ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αύριο η μέρα δράσης για τη ζωή και την υγεία των εργατών

Αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και αλλού

Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας σε ναυπηγεία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας σε ναυπηγεία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Αγωνιστικές δράσεις διαφόρων μορφών θα αναπτύξουν αύριο, Τετάρτη, συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα στον κλάδο του Μετάλλου, για το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ύστερα από πρωτοβουλία που πήρε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Ευβοίας και τα Σωματεία «Frigoglass» και «Ελλάς Καν» απευθύνουν κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου, τονίζοντας ότι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και τις «πλάτες» που της κάνουν οι κυβερνήσεις, πρέπει «να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα, σταθερά στη δράση μας, του κρίσιμου αυτού ζητήματος».

Στην Αττική

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, μετά τις στάσεις εργασίας και τις συζητήσεις με εργαζόμενους που πραγματοποίησαν σε μια σειρά από ναυπηγεία τη βδομάδα που πέρασε, συνεχίζουν και σήμερα με στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) στα ναυπηγεία Τσαγγαρινού, Ψαρρού, Χαλκίτη.

Για την αυριανή μέρα πανελλαδικής δράσης, το Συνδικάτο έχει κηρύξει στάση εργασίας στον Πειραιά (από τις 12 μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις δεξαμενές Βασιλειάδη στις 12.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, στην Αθήνα οργανώνει στις 5 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Σε άλλες περιοχές

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ημερίδα για τα ζητήματα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συμμετέχει στην πρωτοβουλία, οργανώνοντας και αυτό, αύριο, ημερίδα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, με θέμα «Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας υπόθεση πάλης για το εργατικό κίνημα, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου».

Στη Μαγνησία, το Συνδικάτο Μετάλλου θα πραγματοποιήσει αύριο παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ενώ το απόγευμα θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του, προκειμένου να οργανωθεί η περαιτέρω παρέμβαση για το θέμα, σε σύνδεση με τη συνολικότερη πάλη που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα.

Στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» θα κάνουν επίσης παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη Φθιώτιδα, το Συνδικάτο Μέταλλου, αξιοποιώντας την απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία η πολύμορφη προετοιμασία για την Πρωτομαγιά

Με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών»

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, «οργώνουν» κλάδους και χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, συζητούν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης, με άξονα το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς: «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Αναδεικνύουν την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, όπως και την ανάγκη να αντιπαρατεθεί σε αυτήν ο αγώνας που συνδέει τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα από το ΜΑΣ και την ΕΕΔΥΕ

Από τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε μεγάλα εργοτάξια της Καλλιθέας
Από τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε μεγάλα εργοτάξια της Καλλιθέας
Σε συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Μπροστά στο έγκλημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και στην επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας δεν σιωπούμε! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!», τονίζει η Εκτελεστική του Γραμματεία. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «132 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου την Πρωτομαγιά του 1866 στο Σικάγο, με την επιστήμη και την παραγωγικότητα της εργασίας να έχουν κάνει άλματα, θέλουν η γενιά μας να μη γνωρίσει ποτέ αυτά τα δικαιώματα! Να αποδεχτεί τη μισοδουλειά και τη μισοζωή! Να αποδεχτεί τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για να τσεπώσουν ζεστό χρήμα οι τράπεζες! Να αποδεχτεί μια ζωή χωρίς δικαιώματα για να έρθει "ανάπτυξη" στα κέρδη των αφεντικών! Να ματώνει στους φόρους για να πληρώνει πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, επιδοτήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα "να μην υπάρχει φράγκο" για την Παιδεία και την Υγεία».

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Οι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος θα συμβάλουμε στην επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη, υψώνοντας ακόμα πιο ψηλά τη σημαία των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Είναι η καλύτερη απάντηση στα κηρύγματα ομοψυχίας, στην προετοιμασία του εδάφους για να σταλούν οι νέοι στα ευρωΝΑΤΟικά σφαγεία στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν επίσης απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Απεργία στα πλοία και στα τρόλεϊ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά, καθώς οι ναυτεργάτες προχωρούν σε 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), δίνοντας συνέχεια στις πρόσφατες απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Καλούν επίσης σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Προετοιμάζοντας την απεργία, διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 26/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του καλέσματος συμμετοχής στην απεργία που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συναδέλφους τους στον κλάδο των Μεταφορών, την Πέμπτη 26/4, στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, θα γίνει εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εξορμήσεις και εκδηλώσεις σωματείων σε σχολές κατάρτισης

Πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε σχολές κατάρτισης έχουν σχεδιάσει μια σειρά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Συλλόγους Σπουδαστών.

