγκλωβιστεί στα εκβιαστικά διλήμματα, τις ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες που σπέρνουν για να μην εκφραστεί στην κάλπη ατόφια η καταδίκη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, για να μην καταδικαστεί τελικά ο πραγματικός ένοχος, που είναι τα μονοπώλια, η ίδια η ΕΕ και τα κόμματά τους.

Η Τ. Κουζιάκη
Η Τ. Κουζιάκη
Οπως είπε, «σήμερα πρέπει να προσπεράσουμε και όλους αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαν για τα καλά της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τοπικοί παράγοντες και λοιποί, με τη λογική ότι δήθεν θα δημιουργούσαν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ότι ο ανταγωνισμός θα έριχνε την τιμή της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές και τα λαϊκά νοικοκυριά, ότι θα αξιοποιούνταν τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, θα γινόταν πολύ πιο ισχυρή η ΔΕΗ, και σήμερα οι ίδιοι μιλούν για τη "μεταλιγνιτική περίοδο".

(...) Εδώ στην Πτολεμαΐδα μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα κανείς ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ και η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ είναι το ίδιο και το αυτό. Και οι δύο διατυπώσεις κάνουν ξεκάθαρο πως καπιταλιστική ανάπτυξη και κοινωνικά - λαϊκά συμφέροντα δεν χωράνε στην ίδια πρόταση».

Παράλληλα, ανέδειξε ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε όλες τις κάλπες, είναι πραγματικό καρφί στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και στο μάτι του εθνικισμού. Από τη μαρτυρική Πτολεμαΐδα «χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να απομονωθούν οι υμνητές του Χίτλερ. Αυτοί που τολμάνε να περηφανεύονται ότι είναι "η σπορά των ηττημένων" χιτλερικών του 1945, που περηφανεύονται ότι είναι "εθνικοσοσιαλιστές, φασίστες", αυτοί που αλληλογραφούν με στελέχη βαλκανικών ναζιστικών SS.

Πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και το φασισμό μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