ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαφημίζει τη διεκπεραίωση της αποστολής που τους ανέθεσε το κεφάλαιο

Η κυβέρνηση «πέτυχε» την εφαρμογή των μνημονίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Η κυβέρνηση «πέτυχε» την εφαρμογή των μνημονίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός
Για την ολοκλήρωση της «βασικής» αποστολής που είχε αναθέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κεφάλαιο κατά την προηγούμενη περίοδο πανηγύρισε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σκιαγραφώντας τι εννοεί η κυβέρνηση όταν αναφέρεται σε «καθαρή έξοδο απ' τα μνημόνια».

Οπως είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πετυχαίνει» «εκεί που τρεις κυβερνήσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του και την κυβέρνηση των τεχνοκρατών που είχε δημιουργηθεί στο ενδιάμεσο, τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν».

Πανηγυρίζοντας για την «επιτυχία» της εφαρμογής και επέκτασης όλων των προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων των δύο μνημονίων, αλλά και του μνημονίου που ψήφισαν όλοι μαζί τον Αύγουστο του 2015, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατάφεραν «να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, να ανορθώσουν την ελληνική οικονομία και να ανοίξουν μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν βέβαια τις προτεραιότητες της αστικής τάξης, αφενός για να εξασφαλίσει φτηνή εργατική δύναμη, κάτι που το πέτυχε με το ξήλωμα των κατακτήσεων των εργαζομένων στο οποίο έπεται συνέχεια και αφετέρου με την προσπάθεια που συνεχίζεται για πρόσβαση στο δανεισμό φτηνού χρήματος, στις περιβόητες «αγορές», όπως και «ευκολίες πληρωμής» για το κρατικό χρέος, προκειμένου να βρεθούν τα «δημοσιονομικά περιθώρια» για την εκ νέου στήριξη των ομίλων.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, ξεκόβοντας κάθε σκέψη άρσης ορισμένων έστω αντιλαϊκών μέτρων, ότι η έξοδος για την οποία μιλά δεν σημαίνει «ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα (...) `Η ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος...». Πρόσθεσε με νόημα, καλώντας ουσιαστικά το λαό να μην έχει καμιά προσδοκία επιστροφής απωλειών που είχε, ότι «η καθαρή έξοδος δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μεμιάς θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, ότι θα επιστρέψουμε μεμιάς σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

Αλλωστε, προφανώς κατά τον ίδιο δεν υφίσταται ανάγκη ανάκτησης απωλειών, αφού, όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνησή του κατάφερε «το μείζον», δηλαδή «και την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη των αποκλεισμένων, τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων...», παρουσιάζοντας λίγο - πολύ ως ικανοποίηση των αναγκών του λαού τα ελάχιστα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που θα μεγαλώνει μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική.

Στοχοπροσηλωμένο στην ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο επόμενο Γιούρογκρουπ, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει χτες πως επιδίωξη είναι «η ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων» και η «ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Των μεταφορών και των logistics. Της Ενέργειας. Του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης. Των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας. Και φυσικά του τουρισμού, που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Τη σαφή δέσμευση στο εγχώριο κεφάλαιο για ενίσχυση της ανάκαμψής του με κάθε μέσο συνόδευσε με τις ...υποσχέσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που αναπαράγει η κυβερνητική πολιτική, περί «κοινωνικού κράτους», «ανταποδοτικού και αποτελεσματικού...».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με αυτές τις προτεραιότητες η κυβέρνηση προσέρχεται στην «τελική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση και την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», η οποία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης «αξιολόγησης», τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, τη συμφωνία για τη «μεταπρογραμματική παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας», «διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας, μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισίων και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα».

Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, ανέφερε πως «βασική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Πάνω σε αυτό το «κοινό έδαφος», ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι επιδιώκει «τη δημιουργία ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Προβάλλοντας δε τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, αφού κατά τ' άλλα η στρατηγική είναι κοινή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας επικέντρωσε ξανά στη σκανδαλολογία, λέγοντας ότι το «μαύρο μέτωπο» συγκεντρώνει «όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας» που «προσπαθούν να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», γιατί φοβούνται μήπως η κυβέρνηση τα καταφέρει και κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς. Επιχειρώντας να ενοχοποιήσει τα σκάνδαλα για την καπιταλιστική κρίση και τα αμέτρητα αντιλαϊκά μέτρα, επανέλαβε ότι δήθεν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» τη δίνει επειδή αυτό «αξίζει στον ελληνικό λαό των αμέτρητων θυσιών και των αμέτρητων στερήσεων».

Μάλιστα, επιχείρησε και μια έμμεση παρέμβαση στις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της λεγόμενης «δεξιάς», εκτιμώντας ότι αυτή η εμμονή της ΝΔ «γεννά εύλογα αντανακλαστικά σε υγιείς δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης».

ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνδιαμορφώνουν το αντιλαϊκό σχέδιο της «επόμενης μέρας»

«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο "πελατοκεντρικό", να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων».

Αυτό τόνισε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, στο πλαίσιο του «επενδυτικού συνεδρίου» που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», λέγοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος, από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 26% σε 12,6%.

Σε αυτό το φόντο, μεταξύ των αξιώσεων που προβάλλουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

  • Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.
  • Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία.
  • Ανταγωνιστικό κόστος Ενέργειας.
  • Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.
  • Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.

Ο Θ. Φέσσας επανέλαβε ότι «είναι αναγκαία η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος, με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «ο στόχος της υλοποίησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να είναι στόχος του κάθε Ελληνα πρωθυπουργού τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας και τη συνέχεια και συνέπεια του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».

«Ευρύ πεδίο συνεννόησης» κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι «η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει αυτό το συνέδριο για τις επενδύσεις είναι αξιέπαινη, διότι δίνει μια ευκαιρία για διάλογο και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων».

Επί των προτάσεων του ΣΕΒ, ο Γ. Δραγασάκης, σχολίασε ότι... «χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα», βρίσκοντας ότι «θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες», ενώ άφησε έξω από κάθε κριτική τις «συστάσεις» του ΣΕΒ για τα Εργασιακά, τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας κ.ά., απαιτήσεις που άλλωστε η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει.

«Εκείνο που τίθεται είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.

Αναφορικά δε με τους άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων, στάθηκε στην ανάγκη για:

-- «Οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς», ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται. Οπως είπε, «στο πεδίο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεννόησης, όπως άλλωστε είδαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων με περιφερειακές επιχειρηματικές ενώσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις».

-- Στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν την «ολιστικότητα» της ανάπτυξης, τη διασυνδεσιμότητα, την καθετοποίηση και τις διακλαδικές διασυνδέσεις, καθώς και την εξειδίκευση σε νέους, σύγχρονους τεχνολογικά τομείς και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, «δίκαιης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», όπως είπε αναφορικά με τις προτεραιότητες ισχυρών και βιώσιμων επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Καταλήγοντας, ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε ότι «υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν, σε συνδυασμό και με προτάσεις που διατυπώνονται από άλλους φορείς για το ίδιο θέμα»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Καθαρή έξοδος» σημαίνει αταλάντευτη «ολοκλήρωση του προγράμματος»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι, όταν μιλάει για "καθαρή έξοδο" εννοεί την αταλάντευτη "ολοκλήρωση του προγράμματος" του 3ου μνημονίου και τη διατήρηση όλων των δεσμεύσεων μετά. Θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας: "Πάρ' τον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου".

Καθαρή έξοδος σημαίνει μόνο τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν εναλλάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά των κατά περίσταση κολαούζων τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