Συγκεκριμένα: Αύριο Τετάρτη, στο ΙΕΚ Αιγάλεω, στις 6 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση από τον ΣΥΣΔΙΕΚ, το ΣΕΤΗΠ και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Τη Δευτέρα 30/4, στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου, στις 6 μ.μ., οργανώνουν εκδήλωση ο ΣΥΣΔΙΕΚ, το ΣΕΜΙΣΕΑ και το Συνδικάτο Μετάλλου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος» από την πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ.

Οσον αφορά τις εξορμήσεις, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σήμερα, Τρίτη, στις 5 μ.μ. στα ΙΕΚ Αμπελοκήπων, Πειραιά και Περιστερίου, στις 7 μ.μ. στο ΙΕΚ Χαλανδρίου. Αύριο Τετάρτη, στις 5 μ.μ. στα ΙΕΚ Νίκαιας και Αγ. Δημητρίου, στη Σιβιτανίδειο και στο ΙΕΚ Μοναστηρίου στη Μακεδονία. Την Πέμπτη 26/4, στις 5 μ.μ. στο ΙΕΚ Γκράβας και στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων.

Πρόγραμμα δράσης από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με τα Συνδικάτα οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Περιοδεία σε μεγάλα εργοτάξια της Καλλιθέας (ανακατασκευή «Athens Ledra», εργοτάξιο «ΤΕΡΝΑ» κ.α.) πραγματοποίησε το Σάββατο το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Καλλιθέα, ενώ για σήμερα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (11 π.μ. - 12 μ.) στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα: Σήμερα στο Αγρίνιο (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Πέμπτη 26/4 στα Γιάννενα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Παρασκευή 27/4 στην Πάτρα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Κυριακή 29/4 στη Θεσσαλονίκη (εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Από την Τετάρτη 25/4 μέχρι και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, κλιμάκιά του θα κάνουν περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Στις 26 και 27 Απρίλη θα προβληθούν ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη... με αγώνες είν' κλωσμένη». Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Επιπλέον, σήμερα και αύριο, το ΕΚΛ οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Την Τετάρτη 25/4 καλεί μαζί με σωματεία της δύναμής του σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και στη Βόρεια Ελλάδα, με σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές να υλοποιούν καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων.

Παράλληλα, ανάμεσα στις κεντρικές δράσεις που έχει σχεδιάσει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται: Την Πέμπτη 26/4, μηχανοκίνητες πορείες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 27/4, πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα δράσης των σωματείων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής πραγματοποίησε χτες εξορμήσεις σε αλυσίδες του Ευόσμου, στους τραπεζοκόμους - μάγειρες στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Γεννηματάς». Σήμερα συνεχίζει με εξόρμηση στους τραπεζοκόμους - μάγειρες στο ΑΧΕΠΑ και στις λέσχες του ΑΠΘ, στο «Regency Casino». Στις 7 μ.μ. καλεί σε σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου από τα Δυτικά. Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών συνεχίζει τις εξορμήσεις και καλεί σήμερα, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο ΕΚΘ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων ξεκίνησε χτες και συνεχίζει σήμερα περιοδείες στα εργοτάξια του Μετρό, ενώ αύριο θα κάνει εξορμήσεις σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα δράσης και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στον Εβρο, στις 28/4 προγραμματίζεται Εργατικό Φεστιβάλ των σωματείων. Στη Ροδόπη, προγραμματίζεται μαζική εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο «Cosmopolis» (25/4) και στην κεντρική πλατεία (27/4). Στην Ξάνθη, σχεδιάζεται να προβληθεί βίντεο για την 1η Μάη σε χώρους δουλειάς και μειονοτικά χωριά. Στη Δράμα, στις 26/4 προγραμματίζεται εκδήλωση - προβολή ταινίας στο Νοσοκομείο.

Στη Θεσσαλία

Πέρα από όσα αναφέρονται παραπάνω για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σωματεία διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.

