ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση ομολογεί την εγκληματική πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας

Ανακοίνωση για το θέμα της καύσης σκουπιδιών της ΑΓΕΤ

Ομολογία της εγκληματικής πολιτικής εις βάρος της υγείας των κατοίκων στο Βόλο από την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ - «LAFARGE» αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, στην κατά παραγγελία Ερώτηση που υπέβαλαν στη Βουλή οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλος - Μπαλλής. Αυτό σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση η ΤΕ Μαγνησίας θυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο, σε Επερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, ο υπουργός κούναγε το δάχτυλο στο ΚΚΕ για δήθεν έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των στοιχείων που αποκάλυψε και εκθείαζε την ΑΓΕΤ, αλλά και τα «εναλλακτικά καύσιμα». Αποκαλύπτεται ότι κυβέρνηση και εταιρεία μαζί με τους ανθρώπους της έχουν κοινά επεξεργασμένη επιχειρηματολογία. Σημειώνει ότι στην πρόσφατη αποκαλυπτική πολυσέλιδη απάντηση του υπουργού επισημαίνονται τα εξής ανάμεσα σε άλλα:

-- Το ΥΠΕΝ προχώρησε σε Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου, ύστερα από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή (20/3/2017). Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι το μονοπώλιο λειτουργούσε ανεξέλεγκτα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

-- Η ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί να καίει ετησίως 1.000.000 απορριμματικά καύσιμα, μεταξύ των οποίων 410.000 τονους SRF/RDF (το 90% της ποσότητας από τους 480.000 τόνους που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ΕΣΔΑ) και 160.000 τόνους ΠET-KOK. Τα περί δοκιμαστικής λειτουργίας, που σκαρφίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αισχρό ιδεολόγημα που «ρίχτηκε» για αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό.

-- Από το ΚΕΠΠΕ πραγματοποιήθηκαν δυο έλεγχοι (29/3 και 25/4/2017) «των περιβαλλοντικών όρων». Η λειτουργία ΚΕΠΠΕ αποδεικνύεται κενή περιεχομένου. Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε στη βιομηχανία έγιναν για το αν εφαρμόζονται οι εγκληματικοί περιβαλλοντικοί όροι και αδειοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί από το 2014, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα στοιχεία που εξέτασε το ΚΕΠΠΕ ήταν τα έγγραφα που παρουσίασε η ίδια η επιχείρηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!

-- Το 2017, ύστερα και από το θόρυβο που προκάλεσε η Ερώτηση του ΚΚΕ, διενεργήθηκαν μόνο 3 έλεγχοι για διοξίνες και φουράνια το 2017, ενώ το 2018 έχει γίνει μέχρι τώρα μόνο μία, για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα! Τα όρια, στα οποία αναφέρεται η απάντηση, δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, αφού και η μικρότερη ποσότητα διοξινών που διαχέεται στο περιβάλλον, που μεταφέρεται και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη υγεία.

Να ξεσηκωθούν σωματεία και φορείς

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει ακόμα: «Εκείνοι που μπορούν να επιβάλουν την προστασία της δημοσίας υγείας, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε ο δήμος Βόλου, που εξάλλου έχουν μοιρασμένους ρόλους υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ.

(...) Σήμερα, με τα σωματεία και τους φορείς, πρέπει να ξεσηκωθούν με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις για:

-- Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και ΠET-KOK.

-- Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ.

-- Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στον Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση.

-- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ - "ΗΡΑΚΛΗΣ" και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

-- Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Διαμαρτυρία μαζικών φορέων ενάντια στο «ναρκω-bazaar»

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
«Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι καταστολή» και «η λύση στο αδιέξοδο δεν είναι το χασίς, μάθε ν' αγωνίζεσαι για να μπορείς να ζεις». Αυτά είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην παράσταση διαμαρτυρίας μαζικών φορέων ενάντια στο «ναρκω-bazaar» που είχε στηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής. Το Παράρτημα Γκράβας - 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας διαμήνυσαν ότι «δεν θα μετατραπούν οι γειτονιές μας και οι ελεύθεροι χώροι τους σε στέκια της ναρκωκουλτούρας! Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά!» και ενημέρωναν τους περαστικούς.

Το θέμα έθεσε την περασμένη Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για την παραχώρηση του χώρου.

Να σημειωθεί ότι το ναρκω-bazaar συνδιοργανώθηκε από διάφορες Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και εκθέτες με στόχο την «προώθηση των προϊόντων τους» και ήταν τόσο «αθώα» η εκδήλωση, που μπορούσαν να συμμετάσχουν και «ανήλικοι αρκεί να συνοδεύονται από ενήλικες».