Στο Βόλο, σωματεία οργανώνουν έκθεση για την 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο, από αύριο μέχρι τις 30/4, με θέμα «Η στάση της εργατικής τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», με ξενάγηση ομάδων εργαζομένων κ.ά. Χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον λιμενάρχη από ταξικά σωματεία μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς, με την απαίτηση να μην αξιοποιηθεί το λιμάνι του Βόλου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να μην υπάρχει παροχή καμίας διευκόλυνσης.

Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Σάββατο 28/4, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ για τις 27/4 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία. Επίσης, πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα, στο Νοσοκομείο και άλλους χώρους Υγείας, σε γιαπιά, σε εργοστάσια στα Τρόφιμα - Ποτά (ΦΑΓΕ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΕΑΣ, ΞΥΔΙ, ΒΙΟΛΑΝΤΑ, ΤΥΡΑΣ, ΔΙΒΑΝΗ) κ.ά.

Στην Καρδίτσα, στις 3/5, εργατικά σωματεία από κοινού με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη οργανώνουν προβολή της ταινίας «ΛΑΝΤΛΟΟΥ» στο Παυσίλυπο.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί αύριο, Τετάρτη, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Εκδήλωση οργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, την Πέμπτη 26/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων «Wind» οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 27/4, στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί σε εκδήλωση, την Παρασκευή 27/4, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Η πάλη των εργαζομένων και των ΑμεΑ για τα δικαιώματά τους στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια και η αναγκαιότητα σύνδεσής της με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», το Σάββατο 28/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
ΕΛΟΥΝΤΑ
Νεκρός 40χρονος χειριστής μηχανήματος

Εχασε τη ζωή του χτες το μεσημέρι 40χρονος εργαζόμενος χειριστής χωματουργικού μηχανήματος στην Ελούντα του νομού Λασιθίου, στην περιοχή των ξενοδοχείων, όπου εργαζόταν σε έργο οδοποιίας, όταν για άγνωστους λόγους έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος χειριστής έκανε εργασίες διάνοιξης με ελαφριού τύπου χωματουργικό μηχάνημα, το οποίο κατρακύλησε σε απόκρημνη πλαγιά και βρέθηκε κατόπιν στη θάλασσα. Οι αρχές που ειδοποιήθηκαν ανέσυραν τη σορό του 40χρονου εργαζόμενου και σκάφος του Λιμενικού τη μετέφερε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και από εκεί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο.

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Ξανά σε διαθεσιμότητα οι εναπομείναντες εργάτες

Το μέτρο της τρίμηνης διαθεσιμότητας, το οποίο επέβαλε για πέμπτη φορά η εργοδοσία στους 170 εναπομείναντες εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Απαιτεί την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και επισημαίνει ότι με το μέτρο αυτό η εταιρεία φορτώνει για μια ακόμα φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους «τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης και των οξυμένων ανταγωνισμών του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου του χάλυβα στη χώρα μας και διεθνώς».

Το Συνδικάτο τονίζει τις ευθύνες που βαραίνουν την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, που «όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας, συναίνεσε στο σύνολο των αντεργατικών σχεδιασμών της εταιρείας», σε εκατοντάδες απολύσεις, και «εθελούσιες», μειώσεις στους μισθούς και εκ περιτροπής εργασία, ενώ και σήμερα αρνείται να αντιδράσει με κινητοποιήσεις στις διαθεσιμότητες. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζει το Συνδικάτο, κινούνται και οι πλειοψηφίες σε ΕΚΕΔΑ, ΠΟΕΜ και ΓΣΕΕ, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, και καλώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες του εργοστασίου, δηλαδή την οικογένεια των Αγγελόπουλων, να... σταθούν στο ύψος της «ιστορίας και του ονόματός τους»! Στην πραγματικότητα, οι μεγαλοεργοδότες στη «Χαλυβουργική» στέκονται κατ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο, «δηλαδή ως στυγνοί εκμεταλλευτές που θησαύρισαν από τον ιδρώτα και το αίμα χιλιάδων εργατών», σχολιάζει το Συνδικάτο, και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα και να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο.

Απεργία αύριο στη ΛΑΡΚΟ

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που κήρυξαν τα σωματεία στην επιχείρηση, καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Αθήνα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας έχει πάρει επίσης απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική μέρα δράσης που έχει οριστεί την ίδια μέρα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διεκδικήσουν: Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. ΣΣΕ που να περιέχει όλα τα κεκτημένα για όλους τους εργαζόμενους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, τάσσεται και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας.

Οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου (παραλία)

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό (παραλία)

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org