«Είναι ξεκάθαρο τι ρόλο επιλέγει για τον εαυτό της και η δημοτική αρχή, που αντί να αναπτύξει συμβουλευτικούς σταθμούς, χώρους άθλησης και πολιτισμού, δίνει δημοτικούς χώρους για ναρκω-εκδηλώσεις σε εταιρείες που κοιτάζουν πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους (...). Δεν πρόλαβε καλά - καλά να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών που φαρδιά πλατιά έβαλε η κυβέρνηση στο νόμο για τη "φαρμακευτική κάνναβη" και οι διάφοροι "φορείς" όλο και πυκνώνουν τις δράσεις τους για τη νομιμοποίηση στο μυαλό του λαού και της νεολαίας της ναρκωκουλτούρας, της ανοχής απέναντι στα ναρκωτικά (...) Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της και αυτό ισχύει και με την κάνναβη. Οπου νομιμοποιήθηκε είτε για "θεραπευτικούς" είτε για "ψυχαγωγικούς" σκοπούς, είχαμε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αύξηση της εξάρτησης από κάνναβη. Δεν θα μετατραπούν οι γειτονιές μας και οι ελεύθεροι χώροι τους σε στέκια της ναρκωκουλτούρας», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι μαζικοί φορείς.

ΕΣΥΝ
Πετυχημένη και μαζική η εκλογοαπολογιστική ΓΣ

Στιγμιότυπο από τη μαζική τριετή εκλογοαπολογιστική ΓΣ
Στιγμιότυπο από τη μαζική τριετή εκλογοαπολογιστική ΓΣ
Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε η τρίχρονη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) που έγινε το περασμένο Σάββατο, με κεντρικό σύνθημα «Ναι στη ζωή και τον αγώνα, όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στις διαδικασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν αντιπρόσωποι 22 Παραρτημάτων από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 37 αντιπρόσωποι από τα 7 νέα Παραρτήματα που ιδρύθηκαν, ενώ 3 ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία ίδρυσης. Τις εργασίες της Συνέλευσης απασχόλησαν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός του φορέα, η πλούσια πείρα από τις εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ σε όλη τη χώρα με 12.000 μαθητές, 4.000 γονείς και εκπαιδευτικούς, 1.500 φοιτητές. Ξεχώρισαν οι πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία με το δήμο της Πάτρας για την πραγματοποίηση πολυεπίπεδων δράσεων στην πόλη, οι ημερίδες με δήμους και φορείς του γονεϊκού κινήματος, η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη μετάφραση της Χάρτας Πρωτογενούς Πρόληψης του ΕΣΥΝ σε 4 γλώσσες, η δράση για στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, η κοινή δράση με αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς και Ενώσεις Γονέων.

Βασικές αποφάσεις της Συνέλευσης ήταν: Η ενίσχυση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την ανοχή που καλλιεργείται για τη χρήση ουσιών και τη στόχευση για νομιμοποίηση της κάνναβης, η ίδρυση Επιστημονικής Επιτροπής, η μαζικοποίηση του φορέα, η ενίσχυση της κινηματικής δράσης μαζί με το εργατικό κίνημα, η έκδοση υλικών που θα προβάλλουν την τριαντάχρονη πορεία του ΕΣΥΝ και τη συμβολή του στο αντιναρκωτικό κίνημα.

Οι αντιπρόσωποι της Συνέλευσης εξέλεξαν τη νέα Γραμματεία και Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ.

Συλλυπητήρια

«Εφυγε» το Σάββατο από τη ζωή η Ντίνα Φαρμάκη, σύζυγος του Δάνη Παπαβασιλείου, δημοσιογράφου επί σειρά ετών στον «Ριζοσπάστη» και κατόπιν στον «902 Αριστερά στα FM». Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» και του «902» εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στον Δάνη και στην οικογένειά του.

Κινητοποίηση συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη, οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου λόγω καθυστέρησης στην ανανέωση των συμβάσεών τους. Το Σωματείο Εργαζομένων έχει προκηρύξει στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και αντίστοιχα τις τρεις πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο σημειώνει: «Ενόψει της επικείμενης λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που συνήφθησαν με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης δυνάμει της υπ' αρ. ΣΟΧ 1/2017 ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Ασύλου, οι συνάδελφοι/ισσές μας υφίστανται πραγματικό εμπαιγμό, αφού παρά την εκφρασμένη σχετική πολιτική βούληση του υπουργού, τίθενται τώρα εκ μέρους της διοίκησης έωλα και αμφισβητούμενα νομικά "κωλύματα", θέτοντας με αυτόν τον τρόπο εμπόδιο στην διαδικασία ανανέωσης του συνολικού αριθμού συμβασιούχων, προκειμένου να μείνουν εκτός οι πιο παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org